Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:47:35

Αναδιπλώθηκαν Μέρκελ και Βερολίνο. Σθεναρή στάση της Κυβέρνησης. Βερολίνο: Μόνο απλός συντονισμός Ελλάδας - Τουρκίας, όχι κοινές περιπολίες στο Αιγαίο. Σθεναρή στάση Μεϊμαράκη στο ΕΛΚ. Κύριο

Βερολίνο: Συντονισμός στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν σημαίνει κοινές περιπολίες.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, συμπληρώνοντας πως το Βερολίνο γνωρίζει τις ελληνικές ευαισθησίες για το Αιγαίο, τις οποίες πριν λίγες ημέρες δεν συμμεριζόταν και αμφισβητούσε..

Μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο να παίξει η Τουρκία στο θέμα των προσφύγων της Συρίας αλλά φυγάδων του Αιγαίου προς την Ευρώπη, όμως δεν είναι λιγότερο αξιόλογος ο ρόλος της Ελλάδος. Σχεδόν μοναδικός και κρίσιμος, που σημαίνει με επιρροή και αξιώσεις ως Κράτος. Απόδειξη η αναδίπλωση της στάσης Βερολίνου- Μέρκελ, μετά το ταξίδι της Καγκελαρίου στην Κωνσταντινούπολη. «Πρέπει να επιδιωχθεί ο «συντονισμός» συνεργασίας στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, όμως αυτό δεν σημαίνει κοινές περιπολίες των δυο κρατών, δήλωσε χθες Τετάρτη ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας πως το Βερολίνο γνωρίζει τις ελληνικές ευαισθησίες για το θέμα».

Αναφερόμενος στην άτυπη συνάντηση κορυφής που διοργανώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Κυριακή, με αντικείμενο στην προσφυγική κρίση στα Βαλκάνια, ο Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται «καλύτερο, αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων», αναφερόμενος ειδικά στην ανάγκη να επιδιωχθεί ένας «συντονισμός» κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Διευκρίνισε όμως ότι «αυτό δεν σημαίνει κοινές περιπολίες, αυτό είναι κάτι άλλο», όπως διευκρίνησε.

Κληθείς να διευκρινίσει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτός ο συντονισμός στο Αιγαίο, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επισημάνει ότι δεν είναι σε θέση, ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, να περιγράψει με λεπτομέρειες τον συντονισμό μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς. «Αλλά ο στόχος, πιστεύω, είναι προς το συμφέρον όλων», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα, κυρίως δια στόματος του υπουργείου Εξωτερικών, έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να δεχτεί κοινές περιπολίες στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, λόγω ανησυχιών πως η Άγκυρα θα αποπειραθεί να προωθήσει τις βλέψεις για τις θαλάσσιες ζώνες.

Αναφερόμενος στην άτυπη συνάντηση κορυφής που διοργανώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την Κυριακή, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε: «Σε αυτή την ανεπίσημη συνάντηση κάποιων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, την Κυριακή, θα πρέπει να γίνουν και σκέψεις για το πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις όλου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

» Μέρος αυτών των αποφάσεων είναι ότι χρειαζόμαστε έναν καλύτερο, αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σε αυτό, τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας -δύο μελών του ΝΑΤΟ- στο Αιγαίο παίζουν μεγάλο ρόλο. Συντονισμός, πιστεύω, εκεί είναι αυτό το οποίο θα έπρεπε να επιδιώξουμε. Ασφαλώς μας είναι γνωστές οι ευαισθησίες στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να επιδιωχθεί συντονισμός κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ όπως την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει κοινές περιπολίες, αυτό είναι κάτι άλλο».

Κληθείς να διευκρινίσει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτός ο συντονισμός στο Αιγαίο, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επισημάνει ότι δεν είναι σε θέση, ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, να περιγράψει με λεπτομέρειες τον συντονισμό μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς. «Αλλά ο στόχος, πιστεύω, είναι προς το συμφέρον όλων» κατέληξε.

Συνέδριο ΕΛΚ: Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε το σχέδιο για προσφυγικό
Η μάχη θα συνεχιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια

Παρά τις αλλαγές στο κείμενο του προσχεδίου για το μεταναστευτικό στο συνέδριο του ΕΛΚ μετά την έντονη αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας και τη μάχη που έδωσε με εντολή του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τις επικριτικές αναφορές στην Ελλάδα, η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έμεινε ικανοποιημένη και το καταψήφισε.

Η μάχη λένε τα στελέχη της ΝΔ θα συνεχιστεί μέχρι αύριο Πέμπτη που θα έρθει το κείμενο στην ολομέλεια.

Αντίδραση ΝΔ στο κείμενο για το προσφυγικό

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη και της ελληνικής αντιπροσωπείας στο συνέδριο του ΕΛΚ, στη Μαδρίτη, προκαλεί το κείμενο του προσχεδίου που συντάσσεται για το μεταναστευτικό, όπου ασκείται κριτική στην Ελλάδα.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με εντολή του κ. Μεϊμαράκη, ζητείται διαπραγμάτευση προκειμένου να αφαιρεθούν τα επίμαχα σημεία του κειμένου, ότι Ελλάδα και Ιταλία λαμβάνουν μεγάλες ενισχύσεις από κοινοτικά κονδύλια για το μεταναστευτικό τα τελευταία χρόνια, χωρίς να τα αξιοποιούν πλήρως και παραγωγικά. Ο βουλευτής κ. Κουμουτσάκος αντιτάχθηκε, με εντολή Ε. Μειμαράκη στη διατύπωση αυτή, η οποία έθιγε την Ελλάδα και την Κυβέρνηση Σαμαρά αλλά και Τσίπρα

Στο συνέδριο, όπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ, θα προωθηθεί κείμενο για την εδαφική ακεραιότητα, θέμα ιδιαίτερα σημαντικό για την Ισπανία και την προσπάθεια του Μαριάνο Ραχόι να σταματήσει τις κινήσεις των καταλανών, ενώ συντάσσεται και ψήφισμα για ζητήματα της μετανάστευσης, του προσφυγικού και του ασύλου.

Ιδιαίτερη σημασία για τον Ραχόι έχει και το ψήφισμα για τις οικονομικές πολιτικές, ενώ όπως τονίζει η El Pais, ο ίδιος επιδιώκει να γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του, «η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς στην ΕΕ», όπως λένε και πηγές του Λαϊκού Κόμματος.

Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δίνουν το «παρών» η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πάσους Κοέλιου.

Επίσης θα είναι στη Μαδρίτη ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, αλλά και η ηγεσία της ΕΕ, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ της Κομισιόν και ο πολωνός Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα είναι παρών και αναμένεται η παρέμβασή του, το βράδυ της Πέμπτης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline