Γιώργος Πάντζας: Καμένη γη από ΝΔ- ΠΑΣΟΚ

Συζητάμε μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αθλητισμού, όσο και αν θέλουν κάποιοι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης να το μειώσουν. Μας έχουν συνηθίσει, άλλωστε, να είναι κόντρα σε ό,τι και αν νομοθετεί η Κυβέρνηση. Θα έλεγε κανείς ότι κάθε πρωί συνεννοείστε μεταξύ σας τηλεφωνικώς για να έχετε ενιαία γραμμή.


Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που χαρακτηρίζεται από παρεμβάσεις ριζοσπαστικές και αναγκαίες, που πολλές από αυτές σε συνάρτηση με την πραγματικότητα που επικρατεί στον χώρο του αθλητισμού είναι αυτονόητες και απαιτητές, μια πραγματικότητα που τουλάχιστον στο κομμάτι των αθλητικών εγκαταστάσεων θυμίζει καμένη γη, αυτή που άφησαν τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, που συγκυβέρνησαν τα τελευταία τριάντα χρόνια τον τόπο και τον χρεοκόπησαν.

Μη νομίζετε ότι ο ελληνικός λαός έχει πάθει αμνησία και δεν ξέρει ποιος δημιούργησε αυτή την καμένη γη: Αθλητικές εγκαταστάσεις που μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες αφέθηκαν στη μοίρα τους χωρίς αξιοποίηση, χωρίς συντήρηση, παρά μόνο φορτωμένες με μεγάλα χρέη.
Σήμερα, λοιπόν, με την κατηγοριοποίηση που προβλέπει το σχέδιο νόμου ορίζουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αθλούμενων, αλλά και των θεατών. Ξεκινάμε τη διαδικασία, ώστε οι αθλητικές εγκαταστάσεις να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας, μια απαραίτητη προϋπόθεση για τη μελλοντική αξιοποίησή τους.

Νομοθετούμε με γνώμονα τα λαϊκά και κοινωνικά ερείσματα. Αναφέρομαι στη διάταξη, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε αθλητικές ανώνυμες εταιρείες να υποβιβάζονται χωρίς, όμως, να απαλλάσσονται από τα χρέη που έχουν δημιουργήσει προς το Δημόσιο, τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης κ.ο.κ., προστατεύοντας, όμως, το ερασιτεχνικό σωματείο τους, δηλαδή, την ιστορία του συλλόγου και της παράδοσης, που για δεκαετίες δημιούργησε, έχοντας αφήσει παρακαταθήκες για το ίδιο το άθλημα.
Νομοθετούμε με βάση τις σημερινές κοινωνικές ανάγκες στον τομέα του αθλητισμού και κυρίως ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι Special Olympics, οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευμένοι, τους οποίους η πολιτεία αναγνωρίζει και στηρίζει.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να πούμε ότι με το νομοσχέδιο αυτό επιλύουμε σημαντικές και χρόνιες παθογένειες, ενώ παράλληλα προωθούμε μία άλλη λογική στον αθλητισμό.
Πέραν αυτών, όμως, θέλω να σταθώ στις δύο τροπολογίες που κατέθεσα με συναδέλφους μου Βουλευτές και που θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικές.
Η πρώτη αφορά τις άδειες προπονητών και αθλητών που θα πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να παίρνουν από τη δουλειά τους, κατά το στάδιο της προετοιμασίας τους. Αυτό νομίζω ότι δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση. Όλοι το καταλαβαίνουμε.

Η δεύτερη αφορά το τεράστιο θέμα της κάρτας υγείας αθλητή. Ένα χρόνιο πρόβλημα που απαιτεί μία σημαντική παρέμβαση και ο λόγος είναι ότι εδώ και δεκαοκτώ χρόνια εκκρεμεί η κοινή υπουργική απόφαση που αφορά την κάρτα του αθλητή. Γιατί υπήρχαν πολλές συντεχνίες, οι οποίες ήθελαν να συμμετέχουν, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει όλο το σύστημα. Χωρίς ιατρικά πρωτόκολλα, αν είναι δυνατόν! Ποιες εξετάσεις απαιτούνται, ώστε να προλάβουμε αιφνίδιους θανάτους νέων ανθρώπων; Είναι μία σημαντική παρέμβαση. Γιατί η αυθαιρεσία που υπάρχει στο θέμα αυτό ήταν και είναι τεράστια.

Όλοι θα γνωρίζετε ή θα έχετε ακούσει ότι οι ιατρικές εξετάσεις των αθλητών δεν ήταν πάντα ουσιαστικές. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, έμπαινε η ιατρική σφραγίδα στο δελτίο ερήμην του αθλητή. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να τελειώσει, γιατί μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Αντί, λοιπόν, να στηριχθεί η τροπολογία αυτή και από τα άλλα Κόμματα, ενώ επί δεκαοκτώ χρόνια δεν είχε κάνει τίποτε η Νέα Δημοκρατία, σήμερα μας εγκαλεί για το γεγονός ότι λύνουμε αυτή την παθογένεια. Τι άλλο να ακούσουμε πραγματικά; Είναι κανείς να απορεί με τα επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το πάρτι στον τομέα του αθλητισμού τελείωσε. Αυτό βέβαια, σας δυσαρεστεί, κύριοι της Αντιπολίτευσης. Τελείωσε οριστικά η εποχή που ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία νομοθετούσαν υπέρ των παραγόντων και των κομισάριων στον αθλητισμό. Η νέα εποχή σηματοδοτεί παρεμβάσεις με θετικό κοινωνικό πρόσημο και κύριο μέλημα και προτεραιότητα, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Είμαστε, λοιπόν, έτοιμοι στο τελικό στάδιο, να εισάγουμε στα αθλητικά και κοινωνικά δρώμενα, έναν νέο νόμο-πλαίσιο εκσυγχρονισμένο και διαχρονικό, δίκαιο και αναβαθμισμένο με τις σημερινές παρεμβάσεις του Υπουργείου που θα ενσωματωθούν στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο θα το φέρουμε προς ψήφιση μέσα στη χρονιά. Είναι, λοιπόν, μία σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που δικαιολογεί σε πολλά άρθρα της το επείγον της νομοθέτησης. Είναι μία σημαντική νομοθέτηση που –προσέξτε- διορθώνει και όχι τακτοποιεί. Γιατί στην τακτοποίηση οι εξπέρ του είδους είναι άλλοι και έχουν ονοματεπώνυμο. Ο ελληνικός λαός τους γνωρίζει. Είναι γνωστοί οι κατά κόσμον ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία.( Ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Πάντζας είναι βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline