Αδωνις Γεωργιάδης: Οι πολιτικές στην Υγεία

Μπαίνω λίγο γρήγορα στο τελευταίο. Κύριε συνάδελφε, δεν είστε πολύ καλά διαβασμένος: Η Κυβέρνησή μας είχε εγκρίνει στο Συμβούλιο Κυβερνητικής Μεταρρυθμίσεως για το 2015 –ευτυχώς είναι εκεί η κ. Χριστοφιλοπούλου- τεσσεράμισι χιλιάδες προσλήψεις στον χώρο της υγείας, δυόμισι χιλιάδες ιατρούς και δύο χιλιάδες νοσηλευτές.

Αυτές τις τεσσεράμισι χιλιάδες προσλήψεις, τις οποίες είχαμε εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2015, τις ανακοίνωσε μάλιστα ως άμεσα επιγενόμενες ο κ. Αλέξης Τσίπρας την πρώτη εβδομάδα που έγινε Πρωθυπουργός επισκεπτόμενος τον Υπουργό Υγείας, τον κ. Κουρουμπλή.

Εγώ, είχα δηλώσει, παρ' όλο που είχαν τη δική μου υπογραφή, «Ας τις κάνετε και ας λέτε ότι είναι και δικές σας, δεν χάλασε ο κόσμος». Μετά από έντεκα μήνες έρχεστε και μας λέτε στη Βουλή ότι θα το κάνετε το 2016. Δηλαδή, χάσατε όλο το 2015.

Επίσης, είπατε ότι δεν έγινε καμία πρόσληψη. Επίσης λάθος. Όταν πήγαινα στο Υπουργείο Υγείας εκκρεμούσαν εννιακόσιοι ιατροί από τον διαγωνισμό του 2011, προσλάβαμε τους εξακόσιους. Ήταν οι μόνοι που είχαν μείνει διαθέσιμοι, γιατί οι υπόλοιποι τριακόσιοι είχαν βρει δουλειά αλλού και δεν ενδιαφέρονταν για να συνεχίσουν να μπουν στη διαδικασία. Ολοκληρώσαμε, δηλαδή, τις προσλήψεις που εκκρεμούσαν από το 2011. Άρα, και αυτό που είπατε είναι λάθος.
Καλύτερα, όταν έρχεστε στο Βήμα της Βουλής, να είστε πολύ καλύτερα διαβασμένος.

Πάμε τώρα στην ουσία. Όχι μόνο δεν βελτιώσατε τα οικονομικά της υγείας, αλλά τα έχετε στείλει στον βράχο. Η πολιτική, να ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι εφαρμοσμένη τέχνη δεν είναι περικοκλάδες και θεωρίες, είναι πράξεις. Παραλάβατε στον ΕΟΠΥΥ 600 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμα χρέη. Ξέρετε πόσα είναι σήμερα; Είναι 2 δισεκατομμύρια 200 εκατομμύρια. Ξέρετε τι θα πει ότι έχετε πάει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ από 600 εκατομμύρια στα 2 δισεκατομμύρια 200 εκατομμύρια; Ότι έχετε αφήσει τους πάντες απλήρωτους. Ξέρετε τι θα πει αυτό; Θα πει ότι κινδυνεύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με ολική κατάρρευση.

Άρα το να έρχεστε εδώ και να μας κάνετε και μαθήματα για το πόσο καλά τα πήγατε στην υγεία, με συγχωρείτε, αλλά είναι άνω ποταμών. Να είστε καλύτερα διαβασμένος. Είναι προφανώς μια από τις πρώτες σας ομιλίες, αλλά επειδή είναι ομιλία επί του Προϋπολογισμού και ο Προϋπολογισμός είναι αριθμοί και νούμερα και όχι θεωρίες να είστε καλύτερα διαβασμένος.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΪΣΑΣ: Σαράντα χρόνια ασχολούμαι.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Χρειάζεστε πενήντα χρόνια, για να τα μάθετε. Σαράντα δεν ήταν αρκετά.
Πάω, λοιπόν, τώρα στην ουσία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Πού ήμασταν το 2014 στην αντίστοιχη συζήτηση Προϋπολογισμού και πού το 2015;
Το 2014 μιλάγαμε για τη μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης. Φωνάζατε οι του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι έκτακτος φόρος έπρεπε να καταργηθεί εντελώς».

Τώρα τον πήγατε στο συν 30%, δηλαδή, τον επαναφέρατε στα προηγούμενα επίπεδα.
Για τι άλλο συζητάγαμε; Για το 2,7% ανάπτυξη που προβλεπόταν για το 2015. Τι καταφέρατε; Ύφεση 2,3% και προβλέπετε εσείς 0,7% ύφεση του χρόνου. Δυστυχώς, αν μείνετε στην εξουσία θα είναι πολύ χειρότερο.
Και γιατί θα είναι πολύ χειρότερο; Ακούστε τώρα γιατί θα είναι πολύ χειρότερο. Γιατί στον ίδιο Προϋπολογισμό που έχετε καταθέσει, ενώ από την μία προβλέπετε ύφεση κατά 0,7% του ΑΕΠ, στον ίδιο Προϋπολογισμό προβλέπετε αύξηση φορολογικών εσόδων 2,2 δισεκατομμύρια. Άρα, θα πάρετε 2,2 δισεκατομμύρια περισσότερα, σύμφωνα με τα αυτά που λέτε εσείς, από μια οικονομία που θα είναι κατά 0,7% του ΑΕΠ μικρότερη, σύμφωνα με αυτά που λέτε εσείς.

Άρα, θα πάρετε πολλούς περισσότερους φόρους από πολλούς περισσότερους ανθρώπους. Οι πολλοί περισσότεροι φόροι από πολλούς περισσότερους ανθρώπους τι σημαίνει; Σημαίνει ύφεση, ότι η οικονομία θα φρενάρει και αυτό θα σας οδηγήσει σε έναν νέο φαύλο κύκλο που θα πηγαίνουμε διαρκώς προς τα κάτω.

Άρα, μην περιμένετε καλύτερη χρονιά το 2016 με την Κυβέρνησή σας, αλλά να περιμένετε αυτό που δυστυχώς θα έρθει, δηλαδή, πολύ πολύ χειρότερη, γιατί δεν ξέρετε να κάνετε αυτήν τη δουλεία και είστε πραγματικά επικίνδυνοι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΡΕΛΗΣ: Κάντε τις εκλογές σας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ακούστε, κύριε συνάδελφε, χαίρομαι πολύ, γιατί δεν σας είχα προσέξει.
Είχα περάσει όλη την προεκλογική περίοδο να ακούω τον κ. Αλέξη Τσίπρα να φωνάζει στις προεκλογικές του ομιλίες «Έχει και η Νέα Δημοκρατία αυτόν τον Άδωνι, που έλεγε ότι αν δεν υπήρχε το μνημόνιο, θα έπρεπε να το είχαμε εφεύρει». Ο κ. Τσίπρας το είπε αυτό στα Χανιά, το είπε στην ομιλία του στην Αθήνα, το είπε στην ομιλία του στην Καβάλα.

Κύριε συνάδελφε, ξέρετε τη χαρά που μου δώσατε εκείνη την ημέρα στον ΣΚΑΪ, όταν είπατε εσείς, ως Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για το ασφαλιστικό ότι αν δεν υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να το είχαμε εφεύρει; Δεν καταλαβαίνω τι το χειρότερο είχα πει εγώ απ' αυτό που είπατε εσείς;

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline