Τρύφων Αλεξιάδης: Κανάλια και κίτρινη δημοσιογραφία

Το σημείο που θέλω να σταθώ και νομίζω ότι είναι το σημείο που πολιτικά χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο, είναι το άρθρο 6, ένα άρθρο το οποίο αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης -δεν ήταν στην Οδηγία- και χτυπά μια από τις μακροχρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.

Χτυπάει την αδιαφάνεια, χτυπάει τις σχέσεις διαπλοκής μεταξύ τραπεζικού συστήματος και ΜΜΕ. Διότι η δική μας αναπτυξιακή στρατηγική δεν θα μπορούσε να μην έρχεται σε ρήξη με τη διαπλοκή. Και όλοι ξέρουμε ότι το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής δεν είναι άλλο από το τρίγωνο επιχειρήσεων, τραπεζών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Έτσι, με το άρθρο 6 του παρόντος γεννάται για πρώτη φορά η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να δημοσιεύουν όλες τις πληρωμές που έκαναν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, διαφημιστικές εταιρείες και οντότητες συνδεδεμένες με τις προηγούμενες επιχειρήσεις για λόγους διαφήμισης, όλες τους τις δαπάνες για λόγους προβολής ή προώθησης, καθώς και όλες τις χορηγίες και δωρεές προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Είναι σαφέστατο, λοιπόν, το τι θέλουμε να κάνουμε και είναι σαφέστατα και τα πρόστιμα που θέλουμε να επιβάλλουμε σε όσους δεν θέλουν να υπακούσουν σε αυτή την ιστορία, όχι για να ελέγξουμε -όπως ακούστηκε- τις τράπεζες ή τα άλλα ιδρύματα με άλλο τρόπο. Έχετε διδάξει οι προκάτοχοι στην κυβέρνηση πολλά παιχνίδια σε αυτή την ιστορία. Εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε, γιατί ακριβώς θέλουμε να προστατεύσουμε το πολίτευμα.

Σε αυτό το σημείο, όμως, και στα ζητήματα της διαπλοκής πολιτικών κέντρων με μέσα μαζικής ενημέρωσης, θέλω να αξιοποιήσω την ευκαιρία και να μιλήσω για την παραποίηση της ομιλίας μου σε επίκαιρη ερώτηση που έγινε την Παρασκευή. Και εντύπωση δεν προκαλεί η στάση ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης και ορισμένων δημοσιογράφων. Ξαναλέω, «ορισμένων δημοσιογράφων», γιατί θέλω να τους διαχωρίσω από εκείνους που τιμούν την πένα τους -όχι την ακριβή Mont Blanc που έχουν ορισμένοι και γράφουν συνεχώς- που με πολύ λίγους μισθούς δουλεύουν και εργάζονται κάθε μέρα για να βγει εις πέρας η ενημέρωση.

Τους ξέρουμε αυτούς τους δημοσιογράφους από τα προηγούμενα χρόνια. Τους ξέρουμε μέσα από τους «αγώνες» τους για τις λέξεις «διαφθορά» και «διαπλοκή». Υπάρχουν ορισμένοι δημοσιογράφοι που όσο κι αν ψάξετε, δεν έχουν πει ποτέ αυτές τις λέξεις δημόσια. Τους ξέρουμε από τους «αγώνες» τους για να αποκαλυφθούν οι διάφορες λίστες, όπως η λίστα Λαγκάρντ κλπ.. Τους ξέρουμε από τους «αγώνες» τους για τα χρέη των κομμάτων -της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ- και από το πώς πρέπει να καλυφθούν όλα αυτά τα πράγματα, από το τι έλεγαν στα διάφορα σκάνδαλα. Τους ξέρουμε πολύ καλά. Και ξέρω πολύ καλά ότι αυτό το απόσπασμα -έστω και ξεκομμένο- δεν θα παίξει στα δελτία ειδήσεών τους.

Εντύπωση, λοιπόν, δεν προκαλεί η στάση ορισμένων ΜΜΕ και ορισμένων δημοσιογράφων. Εντύπωση προκαλεί ότι Βουλευτές του Κοινοβουλίου υιοθετούν την παραποίηση των Πρακτικών της Βουλής, της πραγματικότητας, διότι είναι σαφές το τι είπα στη Βουλή. Είναι σαφές ότι αναφερόμουν στη φορολογική ιστορία του τόπου, στο παρελθόν, ακριβώς σε αυτό το οποίο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που κάνει η Κυβέρνηση. Διότι η Κυβέρνηση κληρονόμησε ένα φορολογικό σύστημα το οποίο αλλάζει στα δημοσιονομικά πλαίσια και στις δεσμεύσεις της χώρας σιγά, σιγά και σταθερά.

Είναι σαφές το τι ήθελε να κάνει η μονταζιέρα, όταν παραποίησε τις δηλώσεις. Ήθελε να κρύψει ότι με την τροπολογία η οποία ψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, σήμερα ψηφίζεται –ευελπιστώ- και στην Ολομέλεια, τελειώνει το σήριαλ με τις φορολογικές δηλώσεις και τελειώνει και μια άλλη προπαγάνδα όλων των προηγούμενων μηνών. Τι έλεγε η προπαγάνδα; Θα έχουμε αναδρομική φορολογία για τα εισοδήματα του 2015 έλεγε η προπαγάνδα, φοροκαταιγίδα για τα εισοδήματα του 2015, αύξηση της φορολογίας για τα ενοίκια το 2015. Και διάφοροι Βουλευτές και στελέχη εδώ μέσα έπαιρναν κομμάτια από τα δελτία ειδήσεων και τα έφερναν στις ομιλίες τους.

Κύριοι, αυτή η τροπολογία κλείνει αυτό το σήριαλ. Δεν υπάρχει αναδρομικός φόρος για το 2015. Την Παρασκευή η διαπλοκή δεν ήθελε να παίξει αυτό σαν είδηση και βρήκε τη δήλωση για να δημιουργήσει πρόβλημα.

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι ξεκινάμε με τις φορολογικές δηλώσεις. Και υπήρχε εδώ η κριτική ότι τις ξεκινάμε καθυστερημένα. Νομίζω ότι αυτοί που καταθέτουν την κριτική αυτή, δεν έχουν εικόνα -ή θέλουν να κρύψουν ότι δεν ξέρουν- πώς έρχονται τα νομοθετήματα στη Βουλή, μέσα από ποια διαδικασία, ή δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει διαπραγμάτευση. Μάλλον είναι υπέρ της ταχείας, της fast track διαπραγμάτευσης, όπου πηγαίνουμε, κάνουμε ότι διαπραγματευόμαστε και φέρνουμε στη Βουλή αυτό που έχει έρθει απ' έξω.

Εμείς κύριοι κάνουμε ουσιαστική διαπραγμάτευση, δύσκολη διαπραγμάτευση. Και προσπαθούμε όσο μπορούμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης να είναι θετικό για την κοινωνία.

Υπάρχουν, όμως, αυτοί που κριτικάρουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί και ρωτούν γιατί δεν γίνεται αυτό ή το άλλο. Μακάρι να οργανωθεί –βλέπω εδώ τον Πρόεδρο της Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων- στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων μια ουσιαστική συζήτηση για να έρθουμε και να συζητήσουμε τι έγινε το 2013, το 2014 και τι έγινε το 2015 στα θέματα της φορολογίας, το πόσο αυξήθηκαν οι έλεγχοι, τι έγινε με τη φοροδιαφυγή και με το λαθρεμπόριο για να σταματήσει η παραπληροφόρηση.

Εγώ θέλω να μου πουν σε ποια άλλη περίοδο στο Υπουργείο Οικονομικών είχαμε τέτοιο έργο σε νομοθετικό επίπεδο και πότε είχαμε τέτοιο έργο σε ελεγκτικό επίπεδο. Γιατί εάν συγκρίνουμε το ποσό που βεβαιώθηκε από ελέγχους το 2015 σε σχέση με το 2014 είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline