Φωτεινή Γεννηματά: Γιατί σας γυρίζουν την πλάτη

«...Συνεχίζετε ακόμα και σήμερα την αδιαλλαξία και τα ίδια λάθη. Δεν βρίσκετε κανένα θετικό σημείο στα αιτήματα των αγροτών. Δεν προσπαθείτε να πάτε σε έναν ουσιαστικό διάλογο μαζί τους. Κάθε μέρα μας εκπλήσσετε, πραγματικά, με τον αρνητικό τρόπο με τον οποίο προσπαθείτε να τους αντιμετωπίσετε.

Είπατε ότι είναι όλοι οι αγρότες φοροφυγάδες, ότι είναι προνομιούχοι, ότι είναι εγωιστές. Φτάσατε στο σημείο να συγκρίνετε τα τρακτέρ με τα τανκς, κύριε Υπουργέ. Είπατε ότι είναι διαπλεκόμενοι. Μα, τι άλλο θα ακούσουμε σήμερα;
Ακούστε: Χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς ειλικρινή διάλογο τα προβλήματα δεν λύνονται. Τα μέτρα της Κυβέρνησης για τους αγρότες είναι άδικα, είναι εξοντωτικά και για αυτό δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά!

Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη βρίσκονται στους δρόμους, γιατί κύριε Υπουργέ; Γιατί τους εξαπατήσατε. Άλλα τους είπατε προεκλογικά και άλλα κάνετε σήμερα μετά από τις εκλογές.
Με την πολιτική σας υποθηκεύετε σήμερα το μέλλον τους. Και μαζί με τους αγρότες υποθηκεύετε και το όποιο αναπτυξιακό μέλλον έχει η ελληνική περιφέρεια, άρα η ελληνική οικονομία, η ίδια η Ελλάδα. Αντί για λύσεις προοδευτικές, επιλέξατε τη συκοφάντηση, τη σύγκρουση. Τι επιλέξατε δηλαδή; Απλώς και μόνο την επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος.

Αυτό εννοούσατε, κύριε Υπουργέ, όταν λέγατε ότι θα τα βάλετε με τους λίγους και τους ισχυρούς; Τους αγρότες είχατε στο μυαλό σας;
Η Κυβέρνηση έχει έναν καθοριστικό ρόλο, τον οποίο εσείς συστηματικά αρνείστε, έχει υποχρέωση να κυβερνήσει. Ε, κυβερνήστε επιτέλους, κύριε Υπουργέ!

Αναρωτηθήκατε, άραγε, κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, γιατί είναι τόσο έντονη και μαζική η αντίδραση των αγροτών;

Δεν έχει μέχρι σήμερα κατατεθεί καμία τεκμηρίωση για το γιατί πρέπει οι αγρότες να χάσουν τον ασφαλιστικό τους φορέα, τον ΟΓΑ, που τους δίνει επαγγελματική υπόσταση. Γιατί πρέπει να καταβάλουν τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τις σημερινές; Γιατί πρέπει να καταβάλουν εισφορές στο 27% του εισοδήματός τους, τη στιγμή, μάλιστα, που αυξάνει δραματικά η φορολογία τους από το 13% στο 26% και η προκαταβολή φόρου από το 55% στο 100%; Και όλα αυτά μέσα σε μια χρονιά. Και δεν είναι μόνο αυτά, γιατί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το συνολικό πακέτο: την κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου, την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης ακόμα και στο κρασί και, βέβαια, τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων και τη δέσμευση των αποθεματικών του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αξιολογήσει ποιοι τομείς μπορούν να αποτελέσουν τους πυλώνες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Από πού θα ξεκινήσει η ανάπτυξη, από πού θα παραχθεί ο πλούτος για να ξεφύγουμε από τη σημερινή επώδυνη οικονομική κατάσταση.

Ο ελληνικός πρωτογενής τομέας μπορεί να προσφέρει ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα για τη διατροφή έντεκα εκατομμυρίων Ελλήνων και είκοσι έξι εκατομμυρίων επισκεπτών και να εξάγει αγροτικά προϊόντα αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τροφοδοτεί με πρώτη ύλη τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών που είναι ο σημαντικότερος τομέας της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας.

Η Κυβέρνηση, όμως, δείχνει ότι αποστρέφεται οτιδήποτε είναι παραγωγικό σ' αυτόν τον τόπο. Και, βεβαίως, το αντιλαμβάνονται κι εκείνοι και σας γυρίζουν την πλάτη.

Δεν αναρωτηθήκατε, κύριοι Υπουργοί, γιατί σε αυτές τις κινητοποιήσεις των αγροτών πρωτοστατούν οι νέοι αγρότες; Ό,τι πιο καινοτόμο και ελπιδοφόρο, παραγωγικό δυναμικό έχει σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι απέναντί σας, στους δρόμους, σε όλη την Ελλάδα. διότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί χτυπούν την παραγωγική διαδικασία, εξοντώνουν τους παραγωγούς. Δημεύετε, ουσιαστικά, το 60% έως 80% του εισοδήματός τους για να καταβάλουν φόρους και εισφορές.
Καταδικάζετε, κύριε Υπουργέ, την ελληνική περιφέρεια σε μαρασμό. Νέοι άνθρωποι, με καινοτόμες ιδέες, που ξαναδίνουν ζωή στην ύπαιθρο, σήμερα καταστρέφονται.

Επικαλείστε, εσείς προσωπικά, κύριε Αποστόλου, πολλές φορές τη δημιουργία του Μητρώου Αγροτών. Δεν ξέρετε ότι το Μητρώο λειτουργεί από το 2011 και είναι ενεργό; Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είστε! Τι υποκρύπτει αυτή η παραπληροφόρηση; Θέλετε να διχάσετε πονηρά τους αγρότες, κλείνοντας το μάτι σε κάποιους, όπως συνηθίζετε να κάνετε εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν ξέρω αν έχετε καταλάβει, αλλά με βάση αυτά που λέτε, θα βγάλετε εκτός παραγωγής τους μικρούς και μεσαίους που έχουν ένα μικρό συμπληρωματικό εισόδημα από αλλού για να επιβιώσουν. Δηλαδή, χτυπάτε αυτούς που είναι στις μειονεκτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές.
Και η «πρώτη φορά Αριστερά» τι προσπαθεί να κάνει; Να κάνει συμμάχους τους μεγαλοϊδιοκτήτες. Αυτό εξηγεί γιατί αυτή τη στιγμή στα σημεία διαμαρτυρίας η πλειοψηφία είναι νέοι άνθρωποι που βλέπουν ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι με το παλιό, όχι με το νέο, όχι με το μέλλον, με αυτό που προσπαθούν οι ίδιοι να χτίσουν.

Θα αναφερθώ σε ορισμένα σημεία που αποδεικνύουν την ανικανότητα, την ανεπάρκεια και την αδιαφορία της Κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο.
Πρώτα απ' όλα διαμαρτύρονται, για παράδειγμα, οι αγρότες για την έλλειψη οικονομικής στήριξης από την ΚΑΠ, χρήματα που υπάρχουν και δεν έχουν να κάνουν με τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας. Κανονικά, ως τον Οκτώβριο του 2015, έπρεπε να δοθεί το 50% της ενίσχυσης και το σύνολο της εξόφλησης ως την 1 η Δεκεμβρίου. Είναι χρήματα που φθάνουν τα 2 δισεκατομμύρια περίπου.

Δόθηκαν τα μισά, με καθυστέρηση, τον Δεκέμβρη και χιλιάδες αγρότες παγώνουν αυτή τη στιγμή στους δρόμους, περιμένοντας ακόμα κοινοτικά χρήματα που λιμνάζουν, κύριε Υπουργέ. Τώρα έπρεπε ήδη να προχωρούσαν οι διαδικασίες για τις προκαταβολές του 2016 και δεν γίνεται τίποτα.
Η εκτίμησή μου είναι ότι ούτε το 2016, όπως πάει η Κυβέρνηση, θα μπορέσει να πληρώσει, στερώντας από τους αγρότες, σε μια περίοδο έλλειψης χρηματοδότησης, σημαντικούς πόρους που θα τους βοηθούσαν να παράγουν. Αυτό είναι απλά τραγικό.

Δεύτερο σημείο: Διαμαρτύρονται οι αγρότες για το υψηλό κόστος των εφοδίων, το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καταργήθηκε το 2015. Όμως, εδώ δεν δόθηκαν ούτε τα υπόλοιπα του 2013 -το 50% είχαμε δώσει εμείς- κι όλα τα χρήματα του 2014.
Κανένα νέο γεωθερμικό πεδίο δεν άνοιξε για να μειωθεί το κόστος της ενέργειας. Εμείς είχαμε ανοίξει τα τρία πρώτα στο Νέο Εράσμιο, στο Ερατεινό Χρυσούπολης και στη Νιγρίτα. Εκεί μείναμε. Δυστυχώς. Επί έναν χρόνο απολύτως τίποτα. Το ίδιο και για τη διαχείριση των επιφανειακών υδάτων σε φράγματα, λιμνοδεξαμενές, άρδευση με ροή στον κάμπο κλπ.. Έμειναν όλα όπως τα αφήσαμε.
Το νέο Πρόγραμμα Μπαλτατζή δεν άνοιξε, παρ' ότι η νέα ΚΑΠ άρχισε από 1/1/2015.

Τρίτο σημείο: Οι κτηνοτρόφοι δεν πήραν ούτε ευρώ οικονομικής ενίσχυσης από το πρόγραμμα του 2015 και τίποτα το 2016. Φωνάζουν δικαιολογημένα για το κόστος των ζωοτροφών. Κάναμε το νομοθετικό πλαίσιο τότε, για να καθοριστούν για πρώτη φορά οι έννοιες των βοσκήσιμων γαιών. Ρυθμίστηκε το θέμα της έγκαιρης κατάρτισης των διαχειριστικών τους σχεδίων από ντόπιες υπηρεσίες, έγινε η ψηφιοποίηση τους και έκτοτε τίποτα.
Αλλάξατε με νόμο το καθεστώς των μελετών για τα διαχειριστικά σχέδια. Γιατί; «Για να πάνε...» -λένε- «...σε ιδιώτες μελετητές». Ωραία. Την καθυστέρηση που συνεπάγεται αυτή η αλλαγή, όμως, δεν την λογαριάσατε; Ήδη έφυγε το 2015, προχωράει το 2016. Έγιναν οι χιλιάδες των μελετών; Έγιναν οι συμβάσεις τους; Σας κατέθεσε κάτι κανένας; Όχι!

Εύχομαι, επίσης, να μην περιορίσετε, όπως έγινε στο παρελθόν, τα χρήματα για την αγροτική έρευνα, την τεχνολογία και την εκπαίδευση των αγροτών. Γιατί διατείνεστε ότι την υποστηρίζετε. Όμως, έναν και πλέον χρόνο τώρα δεν καταφέρατε να προσλάβετε ούτε έναν ερευνητή. Έστω έναν! Στις εκατό θέσεις των Ινστιτούτων που θεσμοθετήθηκαν –προκηρύχθηκαν το 2014- υποβλήθηκαν οκτακόσιες αιτήσεις επιστημόνων με διδακτορικό και δεν προσλάβατε ούτε έναν.
Και μιλάτε για μια πιο «έξυπνη» γεωργία! Και χύνετε και κροκοδείλια δάκρια γιατί φεύγουν στο εξωτερικό Έλληνες επιστήμονες με σημαντικές σπουδές! Δυστυχώς, αποδεικνύεστε, για ακόμη μια φορά, τραγικά ανεπαρκείς. Όχι μόνο δεν μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι νέο, αλλά καταστρέφετε και ό,τι σωστό οικοδομήσαμε. Οι αγρότες, όμως, έχουν και γνώση και μνήμη.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, ο πρώτος χρόνος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην οικονομία έκλεισε με ύφεση 0,7% έναντι ανάπτυξης 2,9% που προβλεπόταν στον Προϋπολογισμό του 2015, με όλους τους διεθνείς οργανισμούς τότε να κινούνται σε ίδιες προβλέψεις. Η διαφορά των 3,6 μονάδων αντιστοιχεί μεσοσταθμικά σε απώλεια 720 εκατομμυρίων μόνο για τα ασφαλιστικά ταμεία, ζημιά που, δυστυχώς, θα είναι υπερδιπλάσια στη διετία 2015-2016, πιθανόν πολύ κοντά στο 1,8 που ψάχνετε.
Σε απλά ελληνικά, έχετε ξεσηκώσει ολόκληρη την κοινωνία με το ασφαλιστικό, επιχειρώντας να καλύψετε τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν με αποκλειστικά δική σας ευθύνη! Αυτή είναι η αλήθεια, κύριοι της Κυβέρνησης!

Και αυτά ακριβώς εξηγούν γιατί με το ασφαλιστικό ξεχείλισε το ποτήρι. Οι αγρότες θέλουν να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια, αρκεί να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν. Και επιτέλους σταματήστε τα ψέματα που σας εκθέτουν.
Πριν από λίγες ημέρες -νομίζω και νωρίτερα σε αυτήν εδώ την Αίθουσα- ο Υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι οι αγρότες θα πληρώσουν μόνο 150 ευρώ παραπάνω το χρόνο εισφορές στον ΟΓΑ, γιατί –λέει- οι περισσότεροι σήμερα είναι στην τρίτη κατηγορία. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι σε αυτή την κατηγορία οι αγρότες θα πληρώσουν 600 ευρώ παραπάνω το χρόνο, εάν το ετήσιο εισόδημά τους είναι μικρότερο των 5.600 ευρώ. Και προσέξτε, 2.100 ευρώ παραπάνω εάν το εισόδημά τους είναι 8.000 ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια.»

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline