Κώστας Χατζηδάκης: Τα πανηγύρια του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβερνητική πλειοψηφία οργανώνει ένα ακόμα πανήγυρι, επιλύει σήμερα ένα ακόμα πρόβλημα. Στο τέλος φοβάμαι ότι θα πάτε από πλήξη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι! Τόσα πολλά προβλήματα που έχετε επιλύσει, δεν θα έχετε τι να κάνετε, δεν θα ξέρετε πώς να περνάτε την ώρα σας.


Αυτή τη φορά πανηγυρίζετε, διότι επιλύετε και το θέμα των κόκκινων δανείων. Όμως -σημειώστε το που σας το λέω- με αυτό το νομοσχέδιο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων θα επιδεινωθεί. Εάν δεν το πιστεύετε, σε μερικούς μήνες θα τα πούμε.

Βεβαίως, δεν με εκπλήσσει ότι η Κυβέρνηση έχει ροπή προς τα πανηγύρια. Πανηγυρίζει για τα πάντα και τα αντίθετά τους. Μέχρι τώρα πανηγυρίζατε -θυμηθείτε πόσες φορές, εκατοντάδες φορές, μας το είχατε πει εδώ στη Βουλή- για το ότι μετά τις δεκαεπτά ώρες διαπραγμάτευσης που έκανε ο κ. Τσίπρας είχατε πετύχει να υπάρχουν χαμηλοί στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα. Πανηγυρίζατε, διότι σε αντίθεση με εμάς τους ανάλγητους, τους νεοφιλελεύθερους, τους τρισκατάρατους, εσείς είχατε κατορθώσει να έχετε πολύ χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Τώρα, τις τελευταίες μέρες πανηγυρίζετε για το ακριβώς αντίθετο, για το ότι πετύχατε -σε περίοδο ύφεσης μάλιστα- υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα με μια σειρά μέτρα που οδήγησαν σε υπερφορολόγηση των πολιτών. Πανηγυρίζετε, λοιπόν, για τα πάντα και για το άσπρο και για το μαύρο και για το ένα και για το ακριβώς αντίθετο. Δεν θα πω ότι είστε κυβέρνηση για τα πανηγύρια, αλλά ότι έχετε ροπή στα πανηγύρια θα το συνομολογήσετε και εσείς οι ίδιοι.

Εν πάση περιπτώσει, εδώ έχουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα έπρεπε, έστω και την τελευταία στιγμή, να σας προβληματίσει.
Κύριε Υπουργέ, πραγματικά δεν τα λέω γιατί δεν έχουμε αντιπολιτευτικό αντικείμενο. Δόξα τον Θεό μάς προσφέρετε κάθε μέρα. Όμως, εδώ το πράγμα θα καταστεί επικίνδυνο για όλους τους εμπλεκόμενους: τράπεζες, επιχειρήσεις, την πραγματική οικονομία.

Πρώτα από όλα, κυρίες και κύριοι, η Κυβέρνηση μιλάει για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Εδώ δεν είναι ούτε εξωδικαστικούς, ούτε συμβιβασμός. Υπάρχει μια μακρόσυρτη διαδικασία που καταλήγει σε δικαστήρια, τα οποία ήδη είναι υπερφορτωμένα λόγω του νόμου Κατσέλη. Εκκρεμούν διακόσιες χιλιάδες υποθέσεις και ορίζονται δικάσιμοι το 2032. Εδώ θα πάμε σε μια ομηρία και των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Το πρόβλημα θα γίνει ακόμα οξύτερο.

Επίσης, προβλέπονται είκοσι πέντε έγγραφα -όχι είκοσι τέσσερα, είκοσι πέντε έγγραφα- πιστοποιητικά και βεβαιώσεις μόνο και μόνο για την υποβολή της αίτησης για την ένταξη στον μηχανισμό. Η δε ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα λειτουργεί και υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει τον Ιούνιο, το δε σύστημα θα λειτουργήσει, αλλά παλαιά, με τον παραδοσιακό τρόπο. Φανταστείτε τι ειδυλλιακό χάος θα δημιουργηθεί τις επόμενες ημέρες και τους επόμενους μήνες.

Επίσης -και αυτό το θεωρώ το πιο σημαντικό από όλα- δεν υπάρχει ούτε κίνητρο, ούτε κύρωση για τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν το θέμα και να μην κάθονται να το κλωσάνε. Δεν υπάρχει τίποτα.
Επομένως φοβούμαι ότι και αυτό το νομοσχέδιο θα έχει την τύχη του νόμου Σταθάκη, ο οποίος ψηφίστηκε και αυτός εν χορδαίς και οργάνοις στα τέλη του 2015, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ορατά ούτε με μικροσκόπιο. Αυτή είναι η κατάσταση και είμαι βέβαιος ότι θα με θυμηθείτε όχι μετά από πολύ καιρό, μετά από δύο - τρεις μήνες.

Τώρα θα μπορούσατε να πείτε: «Και καλά, εσείς που τα λέτε, έχετε κάτι καλύτερο να μας προτείνετε;» Ναι, έχουμε και είναι και κατατεθειμένο από τον περασμένο Οκτώβρη. Για τις μικρές επιχειρήσεις έχουμε προτείνει ένα απλό πράγματι εξωδικαστικό μηχανισμό, αυτοματοποιημένο, που τον περιγράφουμε με λεπτομέρειες και βασίζεται εν πολλοίς στον νόμο Δένδια, τον οποίο τον παγώσατε.
Τον κρατήσατε «στο ψυγείο» σας και δεν τον εφαρμόσατε για δύο -δυόμισι χρόνια. Απλώς επεκτείνουμε τη λογική αυτού του αυτοματοποιημένου μηχανισμού και για χρέη στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεύτερον, για τις μεγάλες επιχειρήσεις προτείνουμε ρυθμίσεις στην πτωχευτική και στην προπτωχευτική διαδικασία, έξι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, οι οποίες αποσκοπούν να περιορίσουν, να συντμήσουν τον χρόνο που απαιτείται γι' αυτές τις διαδικασίες. Για την πτωχευτική διαδικασία ο στόχος είναι να πέσουμε από τα δέκα στα δύο χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε προτείνει τη θέσπιση κινήτρων και κυρώσεων στις τράπεζες, έτσι ώστε να κινηθούν γρήγορα και να αντιμετωπιστεί επί της ουσίας το θέμα, διότι απλά και μόνο θέτοντας στόχους ότι τα κόκκινα δάνεια πρέπει να περιοριστούν από το 45% στο 40%, ας πούμε, δεν θα πετύχετε τίποτα. Διότι τι λέει ένας απλός στόχος που τίθεται; Θα μπορούσατε να πείτε όχι 40%, αλλά 38%, 33,5%, οτιδήποτε.

Δεν είναι καθόλου σοβαρά αυτά τα πράγματα, κύριε Υπουργέ. Γι' αυτό και θα δείτε στους επόμενους μήνες το πρόβλημα να οξύνεται και για τις επιχειρήσεις και για τις τράπεζες. Λυπάμαι που μαζί με την τρόικα ερχόσαστε και δίνετε μια ακόμα σπρωξιά και στο τραπεζικό σύστημα και στις επιχειρήσεις της χώρας, διότι μαζί με την τρόικα φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο αντί να είναι βήμα μπρος, θα είναι βήμα προς τα πίσω. Θα οξυνθεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων και αυτό είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις και για τις τράπεζες, αλλά είναι σημαντικό συνολικά για την οικονομία, διότι, αν αντιμετωπιστεί το ζήτημα, μπορεί πράγματι να διοχετευθεί παραπάνω ρευστότητα στην αγορά, που την έχει ανάγκη όσο τίποτε άλλο.

Το βασικό, λοιπόν, συμπέρασμα, κύριε Πρόεδρε, που προκύπτει κι απ' αυτό το νομοσχέδιο, είναι ότι τούτη εδώ η Κυβέρνηση, παρά τις προθέσεις της, –δεν κάνω δίκη προθέσεων ποτέ- δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και το μνημόνιο μεταξύ των άλλων και γιατί δεν μπορεί να διαβάσει, να αναγνώσει σωστά την οικονομική και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Τις περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που κάνει τις κάνει λάθος και όσες κάνει σωστά τις παρουσιάζει μόνη της ότι είναι λάθος πολιτική. Δυσφημεί μόνη της κι όσα λίγα σωστά κάνει.

Με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα της Ελλάδας οξύνεται, το πρόβλημα της εμπιστοσύνης προς την οικονομία επιτείνεται και η χώρα συνεχίζει να μπαίνει πιο βαθιά μέσα στο τέλμα.

Ο Πρωθυπουργός για την τελευταία διαπραγμάτευση μάς είπε ότι τουλάχιστον πετύχατε να μη χάσετε με ένα σκορ που θα θύμιζε ματς «Μπαρτσελόνα - Πανελευσινιακού». Εκείνο το οποίο είμαι σίγουρος ότι κάνετε, όμως, είναι κάτι άλλο. Είναι ότι είχατε μια στρατηγική «Βραδυποριακού», η οποία κατέληξε σε αποτελέσματα «Ταλαιπωριακού» και για τη χώρα και για τους πολίτες! Γι' αυτό θα σας έλεγα ότι θα ήταν καλύτερο τόσο για εσάς τους ίδιους, όσο και για τους Έλληνες πολίτες να φεύγετε μια ώρα αρχύτερα.( Ο Κώστας Χατζηδάκης είναι πρώην υπουργός, βουλευτής και αντιπρόεδρος της ΝΔ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline