Κυριακή 28 Μαϊου 2017  11:31:25

Σύντομα θα υπάρξει η νέα τριμερής με το Ισραήλ, που πιθανόν μπορεί να συνεχισθεί σε τετραμερή την Αίγυπτο. Διαψεύστηκαν όσοι δήλωναν ότι θα υπάρξουν ελληνικές υποχωρήσεις στη νέα συνάντηση για το Σκοπιανό και την προτεινόμενη ονομασία. Κύριο

Προαναγγελία Βενιζέλου για Σύνοδο των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κύπρου- Ισραήλ. Προετοιμασία Συνόδου Κορυφής κατά τα πρότυπα της Τριμερούς του Καΐρου. Άκαρπη η νέα συνάντηση με τον Μ. Νίμιτς για το Σκοπιανό. Καμμία διάθεση ή δήλωση συμβιβασμού από την Ελλάδα, όπως προεξοφλούσαν διάφοροι παράγοντες της Αντιπολίτευσης.

Την πραγματοποίηση Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ίσως εντός του 2014, στην Αθήνα, ώστε να προετοιμαστεί και Σύνοδος Κορυφής κατά τα πρότυπα της Τριμερούς του Καΐρου, προανήγγειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά τις πολιτικές διαβουλεύσεις των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών το μεσημέρι στην Αθήνα.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «τα θέματα είναι γνωστά. Μας απασχολούν όλες οι ανοικτές περιφερειακές κρίσεις, η σταθερότητα στην περιοχή, μας απασχολούν ζητήματα εφαρμογής του Δικαίου της θάλασσας και ζητήματα περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, τα οποία είναι τα κρισιμότερα από όλα, γιατί οι λαοί θέλουν ασφάλεια, γιατί θέλουν ευημερία. Και όταν έχουμε πολέμους και τρομοκρατικές ενέργειες και απειλές, τελικά πλήττεται, όχι μόνο η καθημερινή ζωή, αλλά και η προοπτική ανάπτυξης, την οποία έχουν ανάγκη όλες οι χώρες της περιοχής».

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Νίμιτς με αντιπροσώπους Ελλάδας-πΓΔΜ

«Απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία» επεσήμανε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ


Νέα Υόρκη

Χωρίς «κανένα καινούριο στοιχείο» και χωρίς να αποφασιστεί ο ακριβής χρόνος συνέχισης των συνομιλιών, έληξε η συνάντηση που είχε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Μάθιου Νίμιτς, με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη καιΒάσκο Ναουμόφσκι, αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα «δύσκολο ζήτημα». Ανέφερε δε ότι χθες είχε χωριστές συναντήσεις με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών και σήμερα είχε δίωρη από κοινού συνάντηση και ότι συζητήθηκαν τα «βασικά θέματα» για «να προσεγγίσουμε προς μία λύση», όπως είπε, «η οποία θα πρέπει να αποσκοπεί και στην ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή».

Ο κ. Νίμιτς επεσήμανε επίσης ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τους «επόμενους μήνες», χωρίς αυτή τη φορά να διευκρινίσει αν θα ξανακαλέσει τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη ή αν θα μεταβεί ο ίδιος στις δυο χώρες και πότε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ.Νίμιτς τόνισε ότι «δεν πετύχαμε καμία πρόοδο (κατά τη σημερινή συνάντηση)» και ότι «οι δυο πλευρές έχουν μια καλύτερη διαμορφωμένη ιδέα για τον στόχο των συνομιλιών», προσθέτοντας επίσης ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία».

Σε σχετική ερώτηση, δεν θέλησε να σχολιάσει τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Αμφίπολη, υπογραμμίζοντας παράλληλα την «ενθάρρυνσή» του σε κάθε είδους ανασκαφές που αναδεικνύουν ιστορικά στοιχεία.

Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλάκης δήλωσε ότι ο νέος αντιπρόσωπος της πΓΔΜ στις συνομιλίες «ουσιαστικά επανέλαβε τις ίδιες σκέψεις τις οποίες έχουν τα Σκόπια και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι το καινούριο να σας πω».

Κατέληξε, λέγοντας: «Σήμερα δεν υπήρξαν καινούριες ιδέες. Καινούριες ιδέες θα υπάρξουν τον επόμενο χρόνο, τώρα σε ποιο μήνα θα το κάνει δεν ξέρουμε. Ίσως στο μέλλον να βγει κάτι.»

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα