Ο Ντόναλντ Τραμπ πολεμοχαρής και αντιφατικός, αυτοδιαψεύδεται. Υπέρ της απομόνωσης των ΗΠΑ, τώρα σε περιοδεία στη Μέση Ανατολή και Ευρώπη, αφού πάλι βομβάρδισε τη Συρία. Κύριο

Σε αντίθεση με τη γραμμή εγκατάλειψης της Μέσης Ανατολής του Ομπάμα, ο Τράμπ παρεμβαίνει ενεργά, προκαλεί τη Ρωσία με τον νέο βομβαρδισμό των δυνάμεων του Ασάντ. Επίσης από πολέμιος της ενότητας της Ευρώπης-όπως και Πούτιν, την επισκέπτεται με πολλά ερωτηματικά για τις νέες επιλογές του.

Ουδέποτε άλλοτε ήταν τόσο χαμηλές οι προσδοκίες στην έναρξη μιας διεθνούς περιοδείας ενός Αμερικανού προέδρου, όσο σήμερα με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οι προκάτοχοί του στο αξίωμα συνήθιζαν μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους να επισκέπτονται πρώτα τους γείτονες -Καναδά και Μεξικό- ή τους Ευρωπαίους συμμάχους. Αλλά ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου δεν είναι ένας συνηθισμένος πρόεδρος. Ο πρώτος σταθμός της περιοδείας που αρχίζει σήμερα είναι η Σαουδική Αραβία, μετά το Ισραήλ και η Ρώμη, ακολουθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τέλος η σύνοδος G7 στη Σικελία. Και μόνον η σειρά που επέλεξε στέλνει το μήνυμα: δεν είναι οι εταίροι στη Δύση η προτεραιότητά του, αλλά η Μέση Ανατολή.

Εννιά ημέρες θα διαρκέσει αυτός ο μαραθώνιος που θα τον φέρει απ' το Ριάντ στο Τείχος των Δακρύων, κι απ' το Βατικανό στις Βρυξέλλες και τη Σικελία, όπου θα βρεθεί παρέα με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη: μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδράσει απ' τα σκάνδαλα που τον κατατρύχουν καθημερινά εντός των τειχών και να προβληθεί ως ηγέτης μιας υπερδύναμης – έστω κι αν η τελευταία πασχίζει επί των ημερών του να βρει τον βηματισμό της.

Στον αμερικανικό Τύπο σχολιάζουν ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει στην περιοδεία του αυτή να δείξει ότι μπορεί να είναι -όταν το θέλει- ένας πρόεδρος με κύρος, που κρατά τον κόσμο στα χέρια του. Οι δύο ομιλίες που θα εκφωνήσει στο Ριάντ και την Ιερουσαλήμ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας θα μιλήσει για το Ισλάμ, το ίδιο Ισλάμ που εκείνος έλεγε στην προεκλογική του εκστρατεία ότι «μισεί την Αμερική». Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βρει συμμάχους εκεί, αφού οι Σαουδάραβες κι οι εταίροι τους στην περιοχή εκτιμούν τον Τραμπ λόγω της σκληρής γραμμής του έναντι του ορκισμένου περιφερειακού τους εχθρού, της Τεχεράνης. Ο Τραμπ απ' την άλλη ελπίζει στην υποστήριξη τους στον πόλεμο κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους».

Στο Ισραήλ τον περιμένουν μ' ένα μείγμα αισιοδοξίας και σκεπτικισμού. Εδώ και μήνες ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι θέλει να φέρει την ειρήνη στην περιοχή, αλλά πώς θα τα καταφέρει εκεί που απέτυχαν οι διπλωματικές προσπάθειες τόσων δεκαετιών παραμένει άγνωστο. Απ' τη μια τοποθέτησε πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ έναν άνθρωπο που έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την επέκταση των εβραϊκών οικισμών κι απ' την άλλη βάζει στο συρτάρι τα σχέδια για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας απ' το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ κι εκφράζεται θετικά για τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς...

Ορισμένοι απ' τους οικοδεσπότες του ανησυχούν για τις αντιδράσεις του απρόβλεπτου Προέδρου. Γι' αυτό και αποφάσισαν στο ΝΑΤΟ, όπως αποκάλυψαν πηγές στο Foreign Policy, να περιορίσουν στα δύο έως τέσσερα λεπτά την ομιλία κάθε αρχηγού κράτους στη σύνοδο των Βρυξελλών γιατί ο Τραμπ βαριέται εύκολα...

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να πασχίσει πολύ για να κρύψει την αδιαφορία του απ' τους συνομιλητές του και να εστιάσει στα φλέγοντα ζητήματα της διεθνούς σκηνής, αφήνοντας στην άκρη την προσφιλή του ενασχόληση με το Twitter στη διάρκεια της περιοδείας του . Κι ίσως αυτή η περιοδεία να κριθεί στο τέλος επιτυχημένη απ' τους συνεργάτες του και τους οπαδούς του αν καταφέρει ο Τραμπ να μη ξεφύγει πολύ απ' το σενάριο που τόσο προσεκτικά του ετοίμασαν στο Λευκό Οίκο και να μη δημιουργήσει νέους εχθρούς.

Η Μελάνια Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό ως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, συνοδεύοντας τον σύζυγό της Ντόναλντ Τραμπ στο επίσης πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό που αρχίζει εντός της ημέρας, μια οκταήμερη περιοδεία σε τέσσερις χώρες και με πέντε σταθμούς.
Το προεδρικό ζεύγος θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Ρώμη και τη Σικελία στην Ιταλίακαι τις Βρυξέλλες στο Βέλγιο, ενώ το ταξίδι περιλαμβάνει ακρόαση από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. Θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον στις 27 Μαΐου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η γεννημένη στη Σλοβενία Πρώτη Κυρία θα συνοδεύσει τον πρόεδρο σε διάφορες εκδηλώσεις, ενώ θα μετάσχει μόνη της σε άλλες, έχοντας συνομιλίες με γυναίκες και παιδιά. Στο τελευταίο μέρος του ταξιδιού, η Μελάνια θα παραστεί σε προγράμματα για συζύγους στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ (24-25 Μαΐου) στις Βρυξέλλες και της G7 (26-27 Μαΐου) στην Ταορμίνα της Σικελίας. Το ταξίδι της θα ολοκληρωθεί με ομιλία της προς το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και τις οικογένειές τους στην Ιταλία.

«Είμαι ενθουσιασμένη με το επερχόμενο ταξίδι, το οποίο δεν θα είναι μόνο μια ευκαιρία να στηρίξω τον σύζυγό μου ο οποίος εργάζεται πάνω σε σημαντικά θέματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικών σχέσεων, αλλά επίσης θα είναι τιμή για μένα να επισκεφθώ και να συνομιλήσω με γυναίκες και παιδιά από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές προοπτικές», τονίζει η Μελάνια.
Ο Λευκός Οίκος θα ανακοινώνει το ημερήσιο γενικό πρόγραμμα της Πρώτης Κυρίας μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη εκδήλωση και έναν πλήρη απολογισμό των δραστηριοτήτων της στο τέλος κάθε ημέρας.

Ο Τραμπ χτύπησε κομβόι του Άσαντ. Οργή στη Μόσχα

Το Reuters επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές ανέφερε πως αμερικανικά μαχητικά έπληξαν στόχους των δυνάμεων του Ιράκ και της Συρίας οι οποίες επιχειρούσαν σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από βάσεις συμμάχων των ΗΠΑ. Οι Ρώσοι κάνουν λόγο και για δεύτερο χτύπημα εναντίον αμάχων

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν στόχους στη Συρία για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες.
Ο στρατός των ΗΠΑ χτύπησε χθες, Πέμπτη, οχήματα του συριακού στρατού του Άσαντ κοντά στη βάση At Tanf, όπου όπως αναφέρει το Vox.com, οι Αμερικανοί εκπαιδεύουν Σύρους αντάρτες που αντιμάχονται τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Το χτύπημα αυτό του Τραμπ εγείρει νέα ερωτηματικά για το πώς αποφασίζει να κινηθεί ο νέος πλανητάρχης ως προς το ζήτημα της Συρίας και προκάλεσε σήμερα, διπλωματική εμπλοκή.

Όπως αναφέρει το Reuters, το χτύπημα εναντίον των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων (πολιτοφυλακή) από αεροσκάφη της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σήμανε άμεσο συναγερμό στη Μόσχα η οποία αντέδρασε με επίσημη ανακοίνωση της, κάνοντας λόγο και για δεύτερο πλήγμα εναντίον αμάχων.

Οι ΗΠΑ αρνούνται πλήγμα κατά αμάχων

"Η αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσε ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός στη Συρία στις 17 Μαΐου έπληξε αμάχους και είναι απαράδεκτη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο Γκατίλοφ, έκανε τις δηλώσεις αυτές από τη Γενεύη και τόνισε ότι "η επίθεση παραβίασε την εθνική κυριαρχία της Συρίας". Πρόσθεσε δε, ότι δεν θα συμβάλλει "στις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής επίλυσης της σύγκρουσης".

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε, μόνο χθες Πέμπτη, μία αεροπορική επιδρομή εις βάρος της πολιτοφυλακής η οποία στηρίζεται από τη συριακή κυβέρνηση και η οποία συνιστά απειλή για τις ΗΠΑ και για τους υποστηριζόμενους από αυτές Σύρους μαχητές στα νότια της χώρας. Οι αξιωματούχοι τη χαρακτήρισαν "μέτρο αμιγώς αμυντικού χαρακτήρα".

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ώρα που η πολιτοφυλακή κατευθυνόταν προς τη στρατιωτική βάση αλ Τανφ στη νότια Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και την Ιορδανία, η οποία χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές δυνάμεις και τις δυνάμεις των ανταρτών που υποστηρίζει η Ουάσινγκτον.
Ο Γκατίλοφ διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του αφορούν "την επίθεση της 17ης Μαΐου", για την οποία η Ουάσινγκτον δεν έχει κάνει καμία επίσημη δήλωση.
Δηλώσεις έγιναν από πλευράς ΗΠΑ, μόνο για το χτύπημα της 18ης Μαΐου:

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, πρόκειται για "μεμονωμένο γεγονός" που δεν υποδηλώνει κάποια αλλαγή στη στρατηγική του διεθνούς συνασπισμού ο οποίος βομβαρδίζει μόνο τους τζιχαντιστές στη Συρία. "Δεν πλήξαμε όλη την αυτοκινητοπομπή, μόνο ορισμένα από τα οχήματα στην κεφαλή της", πρόσθεσε. Παράλληλα, αρνήθηκε ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση ανταρτών στη βάση At Tanf, οι ΗΠΑ αναφέρουν πως πρόκειται για άτομα που λαμβάνουν πράγματι στρατιωτική κατάρτιση "για να πολεμήσουν τους Ισλαμιστές", ενώ σημειώνουν πως προηγήθηκε μάχη των ανταρτών της βάσης με την ομάδα συμμάχων του Άσαντ "η οποία κινείτο απειλητικά" στην περιοχή. Εν συνεχεία ακολούθησε ο βομβαρδισμός που φέρνει στην επιφάνεια νέα διπλωματικά ζητήματα εμπλοκής ανάμεσα στις δύο μεριές.

Θυμίζουμε πως οι ΗΠΑ χτύπησαν στις 7 Απριλίου την αεροπορική βάση Σαϊράτ, τη μεγαλύτερη στη Συρία μετά την βάση της Λαττάκειας, στα δυτικά της Χομς. Η επίθεση αυτή ήταν η απάντηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στη χημική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους την οποία απέδωσαν οι ΗΠΑ στον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυρός σύμμαχος του προέδρου της Συρίας, είχε χαρακτηρίσει και τότε την αμερικανική επιχείρηση, "επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους"

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline