Ποιος θα αμφισβητήσει τη Μαρίν Λεπέν, μόλις χάσει

Μπορεί η Μαρίν Λεπέν να επαίρεται για το ποσοστό της στον πρώτο γύρο, αλλά το εσωκομματικό παρασκήνιο στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έχει αρχίσει.

Το κόμμα της Λεπέν υποφέρει από μια διπλή κρίση: ξέμεινε από ιδέες και είναι εντελώς απομονωμένο. Ο Nicolas Lebourg, σε μια βιογραφία που αφιέρωσε στον François Duprat –πρώην νούμερο δύο του ακροδεξιού κόμματος- υπενθυμίζει ότι αυτός επινόησε το Εθνικό Μέτωπο όπως το γνωρίζουμε σήμερα, δραματοποιώντας το θέμα των μεταναστών. Το θέμα που έγινε κυρίαρχο στο γαλλικό ακροδεξιό κίνημα, παρότι προστέθηκαν στη συνέχεια και άλλα θέματα «οργής».

Το μεταναστευτικό επιβλήθηκε στη δημόσια συζήτηση στη Γαλλία. Εγινε η μεγάλη επιτυχία του Εθνικού Μετώπου. Επέτρεψε σε άλλα δύο θέματα, την «γαλλική ταυτότητα» και το κοινωνικό ζήτημα («Να παράγουμε γαλλικά προϊόντα, με γάλλους») να επιβληθούν ως η ιδεολογία της γαλλικής ακροδεξιάς.

Από τότε όμως, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ξέμεινε από ιδέες. Στην προεκλογική εκστρατεία του 2017, η Μαρίν Λεπέν ανέβασε πολύ τους τόνους εναντίον του ισλάμ, αλλά δεν κατόρθωσε να επιταχύνει την εκλογική της δυναμική. Και το ερώτημα είναι μήπως το μεταναστευτικό, η πραγματική εκλογική μηχανή των ριζοσπαστικών δεξιών κομμάτων της Ευρώπης, έχει στερέψει.
Η Μαρίν Λεπέν καυτηριάζει εδώ και χρόνια τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές της Ευρώπης και επιμένει να αμφισβητεί το «σύστημα», όπως κάνουν όλα τα λαϊκιστικά κόμματα που γνωρίζει η Ευρώπη. Αλλά με το να επικρίνει τις ατέλειες της Ευρώπης και της δυτικής Δημοκρατίας, η Μαρίν Λεπέν έδωσε φωνή στους άλλους υποψηφίους. Αλλοι πολιτικοί πήραν τα συνθήματά της για την γαλλική ταυτότητα και το κοινωνικό πρόσωπο. Αυτός είναι και ο λόγος που η Λεπέν δεν αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας.

Η προεδρική εκλογή του 2017 απέδειξε ότι η Μαρίν Λεπέν δεν έχει πια το μονοπώλιο του λαϊκισμού. Με το να επιμένει στα ίδια θέματα και στα ίδια συνθήματα, όπως είχε κάνει και στις προεδρικές εκλογές του 2012, έχασε την αποκλειστικότητα. Εχασε κυρίως την αξιοπιστία της στα οικονομικά θέματα.

Αυτό που προσάπτουν, κυρίως, στην Μαρίν Λεπέν κορυφαία ακροδεξιά στελέχη είναι ότι δεν φρόντισε να κάνει συμμαχίες με δεξιά κόμματα και κινήματα. Το πρώην νούμερο 2 του κόμματος, για παράδειγμα, ο Μπρούνο Μεγκρέ, δήλωσε πρόσφατα ότι συμπαθεί την Μαρίν Λεπέν αλλά βρίσκει λάθος το γεγονός ότι δεν έχει συμμαχίες στα δεξιά της.
Αυτό είναι κάτι που έγινε στην Αυστρία. Ο ακροδεξιός Norbert Hofer, ο υποψήφιος του κόμματος FPÖ, έχασε δύο φορές από τον Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν. Σε αυτή τη μάχη, τα δύο παραδοσιακά κόμματα συνετρίβησαν, όπως συνέβη και στη Γαλλία την περασμένη Κυριακή.

Ωστόσο, υπάρχει μια βασική διαφορά ανάμεσα στο αυστριακό ακροδεξιό κόμμα FPÖ και στο κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Οι αυστριακοί ακροδεξιοί φρόντισαν να κάνουν συμμαχίες με δύο μεγάλα και ιστορικά κόμματα της Δεύτερης Δημοκρατίας της Αυστρίας. Αυτό τους έδωσε το πλεονέκτημα να θεωρούνται κόμματα διακυβέρνησης που θα μπορούσαν να εκλέξουν έναν δικό τους για πρόεδρο Δημοκρατίας.

Το κόμμα της Λεπέν δεν το έχει αυτό. Πάσχει από έλλειψη αξιοπιστίας κυβερνησιμότητας, η οποία ενισχύεται από το γεγονός ότι οι Γάλλοι δεν εμπιστεύονται το οικονομικό πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν (έξοδος από το ευρώ και την Ευρώπη, παροχές στους φτωχούς).

Η απομόνωση της Μαρίν Λεπέν στον χώρο της Δεξιάς φάνηκε το βράδυ της Κυριακής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου. Ο γραμματέας του δεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί κάλεσε αμέσως τους Γάλλους, μετά την ήττα του Φιγιόν, να κάνουν μέτωπο εναντίον της Λεπέν. Το ίδιο έκανε ο ίδιος ο Φιγιόν και τα κορυφαία στελέχη της γαλλικής Δεξιάς. Πώς θα μπορέσει τώρα η Λεπέν να πάρει ψήφους από τα δεξιά της;

Υπάρχει λοιπόν ένα πρόσωπο που καραδοκεί για να θέσει αυτά τα θέματα: η ανιψιά της Λεπέν, η βουλευτής του κόμματος Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν. Πιστεύει κι εκείνη στο θέμα της «ταυτότητας», είναι σκληρή ιδεολογικά απέναντι στους μετανάστες, αλλά είναι οπαδός των συμμαχιών με την Δεξιά. Αντίπαλός της στο ακροδεξιό κόμμα είναι το δεξί χέρι της θείας της, Φλοριάν Φιλιππό, ο οποίος κατηγορείται ότι «αριστεροποίησε» το Εθνικό Μέτωπο, βάζοντας στο οικονομικό πρόγραμμα του Εθνικού Μετώπου επιδοτήσεις, επιδόματα και ελαφρύνσεις για τα χαμηλά στρώματα και πολλούς φόρους για τα υψηλά εισοδήματα. Θέματα, δηλαδή, που διώχνουν μακριά την πλειοψηφία των δεξιών ψηφοφόρων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline