Άδωνις Γεωργιάδης: Γαλλική Επανάσταση και ΣΥΡΙΖΑ

Κοιτάξτε, ομολογώ ότι το άλμα της συνδέσεως της Γαλλικής Επαναστάσεως με τη διάθεση ενός κράτους να βάλει επιτέλους τάξη στα του οίκου του και να δηλώσει ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται μία παρανομία, δεν την κατάλαβα πλήρως.


Μου έκανε εντύπωση που επικαλεστήκατε τη Γαλλική Επανάσταση. Εγώ νόμιζα ότι ήσασταν πιο πολύ με την επανάσταση των Μπολσεβίκων. Ξέρετε, η Γαλλική Επανάσταση είναι επανάσταση των αστών, των Μπουρζουά. Εσείς είστε στην άλλη μεριά. Είναι μία δεξιά μετατόπιση, την οποία την αποδέχομαι έτσι για ιστορικούς λόγους.

Επί της αρχής, όμως, ποιος σας είπε ότι η Γαλλική Επανάσταση παρήγαγε κράτη τα οποία ήταν χαώδη; Ποιος σας είπε ότι η Γαλλική Επανάσταση είπε ότι δεν πρέπει να τηρείται το δίκαιο; Ποιος σας είπε ότι η Γαλλική Επανάσταση είπε ότι δεν πρέπει να τηρείται ο νόμος;

Νομίζω ότι όλες αυτές οι ιστορικές αναφορές, όπως εξαιρετικά γλαφυρά, ομολογώ, έκανε χθες ο κ. Μητρόπουλος, είναι υπεκφυγές. Το έβλεπα στις ειδήσεις το βράδυ και ήταν πραγματικά μία καταπληκτική ρητορική έμπνευση -οφείλω να το ομολογήσω- το στιγμιαίο χωρίο περί πιθηκανθρώπων. Θα διαφωνήσω όμως. Είμαι βέβαιος ότι ακόμα και στους πιθηκανθρώπους οι τότε νόμοι ετηρούντο, κύριε Μητρόπουλε.

Η ιδέα ότι δεν πρέπει να τηρούνται οι νόμοι είναι μόνο στους ΣΥΡΙΖΑνθρώπους, σε καμία άλλη κατηγορία ανθρώπων. Διότι, όλοι οι άλλοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, καθεστώτος και πολιτεύματος, συμφωνούμε σε ένα πράγμα: Ότι οι νόμοι πρέπει να τηρούνται.

Τι είδαμε, λοιπόν, χτες εδώ; Είδαμε κάτι πολύ απλό. Και πρέπει να πω ότι σήμερα, σε μια συζήτηση πολύ ήπιων τόνων και πολύ πιο κόσμια, δεν δώσατε απάντηση. Και θα μου επιτρέψτε μου να πω, κύριε Μητρόπουλε, ότι παρακολούθησα με πολύ μεγάλη προσοχή την ομιλία σας, διότι όντως ήθελα να δω εάν θα απαντήσετε. Δεν απαντήσατε.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα απαντήσω, αν μου επιτραπεί.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η συγκεκριμένη συζήτηση έλεγε ένα συγκεκριμένο πράγμα στο οποίο από χθες πράγματι με ρητορικά τεχνάσματα μπορεί να πηγαίνατε γύρω-γύρω, αλλά εκεί δεν απαντήσατε.

Ποια είναι, λοιπόν, η ουσία; Η ουσία είναι ότι κάποιοι άνθρωποι, σε συνεργασία με κάποιους δημάρχους, έκαναν μία παράνομη πράξη εις γνώση τους, γνωρίζοντας ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Και ερχόμαστε να συζητήσουμε εάν εμείς ως κράτος -τώρα που το ξέρουμε- αυτό θα το επιβραβεύσουμε, θα το επιδοκιμάσουμε ή αν θα το αποδοκιμάσουμε κι αν θα το τιμωρήσουμε. Αυτό συζητάμε.

Και όσον αφορά αυτά που είπα και χθες -και πάλι δεν το βάλατε- θα πρέπει να πούμε και το εξής: Εάν -υποθετικά μιλώντας- λόγω της θεωρίας του κράτους των πιθηκανθρώπων, που άκουσα χθες, πρέπει να πούμε ότι πρέπει να τους επιβραβεύσουμε γιατί εις γνώσιν τους αδίκησαν τους συμπολίτες τους και μπήκαν στη διαδικασία της συναλλαγής με τον εκάστοτε δήμαρχο, ποια είναι ακριβώς η απάντηση που δίνετε, κύριε συνάδελφε, σε αυτούς οι οποίοι δεν το έκαναν; Διότι προφανώς υπήρχαν κάποιοι οι οποίοι δεν το έκαναν, κύριε Πρόεδρε, και είπαν, «εγώ θέλω να τηρήσω τη νομιμότητα».

Ακούνε τώρα εδώ εσάς, το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, να λέτε: Όχι, μπορεί να έκλεψαν τη θέση κάποιου άλλου, μπορεί εις γνώσιν τους να παρανόμησαν, μπορεί να είχαν πλήρη συνείδηση των πράξεών τους, αφού τους είχατε προειδοποιήσει μάλιστα και εσείς ο ίδιος, όμως εμείς πρέπει να τους επιβραβεύσουμε γιατί πέρασαν κάποια χρόνια.

Άρα, αυτός που δεν το έκανε, αυτός δηλαδή που ήταν στον ίδιο δήμο, ο διπλανός, αλλά δεν δέχτηκε να κάνει αυτή τη συναλλαγή –γιατί σίγουρα υπήρχαν και τέτοιοι- πώς πρέπει να τον χαρακτηρίσουμε; Δεν βάζω εγώ χαρακτηρισμούς. Πώς πιστεύετε ότι αισθάνεται αυτός όταν σας ακούει να λέτε ότι πρέπει να τους επιβραβεύσουμε κιόλας, διότι έκαναν αυτή τη συναλλαγή και εις γνώσιν τους παραβίασαν το νόμο. Σε αυτό δεν απαντήσατε.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν υπήρχαν καθορισμένες θέσεις.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αγαπητέ, κύριε Δρίτσα, δεν χρειάζεται να ανεβάζουμε τους τόνους. Μιλάω πάρα πολύ ήρεμα και πολύ καλόπιστα.

Οφείλουμε, λοιπόν, να δώσουμε μία απάντηση σε αυτούς τους ανθρώπους. Διότι εάν η απάντηση είναι μόνο, «επειδή θέλουμε να πάρουμε τις ψήφους τους, θα τους παρέχουμε προστασία» εν είδει αυτών που παρέχουν προστασία στα νυχτερινά κέντρα και λέμε, «δεν πειράζει, κάντε παρανομίες, εμείς είμαστε εδώ, αρκεί να μας ψηφίσετε» -εάν αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ- τότε καταλαβαίνετε πως το γεγονός ότι σας πείραξε χθες που σας είπε ότι είστε το «παλιό», είναι υπερβολή.

Άρα, πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τη Γαλλική Επανάσταση, να αφήσουμε κατά μέρος την επανάσταση των Μπολσεβίκων, να αφήσουμε κατά μέρος την παλαιολιθική εποχή, να έρθουμε στο 2014 και να μας πείτε εάν το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι πρέπει να επιβραβευτούν για την παρανομία τους ή όχι. Εάν μεν πρέπει να επιβραβευτούν, τι απαντάτε σε αυτούς που δεν το έπραξαν; Εάν δεν πρέπει να επιβραβευτούν, ποια νομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να είναι η ποινή τους;

Εγώ θα άκουγα –ας πούμε- να μου λέγατε να χάσουν τη θέση τους, αλλά να μην επιστραφούν οι μισθοί, γιατί είναι δεδουλευμένα. Θα είχε μια κάποια λογική να το συζητήσουμε. Το να λέτε, όμως, ότι πρέπει να τους δώσουμε και μετάλλιο ανδρείας διότι έκαναν μια παρανομία εις γνώσιν τους, με συγχωρείτε αυτό είναι μια υπερβολή.

(Ο φιλόλογος και εκδότης Αδωνις Γεωργιάδης είναι βουλευτής της Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline