Νότης Μηταράκης: Τα επώδυνα των συντάξεων

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα σε αυτήν την Αίθουσα πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση, με υπευθυνότητα, επιχειρήματα και στοιχεία, διότι ό,τι θα πούμε σήμερα αφορά όλους τους Έλληνες, και τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους και τους άνεργους, αλλά κυρίως τα νέα τα παιδιά που θέλουν να είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του αύριο.

Περιμένω, λοιπόν, κύριε Υφυπουργέ, να δείξετε υπευθυνότητα αυτήν την ύστατη στιγμή και να δώσετε ουσιαστικές απαντήσεις.
Δεν θα επαναλάβω τις άστοχες αντιπολιτευτικές και προεκλογικές κορώνες του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα όταν υποσχόταν καμμία μείωση συντάξεων και σεβασμό σε ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Θα σας θυμίσω, όμως, ότι το περίφημο email Χαρδούβελη μιλούσε για 310 εκατομμύρια νέα μέτρα στο συνταξιοδοτικό κι εσείς τελικά φέρατε 3,6 δισεκατομμύρια, πάνω από δέκα φορές περισσότερα μέτρα. Διαλέξτε πώς εσείς θα χαρακτηρίσετε αυτήν την πολιτική σας συμπεριφορά.
Εμείς θέλουμε εδώ να μιλήσουμε για την ουσία, για την αγορά που ασφυκτιά, για τις συντάξεις που δεν εκδίδονται, για τους επαγγελματίες που δεν μπορούν να πληρώσουν εισφορές, για τους αγρότες που δεν ξέρουν καν πού να καταθέσουν την αίτηση συνταξιοδότησης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φαίνεται ότι ζούμε σε διαφορετικές Ελλάδες. Στον δικό σας κόσμο σας σταματάνε στον δρόμο και σας ζητάνε να αυξήσετε τις εισφορές. Στον πραγματικό, όμως, κόσμο οι πολίτες πνίγονται από τις νέες ασφαλιστικές εισφορές. Περιμένουν την περικοπή συντάξεων που συζητάτε στο Χίλτον και πελαγοδρομούν μέσα στο χάος του ΕΦΚΑ. Η πραγματικότητα είναι η εξής: Θέλετε να σκοτώσετε την παραγωγική Ελλάδα, την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς, την Ελλάδα της αριστείας, την οποία ιδεολογικά απωθείτε.
Βάλατε δυσβάσταχτες εισφορές σε όσους τολμούν να συνεχίζουν να δουλεύουν, σε όσους τολμούν να έχουν την έδρα τους εδώ, στην πατρίδα τους, σε όσους τολμούν να είναι συνεπείς και τυπικοί στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Φτάσατε μέχρι και να εξαπλασιάσετε τις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες, να αυξήσετε σημαντικά τις εισφορές στους αγρότες.

Δεν αντέχει, κύριε Υπουργέ, η αγορά τέτοιες εισφορές. Και, βέβαια, το ασφαλιστικό του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, είναι ο προάγγελος μεγάλων περικοπών στις κύριες συντάξεις με την θεσμοθέτηση της προσωπικής διαφοράς. Κόβετε τις συντάξεις σε δύο στάδια. Στο πρώτο ορίζετε την προσωπική διαφορά και στο δεύτερο στάδιο -σε λίγους μήνες, θα μας πείτε εσείς πότε- θα βάλετε αυτήν την προσωπική διαφορά στον προκρούστη της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Βέβαια, ήδη κόβετε τις συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους, όπου εφαρμόζεται η μειωμένη σύνταξη χωρίς την προσωπική διαφορά. Σύντομα, λοιπόν, και για τις υπάρχοντες συντάξεις!

Το μόνο που απομένει να μάθουμε είναι τον χρόνο και το ύψος αυτών των νεών περικοπών. Θα θυμίσω τι λέγατε εσείς: «Μην ανησυχείτε οι παλιοί συνταξιούχοι. Δεν θα έχετε καμμία μείωση. Μην ανησυχείτε οι νέοι συνταξιούχοι. Θα έχετε κάποιες προσωρινές μειώσεις και μετά το 2018, μαζί με την ανάπτυξη, που έχει παρκάρει στη γωνία κι έρχεται, θα έχετε και αυξήσεις». Και τώρα, βέβαια, βλέπουμε την πραγματικότητα.
Κι επειδή χθες, κύριε Υφυπουργέ, με κατηγορήσατε ότι δεν έχω διαβάσει τον νόμο, εσείς που τον έχετε διαβάσει θέλω να μου πείτε σήμερα, συγκεκριμένα, με ποιον τρόπο, με ποιον συντελεστή θα επανυπολογίσετε τις παλιές συντάξεις. Συγκεκριμένα!

Με τον δείκτη τιμών καταναλωτή που θεσμοθετήσατε χθες με τροπολογία είκοσι μήνες μετά που ασχολείστε με το ασφαλιστικό ή με κάτι άλλο που δεν προβλέπεται στο νόμο; Και αναλόγως θα σας απαντήσω πολύ συγκεκριμένα στην δευτερολογία μου.
Εν τω μεταξύ, όμως, πρέπει να τονίσω ότι δεν υπάρχει καμμία πρόοδος στην έκδοση νέων συντάξεων παρά τις περί αντιθέτου δεσμεύσεις σας. Χθες καταθέσατε τον σωστό δείκτη, γιατί δεν είχατε καταλάβει εδώ και δύο χρόνια ότι ο βασικός σας δείκτης δεν υπάρχει. Όπως είπα χθες, το νομοσχέδιο γράφτηκε στο γόνατο, εκτός από την παράγραφο με τον δείκτη, από ό,τι φαίνεται, τον οποίο σας τον έδωσαν οι θεσμοί και τον μεταφράσατε, χωρίς, όμως, να ασχοληθείτε με το αν η ΕΛΣΤΑΤ εδώ και τριάντα χρόνια υπολογίζει αυτόν τον δείκτη, γιατί κάθε χώρα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες στους δείκτες που η ΕΛΣΤΑΤ παρακολουθεί.

Μόνο ξέρατε χθες να μας πείτε το εξής απίστευτο, ότι η Νέα Δημοκρατία από τη Μεταπολίτευση και μετά δεν μπόρεσε να φανταστεί πως ο κ. Κατρούγκαλος θα ονειρευόταν ένα νέο δείκτη το 2016 να τον προετοιμάσουμε τριάντα χρόνια πριν. Είστε η μοναδική κυβέρνηση που αντί να ασχολείστε με τη δουλειά σας, κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.

Βέβαια, οι Έλληνες περιμένουν πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα είστε σε θέση να εκδώσετε συντάξεις, πότε θα μπορέσετε να εκκαθαρίσετε το στοκ των συσσωρευμένων αιτήσεων για συνταξιοδότηση. Τα τελευταία δύο χρόνια επί της δικής σας κυβέρνησης -2015 – 2016- ενενήντα πέντε χιλιάδες άτομα περιμένουν και όχι τέσσερα, όπως λέτε ότι κληρονομήσατε το στοκ από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Και ψηφίσατε και μια ειδική διάταξη για το σκοπό αυτό, για να αρχίσετε να πληρώνετε συντάξεις, τον Νοέμβριο του 2016. Περάσαν δύο μήνες μόνο και μόνο για να βγάλετε την εγκύκλιο. Και πείτε μου: Πόσες αιτήσεις έχουν εκκαθαριστεί; Μήπως μηδέν τον Δεκέμβριο, μηδέν τον Ιανουάριο, μηδέν τον Φεβρουάριο, μηδέν και τον Μάρτιο; Δεσμεύεστε, κύριε Υφυπουργέ, ότι τα χρήματα που λέτε ότι έχετε εξασφαλίσει στον προϋπολογισμό του 2017, δεν θα χαθούν από τις δικές σας καθυστερήσεις;

Και βέβαια, κύριε Υφυπουργέ, έχετε καταλάβει τι γίνεται σήμερα με τον ΕΦΚΑ; Διαβάσατε την ερώτησή μας για τα λάθη στο Μητρώο των Ασφαλισμένων; Άλλοι ασφαλισμένοι εξαφανίστηκαν, άλλοι κλωνοποιήθηκαν, άλλοι εμφανίζονται διπλοί, άλλοι έχασαν ολόκληρες περιόδους ασφάλισης, άλλοι εμφανίζονται με άλλες διευθύνσεις, γιατί η ενοποίηση έγινε χωρίς κανένα ουσιαστικό σχέδιο. Και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν τι να απαντήσουν στις εύλογες ερωτήσεις των πολιτών που πηγαίνουν στα νέα καταστήματα του ΕΦΚΑ. Και οι πολίτες φυσικά -και δικαίως- αγανακτούν που δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν για βοήθεια.

Βέβαια, να πω ότι η Ελλάδα έχει και την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας. Μειώνετε τις δομές στα νησιά -σας έχω κάνει ερώτηση και για αυτό- και τα αφήνετε χωρίς ουσιαστική εξυπηρέτηση και προς τους εργαζόμενους και προς τους ασφαλισμένους και προς τους συνταξιούχους.
Οι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΓΑ συνεχίζουν να λαμβάνουν σήμερα ειδοποιητήρια για να πληρώσουν εισφορές, ενώ εκκρεμεί η αίτηση συνταξιοδότησης τους. Και μου καταγγέλλουν ότι οι υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να τους απαντήσουν τι πρέπει να κάνουν σε αυτήν την περίπτωση: Να πληρώσουν; Να σταματήσουν να πληρώνουν; Να μπουν ληξιπρόθεσμοι; Τι πρέπει να κάνουν;

Ως προς τα οργανωτικά του ΕΦΚΑ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι σημαντικό να τονίσουμε -εδώ πρέπει να πω ότι δεν πρωτοτυπείτε, το κάνουν και πολλοί συνάδελφοι σας- ότι δεν έχετε κριτήρια για τις τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης και τελικά αυτές γίνονται με κομματικά κριτήρια. Για παράδειγμα, ορίσατε εκλεγμένο συνδικαλιστή, της συνδικαλιστικής παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή Διοικητικού του ΕΦΚΑ. Δεν αντιλαμβάνεστε το ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του συνδικαλιστή και της ιδιότητας του επικεφαλής του τμήματος που κάνει τις τοποθετήσεις και τις μετακινήσεις των υπαλλήλων;
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα μιλήσουν αναλυτικά οι συνάδελφοι. Θα αναφερθώ, όμως, επιγραμματικά: Κάνατε σαρωτικές αλλαγές που πνίγουν την πραγματική οικονομία χωρίς ουσιαστική διαβούλευση. Έχετε δημιουργήσει ένα πραγματικό αλαλούμ με νόμους και εγκύκλιους πρόχειρα γραμμένες, με ειδοποιητήρια με λάθη.
Φυσικά ειδική αναφορά πρέπει να κάνω και στο περίφημο θέμα με τα μπλοκάκια που ακόμα δεν έχετε βρει μια πραγματική λύση, γιατί αν περιμένετε ότι στην αγορά εργασίας θα πηγαίνουν στην Επιθεώρηση όλοι για να κρίνει η Επιθεώρηση για κάθε εργαζόμενο αν εργάζεται με το ένα καθεστώς ή με το άλλο, νομίζω αυτό δεν συνάδει με την πραγματικότητα που υπάρχει στους χώρους εργασίας.

Και, βέβαια, λέτε σε κάποιους ασφαλισμένους ότι πληρώνουν λιγότερες εισφορές. Βέβαια, δεν έχετε πει σε αυτούς τους ανθρώπους τι συντάξεις να περιμένουν όταν τελειώσουν τον εργασιακό τους βίο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση κατάφερε πράγματι πολλά με το νέο ασφαλιστικό. Κατάφερε και να αυξήσει τις εισφορές και να μειώσει τις συντάξεις, αλλά και να κατακρημνίσει τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Τα πρώτα στοιχεία -και ίσως έχετε πιο πρόσφατα- δείχνουν ότι από τα 1,2 εκατομμύρια ειδοποιητήρια έχουν πληρωθεί μόνο τα μισά.

Δεν βγαίνει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νέο ασφαλιστικό σας σύστημα. Σας το είπε και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής!
Ήρθαμε εδώ, κύριε Υφυπουργέ, για να πάρουμε απαντήσεις όχι μόνο για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά και για όλους τους Έλληνες πολίτες, συνταξιούχους, εργαζόμενους, ανέργους και για τα νέα παιδιά που θέλουν να ελπίζουν ότι θα έχουν ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα

(ο τραπεζικός και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης είναι βουλευτής Χίου της ΝΔ).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline