Γιάννης Βρούτσης: Περί ΕΡΓΑΝΗΣ

Θα ξεκινήσω με κάτι το οποίο πλέον είναι καταγεγραμμένο στη συνείδηση όλου του κόσμου, όλου του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια. Είναι ταυτισμένος με το ψέμα και την προπαγάνδα.


Το λέω αυτό γιατί, ξεκινώντας τη συζήτηση σήμερα σε μια κορυφαία διαδικασία την οποία προκαλεί η Νέα Δημοκρατία για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας -που είναι η πρώτη φορά ιστορικά που βρίσκεται σε αυτά τα χάλια-, ζητήσαμε να είναι εδώ η κ. Αχτσιόγλου, όπως έπρεπε πολιτικά να είναι, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, σεβόμενη τις δημοκρατικές, κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Η απάντηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και της εκπροσώπου του είναι ότι διαπραγματεύεται με την τρόικα. Η τρόικα έχει φύγει, δεν είναι εδώ. Πρώτο μεγάλο ψέμα λοιπόν! Η κ. Αχτσιόγλου είναι στο Χίλτον ή στο Υπουργείο ή κάπου αλλού; Γιατί δεν είναι στη Βουλή; Πάντως με την τρόικα δεν είναι.
Δεύτερον, κύριε Υπουργέ, ξεκινήσατε με ένα μεγάλο ψέμα. Πρέπει να είστε προσεκτικός, τουλάχιστον όταν μιλάτε με εμένα που γνωρίζω τα στοιχεία, τα βίωσα και δυόμισι χρόνια νοικοκυρέψαμε το Υπουργείο με έναν τρόπο ο οποίος ήταν πρωτόγνωρος στα ασφαλιστικά πράγματα της χώρας.

Μιλήσατε για τα εφάπαξ. Με τα χρήματα τα οποία πήραμε, 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ, από την τότε τρόικα, σήμερα θεσμούς, καταβάλλαμε μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου του 2013 ενενήντα επτά χιλιάδες εξακόσια τριάντα επτά εφάπαξ, 180% αύξηση. Σας παραδώσαμε καθαρό το τοπίο με τα εφάπαξ. Και εσείς μέχρι 1/6/2016 –θα καταθέσω το δελτίο τύπου προς επιβεβαίωση- είχατε δώσει μηδέν εφάπαξ. Αυτοί είστε.
Καταθέτω, παρακαλώ, για να γνωρίζει ο κόσμος τις αλήθειες τις πραγματικές.

Δεύτερον, αυτή η πολύ σοβαρή συζήτηση, που γίνεται σήμερα, γίνεται μέσα σε ένα πολύ βαρύ πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κλίμα. Οικονομικό και κοινωνικό κλίμα βαρύ, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι σέρνεται η οικονομία της χώρας, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια είναι διάχυτες πάνω από τις επιχειρήσεις, πάνω από τους εργαζόμενους, πάνω από τους ανέργους. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει προοπτική, καταρρέουν όλοι οι κοινωνικοί και οικονομικοί δείκτες της χώρας. Και δυστυχώς, την ίδια στιγμή, αυτό που ονομάζαμε «ασφαλιστικό» βρίσκεται σε ένα απόλυτο χάος. Έχει ταυτιστεί με τη λέξη Βαβέλ. Θα το εξηγήσω.

Το τρίτο είναι ότι χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, τα οποία λίγο πριν αμφισβητήσατε. Ενημερώνω, λοιπόν, τον ελληνικό λαό, ο οποίος τα γνωρίζει. Η ΕΡΓΑΝΗ, άλλωστε, είναι το μόνο εργαλείο από αυτά που σας παρέδωσα, το οποίο δεν καταργήσατε, το διατηρήσατε και για τα αποτελέσματα του οποίου υπερηφανεύεστε. Όλα τα άλλα τα καταργήσατε. Και θα εξηγηθούμε γι' αυτά.

Η ΕΡΓΑΝΗ, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, έδειξε στα αποτελέσματά της δυστυχώς ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της αγοράς εργασίας της χώρας οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης είναι απόλυτα κυρίαρχες με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2015 και το 2016 έγινε η μεγαλύτερη ιστορική ανατροπή εναντίον των εργαζομένων και των ανέργων με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ! Είστε υπεύθυνοι. Σας παραδώσαμε μια αγορά εργασίας με προβλήματα, με ελλείμματα, βεβαίως και παθογένειες. Παλεύαμε όμως. Ξεκίνησε να μειώνεται με ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης η ανεργία. Την πήραμε στο 27,9%, στο υψηλότερο επίπεδο. Σας την παραδώσαμε στο 25,5%, 2,2 μονάδες, με ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης. Έπρεπε στις 31/12/2016 η ανεργία να έχει κλείσει στο 19,5%. Και χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, φαίνεται ότι για πέντε μήνες κρατιέται στο 23,1%. Και θα κλείσει στο 23,5%, δηλαδή 4 μονάδες απόκλιση, που σημαίνει 200.000 θέσεις εργασίας χαμένες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είστε. Αυτά συμβαίνουν με δική σας ευθύνη.
Καταθέτω τα αποτελέσματα της χθεσινής ΕΡΓΑΝΗ, τα οποία αποδεικνύουν την ιστορική ανατροπή με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εναντίον των εργαζομένων. Κυρίαρχες οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης!

Και κάτι άλλο που έχει σχέση με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, επειδή δεν κλείνετε την αξιολόγηση: Εάν πάρει κάποιος τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ και δει τους τελευταίους πέντε μήνες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με θλίψη θα κάνει μια διαπίστωση. Γιατί πάνω απ' όλα είμαστε Έλληνες. Διότι εμείς στη Νέα Δημοκρατία, κύριε Υπουργέ -και να το ξέρετε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ- πάνω από το κομματικό έχουμε το εθνικό συμφέρον. Και μακάρι να ήταν αλλιώς τα αποτελέσματα. Θα διαπιστώσει, λοιπόν, ότι εσείς υπονομεύατε, κύριε Υπουργέ, εσείς και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ: από τον Αρχηγό σας τον κ. Τσίπρα, που ξεδιάντροπα έρχονται εδώ και λένε τόσα ψέματα, μέχρι όλο το υπουργικό συμβούλιο. Έρχονταν εδώ ως αντιπολίτευση και κατέβαινα εγώ ως Υπουργός Εργασίας τότε και με θλίψη μου έβλεπα κάτω από το Υπουργείο –ακούνε και τα νέα παιδιά και αυτό να μην γίνει ποτέ πολιτική πράξη στο μέλλον, αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία που κάνει τη διαφορά- τις αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ που βάζατε εσείς και λέγατε στον κόσμο να μην πληρώσει εισφορές και φόρους. Είστε ανεύθυνοι και επικίνδυνοι και ανίκανοι.
Εκατόν δεκατέσσερις χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν τους τελευταίους πέντε μήνες, λόγω και εξαιτίας της ανικανότητας και της αβεβαιότητας στην οικονομία. Στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, τα καταθέτω στα Πρακτικά.
Απέναντί σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχετε έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν διεκδικεί ούτε το αλάθητο ούτε το τέλειο. Πολιτικός είμαι. Ανέλαβα την ατζέντα του Υπουργείου Εργασίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την χώρα. Έκανα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε μια κατεύθυνση να λέω την αλήθεια και να νοικοκυρεύω και να ανοίγω δρόμους. Και πράγματι, ξέρω να τιμώ και το παρελθόν -κάτι που δεν το κάνατε ποτέ, γιατί αυτοί είστε- ξέρω και να σέβομαι και όταν αναλαμβάνω ευθύνες, να μην δείχνω με το δάχτυλο το παρελθόν. Κινήθηκα πολιτικά, χτίζοντας πάνω σε ό,τι παρέλαβα. Και υπήρχαν και λάθη στο παρελθόν. Βεβαίως και υπήρχαν. Και θα υπάρχουν πάντα. Όταν ασχολείσαι με την πολιτική, ποτέ δεν είναι όλα τέλεια. Ο ρόλος του πολιτικού είναι να χτίζει. Και να μην κοιτάει τις αδυναμίες του παρελθόντος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πράγματι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας για δεκαετίες είχε αδυναμίες, είχε προβλήματα, παθογένειες, ένα ψηφιδωτό γεμάτο εξαιρέσεις και ειδικά καθεστώτα. Αυτό ήταν το ασφαλιστικό της χώρας. Όποτε κινήθηκε πολιτικά η διαδικασία δεκαετίες πριν από πολιτικούς για να διορθωθεί, πάντα υπήρχε το κύμα του λαϊκισμού, το κύμα της δημαγωγίας που αντιστρατευόταν τις μεταρρυθμίσεις. Ήταν οι πρόγονοι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η Αριστερά στους δρόμους: «Μην αγγίξετε τίποτα, μην πειράξετε τίποτα».

Το σύστημα, δυστυχώς, προχώρησε με τη μορφή που είχε και φθάσαμε στο 2010.

.....Η εθνική συμφωνία αυτή δεν ολοκληρώθηκε μέχρι το 2012. Ανέλαβα το 2012. Δεν υπήρχαν τα εργαλεία, δεν υπήρχε η δυνατότητα. Κλείσαμε το 2014, κάτω από τις πιο δύσκολες παραδοχές που έβαζε το Ageing Working Group. Συμφώνησε η τρόικα, οι θεσμοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την πρώτη και μοναδική αναλογιστική μελέτη. Είναι αυτή, κύριε Υπουργέ, η οποία θα σας συνοδεύει και θα σας στοιχειώνει. Έκλεισε. Η Ελλάδα πέτυχε και εκπλήρωσε τους όρους βιωσιμότητας του ασφαλιστικού.
Καταθέτω την ασφαλιστική μελέτη. Την είχε καταθέσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ο κ. Τσίπρας έκανε συζήτηση για το ασφαλιστικό, αλλά αγνοήθηκε. Καταθέτω και πάλι την αναλογιστική μελέτη, την μοναδική με την υπογραφή των θεσμών.( ευρύ απόσπασμα από την ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ και βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Βούρτση). Εφοριακού παλαιότερα)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 18:36

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline