Το χωριό Χάσλοχ «δείχνει» το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών

Τι ψηφίζει το Χάσλοχ; Αν και το μέρος είναι άγνωστο στους περισσότερους, για τους ειδικούς η απάντηση έχει μεγάλη σημασία, επειδή το Χάσλοχ, ένα μεγάλο χωριό στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, απολαμβάνει εδώ και χρόνια τον τίτλο τού «πιο αντιπροσωπευτικού τόπου στη Γερμανία».

Χρησιμοποιώντας έναν κατάλογο κριτηρίων - συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του εισοδήματος, της εκπαίδευσης και της οικογενειακής κατάστασης - οι στατιστικολόγοι έχουν αναδείξει τους 21.000 κατοίκους του ως το καλύτερο δείγμα του συνολικού πληθυσμού της Γερμανίας. Από τα μέσα της δεκαετίας του '80, μάλιστα, η Εταιρεία Ερευνας Καταναλωτών (GfK) έχει καθιερώσει το Χάσλοχ ως τόπο δοκιμής νέων προϊόντων. Με το σκεπτικό ότι αν μια σούπα, λόγου χάρη, αρέσει στους κατοίκους εκεί, θα έχει επιτυχία σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Εξίσου αντιπροσωπευτική είναι και η συμπεριφορά των κατοίκων του Χάσλοχ στις εκλογές: το χωριό είναι χρήσιμο «βαρόμετρο» και σε αυτές τις εκλογές, που θεωρούνται ευρέως ως δημοψήφισμα για τη 12ετή καγκελαρία της Ανγκελα Μέρκελ. Ολες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μέχρι στιγμής ασφαλή νίκη για τους Χριστιανοδημοκράτες της, και στο Χάσλοχ το CDU προηγείται με σχεδόν 15 μονάδες διαφορά από τους Σοσιαλδημοκράτες, ακριβώς όσο δείχνουν και τα εθνικά ποσοστά.

Στο Χάσλοχ λένε, λοιπόν, ότι η σταθερότητα είναι αυτό που μετράει πάνω απ' όλα εν όψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου. Γι' αυτό εκτιμούν τη Μέρκελ. «Αποπνέει ηρεμία. Δεν παίρνει βιαστικές αποφάσεις. Τα πηγαίνει καλά με τη Γαλλία, είναι αρκετά έξυπνη για να αφήνει τον Τραμπ να μιλάει και να εκτίθεται. Φέρνει ισορροπία και σιγουριά σε μια εποχή αβεβαιότητας» λέει μια μεσήλικη κάτοικος του χωριού.

Μεγάλο ρεύμα υποστήριξης προς τον Σοσιαλδημοκράτη αντίπαλο της καγκελαρίου δεν ανιχνεύεται. «Το σύνθημα του Μάρτιν Σουλτς είναι μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ διαφορετικό από της Μέρκελ» δηλώνει ένας ψηφοφόρος.

Το Προσφυγικό

Ενα ζήτημα που κυριάρχησε σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια ήταν η απόφαση της Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο τοπικός αστυνομικός, υπεύθυνος για την αντιμετώπιση διαρρήξεων στο Χάσλοχ, λέει ότι έχει δει από πρώτο χέρι την αρνητική επίδραση αυτής της πολιτικής.
«Οι διαρρήξεις πραγματοποιούνται κυρίως από σπείρες Ανατολικοευρωπαίων, και εφέτος έχουμε ήδη 15» αναφέρει, προσθέτοντας ότι θα ψηφίσει την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το ακροδεξιό, αντι-μεταναστευτικό κόμμα.
Η δημοτικότητα του ξενοφοβικού AfD αυξήθηκε σχεδόν στο 19% στις τοπικές εκλογές τον Μάρτιο του 2016. Σήμερα όμως το εθνικό ποσοστό του είναι κάτι λιγότερο από 9%, αν και το κόμμα αναμένεται να μπει στην Ομοσπονδιακή Βουλή για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.

Οι υποδομές

Μεγάλο θέμα συζήτησης στο Χάσλοχ είναι η κακή κατάσταση των υποδομών της Γερμανίας. «Συνηθίζαμε να γελάμε για το χάλι των δρόμων της Πολωνίας. Τώρα είναι το αντίστροφο»λένε κουνώντας το κεφάλι στο χωριό.

Παράδειγμα το Μπάντεπαρκ, ένα οικογενειακό κέντρο αναψυχής με σάουνες, πισίνες και νεροτσουλήθρες στο βορειοδυτικό άκρο του Χάσλοχ. Χτισμένο στη δεκαετία του 1950, έγινε ένα τοπικό σύμβολο της μεταπολεμικής οικονομικής επιτυχίας της Γερμανίας, αλλά τώρα είναι σε κακή κατάσταση και χρειάζεται επειγόντως επισκευές ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.

«Φαίνεται ότι η Ανγκελα μπορεί να βρει τα λεφτά για να ταΐσει, να ντύσει και να φιλοξενήσει εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά όχι για να επισκευάσει το πάρκο μας» λέει ο αστυνομικός.

Οι πολιτικοί του Χάσλοχ επιμένουν ότι εργάζονται για να βρουν μια λύση για το Μπάντεπαρκ. «Αν κάποιος βλέπει τα προβλήματα με το που ανοίγει την πόρτα του, δεν θα σκεφτεί μέχρι το Βερολίνο ή πιο πέρα, όταν ρίχνει την ψήφο του στην κάλπη» λέει ο Γιούργκεν Φογκτ, πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών στο χωριό.

Κατά του AfD

Λίγο μετά τις περιφερειακές εκλογές, ο Φογκτ ένωσε τις δυνάμεις του με τον Σοσιαλδημοκράτη Ντίτερ Σούμαχερ, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν ψηφοφόρους από το AfD. Χώρισαν το Χάσλοχ σε δρόμους και χτύπησαν τις πόρτες για να μετρήσουν την τοπική κοινή γνώμη.

«Φυσικά, μερικοί θέλουν να μιλήσουν για το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες ή τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον, αλλά κυρίως η συζήτηση επιστρέφει στο Χάσλοχ και σε αυτό που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι πηγαίνει σωστά ή λάθος εδώ» λέει ο Σούμαχερ.

Πριν από δύο χρόνια η κρίση των προσφύγων κυριαρχούσε στην πολιτική ατζέντα στη Γερμανία, οδηγώντας σε προβλέψεις ότι η Μέρκελ θα έχανε επειδή άνοιξε τα σύνορα σε σχεδόν ένα εκατομμύριο νεοφερμένους μέσα σε έναν χρόνο. Αλλά, παρά τις προσπάθειες του AfD, το θέμα δεν έχει κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία.

Οπως και οι άλλοι αιτούντες άσυλο που βρέθηκαν στο Χάσλοχ στο πλαίσιο ενός εθνικού συστήματος διανομής, η οικογένεια Καντέρ από το Χαλέπι της Συρίας διαθέτει σπίτι με κήπο κοντά στο κέντρο του χωριού.

«Είμαστε ευγνώμονες στη μάμα Μέρκελ. Νιώθουμε ασφαλείς εδώ» λέει ο 13χρονος Αχμάντ Καντέρ, που μιλάει ήδη τα γερμανικά στην τοπική διάλεκτο. Αν η οικογένεια μπορούσε να ψηφίσει στη Γερμανία, θα ψήφιζαν Μέρκελ, ασυζητητί. Οπως και οι περισσότεροι ντόπιοι στο Χάσλοχ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline