Ολγα Κεφαλογιάννη: Η νέα ΕΡΤ και ο Αλ. Τσίπρας

Δεν έχω την πρόθεση μιλώντας για το ζήτημα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης να αναλωθώ σε λεκτικές αντιπαραθέσεις, αν και η επικαιρότητα προσφέρεται για αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, η επικαιρότητα που σκιάζεται από την καθημερινή οικονομική ασφυξία, από την ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες, από την ανυπαρξία στοιχειώδους πολιτικής στρατηγικής στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, από τη θλιβερή απομόνωση της Ελλάδας με αποκορύφωμα το Eurogroup στη Ρίγα.

Ουδείς θα πρέπει να χαίρεται με την εικόνα που εξέπεμψε η χώρα τις προηγούμενες ημέρες, διότι στη Ρίγα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν η Ελλάδα που απομονώθηκε, ήταν η Ελλάδα που λοιδορήθηκε και αυτό είναι που μας πληγώνει. Η Ελλάδα τραυματίζεται, η Ελλάδα υποχωρεί και αυτό πρέπει να σταματήσει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για το ζήτημα της ΕΡΤ θα πρέπει άμεσα να προτείνουμε βελτιώσεις, να θέσουμε ευρύτερους προβληματισμούς που νομίζω μπορούν να βοηθήσουν. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και δεν ξεχνώ πως ήταν από τα κεντρικά ζητήματα πολιτικής αντιπαράθεσης και στην προηγούμενη Βουλή.

Νομίζω ότι πρέπει να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο αυτής της αντιπαράθεσης. Ήρθε η στιγμή να λύσουμε το ζήτημα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Να απαντήσουμε όμως σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα: Πώς την θέλουμε; Κομματική ή ανεξάρτητη; Ακριβή ή λιτή; Ανταγωνιστική ή μη ανταγωνιστική; Τα ερωτήματα δεν είναι μόνο αυτά. Είναι πολλά περισσότερα και καίρια.

Θα αρχίσω από τη φυσιογνωμία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και με τα λόγια του Πρωθυπουργού: «Η ΕΡΤ που εμείς οραματιζόμαστε δεν θα είναι παράρτημα του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πραγματικά ανεξάρτητη και αντικειμενική στα πρότυπα μεγάλων, έγκυρων και ανεξάρτητων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών».

Αυτά έλεγε ο Πρωθυπουργός, όταν παρουσίαζε ως Αντιπολίτευση τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ, στις 27 Μαΐου του 2013. Αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας πριν από δύο χρόνια. Ας δούμε τώρα με ποιο τρόπο το παρόν σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ προσεγγίζει αυτές τις διακηρύξεις.
Πρώτον, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ο διορισμός της διοίκησης της νέας ΕΡΤ γίνεται από την Κυβέρνηση, αφού τα πέντε από τα επτά μέλη της θα επιλέγονται κατόπιν σχετικής εισήγησης του Υπουργού, με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Άρα με απλή κυβερνητική πλειοψηφία.

Δεύτερον, ο Υπουργός Επικρατείας έχει την άμεση εποπτεία της ΕΡΤ. Είναι ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων και σε αυτόν θα υποβάλλεται το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της επιχείρησης.

Τα δύο αυτά σημεία του νομοσχεδίου είναι κατά τη γνώμη μου τα πιο σοβαρά. Είναι αυτά που καθορίζουν τις σχέσεις της ΕΡΤ με την Κυβέρνηση, την εκάστοτε Κυβέρνηση. Θα μπορούσα, βεβαίως, να τα παραλείψω, καθώς δίνουν το άλλοθι και σε μια επόμενη κυβέρνηση, να συνεχίσει το καθεστώς πλήρους εξάρτησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από την κυβέρνηση, τον Υπουργό και εν τέλει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά δεν το κάνω. Δεν έχω καμία τέτοια πρόθεση και δεν θέλω να αντιμετωπίσω το ζήτημα με την κλασική κομματική νοοτροπία.

Θέλω να τονίσω με έμφαση ότι σήμερα χάνεται μια ακόμα ευκαιρία για μια ανοικτή, δημοκρατική και ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η Κυβέρνηση θα μπορούσε να επαναφέρει την ΕΡΤ, να προσλάβει όσους ήθελε να προσλάβει, να κάνει ό,τι τέλος πάντων νομίζει, αλλά κανένας δεν την υποχρέωνε να καταργήσει το Εποπτικό Συμβούλιο που είχε θεσμοθετηθεί στη ΝΕΡΙΤ και ήταν η δικλείδα ασφαλείας για την ανεξαρτησία της ΕΡΤ.

Αν είχατε αντιρρήσεις για τη λειτουργία αυτού του Συμβουλίου, έπρεπε απλώς να θεραπεύσετε τις αδυναμίες του, να το αλλάξετε, να ενισχύσετε την ανεξαρτησία του, όχι όμως να το καταργήσετε. Καταργώντας το, παραδίνετε την ΕΡΤ στον Υπουργό και τον Πρωθυπουργό. Την παραδίδετε, δηλαδή, στην Κυβέρνηση. Δεν έχω κάτι προσωπικό εναντίον του κ. Παππά. Έστω ότι μπορεί να πολιτευθεί στο ζήτημα αυτό με τρόπο άριστο, ουδεμία αντίρρηση. Θα είναι όμως, ο κ. Παππάς ισόβιος Υπουργός Επικρατείας; Εδώ δεν μιλάμε για πρόσωπα, μιλάμε για θεσμούς. Οι θεσμοί πρέπει να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους, μέσω κανόνων απρόσωπων και όχι να εξαρτώνται από τα πρόσωπα, από την καλή τους προαίρεση.

Το νομοσχέδιο, λοιπόν, δεν προβλέπει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου από την Κυβέρνηση Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο θα επέλεγε με διαφανείς διαδικασίες και τη διοίκηση της ΕΡΤ.

Να σημειώσω εδώ, ότι αυτό ήταν και άποψη και πρόταση πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία στο παρελθόν είχαν καταθέσει αντίστοιχες προτάσεις. Επειδή δεν έχω την αυταπάτη ότι η Κυβέρνηση πρόκειται τώρα να κάνει σχετική τροπολογία και να θεσμοθετήσει Εποπτικό Συμβούλιο, προτείνω στον Υπουργό Επικρατείας να ξαναδεί το θέμα, να το θέσει ως πρώτη προτεραιότητα και να το φέρει στη Βουλή όσο πιο σύντομα γίνεται, διότι η παρούσα ρύθμιση συνιστά μια σαφή επαναφορά του κυβερνητικού ελέγχου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και σαφώς αποκλίνει τόσο από τη λογική του BBC, όσο και από τις εξαγγελίες του ίδιου του Πρωθυπουργού. BBC με διοίκηση διορισμένη από Υπουργό, δεν συμβαδίζουν.

Δυστυχώς, καταλήγουμε και πάλι στο ίδιο δυσάρεστο συμπέρασμα. Όλοι αναγνωρίζουμε τις αρετές μιας ανεξάρτητης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και μόλις σχηματίσουμε Κυβέρνηση, επανερχόμαστε στην γνωστή οδό του αυστηρού κυβερνητικού ελέγχου της ΕΡΤ.

(Η δικηγόρος και διεθνολόγος πρώην υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη είναι βουλευτής Αθηνών της ΝΔ)

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Μαΐου 2015 12:49

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline