Νίκη Κεραμέως: Φάμελλος και αβάσιμες επιθέσεις

Θα ξεκινήσω απαντώντας σε διάφορες χθεσινές αιτιάσεις του κ. Φάμελλου κι αυτό για να μην μείνουν αναπάντητες.
Κύριε Φάμελλε, χθες αντί να μας μιλήσετε για την ουσία του νομοσχεδίου, αυτού του άκρως σημαντικού νομοσχεδίου, όπως λέτε, και αντί να απαντήσετε σε συγκεκριμένα θέματα τα οποία είχαμε θέσει, επιδοθήκατε σε προσωπικές επιθέσεις.


Αναφερθήκατε στον κ. Μυλωνάκη, σύμβουλο του Προέδρου, του κ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης κομματικοποίησης του κράτους εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, επειδή είχε παράλληλη θέση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Μάλλον δεν ξέρετε, κύριε Φάμελλε, ότι ο κ. Μυλωνάκης ήταν πρώτα σύμβουλος του κ. Μανιτάκη. Τον θυμόσαστε τον κ. Μανιτάκη; Υπουργός της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Όταν ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον κράτησε. Τι απέδειξε; Απέδειξε έμπρακτα ότι κοιτάει πάνω και πέρα από κόμματα, κάτι που εσείς δεν ξέρετε να κάνετε.

Αν αμφιβάλλετε, ορίστε και το σχετικό ΦΕΚ, που αποδεικνύει τον διορισμό του κ. Μυλωνάκη ως συμβούλου του κ. Μανετάκη.

Δεύτερον, αναφερθήκατε σε δύο συγγενείς του κ. Μητσοτάκη. Κύριε Φάμελλε, θέλετε πραγματικά να μιλήσουμε για τοποθετήσεις συγγενών και φίλων στην Κυβέρνησή σας; Να σας θυμίσω την ομιλία του κ. Βαρβιτσιώτη, της 5ης Μαΐου 2015, που απαρίθμησε πάνω από εξήντα έξι διορισμούς συγγενών και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σε μόλις τρεις μήνες διακυβέρνησης; Μόλις τρεις μήνες διακυβέρνησης! Καταθέτω στα Πρακτικά τη σχετική ομιλία.

Τρίτον, αναφερθήκατε επίσης, στους μετακλητούς του κ. Μητσοτάκη επί υπουργίας του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και είπατε ότι είναι πενήντα ένας. Το ίδιο είχε πει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις 27 Ιανουαρίου στη Βουλή, στην προ Ημερησίας για το Ασφαλιστικό. Ότι οι μετακλητοί του κ. Μητσοτάκη ήταν πενήντα ένας και του κ. Βερναρδάκη ήταν δύο.
Επανακαταθέτω, κύριε Φάμελλε, το ίδιο έγγραφο που καταθέσατε εσείς χθες. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι οι μετακλητοί του κ. Μητσοτάκη ήταν μόλις δέκα, αλλά και όλους να προσθέσετε -και τους αποσπασμένους ακόμα σας λέω εγώ- πόσοι βγαίνουν; Είκοσι επτά. Είναι οι μισοί από αυτούς που επικαλείται ο Πρωθυπουργός. Και ξέρετε, πρόκειται για υπουργική απόφαση του νυν Προέδρου της Βουλής, του κ. Βούτση. Άρα, μάλλον κάτι δεν ξέρετε να μετράτε.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Νίκη Κεραμέως καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Θα μπορούσα να συνεχίσω, κύριε Φάμελλε και να καταθέσω και τα ΦΕΚ που αποδεικνύουν ότι οι μετακλητοί του κ. Βερναρδάκη δεν είναι δύο, όπως είχε πει ο κύριος Πρωθυπουργός, αλλά είναι σαφώς περισσότεροι. Και ότι μάλιστα και εκεί υπάρχουν περιπτώσεις παράλληλης άσκησης καθηκόντων με άλλες θέσεις του δημοσίου. Αλλά, φυσικά αυτό επιτρέπεται και για κάποιο λόγο αυτό δεν σας αρέσει.

Αλλά δεν θα τα καταθέσω αυτά τα ΦΕΚ, κύριε Φάμελλε, γιατί δεν θέλω να πέσω σε αυτό το επίπεδο και γιατί σέβομαι τον κύριο Υπουργό. Καλά κάνει και έχει συμβούλους για να επιτελέσει το έργο του. Ας κρατήσουμε επιτέλους ένα επίπεδο πολιτικού διαλόγου.
Μια κουβέντα για το Πανεπιστήμιο Harvard και την ποσόστωση. Δεν θέλω να μπω στην ουσία του αν είναι καλή η μέθοδος αξιολόγησης η ποσόστωση ή όχι.

Σας είπε χθες ο κ. Γεωργιάδης ότι ακόμα και το Harvard εφαρμόζει ποσοστώσεις. Και το αμφισβητήσατε. Επειδή είχα την εξαιρετική τιμή να φοιτήσω σε αυτό το πανεπιστήμιο, μπορώ να σας πω και να σας διαβεβαιώσω ότι είχαμε ποσοστώσεις και ότι όλοι διαβάζαμε πολύ σκληρά και μεθοδικά, προκειμένου να αποδειχθεί ποιοι από εμάς αξίζουν να διακριθούν.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Στο εκπαιδευτικό έργο. Στο διοικητικό είχατε;
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Και αν δεν πιστεύετε εμένα, ορίστε και η επίσημη βαθμολογική πολιτική του Πανεπιστημίου Harvard. Την καταθέτω στα Πρακτικά.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είναι ψευδές αυτό που λέτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Σας παρακαλώ.
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Εδώ όμως, είμαστε για να μιλήσουμε για ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Πρώτα από όλα θα απαντήσω σε κάτι που είπε ο κ. Φάμελλος για το διαδικαστικό.
Είπατε, κύριε Φάμελλε, ότι δεν υπάρχουν καθόλου διαδικαστικά θέματα. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση. Θέλετε να μας απαντήσετε, το κεφάλαιο Ε΄, αυτά τα είκοσι τρία άρθρα, τέθηκαν ποτέ σε δημόσια διαβούλευση; Τέθηκαν ποτέ σε δημόσια διαβούλευση; Όχι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Δεν τέθηκαν!

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Συνιστά παράβαση; Συνιστά παράβαση. Πρώτο θέμα.
Δεύτερον, οι περισσότερες διατάξεις του κεφαλαίου Ε΄, κύριε Φάμελλε, έχουν ή δεν έχουν έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους; Δεν συνοδεύονται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Δεν έχουμε ιδέα τι θα κοστίσουν. Αυτό συνιστά παράβαση και του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος.
Και μπαίνω στην ουσία. Δυστυχώς, δεν έλαβα χθες απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα ουσίας που έθεσα, σε σχέση με συγκεκριμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου. Δεν έλαβα καμμία απάντηση για το ότι εξαιρείτε τις αυτοτελείς Γενικές Γραμματείες από το Μητρώο, άρθρο 6. Δεν έλαβα καμμία απάντηση για το ότι δεν τίθενται καθόλου όροι και προϋποθέσεις για την ανανέωση της θητείας όσων έχουν επιλεγεί σε επιτελικές θέσεις, άρθρο 7, παράγραφος 3. Δεν έλαβα καμμία απάντηση για το γεγονός ότι θέσεις που ενδεχομένως κενωθούν τώρα, ούτε γι' αυτές ακόμα δεν θα εφαρμοστεί το Μητρώο, άρθρο 13, παράγραφος 3. Δεν έλαβα καμμία απάντηση για το πώς θα διασφαλίσετε ότι δεν θα πάρουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι 9,5 και 10. Καμμία απάντηση. Και καμμία απάντηση για το πώς θα παρακολουθείτε τους βαθμούς επίτευξης της στοχοθεσίας, άρθρο 22.

Επίσης, καμμία απάντηση για τη μη μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, άρθρο 26. Και φυσικά, καμμία πειστική απάντηση για το καίριο ζήτημα, για τον αποκλεισμό του ιδιωτικού τομέα από το Μητρώο, παρά μόνο επιβεβαιώσεις της ιδεοληψίας σας, ότι δηλαδή το δημόσιο συμφέρον μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο από τους δημόσιους υπαλλήλους.

Κύριε Υπουργέ, σας μιλήσαμε χθες με κάθε ειλικρίνεια και σας είπαμε ότι θα ήμασταν διατεθειμένοι να στηρίξουμε αυτό το νομοσχέδιο, υπό τρεις προϋποθέσεις. Η γενική προϋπόθεση ήταν αν μας πείθατε πραγματικά ότι αυτό το οποίο επιδιώκετε είναι να αποπολιτικοποιήσετε τη Δημόσια Διοίκηση. Και σας ζητήσαμε για να το αποδείξετε αυτό τρεις ενέργειες. Πρώτον, να συμπεριλάβετε τον ιδιωτικό τομέα στο Μητρώο. Δεύτερον, να εφαρμόσετε αύριο το Μητρώο για όλες τις θέσεις. Αν πραγματικά πιστεύετε αυτό που κάνετε, αν πραγματικά πιστεύετε ότι είναι αποτελεσματικό μέτρο, δεν έχετε παρά να το εφαρμόσετε από την επόμενη μέρα.

Τρίτον, σας ζητήσαμε την απόσυρση του άρθρου 48, που ευτυχώς αποσύρθηκε.
Θα συνεχίσω με τις τροπολογίες, τις οποίες είδαμε από χθες αργά το απόγευμα να πολλαπλασιάζονται. Θα κάνω μία αναφορά στις τροπολογίες με γενικούς αριθμούς 252 και 263, για τον ΕΟΤ και την ΕΥΠ.

Κύριοι της Κυβέρνησης, εισάγετε εξαίρεση, προτού ακόμα ψηφιστεί ο νόμος για τον ΕΟΤ και την ΕΥΠ και μας λέτε ότι αυτός ο συγκλονιστικός νόμος, που πανηγυρικά σήμερα εισηγείστε, δεν θα εφαρμόζεται στον ΕΟΤ και στην ΕΥΠ.
Τόσο πολύ πιστεύετε στο εγχείρημά σας, κύριοι της Κυβέρνησης, τόσο πολύ πιστεύετε στην αποπολιτικοποίηση της διοίκησης που προτού καν ψηφιστεί ο νόμος, βγάζετε εξαιρέσεις;

Για να συνοψίσουμε, σ' αυτό το περίφημο νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει καν ακόμα ψηφιστεί και το οποίο περήφανα εισηγείστε στη Βουλή, μας λέτε πρώτον, ότι δεν θα εφαρμοστεί κανονικά ως το καλοκαίρι του 2018, δεύτερον, ότι δεν θα εφαρμοστεί σε αυτοτελείς Γενικές Γραμματείες, τρίτον, ότι δεν θα εφαρμόζεται στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, τέταρτον, ότι δεν θα εφαρμόζεται στον ΕΟΤ, πέμπτον, ότι δεν θα εφαρμόζεται στην ΕΥΠ.
Τελικά, κύριε Υπουργέ, σε ποιον εφαρμόζεται το παρόν νομοσχέδιο; Αφού το πιστεύετε τόσο πολύ, γιατί τελικά περιορίζεται τόσο πολύ το πεδίο εφαρμογής του;
Θα πω μία κουβέντα για «φωτογραφικές» τροπολογίες. Αναφέρομαι στην τροπολογία του κ. Παππά με γενικό αριθμό 228 και ειδικό αριθμό 11. Με την παράγραφο 6 της εν λόγω τροπολογίας εξαιρούνται της υποχρεωτικής μετάθεσής τους στην Ελλάδα –άκουσον άκουσον!- δημοσιογράφοι οι οποίοι έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δεκατεσσάρων ετών σε γραφεία τύπου και επικοινωνίας ή σε ελληνική διπλωματική αρχή και γνωρίζουν αραβικά, αλλά γνωρίζουν και την κινέζικη γλώσσα και υπηρετούν σε γραφείο τύπου χώρας στην οποία ομιλείται η αντίστοιχη γλώσσα.

Κύριοι της Κυβέρνησης, υπάρχει και ένα όριο στις «φωτογραφικές» διατάξεις. Τολμώ να πω ότι η διάταξη αυτή είναι σχεδόν τόσο «φωτογραφική» όσο αυτή που ψηφίσατε πριν από μερικές εβδομάδες και είχα την τιμή να είμαι η μοναδική σ' όλη την επικράτεια στην οποία είχε εφαρμογή.
Θυμίζω την περίπτωση αυτή, γιατί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είδα άλλη μία τροπολογία που αφορά τις ανεξάρτητες αρχές, αλλά όλως τυχαίως ήταν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από την τροπολογία που ψηφίσατε πριν από μερικές εβδομάδες. Είναι η τροπολογία με γενικό αριθμό 257 και ειδικό αριθμό 27. Στην τροπολογία που είχατε θεσπίσει προς τιμή μου, τερματίσατε πρόωρα εν ενεργεία μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού συγκεκριμένα, μόνο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατά παράβαση του νόμου και του Συντάγματος. Σ' αυτήν την τροπολογία έρχεστε τώρα και επιτρέπετε σε μέλη συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών, που συγκεκριμένα έχουν επιλεγεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων για μία θητεία, τι να κάνουν; Να μπορέσουν να εκτίσουν και δεύτερη θητεία.

Θέλετε, κύριοι υπογράφοντες την τροπολογία –και κύριε Φάμελλε, γιατί κι εσείς υπογράψατε- να μας πείτε ακριβώς για ποια μέλη του ΑΣΕΠ πρόκειται, γιατί ξέρουμε ότι πρόκειται για το ΑΣΕΠ; Να ξέρουμε τουλάχιστον για ποιους συγκεκριμένα νομοθετεί η Βουλή, ή τουλάχιστον –και κλείνω μ' αυτό- αναγνωρίστε ότι πάτε να διορθώσετε τα δικά σας λάθη, τη δική σας ιδεοληψία, που είχε οδηγήσει στο να τερματίσετε τις θητείες των μελών αυτών, των συγκεκριμένων μελών, πριν από λίγους μήνες και τώρα απλά συνειδητοποιήσατε το λάθος σας και πάτε να το διορθώσετε. ( Η Νίκη Κεραμέως είναι δικηγόρος , βουλευτής Επικρατείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline