Νίκος Κωνσταντάρας: Έγκλημα διαχρονικό στον Πολιτισμό

Είναι ένας επαναλαμβανόμενος εφιάλτης. «Για άλλη μια φορά, όπως και κάθε χρόνο από το 2013, ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας πρόκειται να κλείσει λόγω έλλειψης φυλάκων.

Το εποχικό προσωπικό θα αρχίσει να φεύγει στις αρχές του επόμενου μήνα και όλοι τους θα έχουν φύγει σε ένα μήνα από τώρα», γράφει σε ανοικτή επιστολή ο Στέφανος Γ. Μίλλερ, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και επίτιμος διευθυντής των ανασκαφών της Νεμέας. Οι πέντε μόνιμοι υπάλληλοι δεν μπορούν να προσέχουν το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο 24 ώρες την ημέρα, έτσι ο χώρος θα κλείσει για τους επόμενους μήνες. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν το κόστος: τον Οκτώβριο του 2016 οι επισκέπτες στην Αρχαία Νεμέα ήσαν 3.041, ενώ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ήσαν... ουδείς.

Εάν πολλαπλασιάσουμε τις συνέπειες σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας, βλέπουμε το τεράστιο κόστος σε εισόδημα, στην απογοήτευση επισκεπτών που βρίσκουν λουκέτα και στις ζωές πολλών ανθρώπων που θα μπορούσαν να εργάζονται εποικοδομητικά στον χώρο του Πολιτισμού. Δεν έχουν όλοι οι χώροι την τύχη άνθρωποι σαν τον κ. Μίλλερ να νοιάζονται γι' αυτούς. Αλλά και να είχαν, μάλλον τίποτα δεν θα άλλαζε. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μίλλερ εκφράζει την αγωνία του για την Αρχαία Νεμέα.

Η κακοδιαχείριση, η αδιαφορία είναι χειρότερες από τις οικονομικές δυσκολίες. Οπως ο κ. Μίλλερ γράφει, με βάση παλαιότερα στοιχεία, το εισόδημα από την πώληση εισιτηρίων θα ξεπερνούσε το κόστος πρόσληψης τεσσάρων επιπλέον φυλάκων. «Φυσικά, εφόσον μέσα στο μουσείο έχει απαγορευτεί η πώληση βιβλίων και άλλων αναμνηστικών από την 1η Απριλίου 2016, είναι ξεκάθαρο πως το κράτος δεν προβληματίζεται για την απώλεια εισοδήματος», προσθέτει. Σε έρευνα για το πρώτο εξάμηνο του 2017, η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, στα μουσεία παρατηρείται αύξηση επισκεπτών κατά 18,2% και εισπράξεων κατά 24,5%. Στους αρχαιολογικούς χώρους οι επισκέψεις αυξήθηκαν κατά 20,0% και οι εισπράξεις κατά 21,3%.

Τα θετικά αποτελέσματα, όμως, οφείλονται κυρίως στην αύξηση του συνολικού αριθμού επισκεπτών στη χώρα και στην υψηλότερη τιμή εισιτηρίων. Τα προβλήματα δεν λύθηκαν. Ούτε οι παροχές, ούτε οι υποδομές, ούτε τα πωλητήρια και τα αναψυκτήρια βελτιώθηκαν, ούτε υπάρχει σχέδιο βελτίωσης της λειτουργικότητας και των υπηρεσιών του χώρου του Πολιτισμού. Η κακοδιαχείριση είναι έγκλημα διαχρονικό, γνωστό και αδικαιολόγητο. Είναι το πραγματικό πρόσωπο του πολιτισμού μας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline