Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:05:26

Πολλοί στόλοι στις έρευνες της Κύπρου. Απέναντι στον Τουρκικά πλοία, τα γαλλικά, αμερικανικά, ελληνικά και νατοϊκά πλοία σε Αιγαίο και Μεγαλόνησο. Η ψυχρολουσία Ερντογάν από τον Λευκό Οίκο. Κύριο

Αρχίζει με βεβαιότητα η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Εκνευρισμός Ερντογάν από την τακτική αποκλεισμού, που τηρεί απέναντι στην Τουρκία η Ε.Ε.

Γαλλικές φρεγάτες κατέπλευσαν στη Λάρνακα- Διακριτική παρουσία από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα-Πλοία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο- Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια η Total θα ανακοινώσει αν ήταν επιτυχημένη ή όχι
Νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν έφθασε στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ το πλοίο - γεωτρύπανο West Capella που μίσθωσε η γαλλική εταιρεία Total για τη γεώτρηση στον στόχο OW-1 (Ονησίφορος). Η γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο αφού πρώτα γίνουν εργασίες σταθεροποίησης της εξέδρας και σάρωσης του βυθού με ειδικό ρομπότ ώστε να μην καταστραφούν αρχαιότητες ή στοιχεία που αφορούν την περιβαλλοντική ισορροπία. Η διαδικασία γίνεται παρουσία και υπό την επίβλεψη δύο γαλλικών φρεγατών, ενώ διακριτική είναι και η παρουσία ελληνικών και αμερικανικών πλοίων.

Το τρυπάνι θα πρέπει να κατέβει 1698 μέτρα (απόσταση από την επιφάνεια της θάλασσας στο βυθό). Όταν ξεκινήσει η γεώτρηση το τρυπάνι πρέπει να φτάσει στα 4250 μέτρα από τον βυθό, όπου είναι και ο ερευνητικός στόχος «Ονησίφορος».

Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια η Total θα ανακοινώσει αν ήταν επιτυχημένη ή όχι.

Αν η γεώτρηση είναι επιτυχημένη θα ακολουθήσει δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Το σημείο στο οποίο κάνει έρευνες η Total, βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό.

Γαλλικές φρεγάτες

Άνευ σημασίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ο ελλιμενισμός δύο γαλλικών φρεγατών στο λιμάνι της Λάρνακας. Οι φρεγάτες μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο και αποσπάστηκαν για σκοπούς παροχής ασφάλειας στη γεώτρηση που ξεκινά. Παράλληλα, διακριτική επίβλεψη υπάρχει από την ελληνική και την αμερικανική πλευρά.

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τις προηγούμενες μέρες βρισκόταν στο Παρίσι και είχε επαφές με τον Γάλλο ομόλογο του, στις οποίες συζητήθηκε και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και προστασίας των γαλλικών συμφερόντων στη Κυπριακή ΑΟΖ.
Η Τουρκία με Navtex έχει δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου, εντός της οποίας βρίσκεται μέρος των θαλασσίων οικοπέδων 5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. Η περιοχή αυτή αμφισβητείται από τη Τουρκία η οποία θεωρεί πως εμπίπτει στη δική της υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία με δική της Navtex έχει δεσμεύσει μέρος των οικοπέδων 5,6 και 7 για πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» βρίσκεται ελλιμενισμένο στα νότια παράλια της Τουρκίας και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να κινηθεί προς τη κυπριακή ΑΟΖ συνοδευόμενο από πολεμικά πλοίο όπως έγινε και στο παρελθόν όταν γινόταν γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 8.

-Ηχηρή παρέμβαση Ουάσιγκτον: Στηρίζει τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της
Μιχάλης Ιγνατίου

Ανησυχία των ΗΠΑ για την αύξηση της έντασης από Τουρκία - Στην έναρξη γεωτρήσεων στην Κύπρο, η Τουρκία απαντά με άσκηση στα «οικόπεδα» της μεγαλονήσου
Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Η δήλωση έγινε στο protothema.gr και στην ιστοσελίδα www.mignatiou.com από εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος απαντούσε σε ερώτημά μας για να σχολιάσει τις απειλές του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Κύπρου και εναντίον των εταιρειών που συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί σφόδρα για την αύξηση της έντασης, η οποία προέρχεται -ως γνωστόν- μόνο από την Τουρκία, και σύμφωνα με πληροφορίες με παρεμβάσεις της στην Αγκυρα κατέστησε σαφές ότι είναι εναντίον κάθε κρίσης στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα συζητήθηκε κατά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, κατά την επίσκεψή του στη χώρα, την Κυριακή.

Η κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου χαρακτηρίζεται ως εκρηκτική λόγω των απειλών της Τουρκίας, που προέρχονται από τον ανώτατο άρχοντα της χώρας.

Ερντογάν εκνευρισμένος: H EE σπαταλάει το χρόνο μας και δεν είναι απαραίτητη για εμάς
Ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο BBC είπε ότι η πλειονότητα των Τούρκων «δεν θέλει πια την ΕΕ» και θεωρεί ότι η προσέγγισή της προς την Τουρκία είναι ανειλικρινής. «Παρόλα αυτά, θα συνεχίσουμε να είμαστε ειλικρινείς με την ΕΕ για λίγο ακόμη καιρό», προειδοποίησε κατά τους γνώριμους λεονταρισμούς του.


Θα ήταν παρήγορο αν η ΕΕ έλεγε επισήμως στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να μας εντάξει στους κόλπους της δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα το αποδεχόμασταν και θα προχωρούσαμε στο plan b», είπε.

Ο Ερντογάν στη συνέντευξή του τόνισε επίσης ότι η Τουρκία είναι ικανή να σταθεί μόνη της στα πόδια της. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απαραίτητη για εμάς ... Είμαστε χαλαροί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μια φορά κι έναν καιρό όταν ακόμα ήμουν στην πρώτη μου θητεία ως πρωθυπουργός, η Τουρκία χαρακτηριζόταν ως χώρα που πραγματοποιούσε μια σιωπηλή επανάσταση κατά τη διάρκεια των κορυφαίων Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Αλλά τώρα η ίδια ΕΕ όχι μόνο δεν μας προσκαλεί στις Συνόδους της ΕΕ– αλλά σπαταλά και τον χρόνο μας. Έτσι έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή», είπε.

Αναφερόμενος στη στάση του τουρκικού λαού είπε ότι η πλειονότητα των Τούρκων «δεν θέλει πια την ΕΕ» και θεωρεί ότι η προσέγγισή της προς την Τουρκία είναι ανειλικρινής. «Παρόλα αυτά,εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε ειλικρινείς με την ΕΕ για λίγο καιρό ακόμη», προειδοποίησε.

Όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα των παράνομων φυλακίσεων δημοσιογράφων ο Ερντογάν αρνήθηκε ότι η χώρα έχει φυλακίσει 150 δημοσιογράφους, λέγοντας ότι μόνο δύο άνθρωποι με δημοσιογραφικές κάρτες παραμένουν στη φυλακή.

Οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν έγιναν την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για τη σύλληψη της διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας Ιντίλ Εσέρ και εννέα άλλων στελεχών με την κατηγορία της συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση.

Η κράτησή τους έχει προκαλέσει συναγερμό σε διεθνές επίπεδο, αυξάνοντας τους φόβους ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν καταστέλλει την ελευθερία της έκφρασης αλλά και τους λόγους που η ΕΕ εξακολουθεί να βάζει φρένο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline