Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:00:53

Δύσκολο τριήμερο έντασης με προκλητική την Τουρκία στο χώρο της Κύπρου. Ξεκινά ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Κύριο

Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στην Κύπρο η Τουρκία, μπροστά στην αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αρχίσουν οι έρευνες στο «οικόπεδο δέκα» από τις διεθνείς εταιρείες TOTAL και ENI.

Η Άγκυρα μετά τους λεονταρισμούς της εδώ και καιρό, που αγνοήθηκαν από την ηγεσία της Κύπρου αλλά και από τις διεθνείς εταιρείες ήλθε ο νέος εκβιασμός, η πρόκληση της βίας.

Ανακοίνωσε την διενέργεια άσκησης του πολεμικού της Ναυτικού με πραγματικά πυρά μάλιστα ως απάντηση στις καθ όλα νόμιμες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις και ενώ το βράδυ της Τρίτης θα βρίσκεται εκτός απροόπτου το γεωτρύπανο West Capella στην περιοχή.
Με Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, δέσμευσε παράτυπα περιοχή έκτασης 10.000 τετρ. χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου, για ασκήσεις του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, για αύριο και μεθαύριο 12 και 13 Ιουλίου, που θα διεξάγονται από τις 5.00 – 10.00 το πρωί.

Όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη του Φιλελεύθερου, η περιοχή ξεκινά σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Ακάμα και περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. (Η περιοχή εμφανίζεται με τον Νο3 στον χάρτη).
Στο βορειοανατολικό τμήμα της ζώνης που «δεσμεύτηκε» παράτυπα από την Τουρκία, αυτή την περίοδο ψαρεύουν αυτή την περίοδο αρκετά υπό κυπριακή σημαία ψαροκάικα.

Στο μεταξύ, η Τουρκία με τρεις παράτυπες ΝΟΤΑΜ, έχει «δεσμεύσει περιοχές του FIR Λευκωσίας, σε περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, όπου ήδη λόγω της περιόδου υπάρχει πολύ πυκνή αεροπορική κίνηση, προκαλώντας, πέραν των άλλων επιπτώσεων και αναστάτωση σε υπερπτήσεις.

Συγκεκριμένα, σήμερα από τις; 11.00 μέχρι τις 4.00 το απόγευμα αναγγέλθηκαν ασκήσεις «έρευνας και διάσωσης σε μια ζώνη μήκους 100 χλμ και πλάτους 25 χλμ. Βορειοδυτικά της Κύπρου. (Νο. 4)
Με δεύτερη παράτυπη ΝΟΤΑΜ «δέσμευσαν» περιοχή βόρεια της Κύπρου, από τον Απόστολο Αντρέα Μέχρι και τον Ακάμα και ζώνη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χλμ από τις βόρειες ακτές της Κύπρου επίσης για σήμερα από τις 11.00 μέχρι τις 4.00 το απόγευμα. (Νο. 5)
Τρίτη παράτυπη ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας, «δεσμεύει» επίσης περιοχή στο FIR Λευκωσίας μεταξύ βόρειων ακτών της Κύπρου και νότιων ακτών της Τουρκίας, για τις ίδιες ώρες, σε υψόμετρο μέχρι και 20.000 πόδια. (Νο. 6)χλμ και πλάτους 25 χλμ. Βορειοδυτικά της Κύπρου. (Νο. 4)

Αργά το βράδυ της Τρίτης θα βρίσκεται εκτός απροόπτου το γεωτρύπανο West Capella στο σημείο της γεώτρησης, ώστε να ξεκινήσει διαδικασίες σταθεροποίησης και προετοιμασίας. Το σημείο γεώτρησης και περιοχή σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από αυτό, προστατεύονται για λόγους ασφάλειας με Navtex που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας η Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, το West Capella στις 9.00 το πρωί σήμερα, βρισκόταν σε απόσταση 170 ναυτικών μιλίων από το σημείο γεώτρησης και σε ευθεία πορεία προς αυτό. (Νο1 στην φώτο η θέση του πλωτού γεωτρύπανου σήμερα στις 9.00 το πρωί και με Νο2 ο προορισμός - στόχος για την γεώτρηση).
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης όταν ρωτήθηκε το πρωί της Τρίτης για το αν ασκούνται πιέσεις και εάν γίνονται σκέψεις για αναβολή σε ότι αφορά το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε πως «ούτε ασκούνται, ούτε πρόκειται να υπάρξει αναβολή».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline