Βασίλης Οικονόμου: Δεν ήμουν προφήτης

Η περίπτωση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και της αλλαγής που έκανε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η πιο ενδεικτική περίπτωση -υποτίθεται, μάλιστα, ότι είναι και μείζονος σημασίας η πρωτοβουλία σας- αποτυχίας αυτής της Κυβέρνησης. Είναι η επιτομή της αποτυχίας.


Επειδή ήμουν ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας τον Μάιο του 2016 και επειδή είχα χειριστεί τότε το θέμα αυτό, ανέτρεξα στο τι είχα πει στη Βουλή, στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια. Και θυμάμαι και λέω τώρα: Προφήτης είσαι; Βλέπεις τι θα γίνει στο μέλλον; Ό,τι είπες επαληθεύτηκε 100%; Όχι, τίποτα απ' όλα αυτά. Ούτε προφητικές ιδιότητες έχω, ούτε ανάγνωση του μέλλοντος κάνω. Είναι απλά ελληνικά και απλή αριθμητική. Τα βάζεις τα πράγματα κάτω και βλέπεις ότι αυτό που προτείνει η Κυβέρνηση, δεν μπορεί να σταθεί.

Δέκα μήνες, λοιπόν, μετά, μόλις δέκα μήνες μετά, καταρρέει όλο το οικοδόμημα. Δέκα μήνες μετά! Τόσο γρήγορη επαλήθευση αυτών που είχαμε πει εδώ στη Βουλή, κύριε Πετρόπουλε, δεν μπορεί να υπάρξει. Νομίζω ότι είναι παγκόσμιο ρεκόρ αποτυχίας και παγκόσμιο ρεκόρ πρόβλεψης για το τι έχει γίνει.
Μάλιστα, είχα πει τότε για τα δεκαπέντε παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ -το θυμάστε;- για το ασφαλιστικό και είχα αποκαλέσει τον κ. Κατρούγκαλο μεγάλο παραμυθατζή. Ο Μπαλαούρας δε, που ήταν τότε ο Πρόεδρος της Επιτροπής -γιατί ήταν δύο οι Επιτροπές, η Επιτροπή Οικονομικών και η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων- μου λέει: «Μην τον λες έτσι τον άνθρωπο. Δεν πρέπει, δεν είναι κομψό σε αυτήν την Αίθουσα να λέμε τον Υπουργό παραμυθατζή». Και λέω εγώ: «Εντάξει, πολιτικός παραμυθατζής».

Βλέπω τις δεκαπέντε περιπτώσεις τις οποίες είχαμε τότε σταχυολογήσει και είχαμε βάλει μπροστά. Δεν υπάρχει μία, στην οποία να έχουμε πέσει έξω. Όλοι όσοι μίλησαν για ασφαλιστικό – φορολογικό, δικαιώθηκαν. Όσοι είπαμε ότι αυτό το ΕΦΚΑ το φαραωνικό ασφαλιστικό ταμείο που ετοιμάζετε δεν μπορεί να στηθεί μέσα σε έξι μήνες, από τον Μάιο-Ιούνιο του 2016, δηλαδή, μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2017. Θα μου πεις τώρα, ανοιχτή πόρτα πέρασες. Όμως, πραγματικά έτσι είναι.

Σας λέγαμε, κάντε τρία ταμεία, ένα για τους μισθωτούς, ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες και ένα για τους αγρότες, διότι πρέπει να κάνεις ειδική πολιτική για να στηρίξεις και τον πρωτογενή τομέα και το παραγωγικό κομμάτι της χώρας. Όμως, δεν ακούγατε. Τα βάλατε όλα σε έναν κουβά.
Αυτός ο κουβάς, λοιπόν, δεν άλεσε τίποτε, δεν έφτιαξε τίποτα. Ανέτοιμοι και με πονηριές παλαιού τύπου. Γιατί; Διότι όπως είπε και ο κ. Μηταράκης δεν ήταν έτοιμες οι υποδομές, χάθηκαν τα αρχεία και ψάχνουμε ασφαλισμένους. Δεν μπορούν να ανανεωθούν τα βιβλιάρια υγείας και βέβαια, δεν μπορεί κανένας να βρει άκρη σε καμμιά γωνιά της χώρας. Δεν υπάρχουν πληροφορίες, γιατί δεν ξέρουν οι υπάλληλοι. Σε ένα πράγμα μόνο κάνατε γρήγορα και αποτελεσματικά: Στήσατε τους κομματικούς σας στις διευθυντικές θέσεις. Αυτό το έργο το ξέρετε πολύ καλά!

Το μόνο που επέτυχε σε αυτή τη μεταρρύθμιση, κύριε Μπάρκα, ήταν να στήσουμε τους δικούς μας, τους φίλα προσκείμενους, σε διευθυντικές θέσεις, με ανάθεση καθηκόντων. Εκεί τα πήγατε πολύ καλά.
Στην ουσία τώρα. Σας λέγαμε ότι θα δώσετε ψίχουλα στους συνταξιούχους, ειδικά στους νέους συνταξιούχους μετά τον Μάιο του 2016. Σας είπαμε ότι κάνατε τεράστιες περικοπές. Κόψατε το ΕΚΑΣ, πετσοκόψατε τις συντάξεις χηρείας, τις αναπηρικές, τις επικουρικές. Αν τα βάλετε κάτω, είναι 4 δισεκατομμύρια κοντά οι περικοπές και οι προσαυξήσεις που βάλατε. Βάζω και τα 300 εκατομμύρια του 2015, που ήταν οι αυξήσεις για τον ΕΟΠΥΥ -και θα σας πω για τον ΕΟΠΥΥ για να κλείσω- τα 2.200.000 στον Προϋπολογισμό του 2016 και 1.670.000 στον Προϋπολογισμό του 2017, αυξήσεις εισφορών και περικοπές.
Θα βάλω και την προσωπική διαφορά, περίπου 6 δισεκατομμύρια, την οποία ποτέ δεν θα κόβατε. Σας άκουγα εδώ, κύριε Πετρόπουλε, από το Βήμα και τον κ. Κατρούγκαλο, τότε, και λέγατε προς τους Βουλευτές και οι Βουλευτές το έλεγαν και το αναπαρήγαγαν, ότι η προσωπική διαφορά θα παραμείνει κι όχι μόνο θα παραμείνει, αλλά από 1-1-2018 και μετά θα έχουμε και αυξήσεις, γιατί –λέει- θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και αυτά τα τρελά που λέγατε.
Και σήμερα, όλη η συζήτηση που κάνει στο Χίλτον η κ. Αχτσιόγλου -πραγματικά λείπει γιατί αυτό διαπραγματεύεται, απ' ό,τι μαθαίνουμε- ξέρετε ποια είναι;

Ξέρετε, αλλά να μάθουν κι όλοι. Η συζήτηση είναι πότε και με πόσες δόσεις θα κόψετε την προσωπική διαφορά. Όχι αν θα την κόψετε, αυτό θεωρείται δεδομένο. Τα 6 δισεκατομμύρια, δηλαδή, της προσωπικής διαφοράς είναι τελειωμένο για τους συνταξιούχους, για τις κύριες συντάξεις τους. Αυτό είναι τελειωμένο. Η ερώτηση είναι το πότε και με πόσες δόσεις θα την κόψετε. Η προσωπική διαφορά, να το καταλάβουν όλοι, εξαφανίζεται άμεσα.
Και για να ολοκληρώσω, θα πάρω και τη δευτερομιλία μου, κύριε Πρόεδρε.

Κι επειδή το ασφαλιστικό μας σύστημα, πέραν των συντάξεων, είναι και οι εισφορές υπέρ της υγείας, θέλω να σας πω τα εξής. Κάνατε αυξήσεις στις εισφορές για ΕΟΠΥΥ στις επικουρικές και στις κύριες συντάξεις, από 2% στις κύριες το πήγατε στο 6% και από το 0% στις επικουρικές το πήγατε στο 6%. Δηλαδή, στον Προϋπολογισμό του 2016 εγγράψατε 700 εκατομμύρια κι άλλα 300 εκατομμύρια που πήρατε το 2015 -είναι 1 δισεκατομμύριο- και τα 700 εκατομμύρια που θα πάρετε στο 2017. Αυτά, επειδή είναι εισφορές για τον ΕΟΠΥΥ, θα πάνε στην υγεία. Αυτή δεν είναι η λογική συνέπεια των πράξεών σας;

Πάμε, λοιπόν, εμείς και ψάχνουμε να βρούμε αν αυτά τα ποσά πήγαν στην υγεία. Γιατί, πραγματικά, αυτά είναι τα καινούργια κεφάλαια του ΕΟΠΥΥ, συν την δεύτερη υποδόση που πήρατε και πληρώσατε, τα 650 εκατομμύρια, για να λέει ο κ. Πολάκης «πλήρωσα στα νοσοκομεία». Είναι τα 650 εκατομμύρια που πήρε την υποδόση, 700 εκατομμύρια το 2016 και 300 εκατομμύρια που κάνατε την πρώτη ρύθμιση από το 2015. Δηλαδή, είναι 1.650.000.
Και κάθομαι και ρωτάω τον κ. Μπερσίμη, προχθές που ήρθε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων: Ρε δυνατέ Πρόεδρε του ΕΟΠΥΥ, που είσαι και πολύ καλός και τεχνοκράτης κι όλοι σε θαυμάζουν, γιατί δεν παίρνεις και το claw back και δεν κάνεις και καμία αίτηση για το claw back κι έχεις άλλα 880 εκατομμύρια εκεί, μια κρυφή βόμβα, την οποία θέλεις να σερβίρεις στην επόμενη κυβέρνηση, για να σου πω: Αν έχεις 1.650.000, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχεις σαν ΕΟΠΥΥ, –το πήρε 1.130.000, το πήγε 1.350.000 το 2015 και το 2016 το πήγε 1.100.000, δηλαδή ουσιαστικά το έφτασε πάλι στις ληξιπρόθεσμες που παρέλαβε- πού πήγε; Πού πήγε το 1.600.000; Πού πήγαν τα 700 εκατομμύρια που κάνατε αυξήσεις; Κόψατε τις επικουρικές και τις κύριες με το 6%, βάλατε 6,95% ρύθμιση για την υγεία στους ασφαλισμένους εργαζόμενους. Όλα αυτά τα εκατομμύρια, ο πακτωλός εκατομμυρίων, πού τα πήγατε; Και ρωτώ. Τα πήγατε στις συντάξεις; Πιθανόν, δεν το γνωρίζω.

Παραλάβατε τα ασφαλιστικά ταμεία να χρωστάνε 600 εκατομμύρια στον ΕΟΠΥΥ και σήμερα το χρέος είναι 2.400.000.000, κύριε Υφυπουργέ, γιατί αυξήθηκαν τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ. Έχει έτσι χρήμα ο ΕΟΠΥΥ να πληρώσει τους παρόχους, τα διαγνωστικά, τους φαρμακοποιούς, τους γιατρούς, όλο αυτόν τον κύκλο εργασιών στα νοσοκομεία ή στην ελεύθερη αγορά; Όχι βέβαια δεν έχει.
Υπό αυτή, λοιπόν, την έννοια εδώ είμαστε μάρτυρες μιας απίστευτης πολιτικής απάτης, εξαπάτησης. Λέτε στον κόσμο ότι σας βάζουμε εισφορές για την υγεία. Ωστόσο, μόνο 120 εκατομμύρια από τα 700 εκατομμύρια φτάνουν στην υγεία. Με τα υπόλοιπα χρήματα μάλλον πληρώνετε συντάξεις από την πίσω πόρτα. Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να πληρώνετε. Είναι ερευνητέο και θα το ψάξουμε. ΝΤΟΛΛΥ
Υπό αυτή, λοιπόν, την έννοια με τις δικές σας πολιτικές σε λίγο ούτε συντάξεις θα έχουμε, καταρρέει το σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία βρίσκονται στο χειρότερό τους χάλι, ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τους παρόχους και αυτή τη στιγμή η χώρα βυθίζεται. Το αίτημα για εκλογές είναι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ.( ο δικηγόρος Βασίλης Οικονόμου είναι βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και παλαιότερα Αττικής.)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline