Παναγιώτης Λαφαζάνης: Τα σχέδια μας για ΔΕΗ και Ενέργεια

.....Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, καρδιά για μια νέα παραγωγική προσπάθεια στη χώρα αποτελεί η διαμόρφωση μιας νέας ενεργειακής πολιτικής. Η πολιτική των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της ενέργειας γενικά και ειδικότερα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, υπήρξε καταστροφική.

Η ΔΕΗ υποβαθμίστηκε παραγωγικά και καταληστεύεται από μεσαία και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και αν δεν αλλάξει γρήγορα πορεία οδηγείται σε οικονομική ασφυξία.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και ειδικά για την ενεργοβόρα βιομηχανία έχουν εκτιναχθεί σε απίστευτα ύψη, έχουν γίνει ανυπόφορες και επιτείνουν την ύφεση. Η περίφημη «απελευθέρωση» στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και γενικότερα της ενέργειας, μπορεί να ευνόησε τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά αποδιοργάνωσε την αγορά, εκτίναξε τις τιμές και αποδυνάμωσε την οικονομία. Η ενεργειακή φτώχεια έχει γνωρίσει πρωτοφανή εξάπλωση, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ που καλπάζουν συνεχώς, έχουν ξεπεράσει το 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σημειώνουν σημαντική επιβεβαίωση αύξησης του μεριδίου τους στην παραγωγή, όμως οι μικροί και ιδιαίτερα οι πολύ μικροί παραγωγοί εξοντώνονται και δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν. Τα ελλείμματα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), παρά τις πολύ μεγάλες μειώσεις στις τιμές των παραγωγών ΑΠΕ, που εξοντώνουν όπως είπα τους μικρούς και πολύ μικρούς παραγωγούς, ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η Κυβέρνησή μας θα στηρίξει τους πολύ μικρούς και μικρούς παραγωγούς των ΑΠΕ για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Η παταγώδης αποτυχία της ενεργειακής πολιτικής δεν ήρθε μόνο ως συνέπεια της κρίσης, αλλά και του αποτυχημένου και ανύπαρκτου σχεδόν ενεργειακού σχεδιασμού, που ευνοούσε ιδιωτικά συμφέροντα.

Αυτήν την ώρα η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα ενεργειακή στρατηγική με σαφέστατο προοδευτικό πρόσημο. Αυτήν την ενεργειακή στρατηγική θα υλοποιήσει η Κυβέρνησή μας. Η νέα Κυβέρνηση θα προωθήσει σ' αυτήν την κατεύθυνση μια σειρά από άμεσα μέτρα.
Ακυρώνουμε άμεσα τον τεμαχισμό της ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή ΔΕΗ. Σταματάμε κάθε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Σταματάμε την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, του ΑΔΜΗΕ. Σταματά η εγκληματική υποβάθμιση της «ΔΕΗ-Ανανεώσιμες».

Οι «ΔΕΗ-Ανανεώσιμες» αναβαθμίζονται με στόχο να παίξουν κεντρικό ρόλο στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο όμιλος της ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη «ατμομηχανή» για μια νέα ενεργειακή ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και μια νέα βιομηχανική αναζωογόνηση και απογείωση της χώρας.

Γι' αυτόν το σκοπό η ΔΕΗ χρειάζεται μια σχεδιασμένη ανασυγκρότηση συνολικά και σ' όλους τους τομείς, πρόσληψη νέου προσωπικού και πλήρη απεξάρτηση από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτήν την ανασυγκρότηση θα φέρει σε πέρας η Κυβέρνησή μας.

Η ΔΕΗ μπορεί μέσα από ένα σχέδιο ανασυγκρότησης να μειώσει –πράγμα που παραδέχεται και η ΡΑΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας- από 20% έως 40% το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που θα επιφέρει σημαντική μείωση στα τιμολόγια για τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Η Κυβέρνησή μας επίσης θα λάβει πρωτοβουλία να αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο της ΡΑΕ, έτσι ώστε η κυβερνητική πολιτική να αναλάβει ένα μεγαλύτερο ρόλο στη χάραξη του ενεργειακού σχεδιασμού σε όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Πέραν αυτών, ισχύει η δέσμευση της Κυβέρνησής μας για παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος τριακοσίων κιλοβάτ ανά μήνα σε τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Όσον αφορά στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, η Κυβέρνησή μας, διαμορφώνοντας μια νέα εξωτερική πολιτική και μια ισχυρή διαπραγματευτική τακτική, θα επιδιώξει -και πιστεύω ότι θα επιτύχει- μια σημαντική μείωση στις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου οι οποίες είναι ίσως οι ακριβότερες στο χώρο της Ευρώπης.

Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, η ΔΕΠΑ, ανασυγκροτείται και αναλαμβάνει ένα νέο ρόλο, χωρίς μεσάζοντες, για να πάει το φυσικό αέριο παντού στη χώρα μας. Κάθε ιδέα για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ εγκαταλείπεται. Αν είχαμε εμείς την κυβέρνηση, δεν θα προβαίναμε στην ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, του ΔΕΣΦΑ. Υπήρξε ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία SOCAR. Υπογραμμίζω ότι αυτή η αζέρικη εταιρεία είναι κρατική εταιρεία. Οι περισσότερες λεγόμενες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα δεν είναι ιδιωτικοποιήσεις, είναι επανακρατικοποιήσεις, μόνο που πάνε σε ξένα κράτη. Η ιδιωτικοποίηση, λοιπόν, του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία SOCAR έχει προχωρήσει αρκετά. Εμείς πάντως θα αποφασίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας για την τύχη του ΔΕΣΦΑ μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού στην οποία εκκρεμεί προς εξέταση η συγκεκριμένη εξαγορά.

Θα ήθελα, επίσης, να υπογραμμίσω τον μεγάλο παραγωγικό ρόλο των Ελληνικών Πετρελαίων όσον αφορά στον κρίσιμο τομέα του πετρελαίου και των πετρελαιοειδών. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω εδώ είναι ότι το δημόσιο θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα της συμμετοχής του στα ΕΛΠΕ προκειμένου αυτή η σύγχρονη βιομηχανία να ανασυγκροτηθεί και να παίξει κεντρικό ρόλο για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, της βενζίνης και των πετρελαιοειδών στη χώρα μας.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, αναβαθμίζουμε και την προσπάθεια για εντοπισμό και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αναζητώντας για αυτό τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες. Ιδρύουμε δημόσιο φορέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Μετά τον επιτυχή πρόσφατο διαγωνισμό για τα τρία χερσαία οικόπεδα θα προχωρήσουμε ταχύτατα στην επανεξέταση του τρόπου διαγωνισμού για τα θαλάσσια οικόπεδα στις δυτικές θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας και νότια της Κρήτης.
Τέλος, θα ήθελα να πω μόνο μια κουβέντα για την ανάγκη να αναπτύξει η χώρα μας μια νέα διεθνή πολιτική ενεργειακών σχέσεων. Με την Κυβέρνησή μας η Ελλάδα θα πάψει οριστικά να αποτελεί τον εξαρτημένο ενεργειακό δορυφόρο ορισμένων ηγεμονικών κρατών ή ομάδας κρατών.

Στον τομέα των εξωτερικών μας ενεργειακών σχέσεων θα αναπτύξουμε μια πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη ενεργειακή στρατηγική πολλαπλών δεσμών και συνεργασιών με όλες τις χώρες και με αποκλειστικό γνώμονα τη μεγιστοποίηση του εθνικού οφέλους και την εξυπηρέτηση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος.

(Ο βουλευτής Πειραιάς και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το κείμενο είναι από τις Προγραμματικές Δηλώσεις για τα σχέδια δράσης του υπουργείου).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline