Κυριάκος Μητσοτάκης: Ζημιές και ευθύνες για τις Τράπεζες

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας πριν από δύο ημέρες στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, είπε επί λέξει: «Η φετινή χρονιά, εάν και αρκούντως επεισοδιακή, ολοκληρώνεται με θετικό πρόσημο για την ελληνική οικονομία».

Αυτό, κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο του 2015! Ποτέ μια κυβέρνηση δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά στην οικονομία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Και το καραβάνι, στο οποίο αναφέρθηκε ο κύριος Πρωθυπουργός, πραγματικά προχωρά. Διασχίζει, όμως, την έρημο της πραγματικής οικονομίας και οι φωνές και τα ουρλιαχτά, τα οποία ακούγονται, δεν είναι από τους σκύλους αλλά από απελπισμένους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν το καραβάνι να οδηγεί τη χώρα στην άβυσσο και στον γκρεμό.

Ένας χρόνος μόνο ήταν αρκετός για να διαψεύσει όλες τις προσδοκίες που ο αχαλίνωτος λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ καλλιέργησε προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά. Και νομίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι τα γεγονότα δεν επιδέχονται καμίας απολύτως αμφισβήτησης:

Η οικονομία επιστρέφει πάλι σε ύφεση. Και επιστρέφει σε ύφεση όταν οι προσδοκίες για το 2015 στο τέλος του 2014 –το ανέφερε και ο εισηγητής μας ο κ. Σταϊκούρας- ήταν για μια ανάπτυξη η οποία θα πλησίαζε το 3%. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια ευνοϊκή διεθνή συγκυρία, με χαμηλές τιμές πετρελαίου, με μια ευνοϊκή ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, με πιστωτική χαλάρωση. Είναι πολύ πιθανό η ελληνική οικονομία, εάν δεν είχε διαταραχθεί η πορεία της προηγούμενης Κυβέρνησης, να αναπτυσσόταν με ρυθμό μεγαλύτερο του 3%. Και έρχεται ο Πρωθυπουργός τώρα να εκφράσει ικανοποίηση για το γεγονός ότι, στην καλύτερη περίπτωση, δεν θα έχουμε ύφεση. Που θα έχουμε ύφεση το 2015!

Τα δημόσια οικονομικά ξαναμπαίνουν σε τροχιά ελλειμμάτων και τα έσοδα, παρά τη φοροκαταιγίδα, είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων δέκα ετών.
Οι επενδύσεις έχουν «παγώσει» συνολικά στη χώρα. Είδα και μια αναφορά του Πρωθυπουργού στην ομιλία του στο Επιμελητήριο για το ενδιαφέρον το οποίο δήθεν εκδηλώνει για τις επενδύσεις. Όμως, ό,τι κάνετε ως Κυβέρνηση έχει αμιγώς αντι-επενδυτικό χαρακτήρα. Και όλα τα μηνύματα, τα οποία στέλνετε στους επενδυτές, εγχώριους και ξένους, είναι «μην έλθετε να επενδύσετε στην Ελλάδα, διότι θα βρείτε μια χώρα η οποία αλλάζει μονίμως τους κανόνες του παιχνιδιού, η οποία δεν έχει σταθερό φορολογικό σύστημα και η οποία αντιμετωπίζει τους επενδυτές με απαξίωση και με εντονότατη καχυποψία».

Και βέβαια δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παρουσιάζοντάς την δήθεν ως μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης, επειδή –λέει- δεν εξαντλήθηκε όλο το ποσό το οποίο είχε στη διάθεσή της η Ελληνική Δημοκρατία για να στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση. Μιλάτε σοβαρά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ; Γνωρίζετε ότι η αξία των μετοχών που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τον Ιούνιο του 2014 ήταν 20 δισεκατομμύρια ευρώ; Ξέρετε ποια είναι αυτή η αξία σήμερα; Είναι μηδέν! Καταστρέψατε, με τους χειρισμούς σας από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα, 20 δισεκατομμύρια ευρώ αξίας. Είναι μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία των ανακεφαλαιοποιήσεων, οι οποίες έγιναν παγκόσμια. Όλες οι χώρες οι οποίες κρατικοποίησαν τις τράπεζές τους κατάφεραν και αποκόμισαν κέρδη απ' αυτή τη διαδικασία.

Και η Αμερική, η οποία κρατικοποίησε τις τράπεζες, στη συνέχεια τις πούλησε με κέρδος. Η μόνη χώρα η οποία κατάφερε και ανακεφαλαιοποίησε τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε σε αυτόν τον βαθμό ήταν η Ελλάδα. Δεν υπάρχουν ευθύνες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτή την καταστροφή αξίας, του Έλληνα φορολογούμενου;

Δεν στέκομαι στο τι έπαθαν οι μικρομέτοχοι. Στο κάτω κάτω αυτοί έκαναν μια επένδυση, δεν τους βγήκε, αλλά το 62% το οποίο κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο έγινε 25%. Και γι' αυτό υπάρχουν ευθύνες. Και οι ευθύνες αυτές έχουν ονοματεπώνυμο, Γιάνης Βαρουφάκης, Αλέξης Τσίπρας και όλη η Κυβέρνηση και όλο το οικονομικό επιτελείο το οποίο για άλλη μια φορά, κύριε Πρόεδρε, μου κάνει εντύπωση το ότι δεν εκπροσωπείται σε αυτήν εδώ τη συζήτηση, λες και θέλει να αποφύγει τις ευθύνες του. Δεν βλέπω το οικονομικό επιτελείο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Γιατί το λέτε; Δεν εκπροσωπείται η Κυβέρνηση, κύριε Μητσοτάκη;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση εκπροσωπείται. Το οικονομικό επιτελείο δεν εκπροσωπείται, κύριε Κοντονή.
Καταλαβαίνω γιατί έχετε περιέλθει σε μια δυσχερή θέση. Δεν νομίζω όμως ότι εσείς είστε αρμόδιος ως Υφυπουργός Αθλητισμού για να απαντήσετε στα ζητήματα αυτά. Θα έρθει –φαντάζομαι- κάποια στιγμή το οικονομικό επιτελείο. Θα ακούσουμε και τον αρμόδιο...
........ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή είναι η γκρίζα πραγματικότητα, δυστυχώς, την οποία επιβάλατε στη χώρα με τις αποτυχημένες επιλογές σας.

Ξέρετε, όμως, ότι σε αυτή την γκρίζα πραγματικότητα υπάρχει μια Ελλάδα η οποία αντιστέκεται, η οποία δημιουργεί και η οποία παράγει. Είναι η Ελλάδα που ξυπνά νωρίς και κοιμάται αργά, η οποία θέλει, σε πείσμα των καιρών, να χτίσει και να δημιουργήσει σε αυτή τη χώρα.

Εγώ είχα την ευκαιρία, κύριε Πρόεδρε, να γυρίσω όλη την Ελλάδα στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας στην οποία έχει εισέλθει η Νέα Δημοκρατία. Ναι, συνάντησα, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλη την Ελλάδα ανθρώπους δημιουργικούς, συνεταιρισμούς στην Καβάλα οι οποίοι παράγουν, σε πείσμα των καιρών, ακτινίδια και τα εξάγουν, επιχειρήσεις στην Ήπειρο, κυρία Ασημακοπούλου, οι οποίες ιδιωτικοποιήθηκαν και οι οποίες σήμερα –όταν εσείς πολεμούσατε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις- δίνουν δουλειά σε 6.500 γαλακτοπαραγωγούς.

Επίσης, συνάντησα άξιους δημόσιους υπαλλήλους, όπως στα Χανιά όπου ένας υποθηκοφύλακας ψηφιοποίησε ολόκληρο το αρχείο του με δική του πρωτοβουλία. Όλοι αυτοί παλεύουν, σε πείσμα των καιρών, να χτίσουν μια Ελλάδα δημιουργική και μια Ελλάδα στην οποία οι αξίες της αριστείας και της αξιοκρατίας επιτέλους θα επιβραβεύονται.

Συναίνεση, λοιπόν, στη μετριότητα την οποία εσείς μας ζητάτε, δεν πρόκειται να υπάρξει. Θα δημιουργηθεί κάποια στιγμή, πιο γρήγορα απ' ό,τι το νομίζετε, μία άλλη συναίνεση, μια συναίνεση για να χτίσουμε την Ελλάδα της αριστείας και της αξιοκρατίας. Αυτή, όμως, θα είναι μια συναίνεση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, στην οποία εσείς δεν θα έχετε καμία απολύτως θέση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline