Πάνος Καμμένος: Η συμφωνία Τσίπρα τερματίζει τα... Μνημόνια

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι 7.15΄ το πρωί, μετά από μια ολονύκτια συζήτηση, παραμονές της Παναγίας, μία ολονύκτια συζήτηση που δυστυχώς οι περισσότερες Ελληνίδες και οι περισσότεροι Έλληνες δεν μπόρεσαν να δουν.

Είναι, όμως, μια ιστορική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, την οποία πρέπει να τη γνωρίζουν οι Έλληνες και πρέπει εδώ να ξεκαθαρίσουν τα πάντα.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, λοιπόν, θα προσπαθήσουμε, σε αυτές τις τελευταίες ομιλίες των Αρχηγών των κομμάτων, αλλά και του Πρωθυπουργού της χώρας, να γίνει ξεκάθαρο πλέον στον ελληνικό λαό το τι συνέβη μέχρι σήμερα και τι συμβαίνει από εδώ και πέρα.

...... Όσον αφορά τώρα τον διάλογο ο οποίος γίνεται για τη Συμφωνία αυτή που επετεύχθη μετά από τη σκληρή διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης, αλλά και του ιδίου του Πρωθυπουργού -και απευθύνομαι ιδίως στους συναδέλφους Βουλευτές της Συμπολίτευσης, στους συναδέλφους με τους οποίους ξεκινήσαμε μαζί την προσπάθεια αυτή της νέας Κυβέρνησης και ιδίως τους Υπουργούς οι οποίοι συμμετείχαν σε όλα τα Υπουργικά Συμβούλια στα οποία εξετάσαμε τις διάφορες πιθανότητες που υπήρχαν, όπως κι ενημερώθηκαν οι ίδιοι για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων- υπάρχει σε κανέναν καμμία αμφιβολία ότι αυτή η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν εξήντλησε όλες τις δυνατότητες που υπήρχαν;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Καμμία!
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Φτάσαμε σε σημείο να απευθυνθούμε και σε Ανατολή και σε Δύση.
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Το είδαμε!

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Και να σας πω κάτι ευθέως; Προσωπικά για εμένα, αλλά και για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το θέμα της Ευρώπης δεν ήταν ταμπού. Μακάρι να υπήρχε μία άλλη λύση που θα μπορούσε να φέρει στον ελληνικό λαό την ευημερία και ακόμα και με εθνικό νόμισμα, να σας πω εγώ. Εάν υπήρχε λύση, σας βεβαιώνω ότι εμείς θα τη στηρίζαμε.

Το θέμα είναι ότι τέτοια λύση δεν υπήρχε. Γιατί; Γιατί από το 2009 εκείνοι που έστησαν την είσοδο της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, αυτό που πρώτο προσπάθησαν να διασφαλίσουν είναι την ασφάλεια τη δική τους έναντι ενός σεναρίου εξόδου της χώρας. Και το έφτασαν σε τέτοιο σημείο το πρόγραμμα το οποίο ακολούθησαν με τα Μνημόνια 1 και 2, όπου τελικά αυτό που κατάφεραν ήταν να το προτείνουν οι ίδιοι. Δηλαδή, την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη να την έχει σαν κύριο σχεδιασμό ο κ. Σόϊμπλε, η Κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ και οι κερδοσκόποι των Ηνωμένων Πολιτειών,...

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ο κ. Βαρουφάκης.
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Εκεί καταντήσατε. Αυτή είναι η κατάντιά σας!
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ :...δηλαδή εκείνοι οι οποίοι θα είχαν κυρίως πληγεί εάν η Ελλάδα υπεύθυνα το 2010 αρνείτο να υπογράψει αυτά τα οποία υπέγραφαν με το Μνημόνιο 1 και το Μνημόνιο 2, για τα οποία είναι ιδιαίτερα περιχαρής η κ. Βούλτεψη.

Ακούστε, λοιπόν, τη διαφορά. Η διαφορά, κυρία Βούλτεψη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση και αυτή η Συμφωνία έχει μία μεγάλη διαφορά από τη δική σας. Γιατί εσείς εγκλωβίσατε τον ελληνικό λαό. ..... Αυτά οδήγησαν εκεί την Ελλάδα μαζί με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου τον οποίο καλύπτετε κατ' επάγγελμα, αντί να ακολουθήσετε την πολιτική του ελέγχου της ΕΛΣΤΑΤ, που ο Κώστας Καραμανλής κατήγγειλε ότι αλλοίωσε τα στατιστικά στοιχεία. Αυτή είναι η αλήθεια. Παρασυρθήκατε, όμως, από την πολιτική τού να μεταβληθεί η Νέα Δημοκρατία σε συνήγορο του κ. Γιώργου Παπανδρέου και να μην εξεταστεί το πώς οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο.

Πάμε και παρακάτω. Τι προβλέπει αυτή η Συμφωνία; Αυτή η Συμφωνία κατ' αρχήν αποτελεί το τέλος της εποχής των μνημονίων.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
Βεβαίως! Και βλέπω ότι χειροκροτάτε, κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Ξέρετε κάτι; Αυτή η Συμφωνία έχει μια μεγάλη διαφορά.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να συγκινηθείς και στο τέλος!
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Θέλετε να τα βρούμε για τα υποβρύχια; Ξέχασέ το, αγόρι μου. Ιδίως εσύ που έκανες όλη την κοινοβουλευτική δουλειά, να το ξεχάσεις.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Και αυτό αφορά βεβαίως και αυτά που ειπώθηκαν από την κυρία Πρόεδρο της Βουλής πριν από λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Προέδρων. Είπε η κ. Κωνσταντοπούλου για τη SIEMENS, είπε για το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, είπε για τα υποβρύχια.
Και εμείς απαντάμε. Αντί, κυρία Κωνσταντοπούλου, να ασχολείστε αυτή τη στιγμή με κριτική για την Κυβέρνηση, γιατί δεν φέρνετε αυτά τα οποία απειλείτε; Εμείς σαν Ανεξάρτητοι Έλληνες τα ψηφίζουμε τώρα, και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, και την εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια και τη SIEMENS, αλλά και όλα εκείνα τα οποία θα αποδείξουν στον ελληνικό λαό το πώς στήθηκε όλο το παιχνίδι.
Και να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Με αυτή την τροπολογία που κατατέθηκε για τα «κόκκινα δάνεια» το πιο σημαντικό απ' όλα είναι ότι πλέον, πέραν του ότι δεν πωλούνται σε εταιρείες τα «κόκκινα δάνεια», προστατεύεται η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του '15. Και μέσα στο φθινόπωρο θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την τακτοποίηση της αγοράς των 95 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τι συμβαίνει με τα «κόκκινα» δάνεια όσον αφορά τον Πτωχευτικό Κώδικα; Έρχεται η τροπολογία και αυτό που κάνει είναι να δίνει μία νέα ευκαιρία στους εμπόρους. Το Πτωχευτικό Δίκαιο μετατρέπεται πλέον σε τρία χρόνια για απαγορευτικό επαναφοράς του εμπόρου από τα δέκα, που σημαίνει ότι όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες χτυπήθηκαν από την κρίση και είχαν αποκλειστεί για δέκα χρόνια από την αγορά, επιστρέφουν πίσω.

Έχουμε διατακτική ρύθμιση όσον αφορά τα χρέη όχι μόνο προς τις τράπεζες, αλλά μπαίνουν στο παιχνίδι πλέον τα χρέη προς το δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία στο ότι πλέον ανακουφίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μπαίνει η αρχή για την επαναφορά στην πραγματική οικονομία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ιδιαίτερη σημασία ακόμα έχει το ποσό το οποίο μπαίνει στην αγορά. Δεν μιλάμε για τη χορήγηση ενός ποσού που θα τακτοποιήσει τις οφειλές του κράτους και της χώρας προς τους δανειστές, αλλά για ένα αναπτυξιακό πακέτο με το οποίο θα συνοδεύεται, μία διαγραφή χρέους. Διότι αυτό που έκανε αυτή η Κυβέρνηση είναι, αντί να μιλάμε για πιθανότητα συζητήσεως διαγραφής του χρέους, να έχει μεταφέρει τη συζήτηση στις Βρυξέλλες και αυτή τη στιγμή θα έπρεπε το μυαλό όλων μας να βρίσκεται στο τι θα γίνει αύριο στο Eurogroup, εάν δηλαδή θα επικρατήσει η άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί διαγραφής του χρέους ή η άποψη κάποιων στην Ευρώπη περί πολύ μεγάλης επιμήκυνσης του χρέους. Δεν συζητά κανείς για παραμονή του χρέους όπως υπήρχε μέχρι τώρα στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο.

Αυτές οι αλλαγές είναι καθοριστικές...... Κύριε Μπούρα, ακούστε κάτι, επειδή όλα γράφονται στα Πρακτικά. Εάν βλέπατε ειδήσεις του εξωτερικού δελτίου, θα βλέπατε ότι η διαφωνία πλέον του ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους ή διαγραφή.

(Ο οικονομολόγος Πάνος Καμμένος είναι πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Το κείμενο είναι ο κορμός της πολιτικής του ομιλίας για το Τρίτο Μνημόνιο στη Βουλή).

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015 16:49

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline