Νικήτας Κακλαμάνης: Ακίνητα, έσοδα και ΠΙΚΠΑ

«Εάν με ρωτήσετε ποιο ήταν το καλύτερο έργο που έκανα όταν ήμουν Υπουργός Υγείας -τότε ήταν Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δηλαδή είχαμε και το κομμάτι της πρόνοιας- θα σας απαντούσα ότι καταγράψαμε ολόκληρη την περιουσία που είχε το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.

Στην ουσία ήταν η περιουσία του πρώην ΠΙΚΠΑ. Όταν διαλύθηκε το ΠΙΚΠΑ, η περιουσία του έμεινε στο κομμάτι της πρόνοιας και την εγγράψαμε στο υποθηκοφυλακείο. Στείλαμε στο Υπουργείο Οικονομικών την εργασία αυτή η οποία είναι χίλιες σελίδες και ζητήσαμε να μας κάνουν μια οικονομική εκτίμηση πρόχειρη.

Η τότε, λοιπόν, οικονομική εκτίμηση από το Υπουργείο Οικονομικών –σας μιλώ βεβαίως για το 2005, άρα δεν είναι τιμές σημερινές- ήταν περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σήμαινε ότι αξιοποιώντας αυτήν την περιουσία –και σας λέω αξιοποιώντας και όχι εκποιώντας, γιατί τα περισσότερα ήταν από κληροδοτήματα, που σημαίνει ότι δεν μπορούσες να πουλήσεις αυτήν την περιουσία, αλλά μπορούσες να την αξιοποιήσεις- τουλάχιστον το 50% των δαπανών του τότε Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας μπορούσαν να καλυφθούν από την αξιοποίηση αυτής της τεράστιας περιουσίας.
Φτιάξαμε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο το έχω φέρει σήμερα εδώ και θα το καταθέσω στα Πρακτικά, όπου φτιάχναμε μια ανώνυμη εταιρεία real estate με μια μετοχή που ανήκε στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου αυτή η εταιρεία να κάνει την αξιοποίηση αυτής της τεράστιας περιουσίας.

Έφυγα από το Υπουργείο χωρίς να προλάβω να την ψηφίσω. Είχε περάσει από την τότε Kυβερνητική Eπιτροπή. Δυστυχώς, κανείς από τους διαδόχους μου δεν ασχολήθηκε μεχρι το 2010 που έγινε το έγκλημα, για μένα, σε ό,τι αφορά τον τομέα υγείας και πρόνοιας και η τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «έσπασε» το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας στα δυο και μετέφερε την Πρόνοια στο δικό σας Υπουργείο.
Εγώ τώρα δεν γνωρίζω μετά το «σπάσιμο» τι έγινε αυτή η περιουσία που τυπικά ανήκε στο τότε ενιαίο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Μεταφέρθηκε και η περιουσία σε σας; Έμεινε πίσω στο Υπουργείο Υγείας η περιουσία αυτή; Έχει ασχοληθεί κανείς από εσάς;

Εσείς δεν ήσασταν στην πρώτη κυβέρνηση. Εγώ θεώρησα ως Έλλην πολιτικός, άσχετα αν είχα κάνει εγώ τη δουλειά, ότι έπρεπε να ενημερώσω τη συνάδελφό σας, κυρία Φωτίου, που είχε την αρμοδιότητα τότε αυτού του τομέα. Πήγα και της παρέδωσα σε cd την εργασία αυτή που είναι χίλιες σελίδες. Είναι η καταγραφή όλης της ακίνητης περιουσίας. Ενθουσιάστηκε η κ. Φωτίου. Μου είπε ότι θα την αξιοποιήσει. Μου είπε μάλιστα ότι θα πει από ποιον την παρέλαβε. Αυτό δεν με ενδιέφερε εμένα ιδιαίτερα. Μου είπε: «Πράγματι μου έφερες έναν θησαυρό». Πέρασε ενάμισης χρόνος. Δεν ξέρω τι έχει γίνει. Αυτό είναι το ερώτημα που σας θέτω σήμερα. Επικεντρώνομαι σε ένα κι όχι στα υπόλοιπα που βλέπετε στην γραπτή ερώτηση.

Έχει ασχοληθεί το Υπουργείο σας με αυτό το θέμα; Έχει έρθει η περιουσία σε εσάς; Εάν έχει έρθει, τι την έχετε κάνει; Κομμάτια αυτής της περιουσίας που είναι απίστευτα «φιλέτα» –θα τα πω στη δευτερολογία μου- είναι ακόμα στα Υπουργεία, το ένα ή το άλλο, ή έχουν μεταφερθεί στο Υπερταμείο; Πρόκειται για απίστευτα «φιλέτα». Επομένως, θέλω να ξέρω ποια είναι η στρατηγική σας πάνω σ' αυτό. Προσωπικά δεν ευθύνεστε, αλλά είστε υπουργός μια Κυβέρνησης που εγώ είχα ενημερώσει από τους πρώτους τρεις μήνες του 2015. Βεβαίως είχα ενημερώσει κι όλες τις προηγούμενες και δεν ασχολήθηκε καμία μ' αυτό το τεράστιο θέμα. Να ξέρετε ότι όλη αυτή την εργασία την είχα παραδώσει και στον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα. Κανείς δεν ασχολήθηκε.
Όταν στη δευτερολογία ακουστούν μερικά ενδεικτικά πράγματα αυτής της περιουσίας, θα τρίβουν τα αυτιά τους και τα μάτια τους όσοι τα ακούσουν. Θα ήθελα, λοιπόν, να δω πού βρίσκεται αυτή η ιστορία.

.........ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κυρία Υπουργέ, συγγνώμη. Δεν καταλάβατε την ερώτησή μου; Εγώ δεν κάνω ερώτηση για την ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων. Εγώ σας έκανα ερώτηση για την ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και πιο συγκεκριμένα, του κομματιού της πρόνοιας που δεν έχει καμμία σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία και σας είπα ότι είναι η περιουσία του πρώην ΠΙΚΠΑ. Μου δώσατε μια απάντηση σε ερώτηση που εγώ δεν έχω κάνει. Καμμία σχέση. Απολύτως καμμία σχέση!

Άρα, στο ερώτημα το δικό μου, οι υπηρεσίες του Υπουργείου βλέπω ότι έχουν πλήρη μεσάνυχτα. Θέλετε ενδεικτικά να σας πω κάποια πράγματα; Παραδείγματος χάριν, το ΠΙΚΠΑ Βούλας το έχετε ακούσει. Μπορεί να μην το έχετε επισκεφθεί, αλλά το έχετε ακούσει. Αυτό βρίσκεται σε μια έκταση διακοσίων σαράντα στρεμμάτων παραλιακά, τα οποία ξεκινούν από το παλιό κέντρο «Αστέρια» στη Γλυφάδα και εκτείνεται προς την περιοχή της Βούλας. Διακόσια σαράντα παραλιακά στρέμματα. Καταλαβαίνετε για τι «φιλέτο» μιλάμε;

Ερωτώ, λοιπόν, εγώ: Το ξέρετε αυτό; Λογικά πρέπει να είναι στο Υπουργείο σας από τη στιγμή που η πρόνοια ήρθε στο Υπουργείο, εκτός εάν το έχετε εγκαταλείψει πίσω στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο δεν έχει πάρει χαμπάρι και μένει «στον αέρα» αυτό. Ρωτώ εάν το έχετε ή αν το έχετε δώσει στο Υπερταμείο.
Θέλετε να σας αναφέρω άλλο ακίνητο μέσα στο κέντρο της Αθήνας; Λουκιανού και Χάρητος γωνία, τριώροφο κτήριο, που βρήκα να έχει ενοικιαστεί από επιχειρηματία της νύχτας –προσέξτε- έναντι 100 ευρώ το μήνα! Έναντι 100 ευρώ το μήνα! Υπάρχουν οικόπεδα στην Κηφισιά, στη Γλυφάδα και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Εγώ σας μιλώ, λοιπόν, για αυτήν την περιουσία, την περιουσία του κομματιού της Υγείας και Πρόνοιας και ρωτώ: Πρώτον, όταν διεσπάστη το υπουργείο Υγείας –κακώς, κάκιστα, ήταν τεράστιο λάθος - ακολούθησε το κομμάτι της Πρόνοιας και η περιουσία στο δικό σας Υπουργείο ή έχει μείνει πίσω; Εάν την ακολούθησε, θέλω να μου πείτε τι έχετε κάνει. Και από ό,τι κατάλαβα, δεν έχετε κάνει τίποτε απολύτως. Εάν έχει μείνει πίσω στο Υγείας, δεν είναι κακό να μου το πείτε, να κάνω ερώτηση στο Υπουργείο Υγείας.

Αν έχετε αντιληφθεί, αυτή η ερώτηση δεν είναι τόσο ερώτηση ελέγχου, είναι ερώτηση από έναν Βουλευτή της Αντιπολίτευσης, για να βοηθήσει στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία είτε το δικό σας Υπουργείο είτε το Υγείας, αν έχει μείνει πίσω αυτή η περιουσία, να αξιοποιήσει αυτά τα τεράστια ακίνητα που θα αποφέρουν τεράστια έσοδα.

Το δε σχέδιο νόμου που εμείς φτιάξαμε δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που λέτε. Μπορεί να είναι ανώνυμη εταιρεία, αλλά είναι ανώνυμη εταιρεία με μια μετοχή που ανήκε στο Υπουργείο Υγείας. Οι σκοποί είναι στο άρθρο 4 αυτού του σχεδίου νόμου. Συγκεκριμένα λέει ότι σκοπός της Εταιρίας είναι η εκμετάλλευση και η αξιοποίηση και καταγράφουμε από κάτω τι σημαίνει αυτό το πράγμα. Συνολικά αυτό το σχέδιο νόμου είχε δεκαοκτώ άρθρα.
Θα το καταθέσω στα Πρακτικά μαζί με την καταγραφή ενναλακτικών προτάσεων για την αξιοποίηση αυτής της δημόσιας περιουσίας.

Ήδη η κ. Φωτίου σας είπα ότι έχει στα χέρια της το cd που της έδωσα -φαίνεται ότι δεν μιλάτε μεταξύ σας- όπου είναι καταγεγραμμένη όλη αυτή η περιουσία, στο υποθηκοφυλακείο μάλιστα. Έμαθα χθες από το Υπουργείο Υγείας, που πήρα και ρώτησα, ότι μερικά από τα ακίνητα γύρισαν πίσω, διότι αρνήθηκε το υποθηκοφυλακείο να τα εγγράψει γιατί έχει –λέει- και άλλον διεκδικητή. Ξέρετε ποιοι είναι οι άλλοι διεκδικητές που τα είχαν καταπατήσει; Είναι οι ίδιοι όπως αυτοί που είπατε για τα ασφαλιστικά ταμεία και έχετε δίκιο. Κατά κύριο λόγο ξέρετε ποιοι ήταν οι καταπατητές; Δυστυχώς, το ελληνικό δημόσιο: νομαρχίες, δήμοι και άλλοι. Λίγα ήταν καταπατημένα από ιδιώτες. Τα πολλά ήταν καταπατημένα από φορείς του ελληνικού δημοσίου. Ολόκληρο επταώροφο κτήριο στον Πειραιά, που ανήκε στο ΠΙΚΠΑ, είχε καταπατηθεί από τη Νομαρχία Πειραιά και έκανα δικαστικό αγώνα για να το πάρω πίσω.

Για αυτή, λοιπόν, την περιουσία σας εγώ ζητώ να μου απαντήσετε, κυρία Υπουργέ. Δεν μιλώ για τα ασφαλιστικά ταμεία. Για να τα πείτε αυτά που είπατε, εγώ δέχομαι ότι έτσι ήταν και έτσι είναι τώρα. Έχετε κάνει αυτήν την προσπάθεια και μπράβο σας. Αλλά δεν σας ρώτησα γι' αυτήν την περιουσία. Σας ρώτησα για άλλη περιουσία, που θα μπορούσε να είχε επιλύσει τελείως το πρόβλημα της πρόνοιας από την αξιοποίησή της.

Επ' αυτού, λοιπόν, θέλω να μου απαντήσετε εάν το γνωρίζετε, εάν έχει έρθει στο Υπουργείο σας, εάν την έχετε εσείς στο Υπουργείο σας ή κομμάτια όπως αυτό που σας είπα, το ΠΙΚΠΑ Βούλας, δηλαδή τα διακόσια σαράντα παραλιακά στρέμματα έχουν ήδη μεταφερθεί στο υπερταμείο, γιατί τέτοιο φιλέτο ποιος δεν θα το ήθελε; Αυτό θέλω να μου απαντήσετε. Για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχω να σας πω κάτι ούτε ξέρω το θέμα και δέχομαι αυτά που μου είπατε.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Απριλίου 2017 19:09

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline