Θεόδωρος Παπαθεοδώρου: Οι δύο εταίροι τη συγκυβέρνησης

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου ανέδειξε μια σειρά από πολιτικά ζητήματα τα οποία έχουν ενδιαφέρον.

Καταρχάς, ανέδειξε το βαθύ ιδεολογικό χάσμα μεταξύ των δυο εταίρων της Συγκυβέρνησης, αφού, όπως αποδεικνύεται, πέραν των μνημονιακών υποχρεώσεων τις οποίες ψηφίζουν από κοινού, φαίνεται επίσης ότι διαφωνούν απολύτως στο πεδίο των δικαιωμάτων και στην προσέγγιση των κοινωνικών προβλημάτων.

Για να ξεκαθαρίσουμε: Στο σχέδιο νόμου αυτό επαναλαμβάνεται η ίδια απώλεια κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως και στην περίπτωση της ψήφισης του νόμου για την ιθαγένεια. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο το οποίο υποτίθεται ότι εισάγει η Κυβέρνηση επιπρόσθετα και αυτό είναι αρκετά ενδεικτικό για την ισορροπία της παρούσας Κυβέρνησης.

Επανέρχονται στην επικαιρότητα, από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ομοφοβικές θέσεις, εκφράστηκαν ακραία συντηρητικές απόψεις καθώς και προκλητικές τοποθετήσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν στην πράξη την προβληματική κυβερνητική συγκατοίκηση των δυο εταίρων.
Βεβαίως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, προσποιείστε ότι δεν έχετε ακούσει τίποτα και ως εκ τούτου δεν σχολιάζετε δηλώσεις, ακόμα και του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έχοντας πλέον εθιστεί στη συνύπαρξη και στην «έντιμη» -όπως την ονομάζετε- συνεργασία με τον εταίρο, ο οποίος συχνά-πυκνά μεταχειρίζεται εξτρεμιστικό λόγο ιδιαίτερα, σε κοινωνικά και εθνικά θέματα.
Δικαίωμά σας. Δικαίωμά σας να κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ή ότι δεν συνέβη και τίποτα με το άδειασμα που σας επιφύλαξαν οι ΑΝΕΛ και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση, χωρίς ενημέρωση.

Φροντίσαμε εμείς, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, να καταδείξουμε την αλλαγή στάσης του εταίρου σας εν κινήσει για να σας οδηγήσουμε στην αυτονόητη παραδοχή ότι όταν ένα νομοσχέδιο δεν έχει τη στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η ψήφισή του εξαρτάται από τη σύμπραξη της δημοκρατικής

Αντιπολίτευσης, η οποία δεν είναι δεδομένη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Θα πρέπει σήμερα να καταστεί σαφές ότι η ψήφιση της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης είναι δυνατή –και αυτό θα πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος- επειδή υπάρχει η θετική στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και άλλων κομμάτων της δημοκρατικής και προοδευτικής Αντιπολίτευσης, δεδομένης της καταψήφισης του νομοσχεδίου από το Κομμουνιστικό Κόμμα, τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ, καθώς και της επιφύλαξης από τη Νέα Δημοκρατία.

Κι εσείς, αντί να κατανοήσετε την ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων, επιβαρύνετε το νομοσχέδιο με πλήθος διατάξεων ποινικού περιεχομένου, χωρίς να αναζητάτε επ' αυτού καμιά συναίνεση, γιατί επ' αυτού έχετε τη συναίνεση των ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα, παρουσιάζετε την τελευταία στιγμή σωρεία τροπολογιών άσχετων με το νομοσχέδιο.

Σας δηλώνουμε, όμως, προκαταβολικά ότι δεν θα συμπράξουμε στην ψήφιση διατάξεων φωτογραφικού ή διευθετικού περιεχομένου. Αντίθετα, θα καταγγείλουμε και δεν θα επιτρέψουμε να εκμεταλλευτείτε τη δική μας πρόθεση να υποστηρίξουμε δικαιώματα που αποτελούν κοινό τόπο στις ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Απλώς αναρωτιέμαι, για άλλη μια φορά, για τη στρατηγική σας επιλογή συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και τις θέσεις τους, ιδιαίτερα σε τέτοια νομοσχέδια.

Επί του νομοσχεδίου, λοιπόν. Επτά χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης από τη Νέα Δημοκρατία τότε, που απέκλειε ωστόσο τα ομόφυλα ζευγάρια, και μετά την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβίαση των άρθρων 8 και 14 της ΕΣΔΑ, η Ελλάδα προχωρά με το παρόν νομοσχέδιο στη θέσπιση συμφώνου συμβίωσης ανεξαρτήτως φύλου.
Το ΠΑΣΟΚ ξέρετε ότι ανέκαθεν υποστήριζε την επέκταση του συμφώνου και στα ομόφυλα ζευγάρια. Αποπειράθηκε δε πολλές φορές να προωθήσει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, είτε αυτοτελώς είτε μέσα στο πλαίσιο της σημαντικής –όπως προτείναμε- αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου, αλλά αυτό προσέκρουε συνήθως τα τελευταία χρόνια στα συντηρητικά ανακλαστικά της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στη γνωστή αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, από το 2008 που το σύμφωνο συμβίωσης νομοθετήθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι σήμερα και μετά την καταδικαστική απόφαση από το ΕΔΔΑ, η εκκρεμότητα της επέκτασής του υπήρχε, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχαν προχωρήσει σε ανάλογες ρυθμίσεις.
Παρά δε την πολύμηνη καθυστέρηση στην προώθηση του νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρεί θετική αυτή την εξέλιξη, όμως οφείλει να σταθεί σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline