Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Κατατμίζοντας τον νόμο Κοντονή

Τρέχει το Υπουργείο Αθλητισμού με το παρόν σχέδιο νόμου να προλάβει τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στις 30 Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο γνώριζε πολύ καλά και πολύ νωρίς πότε θα γίνει η συνέλευση της ΕΠΟ και παρά το γεγονός ότι στα μέσα Μαΐου είχαμε μια πρώτη εικόνα για τις αλλαγές που είχε ζητήσει τόσο η UEFA όσο και η FIFA.

Ωστόσο, αποδίδετε τον χαρακτήρα του επείγοντος σε ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να έρθει με κανονική διαδικασία. Έτσι, με την προχειρότητα και τη βιαστική διατύπωση των διατάξεων δημιουργούνται θέματα αντί να επιλύονται ζητήματα.
Είναι μάλιστα, εντυπωσιακό, κύριε Υπουργέ, ότι σήμερα τεμαχίζεται ο νόμος Κοντονή, ενώ επιμένετε να μη φέρνετε στη Βουλή τον αθλητικό νόμο που εσείς ως Κυβέρνηση διατυμπανίζατε. Να θυμίσω ότι διαλαλούσατε τότε, με τον νόμο Κοντονή, ότι θα αντιμετωπίσετε τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Τότε περηφανευόταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν θα διστάσετε να βάλετε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων, ότι θα τα βάλετε με το κατεστημένο, ότι θα τα βάλετε με τη διαφθορά, όπως λέγατε. Αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν υπάρχει.

Τι υπάρχει; Μια κομπορρημοσύνη χωρίς ουσία. Διότι θα είχε ιδιαίτερη βαρύτητα -θα έλεγα- και ουσία το νομοσχέδιο, αν προκρινόταν ένα συνολικό σχέδιο εξυγίανσης του επαγγελματικού αλλά και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ένα νομοσχέδιο που θα είναι αποτέλεσμα μιας υπερκομματικής διαδικασίας, μιας διαβούλευσης, αποτέλεσμα ενός διαλόγου που θα αντανακλά την κοινωνική αποδοχή, ώστε ο νόμος που θα προκύψει να εφαρμοστεί στο σύνολό του.

Με νομοθετικά τεμάχια -κατά τη βούληση κάθε Υπουργού- που υπόκεινται εκβιαστικά προς ψήφιση, δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα για σκληρές μάχες ενάντια στα συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο.
Κύριε Υπουργέ, φέρτε τον αθλητικό νόμο στη Βουλή για να τα δούμε και να τα συζητήσουμε όλα.
Τώρα, επί του παρόντος νομοσχεδίου.

Στο άρθρο 1, ο κ. Κοντονής με τον ν. 4326/2015 νομοθέτησε ότι η ΕΠΟ θα λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα και όχι με βάση το καταστατικό της. Διεμήνυε τότε ότι παρά το γεγονός ότι σέβεται το αυτοδιοίκητο, η Κυβέρνηση θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα που της παρέχει το Σύνταγμα, μιλώντας φυσικά ξεκάθαρα για ένα ανεξέλεγκτο σύστημα που έχει δημιουργηθεί.

Σήμερα, κύριε Υπουργέ, ανατρέπετε τον νόμο Κοντονή, μετά από την υπόδειξη της FIFA, ώστε η ΕΠΟ να λειτουργεί βάσει του καταστατικού της. Δηλαδή εσείς σήμερα ουσιαστικά τι φέρνετε; Φέρνετε ξανά την κανονικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το είχαμε τονίσει και τότε, κύριε Υπουργέ. Και αυτό το λέω όχι βέβαια για την ιστορία, αλλά απλώς για να θυμίσω ότι τότε μονίμως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήθελε τεχνηέντως να βρίσκει εχθρούς ώστε να μπορεί, φυσικά, να δικαιολογείται στη συνέχεια.

Η πρότασή μας και τότε και τώρα είναι η ίδια: Φέρτε τον αθλητικό νόμο να λύσουμε όλα τα ζητήματα, να βρούμε τα νομοθετικά κενά και τους ανενεργούς νόμους, να δούμε τα οικονομικά των ομοσπονδιών, να δούμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, να δούμε τους πραγματικούς όρους για τη βία στα γήπεδα, να αξιολογήσουμε και να καθορίσουμε τις κυρώσεις στην αθλητική διαιτησία, να τα δούμε όλα και να αποδείξουμε -και νομοθετικά αλλά και πρακτικά- ότι μεριμνούμε και επιδιώκουμε να υιοθετήσουμε ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο για τον αθλητισμό, που θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη για διαφάνεια και αξιοπιστία, που σέβεται το Σύνταγμα, τη νομοθεσία και το κοινοτικό δίκαιο. Διότι από μόνη της, χωρίς επικουρικό πλαίσιο, η κάρτα φιλάθλου δεν μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως επίσης και η κατηγοριοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που προκρίνει το παρόν νομοσχέδιο.

Κύριε Υπουργέ, σας ανέλυσε στην Επιτροπή η εισηγήτριά μας, η κ. Κεφαλίδου, για ποιους λόγους πιέζουμε για μια πληρέστερη διατύπωση των άρθρων, για να μην υπάρχει η ασάφεια και η ελλιπής αναφορά, όπως στη διάταξη για την αθλητική αναγνώριση στην Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων. Σας είπαμε τις προτάσεις μας και πώς θα μπορούσαν αυτές να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο ώστε να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα και φυσικά να μη δημιουργήσουμε και προστιθέμενη γραφειοκρατία.

Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο αθλητισμός είναι δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας που χρειάζεται τη στήριξη όλων μας, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς κομματικές κορώνες, χωρίς πολλά «θα». Οι δυνατότητες της χώρας μας φάνηκαν και εκτιμώ ότι αποτυπώθηκαν ανεξίτηλα. Μην ξεχνάτε το στοίχημα που όλοι μαζί κερδίσαμε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην καθ' όλα πετυχημένη διοργάνωση των ολυμπιακών εκείνων αγώνων.
Ας βάλουμε λοιπόν και πάλι στόχο να επιστρέψουμε σε εκείνο το σημείο και να βάλουμε επιτέλους τάξη στο χάος που έχει δημιουργηθεί στον χώρο του αθλητισμού.

Κύριε Υπουργέ, στην Ελλάδα της κρίσης με τον πληθυσμό να γερνά, όπως καταγράφηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, σε μια εποχή που το δημογραφικό και η υπογεννητικότητα είναι μείζονα ζητήματα για την ελληνική κοινωνία, χρειάζεται πραγματικά ουσιαστική στήριξη και κρατική μέριμνα για την πολύτεκνη οικογένεια.

Στα πρότυπα των εθνικών μεταρρυθμίσεων και ρυθμίσεων για τους πολυτέκνους που ήδη υπάρχουν στη νομοθεσία, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος έχει διατυπώσει ένα δίκαιο αίτημά της, το οποίο φυσικά ανταποκρίνεται στις αρχές του κοινωνικού κράτους, αλλά και στη σημερινή συγκυρία, να δημιουργηθεί ειδική κατηγορία για τα τέκνα των πολύτεκνων οικογενειών που διαθέτουν φυσικά τα νόμιμα προσόντα. ( Ο εκπαιδευτικός Δημ. Κωνσταντόπουλος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρναν ίας του ΠΑΣΟΚ)

 

Πολυμέσα