Φωτ. Γεννηματά: Το δήθεν πραξικόπημα του κ.Τσίπρα

Αυτή την ώρα που ολόκληρος ο ελληνικός λαός μας παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, θεωρώ ότι ο Πρωθυπουργός έπρεπε να είναι εδώ, μέσα στην Αίθουσα, παρών.

Δημόσια και υπεύθυνα πρέπει να τοποθετηθούμε απέναντι στον ελληνικό λαό και στη διεθνή κοινή γνώμη που μας παρακολουθεί. Είναι θεσμικό ατόπημα σε αυτό το μείζον ζήτημα για το μέλλον της χώρα ο Πρωθυπουργός, ο οποίος διαπραγματεύτηκε, συμφώνησε και έβαλε την υπογραφή του, να μην ενημερώνει υπεύθυνα μέσα από το ελληνικό Κοινοβούλιο τον ελληνικό λαό, την ίδια στιγμή, μάλιστα, που πριν από λίγες ώρες ενημέρωσε το Κόμμα του.

Ήθελα να ξεκινήσω θετικά. Αποτρέψαμε -ελπίζω- το Grexit την ύστατη στιγμή με κοινή προσπάθεια. Αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία και την απόλυτη καταστροφή. Ο συμβιβασμός ήταν αναγκαίος για τη γεωπολιτική σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρα μας σε αυτή την περιοχή που ζούμε, στα Βαλκάνια, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Τσίπρας οφείλει να αναγνωρίσει την καθοριστική συμβολή των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης και, βεβαίως, την καθοριστική συμβολή των Βουλευτών. Διακόσιοι πενήντα ένας Βουλευτές του έδωσαν την εξουσιοδότηση και άνοιξαν το δρόμο για την ουσιαστική διαπραγμάτευση.
Οφείλει, επίσης, να αναγνωρίσει την αμέριστη υποστήριξη των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης. Είναι αυτοί που ακύρωσαν τα σχέδια των ακραίων νεοφιλελεύθερων και εθνικιστικών δυνάμεων και οφείλω να τους ευχαριστήσω μέσα από αυτή την Αίθουσα, μιας και ακόμα δεν το έχει πράξει ο Πρωθυπουργός!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)

Το ΠΑΣΟΚ πήρε εγκαίρως πρωτοβουλίες. Ενώσαμε τη φωνή μας μαζί τους. Και είμαστε περήφανοι γιατί εξασφαλίσαμε αυτή την πολύτιμη στήριξη για τη χώρα μας.
Έρχομαι τώρα στα δύσκολα και στη συνέχεια θα πάω και στα πιο δύσκολα.

Ο κ. Τσίπρας, όπως μας είπε εχθές, δυστυχώς κατάλαβε πολύ αργά ότι οι καταστροφικοί δραχμολάγνοι Υπουργοί του πήγαιναν τελικά χέρι-χέρι με τον μεγάλο αντίπαλο και εχθρό, τον κ. Σόιμπλε, με αντικειμενικό στόχο να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης, εκτός Ευρωζώνης.
Έχει απόλυτη ευθύνη να δώσει οριστικό τέλος στο επικίνδυνο θέατρο σκιών και στο θλιβερό κυνήγι μαγισσών. Έχει απόλυτο χρέος να διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας. Πρέπει να τώρα να σταματήσουν οι άσκοπες θεωρίες περί τρόικας εσωτερικού και πραξικοπήματος. Προσβάλλει όλους όσους μας στήριξαν ενεργά.
Κυρίως, όμως, κάποιοι κάνουν εδώ μέσα ότι δεν καταλαβαίνουν πως η συμφωνία φέρει την υπογραφή του ίδιου του κ. Τσίπρα.

Δηλαδή τι μας λένε; Ότι ο κ. Τσίπρας κατ' αυτούς προσυπέγραψε το εναντίον του πραξικόπημα;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Ναι!
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Το υπογράψατε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Ναι!
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος):Υποκύψατε, ναι ή όχι; Θα απαντήσετε;
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν είναι για μας δικαίωση το ότι ο κ. Τσίπρας υπογράφει το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο με τα επαχθέστερα μέτρα. Δικαίωση θα ήταν για μας να χτίσετε πάνω στις προσπάθειες των προηγούμενων χρόνων, των προηγούμενων κυβερνήσεων και τελικά του ίδιου του ελληνικού λαού, προσπάθειες που σκοπίμως λοιδορήσατε και συκοφαντήσατε όλα αυτά τα χρόνια.

Παραλάβατε μια οικονομία που είχε αρχίσει να σταθεροποιείται και να αναπτύσσεται με σχεδόν 2% σε ετήσια βάση. Εμείς δεν μιλήσαμε -και εγώ προσωπικά- ποτέ για «success story». Ξέρω ότι χρειαζόταν πολύς κόπος ακόμα για να φανούν τα αποτελέσματα στη μέση ελληνική οικογένεια που έχει υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες. Οι αλήθειες, όμως, πρέπει να λέγονται, ιδιαίτερα τις κρίσιμες ώρες.

Οι τράπεζες είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί. Ο Προϋπολογισμός του 2014 ήταν ισοσκελισμένος και η Ελλάδα είχε να λαμβάνει χρήματα ακόμα από το τελευταίο πρόγραμμα.
Τι κατάφερε αυτή η Κυβέρνηση; Στο πρώτο στάδιο, στους μήνες της δημιουργικής ασάφειας, επιστροφή σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στο δεύτερο στάδιο, με το δημοψήφισμα, στο οποίο ο Πρωθυπουργός πρότεινε το «ΟΧΙ», εκ του αποτελέσματος, όμως, καταλαβαίνουμε ότι ήθελε το «ΝΑΙ», είχαμε ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας και αποδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος.
Και έρχομαι στα δυσκολότερα:

Πρώτον, μετά το νέο μνημόνιο, το πρώτο μνημόνιο της Αριστεράς, απαιτούνται νέα μέτρα για να «τρέχει» η χώρα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και όχι για τα πλεονάσματα για τα οποία γινόταν η φασαρία προηγουμένως.

Δεύτερον, 25 δισεκατομμύρια για τις τράπεζες. Πιθανόν να μη χρειαζόντουσαν καθόλου χρήματα. Και σε κάθε περίπτωση υπήρχε το «μαξιλαράκι» των 11 δισεκατομμυρίων, το οποίο χάσατε.

Τρίτον, θα διώχνατε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που το έφεραν οι «κακές κυβερνήσεις». Το απαίτησαν όλοι οι εταίροι και, βεβαίως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει.

Τέταρτον, δεσμευθήκατε ότι θα «κουρέψετε» το χρέος. Το αποτέλεσμα; Αρκεστήκατε σε μια αναφορά περί εκκίνησης της σχετικής συζήτησης μετά από την πρώτη αξιολόγηση.

Πέμπτον, μιλήσατε για ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο. Τα χρήματα που αναφέρετε, ήταν σχεδόν δεδομένα ότι θα δοθούν. Μόχλευση γίνεται.
Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουν οι ψευδαισθήσεις, να σταματήσουν τα ψέματα. Ας συμφωνήσουμε σε αυτήν την Αίθουσα επιτέλους, ότι δεν έχουμε πια ανάγκη κόμματα και πολιτικούς που μιμούνται αυτό που ο Διονύσης Σαββόπουλος τραγουδά: «Τα νέα που μας έφερε ήταν όλα μια ψευτιά. Μα, ακούγονταν ευχάριστα στα αυτιά μας, γιατί έμοιαζε με αλήθεια η κάθε του ψευτιά. Κι ακούγοντάς τον ησύχαζε η ψυχή μας».

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η συμφωνία είναι δύσκολη, επώδυνη, αλλά κρατάει την Ελλάδα όρθια. Δεν διαπραγματευθήκαμε και δεν υπογράψαμε εμείς τους επαχθείς αυτούς όρους. Εσείς το κάνατε. Όμως, η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί ως βάση για μια βιώσιμη λύση για το μέλλον της Ελλάδας. Διότι πέρα από τη συμφωνία χρειάζεται πια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον, για την παραγωγική ανασυγκρότηση, για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, για το κοινωνικό κράτος. Δεν αρκούν τα προαπαιτούμενα.

Εμείς πετύχαμε τη μείωση του χρέους. Διεκδικείστε την αναδιάρθρωσή του που θα μας επιτρέψει έστω να μεταφέρουμε πόρους για επενδύσεις. Τέρμα στα λόγια. Τώρα χρειάζονται μετρήσιμοι στόχοι, αυστηρό χρονοδιάγραμμα, χειροπιαστά αποτελέσματα.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η θετική ψήφος μας σήμερα δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση.

Έχω πει πολλές φορές απ' αυτό το Βήμα ότι δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι για τις ενέργειες των Υπουργών σας και όλων εσάς. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
Θα μας βρείτε αρωγούς σε ό,τι αφορά το συμφέρον της χώρας. Θα μας βρείτε ενεργά απέναντι σε παλαιοκομματικές και διχαστικές αντιλήψεις. Η χώρα χρειάζεται μια εθνική γραμμή για τη βιώσιμη λύση, με συνεννόηση μέσα στη Βουλή, με ενωμένο τον ελληνικό λαό.
Δεν πείσατε, κύριε Πρωθυπουργέ, τους Υπουργούς και τους Βουλευτές σας ότι εάν σήμερα δεν ψηφιστεί αυτή η συμφωνία, οι συνταξιούχοι αύριο δεν θα μπορούν να περάσουν ούτε τρεις μέρες με τις συντάξεις που θα τους δώσετε; Ποιο είναι, τελικά, το φιλολαϊκό σήμερα;

Εσείς και η Κυβέρνησή σας έχετε την ευθύνη με την εντολή του ελληνικού λαού. Αναλάβετέ την και κυβερνείστε, επιτέλους!
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι εκλογές είναι καταστροφή για τη χώρα.

Καταστρεπτικά είναι και τα σενάρια που ακούγονται για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και ορισμένου χρόνου. Υπάρχει εθνικός σκοπός με ορίζοντα τη λήξη του προγράμματος. Δεν μπορείτε να πατάτε πια σε δύο βάρκες.
Απόψε ψηφίζουμε για το μέλλον της χώρας. Εσείς έχετε την πρωτοβουλία και την ευθύνη από εδώ και πέρα. Οφείλετε να πάρετε αποφάσεις για την Κυβέρνησή σας και για την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής. Τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι συμφωνημένα με εθνική ομοψυχία.

(Η πολιτική επιστήμων Φωτεινή Γεννηματά είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline