Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:06:21

Πρόεδρος Πρ. Παυλόπουλος: Είπα στον Ερντογάν ότι δεν μπορώ να πάω στην Άγκυρα με συγχωροχάρτια στην Τουρκία. Οι όροι, που έθεσε. Κύριο

Στους άρρηκτους δεσμούς Ελλάδας - Κύπρου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ξεκαθάρισε το όλο θέμα εξαρχής. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι επίσκεψη του στην Άγκυρα μπορεί να πραγματοποιηθεί εφ' όσον υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και στη διαφορά με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΝΕΡΙΤ αναφορικά με την πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος υπήρξε αποκαλυπτικός: «Είπα και στον κ. Ερντογάν και του το είπα ειλικρινά ότι έχει νόημα μια επίσκεψη στην Άγκυρα όταν αυτή η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει συγκεκριμένα αποτελέσματα προόδου σε δύο βασικά θέματα: Και στο Κυπριακό και στο ζήτημα της επίλυσης της καθ' ημάς μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία. Εάν δεν υπάρχουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αν οι δύο πλευρές δεν έχουν συνεργαστεί στενά ώστε να υπάρχουν βήματα προόδου, απτά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, τι νόημα θα έχει;».

Ο Πρόεδρος Πρ. Παυλόπουλος υπέδειξε ότι οι απλές επισκέψεις δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως. Αντιθέτως, είπε, μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα και να παρερμηνευτούν. «Εάν λοιπόν δεν υπάρξουν βήματα προόδου και καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας και στα δύο αυτά θέματα που για μας είναι ενιαία, τέτοια επίσκεψη δεν μπορεί να υπάρξει, όχι γιατί δεν επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Άγκυρα, τις επιθυμούμε και τις επιδιώκουμε, αλλά γιατί, το τονίζω, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει πρόοδος, και όταν λέμε πρόοδος εννοούμε εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να απαιτούμε να αυτονόητα, αλλά αυτή είναι η διεθνής πραγματικότητα και σε αυτήν οφείλουμε να προσαρμοστούμε» τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έστειλε προς την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν το εξής μήνυμα: «Ιδίως στον σημερινό κόσμο, το να πιστεύει κάποιος ότι η εξουσία, η ισχύς από μόνη της παρέχει δύναμη είναι μεγάλο λάθος, είναι μια ολέθρια ψευδαίσθηση. Αργά ή γρήγορα, με όλες τις δυσκολίες, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο θα επιβληθούν και θα εφαρμοστούν».

Επομένως, ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «ευκαιρία είναι λόγω των εκλογών στην Τουρκία, αυτή η δύναμη να χρησιμοποιηθεί με τρόπο εποικοδομητικό για να λύσουμε προβλήματα, όχι για να επιβάλουν κάποιοι τη θέλησή τους σε άλλους. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούμε ποτέ».
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα μπορούσε να πειστεί η ΕΕ να συμμετέχει ενεργά με εκπρόσωπό της στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι θα ήταν ευχής έργο, με την έννοια ότι θα μπορούσε να είναι εγγυητής του εάν και κατά πόσο η οποιαδήποτε πρόταση και από τις δύο πλευρές είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Αλλά, σημείωσε, και αν ακόμα αυτό δεν καταστεί εφικτό, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα ως πλήρες μέλος της ΕΕ, να απευθύνει ερωτήματα προς τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες για το κατά πόσο η οποιαδήποτε λύση είναι συμβατή με το θεσμικό ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαφοροποιήσει την πρότασή του για το θέμα των υδρογονανθράκων. «Θέλω να πω ότι η εισήγηση για τη συμπλήρωση των τυχόν κενών που υπάρχουν σε όσες συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί στο θέμα των υδρογονανθράκων δεν μπορεί να συζητηθεί παρά εις στο τέλος, όπως ήταν η αρχική πρόταση. Δεν τίθεται θέμα αλλαγής στάσης» δήλωσε.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα αναλάβει πρωτοβουλία με διεθνείς ηγέτες για προώθηση θεμάτων που αφορούν την ελληνική οικονομία, εξέφρασε ετοιμότητα να πάρει όλες τις πρωτοβουλίες που θα μπορέσουν να στηρίξουν την προβολή των δίκαιων αιτημάτων της Ελλάδας σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν την έξοδο της οικονομίας της από αυτήν τη βαριά κρίση και, ιδίως, την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης που περνάει η Ελλάδα, γιατί περνάμε μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση. «Θα πάρω τις ορθές πρωτοβουλίες εντός του πλαισίου του Συντάγματος και σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση. Αλλά οι αρμοδιότητες του Προέδρου θα ασκηθούν μέχρι το ακραίο όριό τους για να μπορέσει ο προεδρικός θεσμός να είναι χρήσιμος και όχι απλώς να παραμένει με όρους πρωτοκόλλου» δήλωσε ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline