Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανδρέας Λοβέρδος: Η βαρβαρότητα της Τουρκίας

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αυτές τις ημέρες στην Τουρκία -χθες, προχθές- παρατηρείται το φαινόμενο των χιλιάδων συλλήψεων, καθώς και της θέσης εκτός κρατικού μηχανισμού χιλιάδων υπαλλήλων, ανεξαρτήτως σε ποιον τομέα του κρατικού μηχανισμού εργάζονται, για λόγους που σχετίζονται με το πραξικόπημα και τη σχέση τους με αυτό.


Είναι καταφανής -ειδικά για όποιον παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και στο εσωτερικό της- ο διχασμός και η αδελφοκτόνος διάθεση από την πλευρά του Προέδρου Ερντογάν.

Ταυτοχρόνως -έχω κάνει αναφορά στη Βουλή- αρθρώνεται για πολλούς λόγους -όχι πρωτίστως για εξαγωγή της κρίσης, αλλά πρωτίστως για λόγους ανατροπής των δεδομένων του κεμαλικού κράτους στην Τουρκία- και με τρόπο έντονο ένας αναθεωρητισμός σε σχέση με τις διεθνείς συνθήκες, ένας αναθεωρητισμός που ηχεί απειλητικά για όλους τους γείτονες της Τουρκίας, πρωτίστως, όμως, στον Νότο και τη Δύση, γιατί η Τουρκία είναι ο κακός γείτονας για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν μαζί της.

Τις τελευταίες εβδομάδες είναι καταφανής η απόπειρα εξαγωγής της κρίσης από την Τουρκία, με δηλώσεις αξιωματούχων. Η τελευταία αφορούσε το Αγαθονήσι, το ελληνικό προφανώς Αγαθονήσι κατά τις συνθήκες, κατά τους νόμους, κατά το Διεθνές Δίκαιο, περί του οποίου αμφιβολία δεν υπάρχει.

Αυτή, όμως, η στάση, πέρα από τους πολιτικούς λόγους που ανέφερα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συναρτάται και αποδίδει και μια ανεύθυνη δειλία των αξιωματούχων αυτής της χώρας, μια ανεύθυνη δειλία που πρέπει να την έχουμε και αυτή στο μυαλό μας, εξηγώντας το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτή τη χώρα και ποια είναι και τα δικά μας καθήκοντα.

Η Τουρκία γλιστράει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός των δεσμεύσεων που είχε προ πολλών ετών αναλάβει για την ευρωπαϊκή της πορεία. Γλιστράει ολοένα και περισσότερο έξω από το πλαίσιο αυτό. Αυτό, όμως, πρέπει να το λάβει υπ' όψιν της και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά η χώρα μας, η οποία έχει και άμεσο ενδιαφέρον από τις εξελίξεις αυτές.

Όσον αφορά το σχέδιο νόμου, είπα στον κύριο Πρόεδρο το πρωί -και συμφώνησε μαζί μου και καλό είναι να το θυμούνται και οι επόμενοι Προεδρεύοντες και το αναφέρω στο Σώμα- για τις τροπολογίες -υπάρχουν σημαντικές βουλευτικές τροπολογίες- της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό, αλλά και για αυτές του κ. Καρρά, οι οποίες αναφέρονται σε ένα κρισιμότατο θέμα, σε ένα κρισιμότατο θέμα! Τώρα ο Υπουργός που είναι εδώ, πρέπει να το συζητήσει με τους συνεργάτες του. Να μη μας πει το βράδυ ή όποτε τελειώσουμε, «είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, θέλει μελέτη». Έχει χρόνο τώρα.

Ο κ. Καρράς τι λέει με την τροπολογία του; Λέει ότι είναι απαράδεκτο να εξισώνεται ο εγγυητής με τον πρωτοφειλέτη. Αυτό είναι νομικά, οικονομικά απαραίτητο. Συγχαρητήρια, κύριε συνάδελφε! Όμως, μη μας πείτε το βράδυ ότι δεν προλαβαίνετε να το δείτε. Έχετε τον χρόνο.
Αυτά, όμως, θα τα κουβεντιάσουμε-όπως ο Πρόεδρος, ο κ. Κακλαμάνης, μου είπε το πρωί- σε μια συζήτηση σε δεύτερο κύκλο, για να δώσουμε αξία σε όσες παρεμβάσεις έχουν αξία και έχουν κατατεθεί με τη μορφή τροπολογίας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, διαβάζοντας το σχέδιο νόμου, σκέφτηκα πόσο επίκαιρος είναι ο οδικός χάρτης που έχουμε χαράξει εμείς ως ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Συμπαράταξη και πόσο σοβαρό είναι το συνέδριο που έχουμε προγραμματίσει ως Δημοκρατική Συμπαράταξη στα τέλη Ιουνίου.

Η αντίδρασή μου αυτή, το να σκέφτεσαι τι παρουσιάζει μια κυβέρνηση και τι είναι αυτό που εσύ οφείλεις να κάνεις, δεν είναι τυχαία ούτε για λόγους κοινοβουλευτικής ρητορικής επέλεξα να τη συμπεριλάβω στην ομιλία μου.

Εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να διευκρινίσουμε στους Έλληνες πολίτες, στα εννέα εκατομμύρια του εκλογικού σώματος, στα έντεκα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών, πώς θα πορευτούμε όταν ο λαός, με την παρέμβασή του, διαφοροποιήσει τους συσχετισμούς και η λαϊκή κυριαρχία αλλάξει τη δύναμη των κομμάτων και αναθέσει σε άλλους τη διακυβέρνηση του τόπου. ( Ο καθηγητής Ανδρέας Λοβέρδος είναι πρώην υπουργός και βουλευτής της Β΄. Αθηνών του ΠΑΣΟΚ).

 

Πολυμέσα