Kώστας Τζαβάρας: Η διαθήκη του Φ. Ανωγειανάκη

«Θα αναφερθώ στον καθ' όλα ευπρεπή συνάδελφο, τον κ. Μηταφίδη, ο οποίος από του Βήματος τούτου προ ολίγου μου απηύθυνε έναν λόγο.

Χαίρω να διαπιστώνω ότι η ριζοσπαστική Αριστερά αναγνωρίζει την αξία του φιλοσοφικού και πολιτικού παραδείγματος του Διαφωτισμού και ανακαλύπτει, βεβαίως, την αξία του ηθικού φιλελευθερισμού, γιατί ακριβώς αντιλαμβάνεται ότι χάθηκε πολύς χρόνος. Μεγάλη διαδρομή η ιστορία έκανε προκειμένου να επιστρέψει σε αυτές τις διαπιστώσεις.

Θα διαφωνήσω, όμως, μαζί του, γιατί η «Αντιγόνη», κύριε συνάδελφε, είναι μια κολώνα, στην οποία στηρίζεται όλος ο δυτικός πολιτισμός. Γι' αυτό, δεν ανήκει σε ιδιοκτήτες, ιδεολόγους, δεν ανήκει σε παραδόσεις. Έχει πανανθρώπινη αξία και σπουδαιότητα και τουλάχιστον, με την εμβέλεια των νοημάτων της, μας περιλαμβάνει όλους.
Θα ήθελα, λοιπόν, με αυτές τις σκέψεις, κύριε Υπουργέ, να πω ότι από εσάς σήμερα περιμέναμε -γιατί είστε ένας εγνωσμένης αξίας πνευματικός άνθρωπος και ακαδημαϊκός διδάσκαλος- στην πρώτη επαφή σας με το νομοθετικό έργο, να φέρετε στην Εθνική Αντιπροσωπεία ένα πλήρες, καλότεχνο, περιεκτικό και κυρίως αποτελεσματικών ρυθμίσεων νομοσχέδιο. Αντ' αυτού, μας φέρατε αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, μία lex satura. «Satura» είναι ένα πιάτο στο οποίο υπάρχουν πολλά, διαφορετικά και ασύνδετα εδέσματα, τέτοια που να μην μπορεί κανένας να καταλάβει ούτε αρχή ούτε τέλος ούτε ουσία ούτε γεύση.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Γεύση έχει. Και διακριτή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι άγευστο, γιατί η πολυγευσία οδηγεί ακριβώς στην εξουδετέρωση κάθε γευστικής απόχρωσης. Άρα, κύριε Φίλη, είδατε ότι καταλήγουμε στο ίδιο, ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες.
Από εσάς, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, περιμέναμε να μας φέρετε ένα πραγματικό νομοθέτημα, που θα ανταποκρινόταν πραγματικά στις ανάγκες της ελληνικής εκπαίδευσης, της εθνικής παιδείας, όπως την λέγαμε κάποτε, γιατί έχετε και πείρα και γνώση και διαδρομή στην εκπαίδευση.
Παρόλα αυτά, κι εσείς, εμμέσως πλην σαφώς, παραδεχθήκατε ότι δεν μας φέρατε σπουδαία πράγματα. Γι' αυτό και η κατανομή του λόγου σας ήταν τέτοια, ώστε τα τρία τέταρτα να τα αφιερώσετε σε γενικόλογες υποσχέσεις και δεσμεύσεις για το τι πρόκειται να κάνετε εσείς και ο Πρωθυπουργός αύριο και μεθαύριο. Και αυτό που σήμερα μας απασχολεί, το γε νυν έχον, δυστυχώς, δεν έχει να προσφέρει τίποτα ούτε στην Παιδεία ούτε στην εκπαίδευση.

Κυρίως, όμως, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σας πω το εξής: Και σας μιλάω με πολύ σεβασμό και απέραντη εκτίμηση. Και να ξέρετε ότι μαζί μου μπορείτε να μιλάτε ήρεμα και απλά, ακόμα και όταν ο τόνος της δικής μου φωνής είναι οξύς, διότι εγώ στην ψυχή μου δεν έχω μίσος για κανέναν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Το δέχομαι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ακούστε, λοιπόν. Και το λέω αυτό, γιατί είμαι υποχρεωμένος να το πω, για λόγους κοινοβουλευτικής τάξης και ηθικής. Αναλάβατε να φέρετε μία ρύθμιση, που αφορούσε τη συλλογή του Φοίβου Ανωγειανάκη. Η ρύθμιση αυτή, πρώτα απ' όλα, οφείλετε να ξέρετε -και πιστεύω ότι το ξέρετε- αναρμοδίως έρχεται από εσάς.

Διότι αφού αναφέρει ότι αυτοδικαίως περιέρχεται κατά κυριότητα αυτή η συλλογή που ανήκει στο κράτος σε άλλο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, έπρεπε να την έχει φέρει ο Υπουργός Οικονομικών.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά με πολύ, επίσης, σεβασμό, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι σήμερα με αδικήσατε, γιατί με συμβουλεύσατε να μην εκτίθεμαι -εγώ έθεσα το θέμα στην Επιτροπή και κανένας άλλος- λέγοντας περί αντισυνταγματικότητας.

Πρώτα απ' όλα, λυπάμαι που η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής δεν αλίευσε αυτό το μαργαριτάρι του άρθρου 32. Λυπάμαι, επίσης, γιατί είπατε ότι εκτίθεται όποιος ομιλεί για ζητήματα, τα οποία θα έπρεπε τουλάχιστον αυτός που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία να γνωρίζει ή να έχει πληροφορηθεί.
Προσέξτε τώρα τι ανακρίβειες υπάρχουν. Δεν θα πω ψέματα. Είπατε ότι αυτή η συλλογή προέρχεται από διαθήκη. Δεν προέρχεται από διαθήκη, κύριε Υπουργέ. Αυτή η συλλογή είναι δωρεά εν ζωή. Δεν έγινε το 1991 ούτε το 2014 αυτή η διαθήκη.
Στο κάτω-κάτω να σας πω και κάτι άλλο; Θα παραπονιέται ο αείμνηστος, γιατί ήταν και άνθρωπος που έγραφε στην Αυγή, ήταν δικός σας άνθρωπος.
.
Προσέξτε, όμως: Με ημερομηνία 23.4.1978 ο Φοίβος Ανωγειανάκης απευθύνει επιστολή στον τότε Υπουργό Πολιτισμού λιτά. Στις 29 Μαΐου παίρνει απαντητική επιστολή και λέει, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι, «Θέλω αυτήν τη συλλογή να την αφήσω στο κράτος για να γίνει μουσείο υπέρ του Υπουργείου Πολιτισμού». Αποδέχεται αυτήν τη συγκεκριμένη πρόταση ο Υπουργός Πολιτισμού στις 29 Μαΐου του 1978. Εκεί, λοιπόν, προκύπτει ότι έχει συμφωνήσει εν ζωή ο Φοίβος Ανωγειανάκης και για το που θα στεγαστεί. Και είναι το ακίνητο Διογένους 1-3 στην Πλάκα. Είναι η οικία Λασσάνη.
Θα τα αφήσω για τα Πρακτικά αυτά. Αν θέλετε, σας τα δίνω, γιατί αν φέρετε πράγματι ρύθμιση, εμείς δεν αντιδρούμε. Φέρτε την. Αρκεί, όμως, να έχει αυτήν τη νομοτεχνική αρτιότητα, που πρέπει να έχει ένα νομοθέτημα που απασχολεί την Εθνική Αντιπροσωπεία. Και θα έπρεπε, αφού απευθύνεται στο κράτος, στο

δημόσιο αυτή η συγκεκριμένη συλλογή και η βιβλιοθήκη, να γίνουν αποδεκτές και από τον Υπουργό Οικονομικών. Αυτός εκπροσωπεί το δημόσιο. Πράγματι, στις 29 Ιουνίου του 1978 εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αυτή.
Άρα, γιατί μας λέτε ότι πρόκειται για διαθήκη και, δεύτερον, ότι πρόκειται για ιδιοκτησία του μουσείου, το οποίο -και θα σας πω, γιατί έπρεπε να σας έχουν ενημερώσει- ότι με τον ν. 4305 έχει πάψει να υφίσταται ως νομικό πρόσωπο. Δηλαδή, δεν μπορεί να κατέχει τίποτα, γιατί δεν έχει προσωπικότητα. Μόνο πρόσωπα φυσικά ή νομικά μπορούν να έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Άρα, και απ' αυτήν την άποψη, η συγκεκριμένη αυτή τροπολογία ή ρύθμιση ή όπως θέλετε πείτε την, δεν ευσταθεί.

Γι' αυτό, λοιπόν, με πολύ μεγάλο σεβασμό σας λέγω ότι αν θέλετε να κάνετε κάτι, να το κάνετε μέσα στο πλαίσιο της διάταξης του άρθρου 109 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει τη μεταβολή της θέλησης του δωρητή ως προς όλο το περιεχόμενο και κυρίως ως προς το δημόσιο, όπως είναι εδώ. Δεν μπορεί, δηλαδή, να πάει στο Πανεπιστήμιο, γιατί μπορεί να είναι Δημοσίου Δικαίου, αλλά είναι άλλο νομικό πρόσωπο.
Με αυτήν λοιπόν, την έννοια θα ήθελα, καταλήγοντας, να σας επισημάνω και δυο-τρία πράγματα.
Πρώτα απ' όλα, δεν κάνει καλή εντύπωση ένας Υπουργός με το δικό σας πνευματικό ανάστημα και με τη δική σας πείρα να φέρνει διάταξη, με την οποία αναλαμβάνει να επιβλέπει και να εγκρίνει το πολύ μεγάλο και σοβαρό έργο των εκδρομών. Δεν μπορούν οι σχολικές μονάδες να διαχειρίζονται ένα τέτοιο θέμα;

Μην μας φέρετε και κάποια επόμενη διάταξη, με την οποία θα αναλάβετε να διαχειρίζεστε και τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών κατά το διάλειμμα!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Στο επόμενο!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Συγχαρητήρια!
Επίσης, θεωρώ ότι δεν μπορεί να ιδρύετε καινούριους θεσμούς, όπως είναι το Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Εργατικού Δυναμικού -την οποία πρωτοβουλία

βεβαίως και θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε- γιατί είναι απαραίτητη η διαδικασία της συνάφειας, της όσμωσης, της επαφής των ανθρώπων που παίρνουν τα πτυχία τους ή φοιτούν στα πανεπιστήμια, με τον χώρο της εργασίας και της αγοράς.
Όμως, εκεί αίφνης βλέπουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που συμμετέχουν, είναι άνθρωποι που επηρεάζονται αμέσως ή εμμέσως από τη διοίκηση και το Υπουργείο. Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο!( Ο πρώην υπουργός και δικηγόρος Κώστας Τζαβάρας είναι βουλευτής Ηλείας της ΝΔ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline