Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεθνής χλευασμός για την «κωλοτούμπα» τύπου Τσίπρα στο Δημοψήφισμα της Καταλονίας, παρά το 91%. Τελεσίγραφο πέντε ημερών από τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας. Κύριο

Ο υποχωρητικός στην πράξη ηγέτης της Καταλονίας «πάγωσε» την ανεξαρτητοποίηση για το αόριστο μέλλον. Οι οπαδοί του με αισθήματα από οργή έως απαγοήτευση.

Τελεσίγραφο Ραχόι στην Καταλονία: Εχετε 5 ημέρες για να ξεκαθαρίσετε αν κηρύξατε ανεξαρτησία

Με πρώτη την έγκυρη ΕL PAIS είναι πλέον διεθνής ο χλευασμός για την παρόμοια «κωλοτούμπα» , όπως συνέβη από τον Αλέξη Τσίπρα στο ελληνικό Δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015, στο θέμα του αυτονομιστικού Δημοψηφίσματος στην Καταλωνία, με πρωτοφανές υποστηρικτικό ποσοστό στο 91%. Πλήρης μεταστροφή, απειλές που αποδείχθηκαν απλοί λεονταρισμοί, με συνέπεια νέα σκλήρυνση της Ισπανικής Κυβέρνησης(γύρω από την οποία έχουν συνασπισθεί όλες οι χώρες της Ευρώπης, η Κομισιόν και ο Βασιλιάς Φίλππος)..

Ετσι, με αυστηρό τρόπο, διορία πέντε ημερών έδωσε ο Μαριάνο Ραχόι στον ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ, προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν η περιφέρεια αυτή κήρυξε την ανεξαρτησία της.

Η ομιλία Πουτζδεμόντ στο καταλανικό κοινοβούλιο την Τρίτη περισσότερο θόλωσε τα νερά παρά ξεκαθάρισε το τι πρόκειται να κάνει η περιφέρεια μετά το δημοψήφισμα, καθώς μεν κήρυξε την ανεξαρτησία αλλά «πάγωσε» την ανεξαρτητοποίηση αυτόματα, ζητώντας να γίνει διάλογος.
Μιλώντας στo ισπανικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της χώρας έθεσε τελεσίγραφο στην Καταλονία. Τους έδωσε προθεσμία πέντε ημερών, η οποία εκπνέει στις 10:00 τη Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, προκειμένου να διευκρινίσουν αν κήρυξαν την ανεξαρτησία τους και σε περίπτωση που η απάντησή τους είναι καταφατική, τότε τους δίνουν διορία άλλες τρεις ημέρες για να «επανορθώσουν».

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ- ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΝΑΒΟΛΗ

Σε περίπτωση που ο Πουτζδεμόντ επιμείνει ότι κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας, τότε η ισπανική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος, κάτι που θα της επιτρέψει να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.

Η υλοποίηση της ανεξαρτησίας πάγωσε από τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ώστε να ξεκινήσει διάλογος με τη Μαδρίτη.
Πιεσμένος από όλες τις πλευρές, ο ισχυρός άνδρας της Βαρκελώνης επέλεξε τελικά τη μεσοβέζικη λύση. Στην ομιλία του στο καταλανικό Κοινοβούλιο, υποσχέθηκε ότι «η Καταλονία θα είναι ανεξάρτητο κράτος υπό μορφήν δημοκρατίας», σύμφωνα με το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου. Αλλά ταυτόχρονα «πάγωσε» την επίσημη διακήρυξη της ανεξαρτησίας για να αφήσει την δυνατότητα διαλόγου με τη Μαδρίτη.

Αντιμέτωπος με μια σειρά επιχειρήσεων που μετακομίζουν από την Καταλονία εξαιτίας της κρίσης, και μετά την ιστορική διαδήλωση της περασμένης Κυριακής στους δρόμους της Βαρκελώνης από τους οπαδούς της μη απόσχισης και υπέρ της ενωμένης Ισπανίας, ο ηγέτης της ανεξαρτησίας έκανε λόγο για «μείωση των εντάσεων».

«Η Καταλονία κέρδισε το δικαίωμα να είναι ανεξάρτητο κράτος», εκτίμησε ο Πουτζδεμόν, ο οποίος παρουσίασε αυτή την «εξαιρετική και ιστορική στιγμή» ως «την πολιτική συνέπεια» της ψήφου της 1ης Οκτωβρίου. Το δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης είχε δώσει 90% «ναι» στην ανεξαρτησία.
Αλλά «η καταλανική κυβέρνηση και εγώ προτείνουμε το Κοινοβούλιο να παγώσει τη δήλωση της ανεξαρτησίας ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις προσεχείς ημέρες έναν διάλογο», δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας. Η κυβέρνηση της Καταλονίας κάνει «μια κίνηση υπευθυνότητας και γενναιοδωρίας», εξήγησε.
Εδώ ο Πουτζδεμόν υπογράφει την ανεξαρτησία:

Αγνωστος ο διάλογος που θέλει ο Πουτζδεμόν

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν δεν αποκάλυψε τι είδους διάλογο θέλει με τη Μαδρίτη, ούτε ποιοι θα είναι οι πιθανοί συνομιλητές. Αυτό που έχει σημασία για εκείνον είναι να επιτύχει την αναγνώριση της Καταλονίας ως πολιτικό θέμα.
Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί αναλυτές ανέφεραν εξάλλου ότι αυτός ήταν ο βασικός στόχος των αποσχιστών. Εχοντας συνείδηση ότι η κεντρική διοίκηση του Μαριάνο Ραχόι δεν θα δεχόταν ποτέ τέτοια διαμεσολάβηση, ο Πουτζδεμόν επιθυμεί κυρίως να κάνει την Καταλονία ένα διεθνές θέμα και, ει δυνατόν, μια ευρωπαϊκή κρίση. Ελπίζοντας ότι τελικά η Μαδρίτη θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Αυτή η κίνηση δεν ικανοποίησε τη συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας. Μια ώρα μετά την ομιλία του Πουτζδεμόν, η Μαδρίτη απάντησε ότι «μια έμμεση δήλωση ανεξαρτησίας και στη συνέχεια ένα έμμεσο πάγωμα (...) δεν γίνεται αποδεκτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης.
Στην Βαρκελώνη, πολλοί οπαδοί της ανεξαρτησίας, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί κατά χιλιάδες μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες για να ακούσουν την ομιλία του Καταλανού προέδρου, δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους.

«Είμαι απογοητευμένος, αλλά ίσως είναι η καλύτερη ευκαιρία για να ξεκινήσουμε τον διάλογο. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε μια μονομερή απόφαση άμεσα», δήλωσε ο Siltu Solana, ένας μικρός επιχειρηματίας της Βαρκελώνης. Πιστεύει ότι η ισπανική κυβέρνηση «δεν θα μπορεί πλέον να μας αγνοεί, θα πρέπει να διαπραγματευτεί ένα δημοψήφισμα όπου θα μπορέσουμε να εκφραστούμε». Με άλλα λόγια, βραχυπρόθεσμα, ο στόχος παραμένει ο ίδιος: η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Απογοήτευση στους οπαδούς της απόσχισης από τη La Voz de Galicia:

Κάποιοι χάρηκαν στο άκουσμα της ανεξαρτησίας και αμέσως πάγωσαν όταν άκουσαν ότι αναστέλλεται: [La Voz de Galicia -Puigdemont declara la independencia y más tarde pide al Parlament que la suspenda]

El Comercio: Del júbilo a las lágrimas entre los independentistas [Από τη χαρά στα δάκρυα ανάμεσα στους αποσχιστές]:

Πολυμέσα