Γιάννης Βρούτσης: Διακυβέρνηση χωρίς αξιοπιστία

Διαδέχομαι στο Βήμα τον ομιλήσαντα Υπουργό κ. Τσακαλώτο και επικαλούμαι την ομιλία του, σήμερα στην Ολομέλεια, δεύτερη ημέρα της συζήτησης για το κρίσιμο αυτό νομοσχέδιο, στη βάση του ότι από προχθές με τα δημοσιεύματα τα οποία διέρρευσε η Κυβέρνηση στον Τύπο, με τις δηλώσεις των Υπουργών Οικονομικών χθες από Βήματος Βουλής και σήμερα του κ. Τσακαλώτου προσπαθούν ουσιαστικά να κάνουν το μαύρο άσπρο.


Προσπαθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι το «ξεδόντιασμα» που έκαναν στο νόμο Κατσέλη και το νόμο Χατζηδάκη ουσιαστικά θα έχει καλύτερα αποτελέσματα για την προστασία των πολιτών, γι' αυτούς που πραγματικά έχουν πρόβλημα, γι' αυτούς που η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ουσιαστικά προστάτευσε.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Τι λες τώρα;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Κι επειδή εμείς ως Νέα Δημοκρατία -και καλό θα είναι να παίρνετε κάποια κοινοβουλευτικά ήθη και συμπεριφορά από εμάς, στη λειτουργία μας και στον τρόπο που πολιτευόμαστε- κληρονομήσαμε το νόμο Κατσέλη, τον σεβαστήκαμε –τον νόμο του ΠΑΣΟΚ- και πάνω σε αυτό χτίσαμε έναν δικό μας νόμο, διπλό δίκτυ προστασίας, το νόμο Χατζηδάκη.

Και θυμάστε πολύ καλά, κύριε Σταθάκη, όταν φέρναμε αυτούς εδώ τους νόμους στη Βουλή όχι μόνο τους καταψηφίζατε, όχι μόνο τους καταγγέλλατε, ήσασταν απέξω –όχι εσείς προσωπικά, είστε ένας μετριοπαθής άνθρωπος- με αρχηγό τον Πρωθυπουργό, κάτω από τις ιαχές «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Και είχατε καλέσει όλο τον ελληνικό λαό να ρίξει αυτή την ανάλγητη Κυβέρνηση.

Και σήμερα έρχεστε εσείς εδώ υποτίθεται με ένα αποτέλεσμα μιας καλής διαπραγμάτευσης και ακυρώνετε τα πάντα, αφήνετε απροστάτευτους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν πρόβλημα με την πρώτη κατοικία κι έρχεστε να κάνετε το μαύρο άσπρο.

Κι εδώ έρχομαι πολύ απλά να καταθέσω ότι κι αν ακόμη υπήρχαν κάποια ψήγματα αξιοπιστίας όχι στην κοινωνία, γιατί ο ελληνικός λαός έχει αρχίσει και καταλαβαίνει και τηρεί στάση αναμονής και σας έδωσε δεύτερη φορά ψήφο εμπιστοσύνης και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο και πίστεψε το «πρώτη φορά Αριστερά», όλο αυτό το όνειρο το οποίο του καλλιεργήσατε και καθώς παρακολουθεί αμήχανα έχει καταλάβει, πιστεύω, ποια είναι η αλήθεια – αλλά αυτά τα λίγα ψήγματα αξιοπιστίας που προσπαθείτε πλέον να ενσπείρετε στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα, για να στηρίξει το παρόν νομοσχέδιο- χθες είχατε το πρώτο δείγμα. Από τους εκατόν σαράντα πέντε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μόνο τρεις το υπερασπίστηκαν. Και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου, ο οποίος έκανε και παράσταση στον Πειραιά για να υπερασπίσει τους πλειστηριασμούς με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, μόνο ένας. Αυτή είναι η εικόνα σας.

Κι έρχεται σήμερα να μπει και το κερασάκι στην τούρτα. Δεν είναι τόσο αθώα ούτε πολιτικά ουδέτερη η παραίτηση του κ. Σακελλαρίδη. Ο κ. Σακελλαρίδης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού και πρώην Υπουργός. Γιατί παραιτήθηκε άραγε; Πολύ απλά γιατί τον στοιχειώνει κι έρχεται σε σύγκρουση με τον ίδιο του τον εαυτό, με τα ψέματα, με τον λαϊκισμό που ενσπείρατε όλο το προηγούμενο διάστημα και τώρα μπορείτε συνειδησιακά ή στην πραγματική κοινωνία να το αντιμετωπίσετε.

Είδατε τον εαυτό σας στον καθρέφτη. Και ειδικά γι' αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο είναι τόσο κοινωνικά ευαίσθητο, μα τόσο κοινωνικά ευαίσθητο, έχει τόσες σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις, διότι από τη Δευτέρα αρχίζει πλέον το θέμα των ομαδικών πλειστηριασμών με το «πρώτη φορά Αριστερά», παραιτείται ο κ. Σακελλαρίδης. Είναι ένα σοβαρό πολιτικό θέμα, το οποίο δεν είναι ούτε πολιτικά ουδέτερο ούτε πολιτικά ανεύθυνο. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής σας το οποίο φαίνεται ότι θα έχει και ουρά.

Από εμάς, ως Νέα Δημοκρατία, με τη σοβαρότητα και το κοινοβουλευτικό ήθος το οποίο έχουμε, βλέπετε μια διαφορετική πολιτική συμπεριφορά. Καθόμαστε, συζητάμε μαζί σας, προσπαθούμε να συμπληρώσουμε τις διατάξεις του νόμου, να τις βελτιώσουμε, να τις κάνουμε καλύτερες. Όμως, δεν μας ακούτε. Γκρεμίσατε ό,τι κληρονομήσατε. Πήγατε να δημιουργήσετε από την αρχή κάτι καινούργιο, το οποίο ουσιαστικά έφερε μηδενικά αποτελέσματα και γυρίσατε το κοντέρ πίσω. Γκρεμίσατε τις θυσίες του ελληνικού λαού και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο και πάτε να ξαναχτίσετε.

Για να δούμε, κύριε Σταθάκη, το θέμα των εκατό δόσεων, παραδείγματος χάριν, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνησή σας: Σας θυμίζω ότι ήταν το γεγονός το οποίο δεν υπήρχε πάνελ τηλεοπτικό ή δημόσια ραδιοφωνική συχνότητα που να μην το είχατε βάλει ως πυλώνα της πολιτικής σας υπεράσπισης των κοινωνικών αναγκών και των κοινωνικά ευαίσθητων κατηγοριών. Αυτό είχατε προβάλει. Με τέτοια κερδίσατε τις εκλογές, όπως και με τους πλειστηριασμούς.

Θυμίζω, κύριε Σταθάκη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -γιατί στην πολιτική πρέπει να υπάρχει συνέχεια, να κρατάμε τα καλά, να χτίζουμε επάνω σε αυτά και να τα διευρύνουμε- από αυτό το Βήμα της Βουλής, πως όταν έγινα Υπουργός εγώ, κληρονόμησα από την προηγούμενη κυβέρνηση συγκεκριμένα πράγματα. Παραδέχθηκα ποια ήταν καλά, εντόπισα τις αδυναμίες και έχτισα επάνω σε αυτά.

Τις εκατό δόσεις τις φέραμε τον Σεπτέμβριο ως Νέα Δημοκρατία. Και τις φέραμε μονομερώς. Είχαν ένα πάρα πολύ καλό κοινωνικό πλαίσιο ένταξης όσων είχαν αδυναμία πληρωμής των ληξιπροθέσμων. Άρχισαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες να εντάσσονται στις εκατό δόσεις. Η Τρόικα τότε ήρθε και συμφώνησε σε δεύτερο χρόνο μαζί μας με επιτόκιο 4%, με ξεκαθαρισμένο το πλαίσιο, χωρίς να βάλουμε τους μεγαλοοφειλέτες μέσα, από το ένα εκατομμύριο και πάνω.

Θυμάμαι τότε, ξαφνικά, λίγες ημέρες μετά, την κ. Βαλαβάνη, δικό σας στέλεχος και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να οργανώνουν αυτή την απαράδεκτη πολιτική λογική, αντεθνική λογική, το κίνημα «Δεν Πληρώνω». Και καθώς έρχονταν οι εκλογές και πίστευαν όλοι ότι θα είστε Κυβέρνηση, σταμάτησαν όλοι να πληρώνουν κάτω από το πρόσχημα ότι εσείς θα φέρετε κάτι καλύτερο και τη «σεισάχθεια», ότι θα χαρίσετε όλα τα δάνεια.

Φέρατε εδώ τις εκατό δόσεις, τις καινούργιες. Τις ψηφίσαμε. Σας επιστήσαμε την προσοχή ότι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί γι' αυτό που κάνετε σήμερα και να μην το αλλάξετε. Και από τότε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο συγκεκριμένος νόμος έχει αλλάξει επτά φορές. Σήμερα, παραδείγματος χάριν, στα ασφαλιστικά ταμεία από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν ενταχθεί, έχουν απενταχθεί, πριν εφαρμοσθούν οι καινούργιες διατάξεις, οι επαχθείς, 1,8 δισεκατομμύρια, πάνω από το 50%.

Και επειδή άκουσα και τον κ. Αλεξιάδη να επικαλείται δικούς μας νόμους σε σχέση με αυτό το νομοσχέδιο το οποίο φέρνετε και τη συγκεκριμένη διάταξη, σας λέω πολύ απλά ότι είχαμε καταφέρει -και είναι στον συγκεκριμένο νόμο, τον δικό μας νόμο- ότι δύο φορές μπορούσε κάποιος να χάσει τη ρύθμιση μέσα στον ίδιο χρόνο και να μη βγει από τη ρύθμιση, να μην πληρώσει δηλαδή και να ενταχθεί. Και να τα αποτελέσματα της πολιτικής σας και της διαπραγμάτευσής σας! Ακυρώνετε και αυτό!

Πώς να το ψηφίσουμε, κύριε Σταθάκη; Πώς να συμβιβαστούμε με κάτι το οποίο πήρατε καλό και το καταστρέψατε; Σας είχαμε προειδοποιήσει: Προσέξτε! Όμως επιλέξατε αρχικά το ότι, «Εμείς δεν βλέπουμε την Τρόικα, δεν την συναντούμε ποτέ και πουθενά», ξεκινήσατε με τα meetings στις Βρυξέλλες, καταλήξατε να έρθει η Τρόικα πάλι στο Υπουργείο και εσείς να κάνετε τις περίφημες συναντήσεις του Χίλτον ή της «λευκής πετσέτας». Αυτή είναι η συμφωνία σας.
Ουσιαστικά, με αυτά που βλέπουμε και με κάποιους ανθρώπους που γνωρίζουν τα σημαντικά ζητήματα της οικονομίας, της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής πολιτικής, σας λέω πολύ απλά ότι, παρά τις καλές σας προθέσεις -κανείς δεν θέλει να αμφισβητήσει ότι έχετε καλές προθέσεις, κανείς δεν θέλει να το αμφισβητήσει αυτό- τα αποτελέσματα που φέρνετε -γιατί τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος- είναι όχι μηδενικά, αλλά γυρίσατε τα πάντα προς τα πίσω.

(Ο οικονομολόγος Γιάννης Βρούτσης, πρώην υπουργός είναι βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline