Φώφη Γεννηματά: Κυβέρνηση χαμένων ευκαιριών

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η εξέλιξη του νομοθετικού έργου αποτυπώνει με αυθεντικό τρόπο τη γενικότερη εικόνα της Κυβέρνησης. Οι μεγάλες προσδοκίες του αντιπολιτευτικού λόγου αντικαθίστανται η μια μετά την άλλη από τις μεγάλες χαμένες προσδοκίες στη δύσκολη κυβερνητική πράξη.

Η Κυβέρνηση μπορεί ήδη να χαρακτηριστεί ως η Κυβέρνηση των μεγάλων χαμένων ευκαιριών, χαμένες ευκαιρίες για τη χώρα όπου οι θυσίες των πολιτών δίνονται βορά σε ιδεοληψίες, προχειρότητα, επικοινωνιακή και μόνο διαχείριση των προβλημάτων και απουσία οποιουδήποτε σχεδίου.

Η Κυβέρνηση αντί να αξιοποιεί το χρόνο για όλα όσα πρέπει η ίδια να κάνει, τον σπαταλά μαζί με τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας ποντάροντας στο τι δεν θα κάνουν οι άλλοι. Δεν θα χρεοκοπήσουμε, γιατί κανείς δεν θέλει grexit. Δεν θα μας αρνηθούν, γιατί δεν θέλουν την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη. Είναι η επικίνδυνη θεωρία που ακούγεται δυστυχώς από επίσημα χείλη Υπουργών. Αντί να εργάζεστε για την έξοδο από την κρίση με ασφαλή βήματα, επί της ουσίας πειραματίζεστε και προσπαθείτε να επινοήσετε ενόχους μέσα ή έξω από τη χώρα για μια πιθανή σας αποτυχία.

Ήσασταν τόσα χρόνια στην Αντιπολίτευση, τόσα χρόνια αγανακτισμένοι, τόσα χρόνια επενδύατε στο λαϊκισμό, τη δημαγωγία, τους προπηλακισμούς των πολιτικών σας αντιπάλων με μοναδικό σκοπό να κερδίσετε την εξουσία. Ήρθε η ώρα για την Αριστερά. «Πρώτη φορά Αριστερά» είπατε στους πολίτες και σας πίστεψαν, θεώρησαν ότι είστε η εναλλακτική λύση. Είχατε τόσο χρόνο για να προετοιμαστείτε έξω από το χορό, μακριά από τα προβλήματα.
Ποιο είναι, λοιπόν, το σχέδιο της Αριστεράς για τη διακυβέρνηση του τόπου; Η αδυναμία διακυβέρνησης, η ανικανότητα είναι Αριστερά;
Δεν υπάρχει ενιαία κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχετε συστήσει πολλές καινούργιες θέσεις συντονιστών, συντονιστές για το κυβερνητικό έργο, για τη διαφθορά, για τους μετανάστες και ο συντονισμός ακόμη αναζητείται.

Είναι Αριστερά να μην εφαρμόζεται ο νόμος στην περίπτωση του Πανεπιστημίου; Είναι Αριστερά ο αρμόδιος Υπουργός να ζητά οδηγίες από τον Πρωθυπουργό; Ποιος αποφασίζει τελικά σε αυτόν τον τόπο και ποιος είναι υπεράνω του νόμου; Καλείστε να μας απαντήσετε.

Εφαρμόζετε μια πολιτική, η οποία άγεται και φέρεται ανάμεσα στις δεσμεύσεις προς τις συνιστώσες και στην παραχώρηση ζωτικού χώρου στον κ. Καμμένο, μια πολιτική που οδηγεί από την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και την ανοχή στους καταληψίες μέχρι τα γλέντια στο Σύνταγμα και τα αρνιά στο Γουδί.
Αλήθεια, είναι Αριστερά η υιοθέτηση της πολιτικής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στο θέμα των προσφύγων; Συνέλθετε! Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήρθαν στην Ελλάδα για να λιαστούν, ήρθαν αναζητώντας μια θέση στον ήλιο. Δεν μπορείτε να βλέπετε αποσπασματικά τα θέματα παραπλανώντας και την κοινή γνώμη και τους πρόσφυγες.

Χρειάζεται διακομματική συνεννόηση, γιατί πρέπει επιτέλους να γίνουν πολλά, να καταρρίψουμε τους μύθους που γεννούν ρατσισμό και ξενοφοβία, να φτιάξουμε δομές και διαδικασίες σύμφωνα με το νόμο. Έτσι θα μπορέσουμε να γίνουμε αξιόπιστοι συνομιλητές στην Ευρώπη, όχι με αντιευρωπαϊκούς εντυπωσιασμούς για εσωτερική κατανάλωση.

Εφαρμόστε το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Επικαιροποιήστε το Action Plan για τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών που εγκρίθηκε το 2010 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί έτσι και μόνο θα μπορέσετε να διεκδικήσετε περισσότερους πόρους για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Είστε Αριστερά που μοιράζετε τη χώρα σε ζώνες επιρροής; Τη Θράκη και την Εθνική Άμυνα την παραχωρήσατε στους Ανεξάρτητους Έλληνες, τα πανεπιστήμια και την πρωτοβουλία για αλλαγές στη δικαιοσύνη στους καταληψίες, την εκπαίδευση στην κομματοκρατία, τη δημόσια διοίκηση στον κ. Κατρούγκαλο. Κλείνετε το μάτι στους πολίτες και τους καλείτε να αναζητήσουν αυτήν τη φορά έναν αριστερό μπάρμπα στην Κορώνη. Ψάχνουμε σε όλα αυτά να βρούμε πού είναι η Αριστερά. Ε όχι, λοιπόν. Η νέα σύγχρονη Αριστερά δεν μπορεί να είναι η αντίληψη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σας έχουμε ξαναπεί ότι το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, είναι βαθιά συντηρητικό. Δεν ακούσαμε από εσάς ούτε μία κουβέντα για την απειλή που υφίστανται οι σύγχρονες δημοκρατίες από την τρομοκρατία. Ας απολυθούν κρατούμενοι για τέτοια θέματα μόνο αν κριθεί ατομικά από τις δικαστικές αρχές η κάθε ξεχωριστή περίπτωση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Να επιμείνετε, όμως, εδώ, όλοι στην ηθική και πολιτική απαξία αυτών των εγκλημάτων.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα ζητά η Κυβέρνηση να νομοθετήσουμε χωρίς καμία καθυστέρηση σε έναν ιδιότυπο κοινοβουλευτικό αγώνα δρόμου. Σας το είπαμε και προχθές, κύριε Υπουργέ, να μην φέρετε το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια αν δεν έχουν σταματήσει οι καταλήψεις. Δεν έχετε, λοιπόν, σήμερα το δικαίωμα να μιλάτε για συκοφαντία. Είχατε την ευκαιρία να σταματήσετε όλη αυτήν τη συζήτηση. Σας ζητήσαμε να απαλλάξετε την ελληνική Βουλή από την πίεση των ακραίων εξωθεσμικών παραγόντων, που ζητούν τι άλλο; Την εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Επικρατεί μία γενικευμένη αίσθηση στην κοινωνία ότι η πολιτεία εκβιάζεται από ακραία στοιχεία και δυστυχώς, δεν φταίει η τρομολαγνεία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για αυτό. Είναι η ίδια η Κυβέρνηση και οι ακραίοι συνομιλητές της που έδωσαν πλείστες αφορμές για τον αποπροσανατολισμό της διαδικασίας, με αποτέλεσμα η συζήτηση πολλές φορές να επεκταθεί και σε θέματα εκτός του νομοσχεδίου.

Επίσης, δυστυχώς, η Κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να δικαιολογήσει τις απόψεις που την θέλουν να άγεται και να φέρεται από τους ακραίους καταληψίες. Γιατί πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε ότι το νομοσχέδιο απαντά σε πολύ συγκεκριμένα αιτήματα, πολύ συγκεκριμένων κύκλων που υποστηρίζουν πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων για βαριά οργανωμένη μορφή εγκληματικότητας; Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε το ζήλο και τη σπουδή του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την προτεραιοποίηση αυτού του νομοσχεδίου έναντι άλλων που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Υπουργός; Τι άλλαξε στην ατζέντα της Κυβέρνησης;

Εμμένετε σε διατάξεις που όπως επανειλημμένως τονίσαμε δημιουργούν σοβαρά ζητήματα για την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων, τη διατήρηση μιας ήρεμης και ασφαλούς διαβίωσης στις φυλακές, αλλά και την ίδια τη δημόσια ασφάλεια. Προχωράτε σε διευθετήσεις και εξόφληση γραμματίων και είναι πολύ συγκεκριμένα τα σημεία του νομοσχεδίου που αυτό γίνεται σαφές.

Πρώτα με τη δογματική κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση αφού δεν μπόρεσε να καταργήσει τα μνημόνια με ένα άρθρο, έρχεται να το κάνει αυτό στις φυλακές τύπου Γ΄. Και βέβαια η επιλογή αυτή απαντά στην προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν δίνει, όμως, καμία απάντηση στα ζητήματα ασφαλείας που οδήγησαν στη δημιουργία αυτών των δομών που όμοιές τους λειτουργούν και αλλού στην Ευρώπη κι αυτό γιατί δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν και δεν λειτουργούν πτέρυγες ασφαλείας στις ελληνικές φυλακές πλην Δομοκού.

Πού θα μεταχθούν οι επικίνδυνοι κρατούμενοι; Θα επιστρέψουν εκεί που βρίσκονταν; Η απόλυτη κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄ επαναφέρει τους επικίνδυνους κρατούμενους στο προηγούμενο καθεστώς κυριαρχίας τους στις περιφερειακές φυλακές. Πώς θα προστατευθούν οι υπόλοιποι κρατούμενοι και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι από τις απειλές, τους εκβιασμούς και τις κακοποιήσεις;

Θέλω να επαναλάβω και να αποσαφηνίσω ότι δεν είμαστε δογματικά υπέρμαχοι των φυλακών Γ΄ τύπου. Όμως, η αυτόματη, πρόχειρη κατάργησή τους μας ανησυχεί πολύ. Διότι αντί να επέμβετε δημιουργικά στους όρους λειτουργίας των φυλακών ασφαλείας, αντί να δημιουργήσετε περισσότερες πτέρυγες ασφαλείας σε περισσότερα καταστήματα, για να καταπολεμήσετε την υπερσυγκέντρωση που αναφέρεται και στην Αιτιολογική Έκθεση, εσείς προτιμάτε να αυξήσετε τις πιθανότητες εξαγωγής της βίας στην κοινωνία, υπονομεύοντας τελικά τη δημόσια ασφάλεια.

Μαζί με τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, καταργείτε τελικά και την ίδια την ασφάλεια.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο διαφαίνεται η εμμονή της Κυβέρνησης εντοπίζεται στην άρνησή σας να εισάγετε εξαιρέσεις στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, καθώς και για τις διατάξεις για την απόλυση κρατουμένων με αναπηρία ή υπερηλίκων. Προχωρείτε σε οριζόντιες απολύσεις, χωρίς να προβλέπετε κανένα κριτήριο, κανένα περιορισμό. Δεν προβλέπετε καν την κρίση ενός δικαστικού συμβουλίου.
Επιμένουμε ότι είναι απαραίτητο να εξαιρεθούν συγκεκριμένα βαρύτατα και σοβαρότητα αδικήματα, όπως η εσχάτη προδοσία, οι τρομοκρατικές πράξεις και ο βιασμός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιες εξαιρέσεις είχαν προβλεφθεί σε όλες τις ανάλογες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και με το ν. 4043/2012 και με τον πρόσφατο ν. 4274/2014.

Αναρωτιόμαστε αλήθεια: Ποια είναι τελικά τα οφέλη αυτής της παρέμβασης; Έστω ότι θα καταφέρετε την απόλυση χιλίων ατόμων. Οι επτακόσιοι θα σας έρθουν άμεσα από τα κρατητήρια. Πώς θα βελτιωθεί λοιπόν η κατάσταση; Πώς θα γλιτώσουμε δήθεν τις καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης;

Καμμία καταδίκη δεν θα γλιτώσουμε, γιατί, πολύ απλά, καμμία οριστική, καμμία πειστική λύση δεν δίνουμε στο χρόνιο πρόβλημα των ελληνικών φυλακών.
Όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα με τους κρατούμενους με αναπηρία, επαναλαμβάνω ότι οι Βουλευτές δεν είμαστε ούτε γιατροί ούτε δικαστές. Αυτό είναι έργο επιστημονικό, δικαστικό, και θα πρέπει να αφεθεί στα αρμόδια όργανα η κρίση για τη διακοπή της έκτισης της ποινής, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
Είναι απαραίτητες και εδώ, λοιπόν, οι εξαιρέσεις. Είναι νομικά και πρακτικά αναγκαίο το φίλτρο της δικαστικής κρίσης.

Τις προηγούμενες ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έγιναν πολλές τοποθετήσεις με διαφορετικό πρόσημο. Εμείς προτιμήσαμε να κάνουμε δημιουργική αντιπολίτευση, να θέσουμε όλα τα ζητήματα στις πραγματικές τους βάσεις και είναι θετικό ότι ορισμένες από τις παρατηρήσεις μας ελήφθησαν υπόψη από τον Υπουργό.

Θα υπερψηφίσουμε ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τα ναρκωτικά. Περιμένουμε να δούμε αν θα χωριστεί το άρθρο 2 σε διαφορετικές παραγράφους.
Όλα αυτά τα λέμε υπεύθυνα, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά την κατάσταση στις φυλακές. Ακούσαμε Βουλευτές της Πλειοψηφίας να διαμαρτύρονται για την εικόνα των φυλακών που τους παρέδωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ακούσαμε τον Υπουργό κ. Βούτση να λέει ότι το σωφρονιστικό σύστημα δεν παρέχει κανενός είδους σωφρονισμό.

Τα γνωρίζουμε όλα αυτά. Κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του και από ιδεολογικές εμμονές. Στις ελληνικές φυλακές υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, ανθρωπιστική τραγωδία και δεν νομίζω να υπάρχει κανείς μέσα σε αυτή την Αίθουσα που να το αμφισβητεί αυτό.

Αυτήν ακριβώς την κατάσταση πρέπει να αλλάξουμε. Γι' αυτήν ακριβώς τη μεταρρύθμιση κάναμε λόγο σε όλες τις συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής. Γι' αυτό το λόγο επιμένουμε και ζητάμε την επίσπευση των μεγάλων ιστορικών μεταρρυθμίσεων στα πεδία της ποινικής δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος.

Με τους νέους κώδικες: Ποινικό, σωφρονιστικό και ποινικής δικονομίας. Με την ενίσχυση των υποδομών, την εκπαίδευση του προσωπικού, τη δημιουργία σύγχρονων διαπαιδαγωγικών δομών για τους ανήλικους. Με τον εκσυγχρονισμό του Ποινικού μας Δικαίου, την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών ποινής, την αποποινικοποίηση πράξεων χαμηλής απαξίας.

Μόνον έτσι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και όχι με μερικές ακόμα αποσπασματικές, μεμονωμένες διατάξεις πρόκειται η ελληνική πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στους ανθρώπους που διαβιούν σήμερα σε απάνθρωπο, περιοριστικό περιβάλλον, αυτό της ελληνικής φυλακής.
Ας μην αφήσουμε και αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline