Άδωνις Γεωργιάδης: Ωραία τα κολοκοτρωναίικα, αλλά..

Έρχομαι λίγο στη συζήτηση του παρόντος νομοσχεδίου. Κατ' αρχάς χαίρομαι που είναι ακόμα εδώ ο κ. Βούτσης για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Στις 20 Φεβρουαρίου η δική σας Κυβέρνηση υπέγραψε μία συμφωνία στο Eurogroup. Η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, η «πρώτη φορά Αριστερά» έβαλε φαρδιά πλατιά υπογραφή σε μία συμφωνία.

Αυτή τη συμφωνία κακώς, κάκιστα δεν την έχετε φέρει στη Βουλή για να τα συζητήσουμε. Γιατί, εάν την είχατε φέρει στη Βουλή να τη συζητήσουμε, πιθανόν να είχαμε προλάβει τις σημερινές εξελίξεις. Αποφασίσατε να πάρετε όλη την ευθύνη πάνω σας. Σε αυτή τη δική σας συμφωνία, κύριε Βούτση, εσείς έχετε υπογράψει -γιατί ωραία είναι τα κολοκοτρωνέικα, αλλά να δούμε τι έχετε υπογράψει - ότι δεσμεύεστε, εσείς, ο Αλέξης Τσίπρας και η Κυβέρνησή του ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία μονομερή ενέργεια και επίσης εσείς, η Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας έχετε υπογράψει ότι θα φέρετε μέτρα μόνο εφόσον έχετε βρει δημοσιονομικά ισοδύναμα. Αυτά έχετε υπογράψει εσείς.

Εμείς ως Νέα Δημοκρατία ψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Το ψηφίζουμε με την καλή πίστη ότι εσείς που φέρνετε αυτή τη συμφωνία και που έχετε την ευθύνη να την υλοποιήσετε έχετε κάνει τις αναγκαίες εκείνες συνεννοήσεις ώστε να μην αποτελούν όλα αυτά τα οποία ψηφίζουμε εδώ λόγους διακοπής χρηματοδοτήσεως της χώρας. Διότι, πάλι η δική σας Κυβέρνηση, ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος και σε σημερινές του δηλώσεις είπε ότι θα ήταν καταστροφή να μη συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.

Άρα, για να είμαστε όλοι συνεννοημένοι, την ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει την έχετε αποκλειστικά εσείς. Εμείς ψηφίζουμε το νομοσχέδιο καλή τη πίστη.
Μην γελάτε, μην γελάτε καθόλου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Και εσείς το ψηφίζετε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πειθαρχώ στο κόμμα μου.

Διότι η εντολή που λάβατε από τον ελληνικό λαό στις 25 Ιανουαρίου είναι να βρείτε λύση εντός του ευρώ. Και ακούστε τι ζούμε σήμερα: Ο κ. Ντάισελμπλουμ – ο οποίος δεν είναι κανένας περαστικός, είναι ο Πρόεδρος του Eurogroup με τον οποίο εσείς κάνετε διαπραγματεύσεις και κλείσατε συμφωνία- είπε ότι εξετάζεται το σενάριο της Κύπρου για την Ελλάδα. Δεν θυμάμαι να έδωσε κανένας Έλληνας πολίτης την έγκρισή του στην Κυβέρνησή σας για να έχουμε κλειστές τράπεζες και κούρεμα καταθέσεων. Γιατί αυτό είναι το σενάριο της Κύπρου για όσους δεν το ξέρουν.

Επίσης, για να είμαστε όλοι καθαροί και συνεννοημένοι μέσα σε αυτήν την Αίθουσα, σε κανένα σημείο της προεκλογικής εκστρατείας δεν είχε πει ο κ. Αλέξης Τσίπρας ότι μπορεί να βρεθούμε με εσωτερική στάση πληρωμών, όπως αυτή που ζούμε σήμερα. Γιατί άκουσα τον προηγούμενο συνάδελφο στο Βήμα που έκλεισε με την ανησυχία του για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ξέρετε ποια είναι η πραγματικότητα του δημοσίου συστήματος υγείας; Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, σήμερα. Το λέω για τους Βουλευτές Θεσσαλονίκης. Δεν πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ τα χρωστούμενα στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, αγαπητέ κ. Αμανατίδη -εμένα με βρήκε ο σύλλογος των εργαζομένων του νοσοκομείου- που έπρεπε να δώσει στις αρχές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Χρησιμοποιήσαν τα χρήματα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου για τους προμηθευτές για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις. Δεν έχουν άλλα χρήματα για να πληρώσουν καν μισθούς και συντάξεις τον επόμενο μήνα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Τις συντάξεις; Copy-paste είναι αυτό;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μισθούς. Και λέω «συντάξεις». Μισθούς των εργαζομένων.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αυτό είναι από άλλο κεφάλαιο.

Ήδη μία εταιρεία έκανε κατάσχεση για 2,5 εκατομμύρια.
Μη γελάτε καθόλου. Αν κλείσει το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, μην γελάτε καθόλου, κύριε Φίλη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Με τα λάθη σας γελάμε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μια εταιρεία έκανε κατάσχεση στο νοσοκομείο προ ολίγων ημερών και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου κινδυνεύει επί της κυβερνήσεως κοινωνικής σωτηρίας και ενώ εδώ ψηφίζονταν νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση, στις επόμενες είκοσι ημέρες να έχει κλείσει.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Άλλη μια εκδοχή των ΑΤΜ είναι αυτό. Από τρομοκρατία σε τρομοκρατία πηγαίνετε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Άρα, λοιπόν, κύριε Βούτση κάνετε εσωτερική στάση πληρωμών. Γιατί τι έχετε κάνει; Για να πληρώνετε τις δόσεις στους δανειστές και να μην χρεοκοπήσει η χώρα, κατά τη ρήση του κ. Βαρουφάκη «θα στύψουμε την πέτρα και θα βγάλουμε αίμα για να πληρώσουμε τους δανειστές μας». Εάν είχε πει οποιοσδήποτε από τη Νέα Δημοκρατία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, τη φράση «θα στύψουμε την πέτρα για να βγάλουμε αίμα και να πληρώνουμε τους δανειστές μας», θα είχαν πέσει και οι οροφές εδώ. Εν πάση περιπτώσει, το είπε ο κ. Βαρουφάκης. Στύβει, λοιπόν, ο κ. Βαρουφάκης την πέτρα. Ποια δηλαδή; Τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των οργανισμών. Με αυτά πληρώνει τους δανειστές μας, αλλά κάνει εσωτερική στάση πληρωμών.

Και έρχεται τώρα εδώ ο κ. Βούτσης και μας λέει «δεν υποχωρούμε». Μάλιστα, πολύ ωραία. Η ευθύνη είναι όλη σε εσάς, οι οποίοι θέλατε και να την πάρετε κιόλας, οι οποίοι είχατε και σχέδιο μάλιστα. Αδημονούσατε να πάρετε την εξουσία. Θέλατε να ρίξετε την Κυβέρνηση Σαμαρά οπωσδήποτε, μην τυχόν και χάσει η Βενετιά βελόνι.

Άρα, για να το συγκεφαλαιώσουμε, οφείλατε να έχετε φέρει εδώ τη συμφωνία που υπογράψατε για να ξέρουμε τους όρους. Δεν το κάνατε. Κυβερνάτε μόνοι σας εν κρυπτώ και παραβύστω. Δεν μας είχατε ενημερώσει για το αν όλα αυτά τα συζητούσατε με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ξαφνικά μαθαίνουμε από την άλλη πλευρά ότι το θεωρούν μονομερή ενέργεια και εμείς είμαστε, ως εθνική αντιπροσωπεία, στο σκοτάδι. Η ευθύνη είναι όλη σε εσάς.

Και για να κλείσω, επειδή ακούω διάφορα σχόλια για τις μεγάλες επιτυχίες να μετονομάσετε την τρόικα σε θεσμούς και διάφορα τέτοια. Θα μπείτε σε όλα τα blogs να δείτε τη σημερινή δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ, της Καγκελαρίου που πάει να συναντήσει ο Πρωθυπουργός στο Βερολίνο τη Δευτέρα. Τι είπε στους Βουλευτές της η Άνγκελα Μέρκελ; Ακούστε τη φρασεολογία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο κόσμος το έχει τούμπανο και εσείς κρυφό καμάρι: «Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ουδόλως μειώνει τη σημασία της αξιολογήσεως της Ελλάδας από την τρόικα». Τώρα πώς γίνεται η Καγκελάριος Μέρκελ, την οποία πάει να συναντήσει ο κ. Τσίπρας, να λέει στους Βουλευτές της ότι περιμένει την αξιολόγηση της τρόικας, την ίδια τρόικα που εσείς σκοτώσατε και καταργήσατε, αυτό μόνο εσείς και η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας το ξέρει.

Ως προς το νομοσχέδιο τα έχουμε πει και στην Επιτροπή, κύριε Υπουργέ. Ένα νομοσχέδιο το οποίο στηρίζεται σε κοινές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες με βάση τον ρυθμό που κυβερνάτε θα κάνουν έναν χρόνο τουλάχιστον να εκδοθούν, είναι το λιγότερο κοροϊδία.

(Ο φιλόλογος και εκδότης Άδωνις Γεωργιάδης είναι πρώην υπουργός, βουλευτής της ΝΔ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline