Βασίλης Λεβέντης: Η Κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει

Σήμερα, και στην ομιλία του κ. Τσίπρα και στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη, περίπου το ίδιο πνεύμα συναντήσαμε -κάποιες καταγγελίες, ότι έχετε πάρει χρήματα. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει δάνεια. Έτσι κατάλαβα. Έδειξε ένα χαρτί που αφορούσε δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν μικρότερο κόμμα, το 2010.

Επομένως, τι καταδικάζουμε τα δάνεια; Γιατί παλιότερα ήταν και οι χρηματοδοτήσεις πολύ μεγαλύτερες. Άρα, τα δάνεια ήταν επιπλέον των χρηματοδοτήσεων. Έτσι δεν είναι; Άρα φανταστείτε τι καμπάνιες γίνονταν.
Γι' αυτό μου τηλεφωνούν από την Στουτγάρδη και μου λένε: «Εσείς θα βάλετε αεροπλάνα να φέρετε κόσμο να ψηφίσει;»

Λέω: «Τι λεφτά ρε παιδιά; Τι είναι;» και μου απαντούν: «Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, όλοι, βάζουν και πληρώνουν κανονικά το εισιτήριο με τα τρένα, τα καράβια, με όλα αυτά».

Όμως, πότε τα ανακαλύψαμε όλα αυτά; Διερωτώμαι, άραγε, πότε τα ανακαλύψαμε όλα αυτά; Σήμερα; Γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ, ας λέει ότι είναι καινούριο κόμμα κι ότι ήταν μικρό, πολλά μέλη της Κυβέρνησής του ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ.
Όπως και ο κ. Καμμένος, ο οποίος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, ήταν επί σειρά ετών στη Νέα Δημοκρατία, όταν ελάμβανε δάνεια η Νέα Δημοκρατία.

Δεν τα εγνώριζε τα δάνεια; Δεν το αντιλαμβάνομαι δηλαδή. Πότε τα έμαθε τα δάνεια ο κ. Καμμένος; Τώρα; Όταν τα ελάμβανε η Νέα Δημοκρατία, ήταν καλά τα δάνεια, γιατί συνέτειναν εις την δημιουργία μεγάλης καμπάνιας και άρα προς άγρα ψήφων.
Εγώ δεν είδα κανένα νόημα. Σόου είδα μόνο. Θα κάνουμε Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τι; Τις παλιές αμαρτίες. Δηλαδή, τα δάνεια που ελάμβαναν, τι τα έκαναν; Και τι νόημα τι μπορεί να έχει αυτή; Να τους στείλουμε στον Εισαγγελέα; Ποιους; Αφού έχουν αλλάξει οι διαχειριστές, έχουν αλλάξει οι Αρχηγοί. Έχουν αλλάξει όλοι.

Αλλά και ο Αρχηγός του κόμματος δεν ευθύνεται αν ένα κόμμα παίρνει δάνειο. Είναι δημόσια ζωή και είναι συλλογική η ευθύνη. Άρα;
Δηλαδή ποιος είναι ο σκοπός της Εξεταστικής; Να παίρνουνε κάποιοι Βουλευτές που είναι μέλη ένα ποσό κάθε φορά που συνεδριάζει; Μήπως είναι αυτός ο σκοπός; Καταρχάς, θα προλάβει αυτή η Επιτροπή να τελειώσει τις εργασίες της; Γιατί εγώ δεν φαντάζομαι αυτή η Κυβέρνηση να μακροημερεύσει. Άρα, θα διαλυθεί η Βουλή και θα μείνει. Ας λέγεται ότι θα κάνετε το 2019...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Τι έχετε γίνει; Διάλογο μαζί σας ανέβηκα να κάνω; Σας παρακαλώ. Ο κύριος Πρόεδρος ακούει. Εγώ βγήκα να μιλήσω κι έχω από κάτω τους διαφόρους που αντιδρούν.

....Υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας νέο νόμο για το πολιτικό χρήμα. Μα, νομίζω ότι ο υφιστάμενος λέει σαφώς ότι και για το τελευταίο ευρώ πρέπει να υπάρχει το ΑΦΜ αυτού που δίνει ή η ταυτότητα και για ό,τι ξοδέψεις πρέπει να υπάρχουν παραστατικά. Τι άλλο θα πείτε δηλαδή στο νόμο αυτό; Τι άλλο θα βάλετε; Έναν μπαμπούλα στο ταμείο του κάθε κόμματος που θα κοιτάει; Έναν big brother; Μια κάμερα; Τι άλλο μπορεί να μπει; Υπάρχουν βιβλία Γ' κατηγορίας πλέον που γράφουν το τελευταίο ευρώ που εισέρχεται και το πρώτο ευρώ που εξέρχεται. Τι άλλο θα κάνετε στον έλεγχο δηλαδή που μπορείτε να πατάξετε την ατιμία, την κλεψιά; Δεν μπορώ να το καταλάβω.

Τα μέσα ενημέρωσης πάλι τα συνδυάσατε και σωστά είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν είναι ίδια τα θέματα, γιατί το ένα θέμα είναι η δημόσια ζωή, ενώ το άλλο θέμα είναι η μεσολάβηση των κυβερνήσεων προς τράπεζες για να παίρνουν κάποιοι φίλοι εκδότες δάνεια. Το δεύτερο είναι ποινικά αδικήματα, τα οποία το ήδη υπάρχον οπλοστάσιο μπορεί να τα πατάξει. Η δημόσια ζωή είναι κάτι που καλό είναι να ερευνήσουμε.

Αλλά σας λέω ότι τσάμπα θα δουλέψει αυτή η Επιτροπή, πρώτον, γιατί κάθε κόμμα -είμαι σίγουρος- θα βγάλει τη δική του πραγματογνωμοσύνη και, δεύτερον, άλλη μια φορά θα αποδειχθεί ότι αυτή η Βουλή θα χαζεύει, όταν τα προβλήματα είναι τεράστια και θα έπρεπε να ασχοληθούμε με αυτά. Παρακολουθεί ο λαός.
Και τι; Μπορεί να γυρίσει πίσω το ΠΑΣΟΚ λεφτά ή ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε, μέχρι το 2018, μπορεί να γυρίσει τα λεφτά; Πού ξέρει τι ποσοστά θα παίρνει η Νέα Δημοκρατία και τι λεφτά θα παίρνει για να τα γυρίσει; Τι κουβέντα ήταν αυτή; Ήταν σοβαρή κουβέντα μπροστά στη Βουλή;

Ξέρει ο κ. Μητσοτάκης αν θα υπάρχει Νέα Δημοκρατία το 2018; Είδατε το ΠΑΣΟΚ. Από 40% που είχε, έχει 4% τώρα και μπορεί να μείνει και απέξω. Από πού θα δίνει τα λεφτά; Αυτά είναι γελοία πράγματα να λέγονται στην Αίθουσα. Είναι άλλο να πει: «Δίνω από τη χρηματοδότηση, όπως είπε, το 60% και όσο υπάρχει Νέα Δημοκρατία, θα προσπαθώ να αποσβεννύω το χρέος». Αν το έλεγε αυτό, θα ήταν τουλάχιστον τίμιο έτσι. Αλλά «μέχρι το 2018 θα έχω ξεπληρώσει» και άλλα τέτοια πράγματα, αυτά είναι πράγματα που εκτίθεται ο κ. Μητσοτάκης. Είναι νέος και έπρεπε να εμπνέει ένα νέο ήθος. Το λέω προς όλους.

Όπως και ο κ. Τσίπρας είναι νέος και έπρεπε να ασχοληθεί με τη λύση των προβλημάτων της χώρας και όχι με το κυνήγι μαγισσών. Θα δείτεμ όταν τελειώσει αυτή η Επιτροπή, αφού θα έχετε βαρέσει πυροτεχνήματα στον αέρα στο γάμο του Καραγκιόζη πολλά και αφού έχετε απασχολήσει και τα πλήθη, που τέρπονται όταν ακούν τέτοια πράγματα, θα καταλήξουμε πως ό,τι έγινε έγινε, πάμε πιο πέρα. Αυτό είναι το μόνο που θα καταλήξουμε. Αν πιστεύετε ότι θα καταλήξουμε σε κάτι άλλο, θα κρατήσω την κασέτα να σας τη βάλω σε όλους.

Πάω σ' ένα πιο σοβαρό θέμα, στο θέμα της υποκλοπής. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχει σημασία ποιος την έκανε την υποκλοπή, σημασία έχει τι ελέγετο.
Πείτε μου: Εδώ υπεκλάπη συζήτηση ξένων αντιπροσωπειών. Είναι σοβαρό. Ποιος θα έρθει ξανά στην Ελλάδα εμπιστευόμενος το ελληνικό κράτος; Δεν υπεκλάπη συζήτηση ενός αλήτη, ενός υποψηφίου απατεώνα οπότε ελάμβανε μέτρα ένας άλλος, αλλά ξένων αντιπροσωπειών υπεκλάπη.

Και αφού υπεκλάπη αυτό το περιεχόμενο, βγαίνει αμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει: «Δεν χρειαζόμαστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», όπως και ο κ. Παππάς, ο Υπουργός. Μα, δεν γνωρίζει και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παππάς ότι χωρίς ΔΝΤ μια χώρα δεν βγαίνει στις αγορές;
Σοβαρολογείτε, κύριε Τσίπρα; Πιστεύετε ότι χωρίς ΔΝΤ θα πάρετε δραχμή από Ευρωπαίους; Αν το πιστεύετε αυτό, δεν κάνετε για πρωθυπουργός. Αν πάλι το λέτε, για να το ακούσουν οι Βουλευτές σας, τότε έχει καλώς. Διότι οι Βουλευτές πάντα θέλουν ν' ακούν μερικές φορές και ψέματα, εμπνέονται, όταν η αλήθεια είναι δύσκολη.

Όμως, σας λέγω: Βγαίνει στις αγορές χώρα, που είναι σε πρόγραμμα εννοώ, χωρίς το ΔΝΤ; Το δήλωσε η Μέρκελ, το δήλωσαν οι Αμερικανοί ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο Πρόγραμμα -τελεία και παύλα!- και ακόμα η Κυβέρνηση λέει ότι δεν το χρειαζόμαστε. Τρώμε μέρες. Και πού πάει το πράγμα;
Εντωμεταξύ, τι έκανε η Κυβέρνηση προ ημερών; Παίρνει μη τετελεσμένες συμφωνίες και λέει ότι θα τις εισάγει εις τη Βουλή προς συζήτηση. Δηλαδή, δεν μπορούσε και απ' έξω από τη Βουλή να συμπληρώσει η Ένωση Κεντρώων κάτι σ' αυτά τα κείμενα των συμφωνιών, κάποιο άλλο κόμμα, κάποιοι ιδιώτες, που μπορεί να υπάρχουν ως προσωπικότητες; Δεν μπορούσαν και αυτοί να πουν την άποψή τους; Εισάγοντας εις τη Βουλή συμφωνίες μη υπογεγραμμένες και μη δεδομένες τι κερδίζει η Κυβέρνηση; Ανυποληψία.

Γι' αυτό είπε και ο Σόιμπλε την κουβέντα ότι κάθε ένας έχει την ευθύνη των πράξεών του, υπονοώντας ασφαλώς ότι μία κυβέρνηση που εισάγει σε μια Βουλή μια συμφωνία, που δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι σοβαρή κυβέρνηση. Αυτό αντιλαμβάνομαι εγώ.

Πείτε μου: Αν δεν επέλθει τελικά συμφωνία και η Αίθουσα ψηφίσει αυτά τα μη συμφωνηθέντα κείμενα, θα έχει αξία; Θα πάρετε δόση ή τίποτα απ' αυτά;
Βάσει πληροφοριών που έχω εγώ ταπεινώς, έχει αποφασίσει η Ευρώπη και το ΔΝΤ να παραμείνει και η Ελλάδα να μην πάρει τα 5,5 δισεκατομμύρια, αλλά να πάρει «σαλαμοποιημένου» του Προγράμματος το ένα τρίτο. Έχω πληροφορία ότι θα μας δώσουν 1.200.000.000. Και θα έλθει η Κυβέρνηση να θριαμβολογεί. Και θα μιλάμε για δεύτερη αξιολόγηση σε δύο μήνες και για τρίτη αξιολόγηση. Στην Αμερική ήδη μιλούν για τέταρτο μνημόνιο.

Εκεί πια πιστεύω ότι θα καταρρεύσει η Κυβέρνηση. Μούρη για να φέρει τέταρτο μνημόνιο δεν φαντάζομαι να έχει εδώ Έλληνας πρωθυπουργός σοβαρός. Και επειδή θεωρώ σοβαρό τον κ. Τσίπρα, να έλθει εδώ, στην Αίθουσα αυτή και να ζητήσει τέταρτη δική σας ψήφο, δεν το θεωρώ τίμιο. Αυτός ο Πρωθυπουργός, που έλεγε ότι θα σκίσει μνημόνια και θα στρέψει τον Νότο κατά του Βορρά, δεν θα μπορεί να φέρει τέταρτο μνημόνιο και να λέει σ' εσάς: «Προσέξτε: Ή ψηφίζετε ή εκλογές».

Υπάρχει και ένας τέτοιος ψίθυρος, ότι «ή ψηφίζετε ή εκλογές». Τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία τις ζητάει χωρίς να τις θέλει, γιατί ακόμη δεν έχει παγιώσει τη δημοσκοπική της υπεροχή και αμφιβάλλει για την παρουσία της. Έχει μια υπεροχή, αλλά δεν την έχει παγιώσει.
Αν γίνουν σ' αυτόν τον τόπο εκλογές -που εγώ τις βλέπω περί τον Οκτώβριο με Νοέμβριο, εκεί- θα γίνουν λόγω Τσίπρα, που δεν θα έχει το πρόσωπο να φέρει τέταρτο μνημόνιο, κύριε Πρόεδρε της Βουλής. Γράφουμε την κασέτα, πολύ απλό, γιατί οι Βουλευτές δεν είναι πιόνια, είναι και αυτοί άνθρωποι. Δεν αντέχουν άλλο οι Βουλευτές, που τους έλεγε ο Αρχηγός τους ότι σχίζουμε τα μνημόνια, να κληθούν τώρα να ψηφίσουν τέταρτο μνημόνιο.

........Εύχομαι στον κύριο Πρωθυπουργό να μη ζήσει εμφράγματα, να πάρει τους εκατόν πενήντα τρεις.

Να προσέξετε, όμως, κύριε Τσίπρα –και σας το λέει ο φίλος του πατέρα σας, ο Βασίλης Λεβέντης, που μετά από τριάντα χρόνια πέντε μπήκε στη Βουλή- μήπως έχετε αποχωρήσεις και αφού ψηφίσουν οι εκατόν πενήντα τρεις. Ξέρετε γιατί; Διότι ο Σακελλαρίδης –αν δεν κάνω λάθος- ψήφισε το μνημόνιο, βγήκε και Βουλευτής, ψήφισε όλα τα μέτρα και μετά έφυγε. Δηλαδή το ότι παίρνει σήμερα εκατόν πενήντα τρεις, γιατί δεν θέλει ο άλλος να ονομαστεί προδότης, δεν σημαίνει ότι θα είναι για πάντα υποταχτικός. Προσέξτε το και αυτό! Συνάδελφός σας ήταν και ο κ. Σακελλαρίδης και έβγαινε όλη μέρα στα κανάλια.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline