Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φωτεινή Αραμπατζή: Οι ...κόκκινοι ελεύθεροι επαγγελματίες

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω την ομιλία μου, σχολιάζοντας λίγο τα όσα απίστευτα ακούσαμε προχθές το βράδυ από το στόμα του Πρωθυπουργού.


Τόσα ψέματα, τόση αλαζονεία και τόσος κυνισμός μπόρεσαν να χωρέσουν σε λιγότερο από μια ώρα συνέντευξης.
Βεβαίως εκεί που ξεπέρασε τον εαυτό του ο Πρωθυπουργός, ήταν όταν είπε ότι δεν έκλεινε την αξιολόγηση, γιατί περίμενε να βγει το πλεόνασμα, αφού σε διαφορετική περίπτωση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του ζητούσε μέτρα σαράντα δύο φορές περισσότερο από τα σημερινά, δηλαδή 151 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωση που προκάλεσε θυμηδία και πληθώρα σχόλιων και έγινε μέχρι και hashtag στο twitter, με τον τίτλο «Σαράντα δύο φορές».

Εκτός τόπου και χρόνου, δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός, όπως εκτός τόπου και χρόνου και το πολυδιαφημισμένο και πολυαναμενόμενο αυτό νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το οποίο έρχεται σε αυτή την εικονική πραγματικότητα που ακούσαμε προχτές το βράδυ και σε ένα δυστυχώς γκρίζο -για να μην πω μαύρο- οικονομικό περιβάλλον. Σε ένα μαύρο οικονομικό περιβάλλον όπου η ατέρμονη, συνεχιζόμενη καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, βουλιάζει κάθε μέρα την πραγματική οικονομία, στραγγαλίζει το επιχειρείν, εξοντώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Και η αξιολόγηση βέβαια ακόμη δεν κλείνει, παρά το ματωμένο πλεόνασμα του 3,9%, για να θυμηθούμε παλιές, αγαπημένες φράσεις του Πρωθυπουργού όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση.
Δύο χρόνια τώρα συζητάτε και εξαγγέλλετε πομπωδώς και φλύαρα τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και έρχεστε δύο χρόνια μετά με απίστευτη προχειρότητα και καταστρατηγείτε τη συνήθη κοινοβουλευτική νομοθετική διαδικασία και ακούμε την εισηγήτρια σας να εξαγγέλλει ρυθμίσεις και νομοθετικές βελτιώσεις που μάταια προσπαθούμε να βρούμε στο κείμενο του νομοσχεδίου. Ρυθμίσεις, βεβαίως, ουσιώδεις και κεφαλαιώδεις που κρίνουν την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου, που δεν είναι άλλη από τη διάσωση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Σας ερωτάμε, λοιπόν, ευθέως, κύριε Υπουργέ: Εντάσσονται, ναι ή όχι, στο παρόν νομοσχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού οι τριακόσιες χιλιάδες και πλέον ελεύθεροι επαγγελματίες, δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι για τα χρέη τους σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία που, βεβαίως εσείς, με τη φορολογική αφαίμαξη που τους επιφυλάξατε και, βεβαίως, με το διαβόητο ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, που είναι μια δεύτερη εφορία, εκτοξεύσατε στα ύψη.

Αυτοί οι άνθρωποι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και να μην ήταν, κύριε Υπουργέ, έγιναν κόκκινοι και βρίσκονται μετέωροι, γιατί τα στοιχεία είναι δυστυχώς χαρακτηριστικά και αμείλικτα, όταν το ποσοστό των κόκκινων δανείων των ελεύθερων επαγγελματιών ξεπερνά το 67% σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όταν το 80% των μηχανικών είναι ανασφάλιστοι, όταν εκατόν πενήντα πέντε χιλιάδες αιτήσεις του νόμου Κατσέλη ακόμη εκκρεμούν, όταν οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι περιμένουν να υπαχθούν σε ρύθμιση των κόκκινων δανείων τους αλλά και των κτηνοτροφικών τους χρεών που έχουν ήδη σταλεί στο δημόσιο ταμείο.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, κύριε Υπουργέ, που δίνουν έναν τεράστιο αγώνα επιβίωσης, ώστε να μπορέσουν να σταθούν οι εκμεταλλεύσεις τους που βγαίνουν ήδη σε πλειστηριασμούς, έχοντας, βεβαίως, να αντιπαλέψουν την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, τις δυσβάσταχτες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις που τους επιφυλάξατε, αλλά, βεβαίως, και την απομείωση του κεφαλαίου τους από σοβαρές ασθένειες -τα είπε ο κ. Πεβερέτος στην ακρόαση των φορέων- όπως ο καταρροϊκός πυρετός και η οζώδης δερματίτιδα, πολλές από τις οποίες, κύριε Υπουργέ ακόμη και σήμερα, μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από τη νόσο δεν έχουν ακόμη δυστυχώς αποζημιωθεί.

Όσον αφορά τώρα τις υποτιθέμενες νομοτεχνικές βελτιώσεις, έχουν μετατραπεί –φοβάμαι- σε μια μαγική εικόνα, που τη μια τις εμφανίζετε και την άλλη τις εξαφανίζετε, όπως αυτή για την απλοποίηση της διαδικασίας δικαστικής επικύρωσης, τις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης χωρίς ενστάσεις από τα πολυμελή στα μονομελή πρωτοδικεία. Ρύθμιση που την εξαγγείλατε στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, αλλά που σήμερα ως διά μαγείας εξαφανίστηκε, αφού μας είπατε από το Βήμα αυτό ότι το άρθρο 12 παραμένει ως έχει.
Πιστοποιήσατε έτσι, δυστυχώς, τον ισχυρισμό μας ότι η προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι μόνο κατ' ευφημισμόν, αφού στο τέλος η όλη διαδικασία καταλήγει στα δικαστήρια, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να γνωρίζει, το τεράστιο πλήθος των υποθέσεων που θα σωρευτούν στην ήδη υπερφορτωμένη ελληνική δικαιοσύνη.

Βαφτίσατε νομοθετική βελτίωση και την υπαγωγή, όπως λέτε, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων που διέκοψαν την δραστηριότητά τους, εφόσον βέβαια προηγουμένως, όπως λέτε, έχουν υποβάλει δήλωση επανέναρξης. Μάλιστα. Σωστά.
Ρωτάω, όμως, εγώ και για αυτό λέω ότι «βαφτίσατε»: Ποια η διαφορά αυτής της επανέναρξης εργασιών από τον όρο «αναβίωση», κύριε Υπουργέ, που είχατε στο άρθρο 2;

Στην ουσία μπορείτε τελικά ξεκάθαρα να μας πείτε, αν αυτή η ρύθμιση περιλαμβάνει, όπως επανειλημμένως έχουμε ζητήσει, τις επιχειρήσεις που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της κρίσης εξαιτίας του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος; Και πολύ περισσότερο μπορείτε να μας δώσετε μια πειστική δικαιολογία, για την πρωτοφανή αδικία που επιφυλάσσετε σε όσους με αίμα, κόπο και τιτάνια προσπάθεια ρύθμισαν τις οφειλές τους πριν την 1η Ιουλίου του 2016 και αποκλείονται από το παρόν νομοσχέδιο; Ρεσιτάλ προχειρότητας, βεβαίως, και έλλειψη της απαιτούμενης ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Δύο χρόνια διαφημίζατε τη νομοθετική ρύθμιση, που τώρα ασθμαίνοντας και ως γονατογράφημα έρχεται και ακόμα η απολύτως αναγκαία πλατφόρμα δεν είναι έτοιμη.

Δεν είναι, βέβαια, καθόλου πρωτότυπο για την Κυβέρνησή σας, γιατί θα πω ότι τα ίδια ισχύουν και για τον αναπτυξιακό νόμο, που τόσο καιρό μετά η ηλεκτρονική του πλατφόρμα δεν είναι έτοιμη και δέχεστε τις έγχαρτες δηλώσεις, αλλά κυρίως για όλο το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, το λεγόμενο «αγροτικό ΕΣΠΑ», κύριε Υπουργέ, του οποίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν είναι έτοιμη και δύο χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος η αξιολόγηση χιλιάδων αιτήσεων, όπως για παράδειγμα των νέων αγροτών, παραμένει μετέωρη. Το πότε θα ολοκληρωθεί, βεβαίως, η πλατφόρμα για το παράνομο σχέδιο, ουδείς μπορεί να γνωρίζει και να εμπιστεύεται, παρά τις εξαγγελίες σας. Καταλαβαίνει κανείς τον φόρτο ο οποίος θα σωρευτεί στις περιφερειακές ενότητες που θα υποδεχτούν τις αιτήσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας, από την αρχή του έτους, δυστυχώς, κλείνουν ενενήντα επιχειρήσεις κάθε μέρα. Από τον Ιανουάριο έχουν κοκκινήσει δάνεια ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, εκ των οποίων το 80% ήταν ρυθμισμένα και έγιναν κόκκινα.
Τον Δεκέμβριο του 2016, τρία δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεων έκαναν φτερά κι εσείς φέρνετε ένα σχέδιο νόμου κάνοντας μια τρύπα στο νερό, γιατί ούτε δεσμευτικό για τα εμπλεκόμενα μέρη είναι ούτε συγκεκριμένα κίνητρα δίνει στους πιστωτές για να εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία ούτε, κυρίως, προστατεύει τους οφειλέτες που έχουν την καλή πρόθεση.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα ο Πρωθυπουργός κομπορρημονεί ανερυθρίαστα, ότι πλέον δεν υπάρχουν αγανακτισμένοι στους δρόμους, ξεχνώντας προφανώς ότι πολλοί από τους αγανακτισμένους που έστηναν τα λαϊκά δικαστήρια, βρίσκονται σήμερα στα βουλευτικά ή στα υπουργικά έδρανα.

Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι επειδή δεν υπάρχουν κοινωνικές κινητοποιήσεις, υπάρχει ανοχή στην Κυβέρνησή του. Θα διαπιστώσει πολύ σύντομα ότι η πιο άγρια και έντονη κοινωνική οργή είναι η βουβή οργή των πολιτών, η βουβή οργή των πολιτών που θα εκφραστεί εκκωφαντικά στις κάλπες.
Μέχρι τότε εσείς θα μετράτε πόσο μεγάλη είναι η έξοδος των εκδρομέων τα Σαββατοκύριακα και τα τριήμερα και οι Υπουργοί σας θα φέρνουν νομοθετήματα σαν αυτά εδώ, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες στην καταχρεωμένη, δυστυχώς, ελληνική κοινωνία.

(Η δημοσιογράφος Φωτεινή Αραμπατζή είναι βουλευτής Σερρών της ΝΔ).

 

Πολυμέσα