Γ. Χουλιαράκης: O κ.Μητσοτάκης και εμείς

Κατ' αρχάς, θα ήθελα να κάνω σχόλιο πάνω στην τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα. Εμείς θεωρούμε αναμφίβολα θετικό το γεγονός ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα ενημερώνει για τις θέσεις του τους διεθνείς επενδυτές.

Θέλω να ελπίζω πως μαζί με την παρουσίαση των θέσεων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώνει τους επενδυτές και για το νέο περιβάλλον σταθερότητας που εμπεδώνει τώρα η ελληνική οικονομία και τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που διαμορφώνονται.
Όμως, ακόμα κι αν δεν το κάνει ο ίδιος, να είναι βέβαιος πως την ίδια δουλειά κάνουμε κι εμείς συστηματικά κάθε μήνα. Την επόμενη εβδομάδα θα είμαι κι εγώ στο Λονδίνο για να δω ακριβώς τους ίδιους επενδυτές, χωρίς όμως να σηκώνουμε τη φασαρία που σήκωσε ο κ. Μητσοτάκης με μια τέτοια επίσκεψη.

Θα ήθελα, όμως, τις θέσεις που κοινοποιεί ο ίδιος στους διεθνείς επενδυτές να τις κοινοποιήσει και σ' εμάς, να ξέρουμε κι εμείς τι ακριβώς λέει για μια σειρά θεμάτων, που μέχρι τώρα παραμένει αόριστος, αλλά να ξέρει και ο ελληνικός λαός, που μέχρι σήμερα δεν έχει καθαρή εικόνα για τις θέσεις αυτές.

Θα επιστρέψω στο κύριο θέμα και θα ήθελα να ζητήσω από την Ολομέλεια να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου για την κύρωση της απόφασης για το σύστημα ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται ουσιαστικά για μια περιοδική έγκριση του συστήματος χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, που καλύπτει ένα πολύ μεγάλο εύρος θεμάτων.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το μέγεθος του προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Θα θέλαμε και παλεύουμε να είναι αρκετά υψηλότερο. Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία πως θα θέλαμε να έχει μια πολύ ισχυρή διάσταση αντικυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής, που σήμερα απουσιάζει, με τη θέσπιση –εάν θέλετε- αυτόματων σταθεροποιητών, για παράδειγμα επιδομάτων ανεργίας σε ευρωπαϊκή κλίμακα ή άλλων μεταβιβαστικών πληρωμών.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά για μια χώρα σαν την Ελλάδα, μια χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας που γνώρισε ένα «ασύμμετρο σοκ», κατά τους οικονομολόγους, που αφορά δηλαδή την ίδια και όχι την υπόλοιπη Ευρώπη και που κατά συνέπεια το μοναδικό εργαλείο σταθεροποίησης, η νομισματική πολιτική, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό.
Παρ' όλα αυτά, θεωρούμε ένα πολύ θετικό βήμα την ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου και καλώ ξανά την Ολομέλεια να το ψηφίσει.
Θα ήθελα να πω δύο λόγια σχετικά με σχόλια που ακούστηκαν για την τροπολογία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για το θέμα των εκατό δόσεων. Κατ' αρχάς, είναι ένα θέμα που βλέπουμε θετικά.
Μην ξεχνάτε ότι η ρύθμιση των εκατό δόσεων νομοθετήθηκε από την Κυβέρνηση της Αριστεράς πριν από ένα χρόνο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Λάθος!
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Λάθος! Τον Σεπτέμβριο του 2014 ψηφίστηκε η ρύθμιση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Μάλιστα, θεωρήθηκε τότε μονομερής ενέργεια και μας επιπλήξατε γι' αυτό.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Παρακαλώ, ησυχία!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Από την άλλη πλευρά, είναι αδύνατον να οικοδομηθεί –και θα ήθελα να το προσέξετε αυτό- ένα αξιόπιστο σύστημα εσόδων και να εμπεδωθεί η φορολογική συνείδηση, όταν κάθε χρόνο υπάρχουν αντίστοιχες ρυθμίσεις.

Για παράδειγμα, δεν μπορεί να εμπεδωθεί η αξιοπιστία ενός νομίσματος, όταν κάθε χρόνο υποτιμάται. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δεν μπορεί να εμπεδωθεί αξιόπιστο φορολογικό σύστημα, όταν κάθε χρόνο υπάρχουν ρυθμίσεις γι' αυτούς που δεν ανταποκρίνονται με συνέπεια στη φορολογική τους υποχρέωση. Τι κίνητρο άλλωστε θα είχε κάποιος να είναι συνεπής, όταν γνωρίζει πως κάθε τόσο υπάρχει ρύθμιση;
Θα πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί μια βέλτιστη ισορροπία ανάμεσα στις συνέπειες της ύφεσης στην ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να πληρώνουν φόρο από τη μία και την επιβράβευση, αν θέλετε, των συνεπών φορολογούμενων από την άλλη.
Η τροπολογία που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δεν πετυχαίνει αυτή τη βέλτιστη ισορροπία. Έχουμε θετική στάση. Το βλέπουμε και θα επανέλθουμε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline