Κυριάκος Μητσοτάκης: Για τις Ανεξάρτητες Αρχές

Επί είκοσι έξι χρόνια οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν χωρίς καθεστώς αδειοδότησης στη χώρα μας. Επομένως, επί της αρχής κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να βάλει τάξη σε ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο το οποίο πράγματι λειτουργούσε χωρίς ξεκάθαρους κανόνες.

Εγείρονται, όμως, μια σειρά από εύλογα ερωτήματα για τη νομοθετική σας πρωτοβουλία, πολλά από τα οποία ανέφερε και ο κ. Αυγενάκης.
Ξεκινώ, όμως, με αυτήν την αίσθηση του επείγοντος αυτού του νομοσχεδίου, το οποίο ήρθε στη Βουλή χωρίς κάποια ουσιαστική διαβούλευση. Είχατε επτά μήνες στη διάθεσή σας. Δεν το φέρατε πιο νωρίς. Φαίνεται να επείγεσθε πάρα πολύ το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να ψηφιστεί και αναρωτιέμαι τι ακριβώς επιδιώκετε με αυτό το νομοσχέδιο. Να εξυγιάνετε πραγματικά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ή να δημιουργήσετε ένα νέο τοπίο, το οποίο ενδεχομένως να διάκειται πιο ευμενώς απέναντι στην Κυβέρνηση; Διότι εδώ πέρα υπάρχουν μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία ακόμα δεν έχουν απαντηθεί από εσάς.

Γιατί δίνει το νομοσχέδιο τόσο ισχυρές αρμοδιότητες στον Υπουργό Επικρατείας να καθορίζει τον αριθμό των αδειών, όταν υπό κανονικές προϋποθέσεις ο αριθμός των αδειών θα πρέπει να καθορίζεται από την ίδια την αγορά;

Γιατί θέτετε, κύριε Υπουργέ, τόσους αυστηρούς περιορισμούς και σχετικά με τον αριθμό των απασχολούμενων στα τηλεοπτικά μέσα; Γιατί δεν το κάνετε και σε άλλου είδους επιχειρήσεις; Τι παράξενη έννοια κρατισμού είναι αυτή, όπου ο αρμόδιος Υπουργός και η Νομοθετική Εξουσία, θα προσδιορίζει σε μια ιδιωτική επιχείρηση το πόσους εργαζόμενους θα έχει; Μπορείτε να μας το εξηγήσετε αυτό; Τι ακριβώς θέλετε να εξυπηρετήσετε με αυτόν τον σκοπό;

Εν πάση περιπτώσει, δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι με τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρετε αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στο δικό σας το Υπουργείο νοθεύεται ο ανταγωνισμός; Ήδη, το γνωρίζετε και εσείς, έχετε γίνει κοινωνός μιας σειράς επιστολών που εγείρουν τέτοια ζητήματα τα οποία ακόμα δεν έχουν απαντηθεί. Τι επιδιώκετε δηλαδή; Να βρεθούμε κάποια στιγμή υπόλογοι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για νόθευση του ανταγωνισμού; Μήπως διαβάσατε τη σημερινή επιστολή της Ένωσης Εμπορικών Τηλεοπτικών Δικτύων που δημοσιεύθηκε σήμερα στον Τύπο, η οποία εγείρει ακριβώς όλα αυτά τα ζητήματα; Σας λέει ξεκάθαρα ότι εδώ δημιουργείται μια δομή, μια οργάνωση της αγοράς η οποία δεν προσομοιάζει με καμία άλλη ευρωπαϊκή αγορά.

Είναι εύλογο, λοιπόν, το ερώτημα το οποίο σας θέτουμε. Ποιες είναι οι πραγματικές σας προθέσεις; Αν το μόνο το οποίο σας ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσετε ένα καινούριο τοπίο, το οποίο θα είναι πιο φιλικά διακείμενο στην Κυβέρνηση, για να εξυπηρετήσετε τα δικά σας πολιτικά συμφέροντα. Εν πάση περιπτώσει, πώς ακριβώς αντιλαμβάνεστε -και αυτό το ερώτημα δεν είναι για εσάς, κύριε Παππά, αλλά για τον κ. Σπίρτζη- τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών; Ποιος είναι επιτέλους ο ρόλος της ΕETΤ; Διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι από την προηγούμενη διακυβέρνησή σας είχατε ήδη ενθαρρύνει -με τρόπο που παρέβαινε την αυτόνομη και ανεξάρτητη λειτουργία της ΕETΤ- μέλη της να παραιτηθούν και στη συνέχεια είχαμε και την προσπάθεια του κ. Κατρούγκαλου να βάλει ηλικιακά όρια στις Ανεξάρτητες Αρχές. Τώρα, αυτό το οποίο κάνετε είναι να καταλύετε επί της ουσίας την ανεξαρτησία της ΕETΤ και να την υπάγετε στον έλεγχο του δικού σας Υπουργείου.

Έτσι αντιλαμβάνεστε τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών; Αυτή είναι η οργάνωση του κράτους την οποία εσείς πρεσβεύετε; Τι ρόλο επιτέλους πρέπει να έχουν οι Ανεξάρτητες Αρχές στον τρόπο με τον οποίο εσείς αντιλαμβάνεστε τον έλεγχο τον οποίο πρέπει να ασκούν στην Εκτελεστική Εξουσία;
Φοβάμαι, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι εδώ γινόμαστε μάρτυρες μιας ευρύτερης προσπάθειας άλωσης ανεξαρτήτων πυλώνων του κράτους από μια εκτελεστική εξουσία η οποία ενοχλείται από όλες τις ανεξάρτητες φωνές. Δεν αναφέρομαι μόνο στο νομοσχέδιο, κύριοι Υπουργοί. Υπάρχουν κι άλλα περιστατικά τα οποία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και για τα οποία εσείς ως Κυβέρνηση πρέπει να απολογηθείτε.
Τι συνέβη με την περίπτωση της κ. Σαββαΐδου, ακριβώς; Τι της προσάπτετε της κ. Σαββαΐδου;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΓΙΑΛΑΣ: Μεροληψία.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζετε ότι μία από τις βασικές υποχρεώσεις, τις οποίες έχουμε αναλάβει ως χώρα είναι η κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων; Το γνωρίζετε ή όχι;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΓΙΑΛΑΣ: Αυτό λέμε.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αν έχετε πρόβλημα με την κάθε κ. Σαββαΐδου, αν η κάθε κ. Σαββαΐδου δεν επιτυγχάνει τους στόχους τους οποίους η πολιτική ηγεσία έχει θέσει, τότε να βγείτε εδώ και να το πείτε. Και μην σπεύσετε να πείτε ότι κι εμείς μπορεί να κάναμε τα ίδια, διότι εγώ έχω κάνει την αυτοκριτική και της δικής μας παράταξης για το ζήτημα του κ. Θεοχάρη.

Θα πρέπει, λοιπόν, κάποια στιγμή να συμφωνήσουμε ότι από τη στιγμή που υπάρχουν ανεξάρτητες δομές, η εκτελεστική εξουσία, κύριοι Υπουργοί, δεν μπορεί να παρεμβαίνει κατά το δοκούν. Όποτε δεν σας βολεύει κάτι να περνάτε μια ρύθμιση και να καρατομείτε ανθρώπους ή να μεταφέρετε αρμοδιότητα στην εκτελεστική εξουσία. Δεν δουλεύουν έτσι τα συντεταγμένα κράτη. Υπάρχει, λοιπόν, εδώ μια συνολική προσπάθεια άλωσης του κράτους και κατάργησης της ανεξαρτησίας αρχών οι οποίες είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες. Και δυστυχώς, πολύ φοβάμαι ότι δεν περιορίζεστε μόνο στα ζητήματα των ανεξάρτητων αρχών και των σχέσεων με την εκτελεστική εξουσία.

Χθες, η Νέα Δημοκρατία έβγαλε μια ανακοίνωση διά του αρμόδιου τομεάρχη δικαιοσύνης για τις επιλογές τις οποίες κάνατε στη δικαιοσύνη. Ο κ. Αθανασίου ήταν πολύ αναλυτικός στην ανακοίνωση την οποία έκανε και θα χρειαστούν κάποιες ξεκάθαρες εξηγήσεις, γιατί βουτήξατε τόσο βαθιά στην επετηρίδα, κύριοι Υπουργοί. Γιατί ξεπεράσατε δικαστές αναγνωρισμένους, με κύρος, με σημαντικό επιστημονικό έργο;
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το κάνατε γιατί ενδεχομένως κάποιοι στο παρελθόν για σημαντικές υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος να πήραν αποφάσεις οι οποίες δεν ήταν συμβατές με τις πολιτικές επιθυμίες της Κυβέρνησης. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να συνέβη αυτό.
Αλλά, εν πάση περιπτώσει, κάποιες εξηγήσεις γι' αυτήν την εξαιρετικά βαθιά βουτιά στην επετηρίδα της δικαιοσύνης οφείλει ο αρμόδιος Υπουργός, αλλά και συνολικά η Κυβέρνηση να δώσει.

Φοβάμαι, κύριοι Υπουργοί, ότι εδώ πέρα βρισκόμαστε προ ενός ανησυχητικού φαινομένου, μια Κυβέρνηση η οποία αρχίζει να φέρεται με ημιαυταρχικό τρόπο. Μου θυμίζει η συμπεριφορά σας άλλες εποχές άλωσης του κράτους. Πάει το μυαλό μου πίσω σε άλλες εποχές, όπου άλλες κυβερνήσεις, οι οποίες ήρθαν στην εξουσία, θεώρησαν χρέος τους να αλώσουν το κράτος και να τοποθετήσουν τους δικούς τους φίλα προκείμενους. Μην κάνετε το ίδιο λάθος, κύριοι Υπουργοί. Θα μας βρείτε απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, οι οποίες υπονομεύουν τη δημοκρατική οργάνωση του κράτους.

(Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline