Κυριακή 28 Μαϊου 2017  11:31:39

Δύο νέες, ισχυρές ενισχύσεις Ελλάδας και Κύπρου από τις κορυφές της Ευρώπης. Επιτελάρχης στην Ε.Ε. ο στρατηγός ΓΕΕΘΑ. Ευρωκοινοβούλιο: Παράνομες στην ΑΟΖ οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας. Κύριο

Με αυστηρότητα ζητούν από την Άγκυρα να αποσύρει άμεσα τα σκάφη της που επιχειρούν στα ύδατα. Ισχυρή συμπαράσταση στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τις δραστηριότητες της Τουρκίας που αφορούν τις έρευνες που σφετερίζονται την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και το κυρίαρχο δικαίωμα της να εξερευνήσει τους φυσικούς της πόρους εντός αυτής, με ψήφισμα που υιοθέτησαν σήμερα, Πέμπτη.

Ζήτησαν ακόμη από την Τουρκία να σταματήσει τις «προκλητικές ενέργειες» και τις «απειλές» κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, έκκληση-απαίτηση προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου απηύθυνε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τις δραστηριότητες της Τουρκίας που αφορούν τις θαλάσσιες έρευνες που σφετερίζονται την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και το κυρίαρχο δικαίωμά της να εξερευνήσει τους φυσικούς της πόρους εντός αυτής. Ζήτησαν ακόμη από την Τουρκία να σταματήσει τις «προκλητικές ενέργειες» και τις «απειλές» κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τόνισαν δε ότι οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου και ζήτησαν από την Τουρκία να αποσύρει άμεσα τα σκάφη της που επιχειρούν στα ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γύρω από αυτήν. Οι «προκλητικές ενέργειες» και «απειλές» της Τουρκίας «υπονομεύουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», τονίζεται στο ψήφισμα, προειδοποιώντας ότι η συνέχιση και/ή η επανάληψη των ενεργειών αυτών «θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισήμανε ότι «η ενδεχόμενη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αν καταστεί δυνατό να εξευρεθεί μια βιώσιμη, πολιτική λύση για τον τερματισμό της διένεξης». Στο ψήφισμα συμπεριλήφθηκαν δύο θετικές τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών Δημοκρατών, ενώ δεν το προσυπέγραψαν οι Πράσινοι καθώς δεν υποστηρίχθηκε η τροπολογία τους με την οποία τόνιζαν ότι στις συζητήσεις για το Κυπριακό θα πρέπει να εξεταστούν και οι φυσικοί πόροι της Κύπρου.

Οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας πρέπει να θεωρηθούν «παράνομες και προκλητικές», υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας ότι αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου. Ζήτησαν από την Τουρκία να αποσύρει άμεσα τα σκάφη της που επιχειρούν στα ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γύρω από αυτήν.

Οι προκλητικές ενέργειες και απειλές της Τουρκίας «υπονομεύουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», τονίζει το εγκριθέν ψήφισμα, προειδοποιώντας ότι η συνέχιση και/ή η επανάληψη των ενεργειών αυτών «θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεσήμανε ότι «η ενδεχόμενη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αν καταστεί δυνατόν να εξευρεθεί μια βιώσιμη, πολιτική λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωσταράκος επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ
Η θητεία του είναι τριετής και η ανάληψη των καθηκόντων του θα γίνει τον Νοέμβριο του 2015

Ο έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος εξελέγη την Πέμπτη στη θέση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC). Η θητεία του νέου Προέδρου είναι τριετής και η ανάληψη των καθηκόντων του θα γίνει τον Νοέμβριο του 2015, δηλαδή σε ένα χρόνο από τώρα.

Η επικράτηση του στρατηγού Κωσταράκου, ο οποίος είχε ως αντιπάλους έναν ισπανό ναύαρχο και ένα φιλανδό αντιστράτηγο, έγινε από τον πρώτο γύρο και με σχετική άνεση. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν χρειάστηκε να υπάρξει επίσημη καταμέτρηση των ψήφων καθώς ο έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ ξεπέρασε εύκολα τον μαγικό αριθμό «15» σε σύνολο 28.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατηγός Κωσταράκος είχε πρόσφατα υποβάλλει υποψηφιότητα για την προεδρία της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Αυτή δεν είχε στεφθεί με επιτυχία, αλλά η δεύτερη φορά ήταν η τυχερή.

Η Στρατιωτική Επιτροπή (EUMC) είναι το ανώτατο στρατιωτικό όργανο στο πλαίσιο της ΕΕ. Υπάγεται απευθείας στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, δηλαδή στην ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι. Παρέχει συμβουλές στην Επιτροπή Πολιτικής Ασφαλείας και ηγείται του στρατιωτικού επιτελείου της ΕΕ.

Η EUMC ιδρύθηκε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2000 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας. Μέλη της είναι οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των κρατών - μελών της ΕΕ. Ο πρόεδρός της είναι είτε πρώην Α/ΓΕΕΘΑ ή στρατηγός τεσσάρων αστέρων. Ο στρατηγός Κωσταράκος θα είναι ο έκτος επικεφαλής της EUMC από την ίδρυσή της.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα