Μάκης Βορίδης: Γιατί καταρρέει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι απολύτως δεδομένο και απολύτως αντιληπτό τι είναι αυτό που συμβαίνει σε πολιτικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαιτέρως ευφυής ή ιδιαιτέρως οξυδερκής πολιτικά για να το αντιληφθεί.


Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει γιατί αστοχεί σε κάθε της πρόβλεψη. Καταρρέει γιατί δεν έχει σενάριο, καταρρέει γιατί δεν έχει σχέδιο, καταρρέει γιατί αποτυγχάνει καθολικά. Ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2016, προβλεπόμενη ύφεση, μεγίστως πιθανολογούμενη, το πρώτο τρίμηνο του 2017. Αυτό με πολύ απλά λόγια σημαίνει ότι ο στόχος ανάπτυξης του 2,7% για το 2017 δεν είναι εφικτός. Η αποτυχία αυτού του στόχου σημαίνει αστοχία στα δημοσιονομικά μεγέθη, γιατί όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν υπολογιστεί με αυτόν τον στόχο.

Πάνω απ' αυτό, η Κυβέρνηση αυτή ετοιμάζεται να πλήξει ακριβώς τα στρώματα τα οποία υποτίθεται ότι ήλθε για να υπερασπιστεί, τους ανθρώπους με εισόδημα 500 ευρώ από τους οποίους θα πάρει φόρους, τους συνταξιούχους των 1.000 και των 800 ευρώ από τους οποίους θα περικόψει τις συντάξεις. Τα δε ισοδύναμα μέτρα είναι κωμωδία. Είναι μέτρα τα οποία θα ισχύσουν εάν τυχόν επιτευχθούν οι στόχοι και εάν τυχόν επιτευχθούν τα πλεονάσματα του 3,5%, που τα ίδια τα μέλη της Κυβέρνησης λένε ότι δεν είναι εφικτά.

Σχέδιο δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει καν πλέον στόχευση εξόδου από τα μνημόνια. Γιατί; Διότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης καθιστά και αυτόν τον στόχο ανέφικτο. Άρα, καλά νέα δεν υπάρχουν μπροστά σας. Έχετε μόνο κακά νέα για τον ελληνικό λαό.
Και επειδή έχετε μόνο κακά νέα για τον ελληνικό λαό, τι είναι εκείνο το οποίο έχετε σκεφτεί να κάνετε; Έχετε σκεφτεί να επενδύσετε στο ωραίο γλαφυρό αφήγημα: «Είμαστε αριστεροί γιατί θυμηθήκαμε τον Νίκο Μπελογιάννη». Μπράβο σας, για όποιους τους αφορά καλώς, πηγαίνετε να συνεννοηθείτε μαζί τους και να τους εξηγήσετε πώς εσείς που ταυτίζεστε με τον Νίκο Μπελογιάννη ιδιωτικοποιείτε -και μάλιστα μ' αυτούς τους όρους- τη ΔΕΗ. Θα συνεννοηθείτε θαυμάσια μ' αυτό το ακροατήριο.

Δεύτερον, θα επενδύσετε στη γνωστή ιστορία της σκανδαλολογίας. Για να είμαστε συνεννοημένοι, η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει θέση: Όλα στο φως.
Κύριε Μαντά, κύριε Δένδια, απευθύνομαι σε σας. Είστε Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, επομένως στέκεστε σ' αυτήν την Αίθουσα αντί των Αρχηγών των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων του Κοινοβουλίου.
Αυτό το λέω σ' ό,τι με αφορά προσωπικά: Κάτι ακούω για «σκάνδαλο Ντυνάν». Είδα ένα ωραίο πρωτοσέλιδο στην «Αυγή» που μιλάει για πέντε «γαλάζιους» Υπουργούς.

Κύριε Μαντά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η δικογραφία είναι στη Βουλή. Έχει πρόσβαση όποιος θέλει από εσάς. Θα πάτε μέσα στις επόμενες μέρες και θα έρθετε και θα μου πείτε εάν εγώ έχω τελέσει ποινικό αδίκημα γιατί εισηγήθηκα στη Βουλή και η Βουλή ψήφισε συγκεκριμένη διάταξη. Θα μου το πείτε αυτό. Εάν έχω τελέσει ποινικό αδίκημα, θα φέρετε εδώ πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής που θα με αφορά. Εάν δεν το κάνετε μέσα στις επόμενες μέρες, δεν θα ξανακούσω τίποτα, σε ό,τι με αφορά, για σκάνδαλο Ντυνάν και για οποιοδήποτε άλλο σκάνδαλο. Οι φήμες, οι λασπολογίες, οι κουβεντούλες, τα υπονοούμενα, αυτά τελειώνουν, για μένα.

Έχετε κάτι να πείτε; Φέρτε το τώρα. Προκαταρκτική επιτροπή. Θα εξηγήσετε γιατί ο Υπουργός, ο οποίος εισηγείται στη Βουλή συγκεκριμένη διάταξη -όχι στο σπίτι του, όχι σε σημείωμα, όχι κρυφά, αλλά εδώ, ανοιχτά, στο Κοινοβούλιο- η οποία ψηφίζεται από τη Βουλή, κάνει παράνομη πράξη. Θα το εξηγήσετε. Θα μου πείτε το αδίκημα. Θα πείτε ποιο είναι το αδίκημα του Μηταράκη και του Χατζηδάκη. Γιατί το αδίκημα αυτών είναι ότι δεν είδαν τον Μαρτίνη. Ο Χατζηδάκης γιατί δεν επόπτευσε τον Μηταράκη που αρνήθηκε να δει τον Μαρτίνη, τον προφυλακισμένο για το πράγματι σκάνδαλο Ντυνάν. Θα το πείτε αυτό. Θα μας πείτε τα αδικήματα. Θα πείτε ποιο είναι το αδίκημα του Γεωργιάδη, ο οποίος ζήτησε να διοριστεί διοίκηση στο Ντυνάν για να φύγει η διοίκηση του Μαρτίνη και διορίστηκε με απόφαση δικαστηρίου. Θα πείτε το αδίκημά του. Θα το πείτε μέσα στις επόμενες μέρες, εδώ. Αφήστε τις εξεταστικές. Όχι αυτά που λέει ο Πρωθυπουργός: «κάνουμε εξεταστική και θα ψάξουμε» και θα σέρνεται και κάτι θα λέμε. Όχι. Η δικογραφία είναι εδώ.
Κύριε Μαντά, το δικαίωμα του κάθε Βουλευτή και συναδέλφου να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψή του, το αναγνωρίζετε; Το αναγνωρίζετε, συνάδελφοι; Για όλους μας, το αναγνωρίζετε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗΣ: Βεβαίως!

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ωραία! Εγώ, λοιπόν, θέλω να ασκήσετε το δικαίωμά σας. Εδώ, οι συνάδελφοί μου. Θα ασκήσετε το δικαίωμά σας και θα μου πείτε το αδίκημά μου. Εάν δεν υπάρχει αδίκημα, δεν θέλω να ξανακούσω κουβέντα όμως. Λήξις! Υπεύθυνα, ωραία και καθαρά.
Έρχομαι στην πρακτική της νομοθετήσεως. Άκουσα αυτοκριτικά σχόλια. Κύριε Δένδια, τι θα κάνετε με αυτό; Πόσο καιρό θα ανέχεστε –μιλώ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μιλάω και στο Ποτάμι, μιλώ σε όλη την Αντιπολίτευση- αυτήν την πρακτική; Αναιτιολόγητα, χωρίς κανένα επείγον.

Συνέβαινε στο παρελθόν, κύριε Μαντά; Ναι, συνέβαινε. Σε ποια ζητήματα, το θυμάστε; Πάντοτε μνημονιακά, πάντοτε κατεπείγοντα, πάντοτε συνδεδεμένα με ολοκλήρωση αξιολογήσεων, πάντοτε κάτω από την πίεση συγκεκριμένων καταστάσεων. Εδώ είναι στα καλά καθούμενα. Είναι νομοθετική πρακτική. Θέλετε να νομοθετήσουμε μαζί; Εγώ έχω άποψη για τις τροπολογίες. Θέλετε συντετμημένη νομοθετική διαδικασία που να τελειώνει στις επιτροπές για να διευκολύνεται η Κυβέρνηση; Να τελειώνει στις επιτροπές και να έρχεται εδώ μόνο για ένα «ναι» ή ένα «όχι», χωρίς συζήτηση. Να το κάνουμε. Αλλά αυτό εδώ δεν μπορεί να είναι η πρακτική. Είναι απαράδεκτη πρακτική.

Θέλω να πω δύο πράγματα μόνο για το νομοσχέδιο. Καταψηφίζουμε αυτήν τη διάταξη την οποία φέρνετε -τη φέρνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης- και αφορά το ζήτημα του αναβολόσημου. Θυμάστε τι είναι το αναβολόσημο. Το αναβολόσημο ήταν διάταξη, η οποία θεσπίστηκε για να υπάρχει παράβολο για τη λήψη αναβολής στα δικαστήρια και θεσπίστηκε ως μέτρο, αφενός για να υπάρχουν έσοδα για τη νομική βοήθεια και από την άλλη μεριά προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση στις καταχρηστικές αναβολές. Το καταψηφίσαμε εμείς τότε αυτό.
Έρχεται, λοιπόν, μία διάταξη η οποία τι κάνει; Εξαιρεί το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους ΟΤΑ από την καταβολή αυτού του παραβόλου. Σωστά το κάνει η διάταξη αυτή; Σωστά. Θα σας πω εν μέρει σωστά κι εν μέρει λάθος. Σωστά ως προς τη βασική της στόχευση, δηλαδή ότι παίρνει πίσω ουσιαστικά το παράβολο γι' αυτό, λάθος διότι δημιουργεί και θεμελιώνει ανισότητα ανάμεσα στο Δημόσιο και στους ιδιώτες, λάθος το οποίο θα κριθεί σε επίπεδο δικαστηρίων.

Εμείς το καταψηφίζουμε, όχι γιατί δεν θέλουμε να φύγει το παράβολο –θέλουμε να φύγει το παράβολο- αλλά γιατί θέλουμε να φύγει για όλους και όχι μόνο για το δημόσιο.
Έχουμε καταθέσει μια τροπολογία. Απ' ό,τι άκουσα, κυρία Υπουργέ, δεν ήμουν εδώ γιατί είχα μια άλλη κομματική υποχρέωση, καταθέσαμε με τους συναδέλφους της Περιφέρειας Αττικής μια τροπολογία και κατέθεσαν και οι συνάδελφοι της Περιφέρειας Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, μια τροπολογία την οποία έμαθα ότι κάνατε δεκτή στο κομμάτι της αναστολής εκτελέσεως των πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής -ειδικά γι' αυτήν την υπόθεση έχει εξηγηθεί εδώ, δεν θα επεκταθώ- του Δήμου Λαυρεωτικής.

Ορθώς μεν πράξατε ως προς την αποδοχή αυτής της τροπολογίας των συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχη τροπολογία είχαμε καταθέσει εμείς, οι συνάδελφοι από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο συνάδελφος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Όμως, να συμφωνήσουμε ότι αυτό δεν είναι λύση. Είναι μια αναστολή.

Η λύση βρίσκεται στην τροπολογία που σας έχουμε καταθέσει. Αυτή είναι η λύση.
Είναι αδιανόητο να εγείρει σήμερα το δημόσιο δικαιώματα σε μια περιοχή, αφού αδιατάρακτα επί δεκαετίες με αναγνωρισμένους τίτλους, με νομοθεσία, με δικαστικές αποφάσεις άνθρωποι έχουν ασκήσει δικαιώματα κυριότητας. Με οικοδομικές άδειες του δημοσίου έχουν χτίσει. Πάνε σήμερα και τους βγάζει το ίδιο το δημόσιο πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής. Πρόκειται για κωμωδία! Πρόκειται γι' αυτούς τους παραλογισμούς που συμβαίνουν στο ελληνικό δημόσιο.

Αυτό που κάνατε, τους γλιτώνει από τον άμεσο κίνδυνο εκτελέσεως, δηλαδή θα τους πετάξουν έξω από τα μαγαζιά τους και τα σπίτια τους, αλλά δεν τους γλιτώνει από την ευρύτερη εκκρεμότητα που δημιουργείται. Προφανώς, εάν πάνε στα δικαστήρια, θα δικαιωθούν -δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία για αυτό- αλλά θα στείλουμε τώρα χιλιάδες ανθρώπους στα δικαστήρια, γιατί έχει βρεθεί μια δύστροπη υπηρεσία που δεν έχει το θάρρος και το κουράγιο να ερμηνεύσει σωστά τις διατάξεις; Θα τους στείλουμε εκεί ή θα το ρυθμίσουμε;
Η ρύθμιση βρίσκεται στην τροπολογία που δεν κάνατε δεκτή. Θέλω να ελπίζω ότι θα ρυθμίσετε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το ζήτημα αυτό

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline