Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017  20:12:49

Κι όμως ο ψηφιακός κόσμος ωφελεί τους νέους

Κατηγορούνται για πολλά από τα δεινά της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Μπορούν τα ηλεκτρονικά να προκαλέσουν εξάρτηση, συνδέονται με διαταραχές στη μνήμη και την προσοχή. Επίσης, είναι πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά τη συμπεριφορά των παιδιών.

Ο λόγος για τηλεοράσεις, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, υπολογιστές, "έξυπνα" τηλέφωνα και εσχάτως ταμπλέτες, δηλαδή για τον ψηφιακό κόσμο της οθόνης. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως για τους κινδύνους της κατάχρησης και πολλοί γονείς αδυνατούν να παρέμβουν στην ειδική σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στα παιδιά τους και τις οθόνες.

Η γαλλική Ακαδημία Επιστημών της Γαλλίας, ωστόσο, έρχεται να εκφράσει μια κάπως αιρετική άποψη, αποποινικοποιώντας εν μέρει τη χρήση αυτών των συσκευών. Σε έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες με τίτλο «Παιδιά και οθόνες», οι ειδικοί της Ακαδημίας σημειώνουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια «μπορεί να διεγείρουν πολλές δεξιότητες» και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης να γίνουν «χώρος πειραματισμού και καινοτομίας».

Η μοναδική οθόνη της οποίας η φήμη δεν αποκαθίσταται είναι αυτή της τηλεόρασης. Η γαλλική Ακαδημία Επιστημών είναι κατηγορηματική σε αυτό το σημείο: η μικρή οθόνη δεν κάνει για τα παιδιά, αφού «η παθητική έκθεση στην οθόνη της τηλεόρασης απομονώνει και δεν βοηθά τα παιδιά να μάθουν τη γλώσσα».

Η τηλεόραση δεν συνίσταται ούτε για τις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς επισημαίνονται οι αρνητικές συνέπειες μετά τα πρώτα χρόνια, όπως είναι «η πρόσληψη βάρους, η διαταραχή της συγκέντρωσης και της προσοχής, καθώς και η υιοθέτηση μιας παθητικής στάσης απέναντι στον κόσμο». Οι ειδικοί της γαλλικής Ακαδημίας επισημαίνουν ότι δύο ώρες τηλεθέασης την ημέρα μειώνουν το ενδιαφέρον των μαθητών στην τάξη κατά 7% και κατά 6% τις δεξιότητες των 10χρονων μαθητών στα μαθηματικά.

Αντίθετα, υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών, "έξυπνα" τηλέφωνα και ταμπλέτες, όλα αυτά τα προϊόντα του ψηφιακού πολιτισμού, πρέπει να συνοδεύουν τα παιδιά κατά την ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με τη γαλλική Ακαδημία Επιστημών, η απομόνωση πάνω από μια οθόνη γίνεται προβληματική αν παύει να προσφέρει ευχαρίστηση και μετατρέπεται σε εξάρτηση.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Tο νέο online lifestyle περιοδικό!

logo5

idisk globe   Ζώδια

Πόσο τυχεροί είστε σήμερα:

film reel   Οι ταινίες της εβδομάδας


Ταινίες στα cinema