Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προειδοποίηση από ΗΠΑ και Γαλλία επί τόπου στην Κύπρο. Τυφλώθηκαν τα ραντάρ των αεροπλάνων της Άγκυρας, από το αεροπλανοφόρο «Τζωρτζ Μπούς». Η Γαλλίδα ΥΠΕΘΑ. Κύριο

Ομαλά, προχωρούν οι έρευνες στην ΑΟΖ: Στα 1700 μέτρα το γεωτρύπανo- Ψυχραιμία στη Μεγαλόνησο, γελοίοι οι λεονταρισμοί Ερντογάν και Αγκυρας γενικώς. Liberation: «Μα ποιος τέλος πάντων θα σταματήσει τον Ερντογάν;»

Μπλόκο από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο στις συχνότητες τουρκικών μαχητικών - Ψυχραιμία στη Λευκωσία: Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο - Στην Κύπρο η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας και 4 πολεμικά σκάφη.

Το τρυπάνι της Total βρίσκεται ήδη στον βυθό της Μεσογείου, σε βάθος που προσεγγίζει τα 1799 μέτρα, με τις πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου να φτάνουν το 21%.

Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή.

Οι κινήσεις στην επιφάνεια της θάλασσας και στο διπλωματικό πεδίο

Στην ευρύτερη περιοχή πλέουν σκάφη του αμερικανικού και γαλλικού ναυτικού ενώ την Κύπρο επισκέπτεται από σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. Η υπουργός μεταξύ άλλων θα μεταβεί και στην πλατφόρμα της κοινοπραξίας ΤΟΤΑL-ΕΝΙ ως έκφραση έμπρακτης στήριξης του Παρισιού, μετά από σχετική απόφαση του ίδιου του Εμμανουέλ Μακρόν. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτή από τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ποια είναι η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας που επισκέπτεται την Κύπρο

Μήνυμα στήριξης αναμένεται από τη σημερινή επίσκεψη στη Λευκωσία της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, η οποία θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαϊδη και τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Επί της ουσίας, πάντως, ο διεθνής παράγων φαίνεται ότι δεν ήθελε να αφήσει την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ στην τύχη. Οι Γάλλοι έστειλαν μια ολοκληρωμένη ομάδα επιφανείας, με φρεγάτες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου ("Chevalier Paul" και "Languedoc") που κατέπλευσαν τόσο στο λιμάνι της Λεμεσού όσο και περί το γεωτρύπανο. Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα (8-11 Ιουλίου) το γαλλικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποίησε στην περιοχή κοινή άσκηση με την Αίγυπτο με την ονομασία "Cleopatra '17".

Ηδη μια εβδομάδα προτού ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, νότια του οικοπέδου 11 βρισκόταν το αεροπλανοφόρο "George H.W. Bush" και τα πλοία της ομάδας κρούσης που συνήθως το συνοδεύουν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έπλευσε πολύ κοντά στη γεώτρηση και έκανε χρήση των δυνατοτήτων που έχει για μπλοκάρισμα των συχνοτήτων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο "West Capella". Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια αναδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι οι Δυτικοί δεν ήταν σίγουροι για το είδος αλλά και το εύρος πιθανής αντίδρασης της Τουρκίας.

H Παρλί θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που συμμετέχουν στη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στη Λάρνακα. Εκτιμάται ότι, η επίσκεψή της στέλνει και το μήνυμα της στήριξης της γεώτρησης από τη γαλλική εταιρεία TOTAL στην ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 (κοίτασμα Ονησιφόρος) στην κυπριακή AOZ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Τotal συμμετέχει στην ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 στην κυπριακή AOZ.

Η υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Μακρόν, Φλοράνς Παρλί, διετέλεσε υπουργός στην κυβέρνηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Λιονέλ Ζοσπέν, μεταξύ των ετών 2000 και 2002. Στη συνέχεια εντάχθηκε στην Air France, ως το νούμερο 2 των γαλλικών αερογραμμών. Λίγα χρόνια αργότερα, ανέλαβε υψηλόβαθμη θέση στους κρατικούς σιδηροδρόμους της Γαλλίας «SNCF». Aπό το 1991 είναι ζευγάρι με τον Μαρτέν Βιάλ με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί.

Η 54χρονη Παρί προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το 1995. Αρχικά φοίτησε στη σχολή «Sciences Po» και στη συνέχεια στη σχολή «ΕΝΑ» (Σχολή Δημόσιας Διοίκησης) απ' όπου έχουν αποφοιτήσει οι περισσότεροι πρόεδροι της Γαλλίας.

Κι ενώ οι Κύπριοι αναμένουν την άφιξη της Γαλλίδας υπουργού, τα ΜΜΕ της πατρίδας της εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον «Σουλτάνο του Βοσπόρου».

«Όμως ποιος θα σταματήσει τον Ερντογάν;», διερωτάται η γαλλική εφημερίδα «Liberation» αφιερώνoντας το σημερινό της πρωτοσέλιδο στον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας.

Βόλτες του Barbaros

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros συνεχίζει να περιφέρεται στα δυτικά της Κύπρου μπαινοβγαίνοντας στα θαλάσσια οικόπεδα 6 και 7 της ΑΟΖ. Στην περιοχή βρίσκεται και η τουρκική φρεγάτα Gokceada (Ίμβρος) η οποία παρακολουθεί από απόσταση τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11.

Οι κινήσεις της Τουρκίας δεν προκαλούν ανησυχία και το γεωτρητικό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. Αυτό δήλωσε πριν λίγο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Το βασικό, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης είναι να μην δημιουργείται πρόβλημα στη γεώτρηση και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Σε σχέση με τη τουρκική φρεγάτα «Ίμβρος» ανέφερε πως δεν υπήρξε κάτι ανησυχητικό, πέραν του ότι προσέγγισε σε σημείο «στο οποίο θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτική».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως οι αντιδράσεις της Λευκωσίας είναι προληπτικές και κινούνται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Σε σχέση με το «πολεμικό κλίμα» που δημιουργείται από κάποια ΜΜΕ, Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι μεταδίδονται «πληροφορίες» που δε ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Κατέληξε λέγοντας πως η Λευκωσία παρακολουθεί στενά όλες τις κινήσεις στην ΑΟΖ και κινείται αναλόγως.

Εθνικό Συμβούλιο

Επίσης συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Στη συνεδρία οι ηγέτες των κομμάτων μετά την ενημέρωση που είχαν χθες από τον πρόεδρο Αναστασάδη για τα όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά, θα καταθέσουν εισηγήσεις για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν. Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει και πάλι αύριο με τη συμμετοχή του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για σκοπούς συντονισμού Αθηνών και Λευκωσίας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι τον Σεπτέμβριο ο ΟΗΕ ενδεχομένως να επανέλθει για να καταβληθεί νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Liberation: «Μα ποιος τέλος πάντων θα σταματήσει τον Ερντογάν;»

«Μα ποιος τέλος πάντων θα σταματήσει τον Ερντογάν;» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Liberation, η οποία έχει τετρασέλιδο αφιέρωμα στην Τουρκία.
Μετά τις νέες «εκκαθαρίσεις» στη δημόσια διοίκηση την περασμένη Παρασκευή 14 Ιουλίου, γράφει ο ειδικός απεσταλμένος στην Άγκυρα, «ο Τούρκος ηγέτης μετέτρεψε τις επετειακές εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, σε εορτασμό της μεγαλομανούς εξουσίας του (...). Ήταν ευκαιρία για τον αυταρχικό Πρόεδρο να επιδείξει την παντοδυναμία του σε μία χώρα, όπου η κοινωνία των πολιτών είναι φιμωμένη εδώ και έναν χρόνο. (...) Η υπερβολή των εκδηλώσεων δεν έχει αντιστοιχία, παρά με το μέγεθος της καταστολής».

Ύστερα από μία σύντομη ιστορική αναδρομή για τις συνθήκες του πραξικοπήματος, το δημοσίευμα κάνει ειδική αναφορά στην «καλοστημένη προπαγάνδα», γύρω από μία «οργανωμένη λατρεία και μαρτυρολόγιο» για τα 250 άτομα που έχασαν τη ζωή τους, αντιστεκόμενα στους πραξικοπηματίες.
Το δημοσίευμα δεν έχει απαντήσεις σε σχέση με τον πρωτοσέλιδο τίτλο, υπενθυμίζει, όμως, ότι στις 24 Ιουλίου θα ξεκινήσει η δίκη για τους 19 εργαζόμενους στην εφημερίδα Cumhuriyet.

«Εκείνη την ημέρα η Liberation θα διαθέσει τις σελίδες της στη σύνταξη της τουρκικής εφημερίδας. Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την εφημερίδα και για να της δοθεί ένας νέος απόηχος, τις ώρες που η εξουσία επιχειρεί να την φιμώσει», υπογραμμίζει.

 

Πολυμέσα