Ίσως χρειασθούν πάνω από τρεις μήνες, δηλαδή έως τον Ιανουάριο του 2018, ο σχηματισμός της νέας τρικομματικής Κυβέρνησης στη Γερμανία. Πάντα με επικεφαλής την Α. Μέρκελ. Δεν βιάζονται και εκεί. Κύριο

Στην Ολλανδία ακόμα δεν έχει σχηματισθεί νέα κυβέρνηση συνεργασίας από τις εκλογές της 15ης Μαρτίου, όπου καταποντίσθηκε το κόμμα του υπουργού Οικονομικών Ντάισεμπλουμ, που παραμένει έως σήμερα επικεφαλής όλων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Δεν βιάζονται για την εξουσία και τις καρέκλες. Ούτε να φύγουν ούτε να έλθουν. Το «μικρό» συνέδριο των Πρασίνων χθες Κυριακή, σηματοδοτεί την έναρξη των προσπαθειών για το σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα». Λόγω των διαφορών μεταξύ των κομμάτων αναμένονται διαπραγματεύσεις μακράς διάρκειας.

Με το μικρό συνέδριο του κόμματος των Πρασίνων στο Βερολίνο ξεκινούν, κατά κάποιο τρόπο, οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους συντηρητικούς και τους φιλελευθέρους. Οι Πράσινοι όρισαν αντιπροσωπεία δεκατεσσάρων μελών που θα συμμετέχουν στις διερευνητικές συνομιλίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν μετά από πρωτοβουλία της καγκελαρίου Μέρκελ. Μόνο που οι διαπραγματεύσεις αυτές θα αργήσουν να ξεκινήσουν.

Το Νοέμβριο οι διαπραγματεύσεις

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι πρώτες συναντήσεις της κ. Μέρκελ με τους εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους θα πραγματοποιηθούν μόλις μετά τις εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας στις 15 Οκτωβρίου. Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται στην ανησυχία πως δημόσιες κοινές εμφανίσεις στο Βερολίνο θα κοστίσουν ψήφους στην Κάτω Σαξωνία.

Πάντως, σε πρόσφατη δημοσκόπηση οι Σοσιαλδημοκράτες στην Κάτω Σαξονία κατάφεραν να κλείσουν την ψαλίδα από τους Χριστιανοδημοκράτες – το SPD αυξάνει το ποσοστό του στο 34% ενώ το CDU πέφτει στο 35%.

Γύρω στις 18 Οκτωβρίου θα μπορούσαν τελικά να ξεκινήσουν στο Βερολίνο διερευνητικές συνομιλίες που όπως πιθανολογείται θα διαρκέσουν 2 με 3 εβδομάδες. Στη βάση των αποτελεσμάτων αυτών των συνομιλιών τα κόμματα θα αποφασίσουν κατά τη διάρκεια του Νοέμβριου για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με σκοπό το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Εκτός αυτού, στα μέσα Νοεμβρίου το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) πραγματοποιεί συνέδριο που πιθανώς να μην κυλήσει ομαλά. Μετά από απώλειες της τάξεως του 10,5% στις ομοσπονδιακές εκλογές η επανεκλογή του πρόεδρου του κόμματος και πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ δεν είναι καθόλου σίγουρη. Τουναντίον, το σίγουρο είναι πως το συνέδριο του CSU θα συμφωνήσει σε μια δεξιά στροφή του κόμματος. Με αυτό τον τρόπο οι Χριστιανοκοινωνιστές ελπίζουν να αντιμετωπίσουν τους κερδισμένους των εκλογών, που είναι η λαϊκίστικη Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Νέα κυβέρνηση το 2018;

Με αυτά τα δεδομένα αλλά και συνυπολογίζοντας τη διάσταση απόψεων σε βασικά θέματα ανάμεσα στα κόμματα δεν αποκλείεται, εφόσον υπάρξει συμφωνία, η νέα γερμανική κυβέρνηση να ορκιστεί μόλις αρχές του 2018. Το σενάριο αυτό επιβεβαίωσε έμμεσα ο υπουργός Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμαϊερ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του περιοδικού Focus τόνισε ότι το «το ζητούμενο είναι το περιεχόμενο, όχι η ημερομηνία.»

ΑΚΟΜΑ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝΒ ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΙΝ ΕΞΗ ΜΗΝΕΣ, στις 15 ΜΑΡΤΙΟΥ
15,3.2017,].Ξεκάθαρη νίκη για το κόμμα του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε σύμφωνα με το πρώτο exit poll που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS, ο οποίος κατάφερε να ανακόψει την άνοδο των ακροδεξιών.
Βάσει του exit poll το κόμμα του Μαρκ Ρούτε (VVD) συγκεντρώνει τις περισσότερες από το σύνολο των 150 εδρών. Παρόλα αυτά, πέφτει κατά 10 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2012.

Σε δήλωσή του το βράδυ της Τετάρτης ανέφερε ότι "η Ολλανδία είπε όχι στον λαϊκισμό, μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ".
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας υπογράμμισε ότι το κόμμα του φαίνεται πως θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη για τρίτη συνεχόμενη φορά στο ολλανδικό κοινοβούλιο και επεσήμανε ότι πρέπει να συγκροτηθεί μια σταθερή κυβέρνηση για να ηγηθεί της χώρας.
Το ακροδεξιό, αντιισλαμικό κόμμα PVV, ενισχύεται κατά 4 έδρες σε σχέση με το 2012 που είχε λάβει 15. Έκπληξη κάνει το κεντρώο κόμμα, το D66 που παίρνει και εκείνο 19 έδρες.

Μόλις 9 έδρες παίρνει το Κόμμα Εργασίας του Γερούν Ντάισελμπλουμ (PvdA) από τις 38 που κατείχε. Έτσι, πολύ δύσκολα θα μπει στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Ντάισελμπλουμ: Είμαστε σοσιαλδημοκράτες, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ

Μάλιστα ο πρόεδρος του Eurogroup, σε σύντομη δήλωσή του το βράδυ της Τετάρτης τόνισε πως "αύριο θα αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε, με όλα μας τα μέλη", ενώ συμπλήρωσε λέγοντας χαρακτηριστικά: "Είμαστε σοσιαλδημοκράτες, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ".
Οι Οικολόγοι Πράσινοι πήγαν στις 16 έδρες από τις 4 που κατείχαν, τετραπλασιάζοντας τη δύναμη τους και για πολλούς, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι.
Θυμίζουμε πως το PvdA ήταν στην κυβέρνηση μαζί με το VVD του Ρούτε.

Αναλυτικά:

VVD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 31 έδρες εκ των 150 εδρών
PVV (το κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς)- Κόμμα για την Ελευθερία: 19 έδρες
CDA- Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 19 έδρες
D66- Δημοκράτες 66: 19 έδρες

Σύμφωνα με το Bloomberg μια κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματιστεί με τα κόμματα που συγκεντρώνουν 19 έδρες και με το κόμμα του Ρούτε, χωρίς τον Βίλντερς. Ο αριθμός που χρειάζεται, είναι 76 έδρες συνολικά. Σε κάθε περίπτωση πάμε για κυβέρνηση συνασπισμού, κάτι που είναι σύνηθες για την Ολλανδία. Πάντως, αναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης.
Επίσης, επιβεβαιώνονται οι δημοσκοπήσεις που έδιναν πρωτιά στον Ρούτε που όπως φαίνεται, παραμένει πρωθυπουργός, αλλά και η ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς. Η προσέλευση κυμάνθηκε στο 82% καταγράφοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, σύμφωνα με το NOS. Μάλιστα, είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή εδώ και 31 χρόνια.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline