Ανδρέας Λοβέρδος: ΣΥΡΙΖΑ Bank και ΣΥΡΙΖΑ channel,

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Κυβέρνηση είναι σε ένα πραγματικό ρουά ματ. Ένα πραγματικό ρουά ματ! Πού να το πάει; Να μεταφέρει το θέμα στα κοινωνικά αιτήματα, στα στρώματα τα οποία θώπευε προεκλογικά για να κατακτήσει την πλειοψηφία;

Έχει το ΕΚΑΣ που έκοψε! Έχει τις επικουρικές οι οποίες υπέστησαν μείωση 40%! Όσοι συνάδελφοι βγαίνατε στον δημόσιο λόγο και λέγατε ότι αυτό δεν θα γίνει, είστε και προσωπικά σε πολιτικό επίπεδο απολύτως εκτεθειμένοι, αλλά και η Κυβέρνηση συνολικά. Πώς να το πάει το θέμα εκεί, στην κοινωνία; Δεν μπορεί!

Μήπως να το πάει στην οικονομία, στην ύφεση; Η ύφεση ήταν 0,3% το πρώτο τρίμηνο και 0,9% το δεύτερο τρίμηνο. Και να δούμε πού θα κλείσει το έτος! Και αυτά είναι κάτι δισεκατομμύρια, τα οποία αν δεν εισπραχθούν ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες θα δούμε πώς θα δώσετε τα 200.000.000 παραπάνω στην Υγεία, για τα οποία μας λέτε εδώ, αλλά και στον δημόσιο εκτός Βουλής λόγος σας.
Μήπως να το πάτε στα κανάλια, που ήταν το μόνο θέμα για το οποίο ανέβαινε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και είχε κάτι να πει; Εκεί τον αποστόμωσαν οι δημοσιογράφοι Ευαγγελία Τσικρίκα και η Ειρήνη Σαββοπούλου, του έκλεισαν το στόμα και τον έκαναν να βγαίνει από τα ρούχα του. Τα έχασε απέναντι σε δύο εργαζόμενες γυναίκες.

Να μας πείτε για τη ΣΥΡΙΖΑ Bank που χρηματοδοτεί το ΣΥΡΙΖΑ channel, όπως λέει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ χθες; Γι' αυτά θα μας πείτε; Τι να πείτε γι' αυτά;
Εδώ πριν από λίγο μαθαίνουμε ότι η πενταμελής Επιτροπή του διαγωνισμού για τα κανάλια κήρυξε οριστικούς τους υπερθεματιστές –ακούστε, συνάδελφοι τον λόγο!-, διότι εκτίμησε μετά τον έλεγχο που έκανε ότι διαθέτουν εξουσία πάνω στα χρήματα που δήλωσαν πως έχουν, εξουσία διαθέσεως. Εξουσία διαθέσεως, που το ρεπορτάζ αποκαλύπτει πως δεν υπάρχει. Έχουν ποινική ευθύνη αυτοί οι κύριοι γι' αυτήν την ψευδή βεβαίωση πάνω απ' όλα, αλλά και για άλλα.

Πού θα πάτε; Στο πόρισμα που σας ζητάμε για την Τράπεζα Αττικής από τις 31 Αυγούστου και χθες, μετά την πίεση των γεγονότων, εδεήσατε να πείτε ότι επιτέλους θα το ζητήσουμε, λες και κάποιοι ως Πλειοψηφία φοβόσασταν; Και καλά η Κυβέρνηση που διορίζει τον κ. Πανταλάκη. Καλά κάνει! Καλά κάνει, γιατί είναι έμπειρος. Να βάλει μια τάξη! Όμως, πριν από λίγες μέρες οι Βουλευτές σας στην Εξεταστική Επιτροπή τον ξετίναζαν! Τον ξετίναζαν! Δεν θα αισθάνονται, λοιπόν, μια πολιτική αδυναμία οι άνθρωποι; Τους βάλατε να παίξουν έναν πολιτικό ρόλο και τον πίστευαν. Και τώρα τους εκθέτετε σαν να μην υπολογίζετε την αξιοπρέπεια της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας.

Για τα θαλασσοδάνεια που λέγατε, τι προκύπτει; Ότι τη μειοψηφία των media που πήραν τα δάνεια και δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους τη διακατέχει έντονο φιλοκυβερνητικό κλίμα. Και όταν θα έρθει η ώρα των διαπιστώσεων θα είναι και τα ονόματα στη διάθεση των πάντων.
Και τι θα πείτε; Θα πείτε για το προσφυγικό; Θα βγάλετε την ατζέντα από τα άλλα, για να πάτε στο προσφυγικό; Τι θα πείτε για το προσφυγικό; Αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων μεταναστών στην Ελλάδα και τα προβλήματα, με τις εντάσεις που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες, με το Ελληνικό, που ανέφερε ο κύριος Πρόεδρος και υπογράμμισα και εγώ. Τι θα πείτε; Εκεί θα κάνετε μία επίδειξη ανθρωπισμού για εσωτερική κατανάλωση, όσο σας παίρνει πια, γιατί και οι εντάσεις, όπως μαθαίνουμε, στο εσωτερικό σας δεν είναι καθόλου λίγες.

Τι θα πείτε; Για τις επενδύσεις; Θα πάτε εκεί τη συζήτηση; Το κάνετε όσο μπορείτε πιο βιαστικά. Γιατί το κάνετε όσο μπορείτε πιο βιαστικά; Διότι αντιφάσκετε με τον μέχρι χθες εαυτό σας, με αυτά που λέγατε. Και τι να σας πρωτοπεί κανείς; Τα έχουν πει οι συνάδελφοι και στην Επιτροπή. Είχα σκοπό να κάνω μια εκτεταμένη αναφορά και έχω μαζέψει ό,τι υπάρχει διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Δεν θα το κάνω, γιατί το έκανε ο συνάδελφος κ. Κωνσταντινόπουλος και άλλοι συνάδελφοι εδώ.

Να σας δείξω απλώς: «το Ελληνικό δεν πωλείται» - «Πρόσκληση ΣΥΡΙΖΑ σε συγκέντρωση», με ομιλητές τον Πρωθυπουργό σήμερα Αλέξη Τσίπρα και τους Βουλευτές, τότε, κ. Δούρου και Νάντια Βαλαβάνη.
Να σας πω, επιρρωνύοντας τα επιχειρήματα του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, για αυτά που έλεγε το Τεχνικό Επιμελητήριο και ο κ. Σπίρτζης. Έλεγε απίστευτα πράγματα, πέραν των παρεμβάσεων που έκανε στη Δικαιοσύνη και που ο εισηγητής μας ανέφερε πριν από λίγα λεπτά. Μιλούσε για ξεπούλημα ο αγαπητός νυν Υπουργός, με τίμημα που αντιστοιχεί σε οικόπεδο στο Βραχάτι. Καλά, δεν ντρέπεστε λιγάκι; Τι είστε; Συνδικάτο διαβολής των αντιπάλων;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)

Τι είστε, επιτέλους; Είστε πολιτικό κόμμα εσείς; Έχετε πολιτική αξιοπρέπεια; Τι είστε; Είστε μια οργανωμένη ομάδα, που θέλει την εξουσία και την πήρε την εξουσία διαβάλλοντας τους αντιπάλους; Τι είστε; Δεν ντρέπεστε λιγάκι; Δηλαδή δεν έχετε μέσα σας πολιτική ευθιξία να πείτε: «ρε συ, πριν από λίγους μήνες έλεγα άλλα, ότι το Ελληνικό δεν πωλείται». Και στα γαλλικά. Έχω εδώ μία φωτογραφία με την κ. Δούρου με το σύνθημα «το Ελληνικό δεν είναι προς πώληση», για να μεταφράσω με ακρίβεια, στα γαλλικά, για να στείλει μήνυμα εκτός χώρας. Καλά, δεν ντρέπονται; Είναι δυνατόν;

Δεν είναι δυνατόν για έναν προκομμένο άνθρωπο που σέβεται τον εαυτό του και λέει: «Εδώ είμαι για λίγο καιρό, όσο οι πολίτες θέλουν, μετά θα γυρίσω στη γειτονιά μου και στη δουλειά μου και θα με βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι να λέω το άλφα τη Δευτέρα και το ωμέγα την Τετάρτη, να λέω για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που πήρε 300 εκατομμύρια -που είχε προσφέρει τότε τον εαυτό της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ- επί προηγούμενων κυβερνήσεων, ότι είναι τίμημα της πλάκας, είναι ξεπούλημα». Και να τον πουλάει με αυτό που λέει η αγορά «ρήτρα Μήτρογλου». Αν πωληθεί από τη Μπενφίκα, η ομάδα θα πρέπει να πάρει οπωσδήποτε 15 ή 20 εκατομμύρια ευρώ. Πουλάτε τη δημόσια περιουσία με «ρήτρα Μήτρογλου» και λέγατε πριν από λίγο την υπερδεκαπλάσια τιμή μικρή και ξεπούλημα. Καλά, δεν ντρέπεστε; Δηλαδή δεν υπάρχει πολιτική τσίπα; Να πει ένας: «Δεν το αντέχω, ρε φίλε, αυτό, δεν το αντέχω. Μπορεί να έκανα λάθος. Δεν μπορώ να υποστηρίζω το ωμέγα ενώ έλεγα το άλφα».

Έπρεπε να έχει υπάρξει μία αντίδραση. Υπάρχει, μαθαίνουμε. Υπάρχει, σοβεί. Θα εκφραστεί. Θα δούμε πότε. Δεν μας αφορά. Εκείνο που θέλω να σας πω από τώρα είναι ότι πολιτικά εξατμίζεστε, εξαερώνεστε πολιτικά. Και όσο περνάει ο καιρός παραμονής σας στην εξουσία θα το παθαίνετε περισσότερο, για να ξανασυναντήσετε τα εκλογικά σας ποσοστά πριν το 2012, τα μικρά, τα μονοψήφια, αλλά χωρίς τους συντρόφους σας, χωρίς τον μισό σας εαυτό, που έχει φύγει, και με πεσκέσι τους δικούς μας οπορτουνιστές της εξουσίας που έφυγαν, όχι επειδή σας αγάπησαν ή σας αγαπούν, αλλά επειδή μυρίστηκαν ότι η εξουσία πάει προς τα εκεί. (BM)
Αυτοί θα σας μείνουν. Με αυτούς παντρευτήκατε. Αυτούς «λούζεστε» σήμερα με τα όσα μαθαίνουμε για τις τράπεζες και τα δάνεια. Και με αυτούς να πάτε χέρι-χέρι προς το 4%!

Γιατί, και αν κάποιος έλεγε ότι ένας στόχος είναι να ξεπεραστεί η ύφεση και να έρθει η ανάπτυξη, έπρεπε να δει συμπροσδιορίζουσες του στόχου. Να τις δει σοβαρά, να ξέρει τι λέει, να μετρήσει τον χρόνο που έχει μπροστά του και να αναλογίσει στον χρόνο αυτό τις απαραίτητες πολιτικές κινήσεις.
Λένε οι Βουλευτές της Πλειοψηφίας ότι σε αναπτυξιακό επίπεδο θα αποδώσει ο αναπτυξιακός νόμος. Το προβάλλουν οι συνάδελφοι, αφού τον ψηφίσατε, και εδώ και εκτός Βουλής στον δημόσιο διάλογο. Δεν το ακούει κανείς δυσάρεστα αυτό, όταν εξαγγέλλεται. Για να δούμε, όμως, με ποιο εργαλείο πραγματοποιήθηκε. Σας έχουμε πει εδώ αρκετές φορές ότι φέρατε ως αναπτυξιακό νόμο, εν έτει σωτηρίω 2016, το πρότυπο αναπτυξιακού του 2004 με μικροαλλαγές και χωρίς κεφάλαια. Αυτό το πρότυπο, όμως, αποδείχθηκε ανεπαρκές και γραφειοκρατικό, γεμάτο καθυστερήσεις. Άρα, εξυπηρέτηση μέσω της διαφθοράς, «γκρίζα ζώνη». Άρα, για κάποιον που δανείζεται χωρίς «μπάρμπα στην Κορώνη», για να πάρει τα χρήματα αυτά, αφού του εγκρίθηκε το σχέδιο, η πτώχευση είναι η πιο σίγουρη προοπτική.

Θα πάρει χρήματα, κύριε Υπουργέ, μόνο όποιος έχει. Αυτός θα πάρει κάποια χρήματα. Όποιος, όμως, δανειστεί, για να εξυπηρετήσει τον δανεισμό μέσω του αναπτυξιακού θα αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας και τη διαφθορά και το φάσμα της πτώχευσής του.
Ακούω ότι στη Θεσσαλονίκη μιλήσατε για αδειοδοτήσεις. Μακάρι. Όμως αυτά που είπατε για τις αδειοδοτήσεις είναι η αναπαραγωγή πρόσφατου και παλαιότερου παρελθόντος. Δηλαδή, να πούμε ότι αλλάζουμε το καθεστώς, αλλά να μην το αλλάξουμε. Να πούμε ότι κάτι αφαιρούμε, αλλά η ζωή να προσθέτει άλλα. Αυτά που είπατε στη Θεσσαλονίκη για τις αδειοδοτήσεις είναι αστεία πράγματα για κάποιον που παρακολουθεί την ελληνική γραφειοκρατία και τα εμπόδια που βάζει στην επιχειρηματικότητα επί δεκαετίες και λέει ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.
Ακούμε να λέτε για επενδύσεις από το εξωτερικό. Αυτές θέλουν φορολογική σταθερότητα. Δεν υπάρχει επένδυση που να έγινε και να μην την επιβαρύνατε, λόγω τρίτου μνημονίου, με παραπάνω φορολόγηση ή ΦΠΑ. Πώς θα έχουμε σταθερό φορολογικό περιβάλλον, αφού πριν από λίγους μήνες μας πήγε στα δικαστήρια η άλφα ή η βήτα επένδυση, όπως σας είναι γνωστό, γιατί αυξήσαμε τον ΦΠΑ ή αυξήσαμε τη φορολογία;

Το σταθερό πολιτικό περιβάλλον θέλει δύο πράγματα, που ή τα έχεις ή δεν τα έχεις: Το πρώτο είναι να κάνεις με την αναθεώρηση του Συντάγματος, όποτε γίνει, νόμους αυξημένης τυπικής ισχύος -που δεν τους έχεις- και να χρειάζονται διακόσιοι τόσοι Βουλευτές για να αλλάξουν το νόμο. Άρα, αυτό παραπέμπεται για αργότερα. Είναι μια από τις προτάσεις που και σε προσωπικό επίπεδο έχω κάνει. Δεύτερον, ή να αποφασίσεις και να συναινέσει το πολιτικό σύστημα ότι κάποια πράγματα δεν θα τα πειράξει. Εσείς πειράξατε όλες τις επενδύσεις. Πώς θα μας προτείνετε τώρα να σας στηρίξουμε, για να μην πειράξετε όσες υπόλοιπες υπάρχουν ή τις καινούργιες; Είστε απολύτως, μα απολύτως αφερέγγυοι για να οργανώσετε σε ένα άλλο επίπεδο τη συνάντηση κράτους και οικονομίας.( Ο καθηγητής του Συνταγματικού και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος είναι βουλευτής της Β' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline