Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κώστας Καραγκούνης: Δήμοι και κομματικό Κράτος

Έχω την αίσθηση ότι η επίκαιρη επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και οι πολύ καλές τοποθετήσεις όλων των συναδέλφων, αναδεικνύουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τη γύμνια της πολιτικής σας στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβάνεστε τη λειτουργία και κυρίως την απαξίωση προς τον θεσμό, την οποία επιδεικνύετε με κάθε νομοθετική σας πρωτοβουλία και κάθε σας πράξη.


Δυστυχώς, με την πολιτική σας και με τις αποφάσεις σας έχετε καταντήσει τους δήμους να είναι επαίτες και ικέτες της Κεντρικής Κυβέρνησης. Στόχος σας θα έπρεπε να ήταν οι δήμοι και οι περιφέρειες να έχουν κίνητρα να φέρουν επενδύσεις στην περιοχή τους και όχι να τους παρεμποδίζετε, όπως συμβαίνει τώρα, και να προσελκύουν μόνιμο πληθυσμό στις περιοχές τους, ώστε να μπορούν να αυξήσουν και τους πόρους τους και τη βιωσιμότητά τους. Τώρα, βέβαια, ποιον μόνιμο πληθυσμό; Έχω την αίσθηση ότι με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο μόνος νέος που τελικά θα μείνει στη χώρα θα είναι ο κ. Τσίπρας.

Κύριε Υπουργέ, αντί να δείτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα και για την οικονομία, βάζετε τόσα εμπόδια και προσκόμματα που δυστυχώς την έχετε καταντήσει τροχοπέδη.

Οι αξιότιμοι συνάδελφοι σάς έθεσαν πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία καταδεικνύουν ποιες είναι οι πραγματικές σας προθέσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση. Διότι στον διάλογο που έχετε ξεκινήσει με τους δήμους για τα νομοθετήματα που θέλετε να φέρετε, κάνετε αυτό που κάνατε πάντα: προωθείτε μόνο αυτά που συμφέρουν και εξυπηρετούν την κυβερνητική σας πολιτική και τις μικροκομματικές σας σκοπιμότητες και τα μεγάλα, τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι δεν σας ενδιαφέρουν και ούτε ασχολείστε. Και αυτό είναι κάτι που σας είπε νωρίτερα ο εισηγητής μας, ο Μάκης Βορίδης.

Η ΚΕΔΕ σάς έχει θέσει μια σειρά από ζητήματα. Και αντί να μπείτε ουσιαστικά στην κουβέντα, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, μήπως και περισώσετε ό,τι μπορείτε στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Το κάνατε πέρυσι και με τον εκλογικό νόμο. Η ΚΕΔΕ σάς κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και όχι μόνο δεν τις εξετάσατε, αλλά και επιδεικτικά τις αγνοήσατε. Και όντως, σας ενδιαφέρει μόνο εάν στην Αίθουσα υπήρχαν κινητά ή όχι.

Έχετε εξαγγείλει την αλλαγή του Καλλικράτη χωρίς να πείτε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε και κυρίως χωρίς να ενημερώνετε τους καθ' ύλην θεσμικά αρμόδιους. Περιφέρεστε στους διαφόρους φιλικούς σας δήμους για να κάνετε διάλογο και προβάλετε γενικότητες. Πότε θα ενημερώσετε τους δήμους θεσμικά και συγκεκριμένα; Καλέστε τους αυτή η μεταρρύθμιση.

Διότι ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση έχει από πίσω και ένα κόστος. Πόσο κοστίζει και τι θέλετε ακριβώς να κάνετε; Εκτός εάν πιστεύετε ότι τα προβλήματα των δήμων συμπυκνώνονται και εξαντλούνται μόνο στο ζήτημα της απλής αναλογικής. να τους ενημερώσετε και κυρίως να τους πείτε –γιατί αυτό είναι το πολύ βασικό- πόσο κοστίζει

Το μόνο που κάνετε είναι εκεί που σας βολεύει να μεταφέρετε υποχρεώσεις και αρμοδιότητες στους ΟΤΑ, που αδυνατείτε βεβαίως εσείς ως κεντρική διοίκηση να εκπληρώσετε, χωρίς να δίνετε αντίστοιχους πόρους και αντίστοιχο προσωπικό. Πού είναι οι οικονομικοί πόροι που είχατε υποσχεθεί;
Πέρυσι -εάν δεν κάνω λάθος, να μας το επιβεβαιώσετε- κόψατε 214 εκατομμύρια ευρώ από την τοπική αυτοδιοίκηση. Βέβαια δεν συζητάω για τα 500 εκατομμύρια ευρώ του ΠΔΕ. Αυτά έχουν εξαφανιστεί για να πάνε στο περίφημο πλεόνασμα.

Σας το λέμε ξεκάθαρα ως Νέα Δημοκρατία: Δώστε πίσω τα χρήματα που παρακρατήσατε όλο αυτό το διάστημα τα οποία τα δικαιούνται οι δήμοι, αλλά πάνω από όλα η ίδια η αγορά.

Σας ρωτήσαμε και σας ρωτάμε –το είπε ο εισηγητής και όλοι οι προηγούμενοι συνάδελφοι- για τους παρακρατηθέντες πόρους που είναι ζωτικής σημασίας για τους Δήμους και που μέχρι πέρυσι με μία ρύθμιση αποδίδονταν. Πείτε μας συγκεκριμένα: Θα τους αποδώσετε και πότε; Εσείς δεν φωνάζατε όταν η προηγούμενη κυβέρνηση –το ανέφερε ο κ. Βορίδης- καθυστερούσε έστω και για λίγο την πληρωμή ενός επιδόματος; Εσείς δεν κραυγάζατε παντού, στη Βουλή, στον δημόσιο διάλογο;

.........Το ξέρετε, κύριε Υπουργέ -και αν δεν το ξέρετε, να σας ενημερώσουμε- ότι παντού στην Ελλάδα όλοι οι εργολάβοι έχουν διακόψει τις εργασίες τους, γιατί δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Και μετά μιλάμε για ανάπτυξη και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ.
Καθυστερήσατε τρία χρόνια, το πρόγραμμα πήγε πίσω, υπονομεύσατε -όπως σας είπα- τις διαδικασίες ωρίμανσης των μελετών, αιφνιδιάσατε τις υπηρεσίες που θα κληθούν να εφαρμόσουν αυτές τις νέες διαδικασίες και τίποτα δεν είναι έτοιμο και τίποτα δεν συμβαίνει και τίποτα δεν ισχύει.

Αφήστε δε που έχετε νομοθετήσει τέτοιους όρους για τη συμμετοχή στις επιτροπές διαγωνισμού, που κάνουν ανέφικτη τη συγκρότησή τους. Πηγαίνετε σε ένα νησί, ζητάτε να υπάρχουν πέντε, έξι μηχανικοί για τη συγκρότηση της διαγωνιστικής επιτροπής και στο νησί δεν υπάρχει ούτε ένας. Άντε να υπάρχει μετά βίας ένας μηχανικός! Και λέμε τώρα ότι μπορεί να γίνει διαγωνισμός.

Ένα άλλο ζήτημα που αναδείξαμε είναι το ζήτημα των δομών φτώχειας -το είπε ο Μάκης Βορίδης νωρίτερα- το οποίο αφορά οκτακόσιους και πλέον απλήρωτους εργαζομένους και βεβαίως ένα δικαίωμα που χάνεται για εκατόν δεκαοκτώ χιλιάδες ωφελούμενους. Περιμένουμε να δούμε πότε θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ, αλλά δεν πήρατε καμμία πρόνοια για τη «γέφυρα», ώστε αυτοί οι άνθρωποι να παίρνουν, να επωφελούνται, αλλά και οι εργαζόμενοι να μην χάσουν τη δουλειά τους.

Βεβαίως, υπάρχει και το ζήτημα με την αβελτηρία αυτής της διάταξης που φέρατε πέρυσι και απαγορεύσατε σε έναν αιρετό συνταξιούχο να καταλαμβάνει θέση ευθύνης, έστω και αμισθί. Δηλαδή ένας τέτοιος αιρετός μπορεί να οριστεί αντιδήμαρχος και θα πρέπει να διακόψει την απολαβή της σύνταξης, έστω και αν θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του αμισθί, όπως ορίζεται. Λοιπόν, αυτά είναι αδιανόητα πράγματα και απορώ γιατί δεν τα επιλύετε. Πείτε μας πότε θα τα επιλύσετε.

Τελευταίο ζήτημα είναι το θέμα της κινητικότητας των υπαλλήλων των ΟΤΑ. Το είπαν και οι προηγούμενοι συνάδελφοι. Προκειμένου να εξυπηρετήσετε δικούς σας ανθρώπους –γιατί αυτό γίνεται στην ουσία-, δίνετε τη δυνατότητα να μετακινούνται οι υπάλληλοι από τους δήμους, χωρίς την έγκριση και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δήμου. Και καλά να μιλάμε τώρα για έναν δήμο που έχει και πεντακόσιους εργαζομένους. Όμως, σε δήμους ορεινούς, νησιωτικούς, όπου είναι ελάχιστοι οι εργαζόμενοι, το να φεύγουν οι υπάλληλοι χωρίς να γνωρίζει τίποτα ο δήμαρχος και να βγαίνουν διάφοροι δήμαρχοι από ακριτικά νησιά και να λένε ότι είμαι μόνος ή είμαι μόνη –η δήμαρχος- για να κάνουν τη δουλειά όλων, καταλαβαίνετε ότι αυτό δίνει την εικόνα μιας τριτοκοσμικής χώρας. Λοιπόν, λήξτε το αυτό το θέμα.

Και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, όπως και παντού, κύριε Υπουργέ, πολιτεύεστε και νομοθετείτε με βάση τα δικά σας μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Δεν σας ενδιαφέρει η λειτουργία των δήμων. Δεν σας ενδιαφέρει να στηρίξετε τους δήμους. Το μόνο που σας νοιάζει είναι πώς θα στηρίξετε το κομματικό σας κράτος και τους δικούς σας ανθρώπους. Γι' αυτό και η Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνει αυτό που κάνει και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, απλά σας γυρνάει την πλάτη. (Ο νομικός Κώστας Καρααγκούνης είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης) 

 

Πολυμέσα