Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέτρος Δούκας: Δυσάρεστες για την Ελλάδα οι εξελίξεις στην Ιταλία

Ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών Πέτρος Δούκας επισημαίνει τις πρώτες και βασικές αρνητικές επιπτώσεις του 60% ΟΧΙ και τις πτώσεις του Ματτέο Ρέντσι.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους Ιταλούς, αλλά δυστυχώς και με αρνητικές επιπτώσεις και για εμάς τούς Έλληνες. Πολιτικές, οικονομικές και για τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Δημοψήφισμα στην Ιταλία αφορούσε κατ´ αρχήν δύο βασικά και κρίσιμα θέματα:
1. Τη μείωση των εξουσιών της Ιταλικής Γερουσίας και του αριθμού των Γερουσιαστών, και
2. Την ενδυνάμωση των εξουσιών της Κεντρικής Κυβέρνησης σε σχέση με τις Περιφέρειες!

Η καθαρή ήττα του Πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντζι είναι άλλο ένα αρνητικό μήνυμα προς την άρχουσα τάξη: Το μήνυμα ίσως είναι περίπου το ακόλουθο:
«δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε όσον αφορά βασικές λειτουργίες του συστήματος, αλλά αυτό που έχουμε σήμερα ΔΕΝ μας αρέσει, μας απογοητεύει και το απορρίπτουμε!»

Όπως όλοι οι λαοί, και οι φίλοι μας, επιθυμούν τα αυτονόητα = καλύτερα εισοδήματα, περισσότερες θέσεις απασχόλησης, περισσότερη ασφάλεια, καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, ελαχιστοποίηση του μεταναστευτικού ρεύματος, κ.α.

Αλλά δεν είναι σαφές τι ακριβώς θέλουν να αλλάξει στις βασικές λειτουργίες του συστήματος, δηλαδή τα σχετικά με τη δημόσια διοίκηση, τη φορολογία, τα ελλείμματα, την αξιοκρατία, τη γραφειοκρατία, τα περιβαντολογικά (ή περιβαλλοντολογικά), την επιχειρηματικότητα, τη σχέση της κεντρικής κυβέρνησης με τις περιφέρειες και τέλος και κυριότατο, το ευρώ!
Και δεν είναι σαφές πως ζυγίζουν τις δράσεις και αλλαγές που θα ήθελαν με τις παρενέργειες και το κόστος κάθε αλλαγής!

Έτσι η Ιταλία μπαίνει σε μιά περίοδο αβεβαιότητας, παραίτησης της Κυβέρνησης, αναπόφευκτων εκλογών, είτε με το νέο εκλογικό σύστημα Italicum 2015, είτε κάποιο άλλο ακόμα πιό νέας κοπής, φυγής κεφαλαίων, επενδυτικής άπνοιας ΚΑΙ προκήρυξης κάποιου δημοψηφίσματος γιά το ευρώ -σύμφωνα με τις διακηρύξεις του ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Πέπε Γκρίλλο και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Ιταλία!!

Αυτή η νέα αστάθεια δεν συμφέρει τη Χώρα μας! Ο κ. Σόιμπλε μόλις πέρασε ένα πολύ σκληρό μήνυμα «η Ελλάδα είτε να προχωρήσει άμεσα με το μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα, ή να τα μαζεύει και να αποχωρήσει από το ευρώ!»

Αν οι Ιταλοί υπερψηφίσουν την αποχώρηση από το ευρώ, τότε για τους Ευρωπαίους η παραμονή της Ελλάδας θα είναι ας πούμε κάποιας μορφής παραφωνία, και θα σκληρύνουν τη στάση τους απέναντί μας! Να αποχωρεί η Ιταλία και να παραμένει η Ελλάδα! Περίεργο θα τους ακούγεται! Ίσως δε τους φανεί σαν μιά πρώτης τάξεως ευκαιρία να απαλλαγούν από τους ασθενέστερους και πιό προβληματικούς εταίρους, με την Γερμανία να μπορεί να ασκεί ουσιαστικότερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο σε μιά πιό ομοιογενή (και πιό σκληρή) ζώνη ευρώ!

Ας τα λάβει αυτά υπ´όψη της η Κυβέρνηση και ας κάνει ότι πρέπει να κάνει πριν μας «εκδικηθεί η πραγματικότητα»!

ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΔΟΥΚΑΣ

Πολυμέσα