Γεώργιος Αμυράς: Προβλήματα δημόσιας τηλεόρασης

Είναι η παρθενική ομιλία στη Βουλή. Και να πως τα φέρνει η ζωή: να πρέπει να μιλήσω για την ΕΡΤ. Για την ΕΡΤ που με ανέδειξε επαγγελματικά, την ΕΡΤ που αγάπησα ιδιαιτέρως, την ΕΡΤ που την ξέρω από την καλή και την ανάποδή της.

Σήμερα και αύριο συζητάμε για την επανασύσταση της παλιάς ΕΡΤ. Αλλά ποιας ΕΡΤ; Της ΕΡΤ που αγαπήσαμε ή της ΕΡΤ που μισήσαμε; Γιατί η ΕΡΤ είχε και τις δυο εικόνες. Σαν το θεό Ιανό στη Ρώμη. Την προστάτιδα θεότητα της Ρώμης που είχε άλλη εικόνα, άλλο πρόσωπο προς τα έξω προς τους εχθρούς και άλλο προς τα μέσα.

Επανασυστήνετε την ΕΡΤ της εξωστρέφειας, την ΕΡΤ των διεθνών βραβείων με τα φεστιβάλ, όπου σάρωνε, για παράδειγμα, η σειρά του «Εξάντα» του Γιώργου Αυγερόπουλου ή επανασυστήνετε την ΕΡΤ των μπουζουκιών; Διότι ήταν μια μακρά ωραιότατη παράδοση της κάθε διοίκησης της ΕΡΤ, κάθε χρόνο να μαζεύει τις 3.000 των εργαζομένων της ΕΡΤ σε ένα μεγάλο μπουζουξίδικο στην παραλία ή την Πειραιώς και το τσακίρ κέφι πήγαινε ψηλά. Όλα αυτά ενταγμένα υποτίθεται στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, δηλαδή, στην εταιρική κοινωνική φαιδρότητα των προηγούμενων διοικήσεων.

Μιλάμε, λοιπόν, για την ΕΡΤ με τις παγκόσμιες πρωτιές; Μιλάμε για την ΕΡΤ που το 2005 έγινε παγκόσμιο θέμα όταν στον τηλεμαραθώνιο της UNICEF και της ΕΡΤ, στον οποίο είχα την τιμή να είμαι ένας από τους οικοδεσπότες, οι Έλληνες μάζεψαν επτά εκατομμύρια ευρώ σπάζοντας κάθε παγκόσμιο ρεκόρ ή μιλάμε για την ΕΡΤ της άλλης παγκόσμιας πρωτιάς; Οι διοικήσεις της ΕΡΤ κάθε χρόνο πλήρωναν 65.000 ευρώ σε τρία άτομα τους οποίους είχε ονομάσει επιστημονικούς συμβούλους της Eurovision. Μάθαμε λοιπόν, ότι η Eurovision χρειαζόταν 3 επιστημονικούς συνεργάτες κάθε χρόνο και 65.000 ευρώ από τα χρήματα που πλήρωναν οι Έλληνες για φόρους και ανταποδοτικά τέλη.

Θα επανασυστήσετε την ΕΡΤ της οικονομικής απαξίας όπως για παράδειγμα με τους μισθούς CNN σε τηλεθεάσεις τοπικού μικρού, άσχετου καναλιού;
Θα επαναφέρετε μια ΕΡΤ όπου τα ντεκόρ των εκπομπών είχαν διάρκεια ζωής 2-3 μήνες και μετά εξαφανίζονταν; Σας αναφέρω για παράδειγμα μια εκπομπή μαγειρικής η οποία κράτησε δυόμισι μήνες, γιατί «πήγε άπατη» από τηλεθέαση, και το ντεκόρ αυτής της εκπομπής κόστισε 100.000 ευρώ.

Επομένως, θα πρέπει να δούμε ποια ΕΡΤ προτίθεστε να επανασυστήσετε, να επαναλειτουργήσετε. Εγώ πιστεύω ότι οι προθέσεις σας πραγματικά είναι πολύ καλές. Είστε νέος άνθρωπος, κύριε Υπουργέ. Έχετε ταξιδέψει έξω. Φαντάζομαι έχετε σπουδάσει και εσείς έξω. Άρα, έχετε βιώματα ενός ανθρώπου που σε ένα βαθμό είναι κοσμοπολίτης σε σχέση με αυτά που τον περιβάλλουν.

Σας είχα πει στην Επιτροπή ότι φοβάμαι ότι αυτό που κάνατε είναι ότι αλλάξετε το βαγόνι, βάλατε καινούρια μηχανή στο βαγόνι, του βάλατε και καλές ταπετσαρίες αλλά δυστυχώς το τοποθετήσατε πάνω στις δοκιμασμένες ράγες με αφετηρία το γραφείο του Υπουργού και κατάληξη του δρομολογίου πάλι στο γραφεί του Υπουργού.

Πριν φτάσουμε, όμως, να διερευνήσουμε εάν όντως η νέα ΕΡΤ παραμένει στα χνάρια της παλιάς, θα ήθελα να δούμε και να αναλογιστούμε πόσες ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσουν. Δεν ανασταίνετε μια ΕΡΤ. Ανασταίνετε μιάμιση ΕΡΤ. Τους χίλιους πεντακόσιους εξήντα της παλαιάς ΕΡΤ -με έναν μικρό ή μεγαλύτερο άγνωστο αριθμό συνταξιούχων που θα επανέλθουν ή δεν θα επανέλθουν- τους επτακόσιους πενήντα της ΝΕΡΙΤ και τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχετε και τους τριακόσιους δεκαπέντε συμβασιούχους της δημόσιας τηλεόρασης. Δηλαδή, τρία σε ένα. Και παλιά ΕΡΤ, και ΝΕΡΙΤ και δημόσια τηλεόραση.

Πάμε τώρα να δούμε το είδος της ΕΡΤ που θέλετε να επανασυστήσετε. Το προπατορικό αμάρτημα που δεν μας αφήνει να ηρεμήσουμε -και διαρκώς σας τονίζουμε ότι, δυστυχώς, και αυτή η νέα ΕΡΤ θα είναι ένα κυβερνητικό μαγαζί- είναι η Υπουργική σας αρμοδιότητα. Στην ουσία είστε διάδοχος στο Υπουργείο Τύπου της κ. Βούλτεψη, η κ. Βούλτεψη ήταν διάδοχος του κ. Καψή, και πάει λέγοντας.

Προκύπτει λοιπόν -πέραν των προθέσεων- αυτή η σύνδεση Κυβέρνησης και νέας ΕΡΤ; Βεβαίως. Το είπαν και άλλοι συνομιλητές, το τόνισε και ο κ. Δανέλλης, ο Εισηγητής μας. Διορίζετε τη διοίκηση. Διορίζετε διοικητικό συμβούλιο. Αυτό τα λέει όλα. Από τα επτά μέλη, τα πέντε τα διορίζετε εσείς. Η Επιτροπή Θεσμών απλώς σας λέει τη γνώμη της.

Εμείς σας προτείναμε να τοποθετήσετε δίπλα από αυτό το διοικητικό συμβούλιο κι ένα όργανο εποπτείας, ανεξάρτητο. Να είναι δύο παράλληλες γραμμές που δεν τέμνονται πουθενά, με καθέτους.

Εμείς σας είπαμε για το Συμβούλιο Διασφάλισης της Ποιότητας και της Ανεξαρτησίας του καναλιού. Θα ήταν μια δικλείδα ασφαλείας, ούτως ώστε η κάθε εκλεγμένη διοίκηση ή ο κάθε Υπουργός που θα διαδεχθεί εσάς, όσο καλών προθέσεων κι αν είναι να μην κάνει του κεφαλιού του.

Άρθρο 5: Τρία ευρώ το ανταποδοτικό τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για να πληρώνουμε την ΕΡΤ. Αυτή είναι μια διάταξη-παγίδα. Ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των Υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας, η δυνατότητα να το αυξήσει. Άρα, άλλος ένας άμεσος σύνδεσμος Κυβέρνησης και ΕΡΤ.

Επαινέσατε το άρθρο 10 για το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου. Έψαξα, κύριε Παππά, έφαγα τα μάτια μου για να δω πού μπορεί να υπάρχει κάποιο αντίστοιχο όργανο σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ή μη -δυτική όμως- χώρα τηλεόραση. Πουθενά δεν βρήκα. Βρήκα, όμως, για παράδειγμα στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ότι επί πενήντα έτη λειτουργεί η Συμβουλευτική Επιτροπή Προγράμματος, η οποία έχει καθοριστικό ρόλο: Από τα τηλέφωνα που παίρνουν τηλεθεατές για να παραπονιούνται, μέχρι τον τρόπο κάλυψης των ειδήσεων. Θα σας πρότεινα να το δείτε.

Επίσης, θέλω να θέσω τρία ερωτήματα πολύ συγκεκριμένα σε σχέση με τη νέα ΕΡΤ. Σας είχα θέσει κάποια από αυτά στην Επιτροπή, κύριε Παππά. Δεν άκουσα κάποια απάντηση. Να, λοιπόν, η ευκαιρία να το επαναφέρουμε.

Πρώτον: Ταμείο Αλληλοβοήθειας της ΠΟΣΠΕΡΤ. Ήταν ένα ταμείο στο οποίο συνεισφέραμε όλοι με τις εισφορές μας κάποιο ποσό για τις δύσκολες στιγμές που θα έρθουν. Θέλουμε, παρακαλούμε πολύ, να ξέρουμε τι απέγινε αυτό το ταμείο, πόσα χρήματα είχε την ημέρα που έκλεισε η ΕΡΤ, δηλαδή έναν αναλυτικό απολογισμό.

Δεύτερο θέμα: Ίσως να μην ξέρετε, αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί είναι κάπως πιο ειδικό -αλλά εμείς στις τηλεοράσεις τα παρακολουθούμε- ότι ένας διαγωνισμός της ΝΕΡΙΤ που ήταν σε εξέλιξη για την αγορά ψηφιακών πομπών κι αναμεταδοτών, ξαφνικά διακόπηκε. Γιατί; Επειδή ένα από τα μέλη της τριμελούς Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού κατήγγειλε ότι άλλαξαν οι φάκελοι.

Κάποιος τους άλλαξε. Κι αν δεν ολοκληρωθεί σύντομα ο διαγωνισμός -με συνθήκες διαφάνειας, όμως, δεν το συζητάμε- η νέα ΕΡΤ, κύριε Υπουργέ, εκτός από τα άλλα βαρίδια, θα έχει να πληρώνει και 100.000 το μήνα να πληρώνει για την υπενοικίαση των ψηφιακών συχνοτήτων.
Φτάνουμε, λοιπόν, η νέα ΕΡΤ να αντιμετωπίζει φαντάσματα του παρελθόντος. Και θα σας παρακαλούσαμε να μας πείτε πώς θα τα βγάλετε από το ντουλάπι.

Τρίτο θέμα, το οποίο είχε θέσει και η Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα γίνει με το ακαταδίωκτο των εκκαθαριστών; Οι εκκαθαριστές της παλιάς ΕΡΤ και ειδικής διαχείρισης της δημόσιας τηλεόρασης, αγαπητοί συνάδελφοι, απολαμβάνουν απόλυτης προστασίας που ισούται και εξομοιώνεται μόνο με την προστασία που απολαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δηλαδή, έχουμε παραπάνω από έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσον αφορά τουλάχιστον το ακαταδίωκτο ποινικώς.

Αφαιρέσατε το 25% ως ποσοστό για πλαφόν των εξωτερικών αναθέσεων και παραγωγών της ΕΡΤ. Και καλά κάνατε και το αφαιρέσατε μετά, κατόπιν και δικής μας πρότασης. Ωστόσο, εγώ θα σας έλεγα ότι έπρεπε να βάζατε ένα ποσοστό, όπως το κάνουν πολλές τηλεοράσεις του κόσμου -η γαλλική για παράδειγμα- για υποχρεωτικώς παραγόμενο ελληνικό πρόγραμμα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, κύριε Υπουργέ

Σε σχέση με την επαναφορά των εργαζομένων: Εγώ είμαι συμβασιούχος. Έχω πολύ μεγάλη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Εάν θέλατε να ήσασταν πραγματικά τολμηροί, θα έπρεπε να κάνετε αυτό που επαγγέλλεστε ή προτείνετε ή υπόσχεστε στους συμβασιούχους της επόμενης φουρνιάς, δηλαδή μοριοδότηση σε όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και ανοιχτές διαδικασίες για την προκήρυξη αυτών των δυόμισι - τριών χιλιάδων θέσεων που θα καλυφθούν, ούτως ώστε όλοι οι άνεργοι να έχουν πρόσβαση σε αυτήν τη νέα ΕΡΤ. Δεν το κάνατε. Τι ΕΡΤ θέλουμε εμείς; Εμείς θέλουμε την ΕΡΤ του Γραμματικάκη.

Σας καταθέτω εδώ μία έκθεση που ολοκληρώθηκε πριν λίγα εικοσιτετράωρα: «Η Δημόσια Τηλεόραση στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έρευνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Δεν την έχει καταθέσει ακόμα στο Στρασβούργο ο κ. Γραμματικάκης, ο Ευρωβουλευτής του κόμματος το Ποτάμι. Την καταθέτουμε εμείς πρώτα εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

(Ο δημοσιογράφος και ακτιβίστας Γιώργος Αμυράς είναι βουλευτής Αθηνών στο ΠΟΤΑΜΙ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline