Γιώργος Σταθάκης: Έχει σχέδιο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Επανέρχομαι, όμως, στο θεμελιακό σημείο: Έχει σχέδιο η Κυβέρνηση ή, όντως, ισχύουν σε κάποιο ποσοστό, σε κάποιον βαθμό αυτά τα οποία λέει η Αντιπολίτευση; Αυτό το σχέδιο έχει συντεταγμένη δομή, έχει λογική, έχει συνάφεια, είναι αυτό το οποίο υποσχεθήκαμε στους Έλληνες πολίτες; Αυτό εφαρμόζουμε ή όχι;

Να θυμίσω ότι η συμφωνία την οποία φέραμε και ψήφισε η μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής, είχε τρία δεδομένα σημεία:

Το ένα σημείο ήταν ότι απάλλασσε την ελληνική οικονομία από δανειακές υποχρεώσεις περίπου 40 δισεκατομμυρίων για τα επόμενα πέντε-έξι χρόνια. Αυτό μας επέτρεψε να έχουμε χαμηλότερα πλεονάσματα και να κάνουμε μια ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτή ήταν η μεγάλη σημασία αυτής της συμφωνίας. Το τρίτο είναι ότι είχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, έναν οδικό χάρτη, μέσα από τον οποίο η ελληνική οικονομία θα επέστρεφε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το τελευταίο κομμάτι αυτού του σχεδίου, το οποίο θέλω να σας υπενθυμίσω, ήταν πολύ συγκεκριμένο: Εφαρμογή των δύο ενοτήτων των οποίων τη διαπραγμάτευση ολοκληρώσαμε τον περασμένο Σεπτέμβρη και Οκτώβρη -τα προαπαιτούμενα, δηλαδή- ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρώτη αξιολόγηση και από εκεί και πέρα, επιστροφή σε έναν θετικό ρυθμό ανάπτυξης με μια σειρά από μέτρα τα οποία θα παίρναμε.

Αυτό είναι το σχέδιο. Είναι καινούργιο; Δεν το έχουμε ξανακούσει; Δεν το έχουμε πει σε όλους τους τόνους; Δεν έχουμε καταδείξει –και πριν από τις εκλογές- ότι με βάση αυτή τη συμφωνία και μία συντεταγμένη στρατηγική, εμείς επιδιώκουμε μ' αυτόν τον τρόπο τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την ανάκαμψη εντός του 2016;

Μέχρι τώρα μας λέγατε ότι αυτό δεν γίνεται. Η Κομισιόν προβλέπει ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Θα το αποδεχθείτε ή όχι; Και αν δεν το αποδεχθείτε, θα μας πείτε ποιος ισχυρός λόγος σας κάνει να αμφισβητείτε το γεγονός. Τον περασμένο Οκτώβρη που το πρωτοείπαμε, εντάξει, είχατε κάθε δικαίωμα να το αμφισβητήσετε. Τώρα το λέει η Κομισιόν. Το δεύτερο εξάμηνο θα έχουμε ανάκαμψη.
Άρα, η ιδέα ότι υπάρχει μία συντεταγμένη στρατηγική παραμένει. Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για πολλά πράγματα, για ό,τι θέλετε, αλλά αυτό υπάρχει. Δεν είναι μία κατάσταση στην οποία η Κυβέρνηση δεν ακολουθεί μία συντεταγμένη στρατηγική.

Θα σας υπενθυμίσω βασικά σημεία αυτής της στρατηγικής. Εμείς έχουμε υποσχεθεί μεγάλες τομές εντός του πλαισίου της συμφωνίας και εκτός του πλαισίου της συμφωνίας. Αυτή τη στιγμή, η Κυβέρνηση κινείται εντός του πλαισίου της συμφωνίας και χωρίς αποκλειστικά και μόνο τους περιορισμούς που αυτή έθετε. Αναφορικά, δηλαδή, με το γεγονός ότι έπρεπε να περιοριστεί η δαπάνη ή να αυξηθούν οι εισφορές κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ στο ασφαλιστικό ή κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ στα φορολογικά –αυτή ήταν η δέσμευσή μας- εμείς επιλέξαμε να προχωρήσουμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις και στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.

Το ασφαλιστικό καθιερώνει ενιαίους, κοινούς κανόνες για όλες τις κοινωνικές ομάδες, λειτουργεί αναδιανεμητικά και δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην εξισορρόπηση των εισφορών με δίκαιο τρόπο. Ο κανόνας που ισχύει για τις μισθωτές τάξεις της χώρας, το 20% του μισθού τους να πηγαίνει στην ασφάλιση, οφείλει να αποτελέσει κοινό κανόνα για όλες τις κοινωνικές ομάδες αναλογικά.
Άρα, έχουμε μία τομή, την οποία την προχωράμε, ώστε να υπάρχουν κοινοί κανόνες για όλους τόσο στο θέμα των εισφορών όσο και στο θέμα των απολαβών. Μιλάμε για ένα βιώσιμο σύστημα με όλη την ομαλή μετάβαση που αυτή απαιτεί στο εσωτερικό του, προκειμένου να φθάσουμε σε ένα βιώσιμο σύστημα.
Δεν είναι σχέδιο αυτό; Δεν είναι μία τομή πάνω στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας;
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ)

Δεύτερον, όσον αφορά το φορολογικό σύστημα, επιμένουμε και εξακολουθούμε να επιμένουμε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση έχει προοδευτικό πρόσημο. Αφορά την αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα πιο ευκατάστατα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, προστατεύει απόλυτα τα φτωχότερα στρώματα και τα μεσαία στρώματα, τα οποία έχουν επιβαρυνθεί –σας το ανέλυσε ο κ. Χουλιαράκης- έχουν οριακή αύξηση ή οριακή μείωση. Είναι μία προοδευτική μεταρρύθμιση. Έχει πρόσημο. Δεν είναι ουδέτερη. Αυτή η φορολογική μεταρρύθμιση –επαναλαμβάνω- που και αυτή έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, είναι μία δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση.

Το τρίτο θέμα είναι το εξής: Η πρώτη αξιολόγηση είναι ένα επίμαχο θέμα και, φυσικά, έχει πάρει τον χρόνο της ακριβώς επειδή η Κυβέρνηση προσήλθε σ' αυτή μ' αυτές τις θέσεις για το φορολογικό, συγκεκριμένες για το ασφαλιστικό, συγκεκριμένες θέσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.
Υπενθυμίζω ότι στο θέμα των «κόκκινων» δανείων η συμφωνία επετεύχθη και είναι αυτή ακριβώς που υποσχεθήκαμε, δηλαδή προστασία της πρώτης κατοικίας, προστασία όλων των δανειοληπτών μικροεπιχειρηματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, κ.λπ., οι οποίοι έχουν συνδέσει τα δάνειά τους, καταναλωτικά και άλλα, με την πρώτη κατοικία. Είπαμε ότι αυτό επιτεύχθηκε στη συμφωνία. Μόλις έρθει το νομοσχέδιο, θα δείτε ότι είναι πολύ κοντά σ' αυτό που επιδιώξαμε και, ταυτόχρονα, δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα για το προστατευτικό θεσμικό πλαίσιο που ισχύει απ' αυτά που ψηφίσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Άρα, στη συμφωνία και σε αυτό -που είναι μεγάλης σημασίας- πετύχαμε αυτό το οποίο είχαμε εν πολλοίς επιδιώξει.
Κλείνοντας, θέλω να πω το εξής: Η οικονομία με την πρώτη αξιολόγηση φτάνει σε ένα οριακό σημείο μετά από το οποίο όλοι προσδοκούν αυτό το οποίο θα είναι μια μεταστροφή της οικονομίας σε θετικό πρόσημο. Η μεταστροφή, όμως, αυτή έχει χαρακτηριστικά.
Αυτά αποτυπώνονται, πρώτον, στο σχεδιασμό με τον οποία εκτελείται η νέα προγραμματική ευρωπαϊκή περίοδος, το νέο ΕΣΠΑ, που επικεντρώνεται σε δραστηριότητες τομείς και λειτουργίες, οι οποίες εντάσσονται στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.

Δεύτερον, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά, προσανατολίζει την χρηματοδότηση και την στήριξη των επιχειρήσεων και των επενδύσεων προς επιθυμητές κατευθύνσεις, οι οποίες επιδιώκουν να αλλάξουν το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.
Τρίτον, εισάγονται για πρώτη φορά μια πληθώρα νέων θεσμών και νέων μεγάλων μεταρρυθμίσεων που θα έχουν τεράστια επίδραση στην οικονομία. Προαναγγέλλουμε τη μεγάλη τομή στις δημόσιες συμβάσεις, μια τομή η οποία θα δημιουργήσει ένα ενιαίο, καθολικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων, το οποίο και θα εξοικονομήσει πόρους και θα ανοίξει την αγορά των συμβάσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα σε ένα σύστημα το οποίο έχει ταλαιπωρήσει πολύ την ελληνική κοινωνία.

Το ίδιο ισχύει για τις δημόσιες παραχωρήσεις και άλλες μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που επίκεινται και θα φτιάξουν ένα ισχυρό πλαίσιο γύρω από το οποίο θα γίνει η μεταστροφή στην οικονομία, την οποία όλοι επιδιώκουμε.

Αν αυτά είναι τα δεδομένα, δεν νομίζω ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση η οποία είναι έτοιμη να παραιτηθεί -έχουν παραιτηθεί την τελευταία εβδομάδα οι μισοί Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός υποθέτω!- μια κυβέρνηση η οποία κοιτάζει τις εκλογές την επόμενη εβδομάδα ή μια κυβέρνηση η οποία, πρώτον, δεν ξέρει τι θέλει, δεύτερον, αυτό που θέλει δεν μπορεί να το εφαρμόσει, τρίτον, πρέπει να φύγει πάση θυσία, το κλασσικό σύνθημα που ακούμε από την αντιπολίτευση.
Θα μπορούσατε να είσαστε πιο ειλικρινείς. Η βασική σας ευχή θα έπρεπε να ήταν, «Καλύτερα να μην είχατε έρθει καθόλου».

(Ο καθηγητής Γιώργος Σταθάκης είναι βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης)

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Μαΐου 2016 15:56

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline