Σε φάση μεγάλου εκνευρισμού ο Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στους Κούρδους, που προστατεύονται από τις ΗΠΑ. Προειδοποίηση στον Μπαρζανί να μην προσχωρήσουν στο Δημοψήφισμα αυτονομίας στις 25 Σεπτεμβρίου. Κύριο

Η πολύπλευρη απομόνωση του Τουρκικού καθεστώτος, οι συνεχείς αποτυχίες και οι σκληρές, επιθετικές συμπεριφορές απέναντι σε πολλούς γείτονες, ανάμεσά τους η Ελλάδα ,η Κύπρος και οι χώροι του Αιγαίου και τα θαλάσσια οικόπεδα.

Στην Ουάσιγκτον δεν θεωρούν πλέον τον Ταγίπ Ερντογάν αξιόπιστο σύμμαχο στον οποίο μπορούν να υπολογίζουν, ανέλυσε σε συνέντευξή του στην «Κ» ο καθηγητής Ανρί Μπάρκεϊ, από τους βαθείς γνώστες της Τουρκίας, με επιρροή στα αμερικανικά κέντρα αποφάσεων, πρώην στέλεχος του συμβουλίου σχεδιασμού πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μέχρι πρότινος διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο Κέντρο Γούντροου Γουίλσον της Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

– Από την οπτική της κυβέρνησης Τραμπ, όσο οι Τούρκοι δεν παρεμβαίνουν στη συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους, τα πράγματα θα είναι υπό έλεγχο. Οχι ότι οι Αμερικανοί έχουν κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια στους Κούρδους. Είναι πολύ χρήσιμα πιόνια σε μια μεγάλη σκακιέρα. Και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει πως έχουν αποδειχθεί εξαιρετικοί μαχητές.
– Πόσο σημαντικοί είναι οι Κούρδοι για τις ΗΠΑ;
– Για το αμερικανικό στρατιωτικό κατεστημένο δεν υπάρχει εναλλακτική από τους Κούρδους. Οι Τούρκοι έχουν προσφερθεί να παράσχουν δικές τους δυνάμεις.

Αλλά με δεδομένη τη μέχρι τώρα πενιχρή απόδοσή τους, στο Πεντάγωνο δεν πιστεύουν ότι οι Τούρκοι μπορούν να ανταποκριθούν, ενώ αντίθετα οι Κούρδοι έχουν δείξει ότι μπορούν. Η συνεργασία με τους Κούρδους υιοθετήθηκε από τον Ομπάμα, ο οποίος όμως καθυστέρησε την εμβάθυνσή της από σεβασμό προς τον Τραμπ. Ηθελε να αφήσει στον νέο πρόεδρο περιθώρια κινήσεων. Αλλά τώρα είναι σαφές ότι η συνεργασία συνεχίζεται και επί Τραμπ. Αν οι Τούρκοι δεν παρέμβουν, τα πράγματα θα είναι εντάξει. Αλλά εάν υπάρχουν Αμερικανοί στρατιώτες εκεί και οι Τούρκοι ανοίξουν πυρ και σκοτωθεί ένας από αυτούς, η Τουρκία θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα (there will be hell to pay).

ΤΟ ΜΕΓΑ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ

Κλιμακώνονται οι πιέσεις της Αγκυρας προς την αυτόνομη κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν (KRG) με στόχο να ακυρώσει το προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτεμβρίου δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα που εξήγγειλε προ διμήνου ο ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, «θα επιδεινώσει την κατάσταση στην περιοχή» και προσέθεσε: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του ώστε να μην ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος».

Τόσο η κυβέρνηση της Βαγδάτης όσο και η Αγκυρα έχουν προειδοποιήσει κατ' επανάληψιν τους Κούρδους του βορείου Ιράκ να μην προχωρήσουν στο προγραμματισμένο δημοψήφισμα. Μήλον της Εριδος αποτελεί και ο συνεχιζόμενος έλεγχος του Κιρκούκ, μιας πλούσιας σε πετρέλαια πόλης, που δεν βρισκόταν μέχρι πρότινος στα όρια της KRG, από τους Κούρδους, οι οποίοι εξώθησαν από την πόλη τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε πως ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων θα επισκεφθεί την Αγκυρα για να συζητήσει με την τουρκική ηγεσία τις εξελίξεις στη Συρία. Μάλιστα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δεν δίστασε να σημειώσει ότι η Ρωσία «κατανοεί καλύτερα τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG απ' ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες». Η αμερικανική κυβέρνηση εξοπλίζει τους Κούρδους της Συρίας εν είδει πολιορκητικού κριού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Ράκα, ενώ η Τουρκία θεωρεί ότι η YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση, παρακλάδι της αποσχιστικής οργάνωσης των Κούρδων της Τουρκίας, του ΡΚΚ.

Νότα προς Γερμανία

Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση έστειλε διπλωματική νότα στη Γερμανία με την οποία της ζητάει να εκδώσει τον Αντίλ Οκσούζ, λέκτορα Θεολογίας, που κατηγορείται ότι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Οκσούζ ανήκε στο δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και ότι καθοδηγούσε τα μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας που βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο τη δραματική νύχτα του στρατιωτικού κινήματος. Ο Οκσούζ έφτασε στην Κωνσταντινούπολη δύο ημέρες πριν από το πραξικόπημα, προερχόμενος από τις ΗΠΑ, όπου φημολογείται ότι συναντήθηκε με τον Γκιουλέν. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ο Οκσούζ συνελήφθη στην αεροπορική βάση της Αγκυρας μετά την αποτυχημένη απόπειρα, αλλά αφέθηκε ελεύθερος από δικαστή δύο ημέρες αργότερα και διέφυγε στο εξωτερικό. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εντοπίστηκε στη Φρανκφούρτη και στην Ουλμ, προσθέτοντας ότι έλαβε προσωρινή άδεια παραμονής από το κρατίδιο της Βάδης–Βυρτεμβέργης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline