Αν. Πετρόπουλος : Ασφαλισμένοι και δοκιμασίες

«Οι δεσμεύσεις αφορούν εμάς φυσικά, τη δική μας Κυβέρνηση. Και όποια δέσμευση αναλαμβάνουμε θα την τηρήσουμε και δεν πρόκειται, κύριε Κεγκέρογλου, να συμβεί κάτι διαφορετικό απ' όσα είπα στην πρωτομιλία μου.

Για άλλη μια φορά καλώ όλες τις κοινωνικές δυνάμεις να ενημερώσουν τους οφειλέτες, οι οποίοι είναι πολλές χιλιάδες δυστυχώς από τα χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων που προκάλεσαν ή συνέβαλαν στη μη αντιμετώπιση αυτής της κρίσης που ερχόταν. Είναι περίπου διακόσιες ενενήντα έξι χιλιάδες επτακόσιοι είκοσι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ με ενεργή ασφάλιση που δεν έχουν καταβάλει και δεν μπορούσαν να καταβάλουν εισφορές.

Γι' αυτούς τους ανθρώπους που είναι 296.000, υπάρχει αυτή η ευχέρεια με τη μείωση των εισφορών που δώσαμε σε αυτόν τον κόσμο, για να μπορούν να είναι πραγματικά ενήμεροι, να αρχίσουν να καταβάλλουν τις εισφορές. Πετυχαίνοντας την επάνοδο αυτών των σχεδόν 300.000 ανθρώπων από τον ΟΑΕΕ και μόνο -δεν λέω για το ΕΤΑΑ- στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, θα μας δώσει το πλεονέκτημα και στη διαπραγμάτευση που κάνουμε, να πετύχουμε και βήματα στη διαχείριση των οφειλών και σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό βήμα.

Βεβαίως, έχουν χαθεί 241.000 ασφαλισμένοι που έχουν βάλει «λουκέτο» και δεν θα επανέλθουν ποτέ, αλλά ακόμη και αυτοί πραγματικά θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη δυνατότητα τού να επανέλθουν μέσα από τις ρυθμίσεις που θα κάνουμε. Νομικά δεν υπάρχει περίπτωση οποιαδήποτε διαδικασία έχει ανασταλεί από το δικαστήριο να υπαχθεί σε οποιαδήποτε διαδικασία είσπραξης. Κι αυτό γίνεται γιατί νομικά δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, είναι σε αναστολή.

Επομένως, μη με ρωτάτε για θέματα τα οποία αυτονοήτως έχουν την απάντησή τους. Τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούν να μπουν στη διαδικασία της οποιασδήποτε είσπραξης. Όμως είπα και πριν, όταν θα συμβεί μια έστω περίπτωση οφειλέτη ο οποίος ενώ αδυνατεί πραγματικά να καταβάλει εισφορές, να καλείται να καταβάλει εισφορές ή να υπάγεται σε μια διαδικασία είσπραξης από το ΚΕΑΟ, πραγματικά εγώ από τώρα λέω ότι θα είναι μια περίπτωση που δεν θα αντιμετωπιστεί με έναν τέτοιο τρόπο ο οποίος δεν ταιριάζει στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Τα ξέρετε βεβαίως τα νούμερα, διετελέσατε και εσείς στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: 31 δισεκατομμύρια οφειλές έχουν μαζευτεί συνολικά και πάνω από 10 δισεκατομμύρια στον ΟΑΕΕ. Αυτά για να τα αντιμετωπίσουμε πρέπει να δώσουμε σε όλους τους ασφαλισμένους τη σωστή εικόνα. Αντί να τον φοβίζουμε με εσφαλμένες εντυπώσεις, να τον καλέσουμε να τον ενημερώσουμε ότι πρέπει να αγκαλιάσει το δικό του σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τη δική του υγεία και περίθαλψη, για τη δική του αυριανή σύνταξη. Με μια τέτοια προοπτική η χώρα μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της και όχι με τον τρόμο και τον αδικαιολόγητο φόβο που σπέρνουν διάφορες φήμες από τέτοιους κήρυκες τέτοιων κακών μαντάτων. Δεν θα υπάρξει επιβεβαίωση για αυτά. Δεν θα υπάρξει.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Εγώ κήρυκας;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Δεν μιλάω για εσάς. Εσείς ρωτάτε, όπως μου έχετε πει, οπότε πρέπει να απαντώ. Μιλάω για τους δημοσιογραφούντες τη ψευδή είδηση.
Να είστε καλά, ευχαριστώ.»
(Ο κ.Πετρόπουλος είναι δικηγόρος και εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός).

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2017 11:53

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline