Mετά την Ευρώπη κλείνουν τις πόρτες στην Τουρκία και οι ΗΠΑ. Τζάμπα πήγε το πρόσφατο ταξίδι Ερντογάν εκεί και η συνάντηση με τον Ντ. Τράμπ. Κύριο

Σε ανησυχία οι επιχειρηματίες της Τουρκίας από την απόφαση αποκλεισμού της βίζας από τις ΗΠΑ. Πρώτος κλονισμός της τουρκικής λίρας.

Η υπερφίαλη Τουρκία κλείνει την είσοδο στους Αμερικανούς και έτσι.... ανταποδίδει στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ανέστειλε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για τους Αμερικανούς, με εξαίρεση μόνο τις βίζες για μετανάστες, ανταποδίδοντας το μέτρο που ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι τουρκικοί περιορισμοί κατά τα φαινόμενα πηγαίνουν παραπέρα από εκείνους που ανακοινώθηκαν από την Ουάσιγκτον, καθώς θα εφαρμοστούν «στις βίζες που καταχωρούνται σε διαβατήρια, στις ηλεκτρονικές βίζες και στις βίζες που εκδίδονται στα σύνορα», πέραν των θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η εξέλιξη ακολουθεί τη σύλληψη και την προφυλάκιση υπαλλήλου στο αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, με την κατηγορία ότι συνδέεται με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος σύμφωνα με την Αγκυρα βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Η Ουάσιγκτον καταδίκασε την κίνηση, χαρακτήρισε ανυπόστατη την κατηγορία και κατέστησε σαφές ότι η εξέλιξη θα ζημιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη-συμμάχους στο NATO.

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι ο υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου είναι τούρκος πολίτης και συνελήφθη την Τετάρτη, καθώς τον βαρύνουν κατηγορίες για κατασκοπεία και απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Εχει αυξηθεί η ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχει αυξηθεί εξαιτίας της αμερικανικής υποστήριξης στην κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG στη Συρία, την οποία η Αγκυρα θεωρεί συριακό βραχίονα του PKK.

Εξάλλου η Τουρκία ασκεί πιέσεις, μάταια μέχρι σήμερα, στην Ουάσιγκτον για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει καταδικάσει την απόπειρα επιβολής στρατιωτικής δικτατορίας και αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.

Νωρίτερα, η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Τουρκία είχε γνωστοποιήσει ότι ανέστειλε όλες τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου στις διπλωματικές εγκαταστάσεις της στη χώρα, διότι θέλει να «επαναξιολογήσει» τη δέσμευση των τουρκικών αρχών στην ασφάλεια του προσωπικού της.

«Τα πρόσφατα γεγονότα ανάγκασαν την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρήσει σε εκ νέου αξιολόγηση της δέσμευσης της κυβέρνησης της Τουρκίας στην ασφάλεια της αποστολής και του προσωπικού των ΗΠΑ», ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα.
Βιομήχανοι Τουρκίας: Η ένταση με ΗΠΑ θα έχει συνέπειες στην οικονομία

Ζητούν άμεση επίλυση της «κρίσης της βίζας»

Βλαπτική επίδραση στις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και ακαδημαϊκές σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, θα έχουν οι διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε την Δευτέρα η τουρκική ένωση επιχειρήσεων και βιομηχανιών TUSIAD.

Η TUSIAD έκανε το σχόλιο αυτό αφού η αμερικανική αποστολή στην Τουρκία και ακολούθως η τουρκική αποστολή στην Ουάσινγκτον υποβάθμισαν αμοιβαία χθες τις υπηρεσίες θεωρήσεων εισόδου (βίζα) μετά τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα ενός αμερικανού προξενικού υπαλλήλου στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει επίσης η TUSIAD σε δήλωσή της πως διπλωματικές διαδικασίες για την επίλυση της «κρίσης της βίζας» θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως και πως οι διαφωνίες και οι διαφορές θα πρέπει να διευθετηθούν με ήρεμη διπλωματία.

Την ίδια στιγμή ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίντ Γκιουλ, σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber εξέφρασε την ελπίδα οι ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφαση τους για την έκδοση visa, ενώ καλεί την Ουάσιγκτον να εκδώσει στην Τουρκία τον ιεροκύρηκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των επισκεπτών στην πρεσβεία μας και τα προξενεία μας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης, αναστείλαμε με άμεση ισχύ όλες τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για μη μετανάστες σε όλες τις διπλωματικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία», σύμφωνα με το κείμενο.

=Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία. Λίγες ώρες μετά την απαγόρευση έκδοσης βίζας τόσο από Ουάσινγκτον όσο και από Άγκυρα, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν την Δευτέρα ένταλμα προσωρινής κράτησης ενός άλλου εργαζομένου στο προξενείο των ΗΠΑ, ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο ύποπτος εξακολουθεί να αναζητείται από τις δυνάμεις ασφαλείας και ότι η σύζυγος και το παιδί του ανακρίνονται από την τουρκική αστυνομία. Δεν έκανε γνωστό τον λόγο για τον οποίο εκδόθηκε ένταλμα κράτησης.

Οι τουρκικές αρχές δεν έκαναν άμεσα κάποιο σχόλιο. Ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης είχε δηλώσει νωρίτερα πως δεν έχει πληροφορίες για έκδοση νέου εντάλματος.

Την Κυριακή η αμερικανική αποστολή στην Τουρκία και η τουρκική αποστολή στην Ουάσινγκτον έπαψαν να εκδίδουν θεωρήσεις εισόδου μετά τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα ενός εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα